Τετάρτη, 26 Ιούν, 2019

  • ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
  • Καλοκαιρινές βουτιές στην Τεχνολογία και τη Μουσική. Δημιουργικές δράσεις για παιδιά στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας
  • Η Διακήρυξη του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών για την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών
  • Ο Νάσος Ηλιόπουλος στη Βέροια.
  • Σαρώνει στην Ημαθία ο Τάσος Μπαρτζώκας
  • Γ. Ουρσουζίδης: ΠΡΟΣ ΤΙΣ  ΕΚΛΟΓΕΣ  ΤΗΣ  7ης  ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ1 Καλοκαιρινές βουτιές στην Τεχνολογία και τη Μουσική. Δημιουργικές δράσεις για παιδιά στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας2 Η Διακήρυξη του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών για την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών3 Ο Νάσος Ηλιόπουλος στη Βέροια.4 Σαρώνει στην Ημαθία ο Τάσος Μπαρτζώκας5 Γ. Ουρσουζίδης: ΠΡΟΣ ΤΙΣ  ΕΚΛΟΓΕΣ  ΤΗΣ  7ης  ΙΟΥΛΙΟΥ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

print
email
από Η Άλλη Άποψη
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Την ώρα που οι εργαζόμενοι και ο λαός βιώνουν τις τραγικές συνέπειες στην Υγεία από την πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στα χνάρια των προκατόχων της, με την παραπέρα εμπορευματοποίησή της και το ακόμα μεγαλύτερο πετσόκομμα των σχετικών κρατικών κονδυλίων, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, επιχείρησε με τη χτεσινή επίσκεψή του και την ομιλία του στο υπουργείο Υγείας να παρουσιάσει την πραγματικότητα «με τα πόδια πάνω και το κεφάλι κάτω».

«Προσπερνώντας» το γεγονός ότι ο λαός βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσει φάρμακα, γιατρούς κι εξετάσεις, ότι οι δημόσιες δομές Υγείας, οι εργαζόμενοι σ' αυτές και οι ασθενείς αγκομαχούν κάτω από το βάρος της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης, της επέκτασης των ελαστικών σχέσεων εργασίας, των τεράστιων ελλείψεων, ο Αλ. Τσίπρας προσπάθησε να συγκαλύψει την ανθυγιεινή και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.

Καμουφλάροντας τους άξονες της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής

Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσιάζοντας τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία το επόμενο διάστημα, αναφέρθηκε:

Στην περιβόητη «μεταρρύθμιση» στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με τη δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας, ισχυριζόμενος ότι έτσι «ενισχύονται και αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες δομές Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (...) βελτιώνεται η ποιότητα της δημόσιας περίθαλψης» και επαναλαμβάνοντας ότι «οι δομές θα στελεχωθούν με 3.000 θέσεις γιατρών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού».

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα κατακερματισμένο συνονθύλευμα μονάδων χαμηλών προδιαγραφών, οι οποίες ούτε στελεχωμένες επαρκώς θα είναι με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων ούτε το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό και ιατρικό εξοπλισμό θα διαθέτουν προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες του λαού για πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση. Η ίδια η κυβέρνηση έχει ομολογήσει ότι το δίκτυο αυτό θα απευθύνεται μόλις στο 30% του πληθυσμού, ενώ ακόμα και αυτές οι ανεπαρκείς προσλήψεις θα είναι διετούς απασχόλησης.

Στις προσλήψεις στις δημόσιες δομές, κάνοντας λόγο για «ενίσχυση του ΕΣΥ με περίπου 9.000 άτομα τα τελευταία δύο χρόνια» και ανακοινώνοντας νέες προσλήψεις.

Στην ουσία βαφτίζει «προσλήψεις» τη συνεχή ανακύκλωση όλων των μορφών ελαστικών σχέσεων εργασίας, με εργαζόμενους που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ορισμένου χρόνου, οι οποίοι δεν αναπληρώνουν τις χιλιάδες αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις των προηγούμενων χρόνων, παρά μόνο αντικαθιστούν τους προηγούμενους που απολύονται, μέχρι να απολυθούν και αυτοί με τη σειρά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους ίδιους και για τους ασθενείς. Ταυτόχρονα, πρόκειται για προσωπικό που δεν «κοστίζει» στο αστικό κράτος, αφού πληρώνεται από τα έσοδα των μονάδων Υγείας, δηλαδή από τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων και τις απευθείας πληρωμές των ασθενών. Οσο για τους επικουρικούς, ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι δρομολογείται, μέσω σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, να πάρουν παράταση για έναν ακόμη χρόνο. Δηλαδή, η «δαμόκλειος σπάθη» της απόλυσης θα εξακολουθεί να κρέμεται πάνω από το κεφάλι των 1.500 επικουρικών. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης σε αντίστοιχες προσλήψεις, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, για το ΕΚΑΒ.

Στα φάρμακα, αναφέροντας ότι «το υπουργείο θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα στη συγκρότηση μιας ειδικής Επιτροπής, αποστολή της οποίας θα είναι να αξιολογεί τα καινοτόμα και ακριβά φάρμακα που είναι αναγκαίο να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, έτσι ώστε οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα».

Οι ασθενείς, με όλα τα προηγούμενα μέτρα των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, πληρώνουν ήδη πολύ πιο αυξημένες συμμετοχές. Επιπλέον, σήμερα, οι πετσοκομμένοι κλειστοί προϋπολογισμοί για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη είναι ήδη καθορισμένοι. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για κάθε καινούριο φάρμακο που θα εισάγεται στη λεγόμενη «θετική λίστα» (για να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ), θα πρέπει να αφαιρούνται φάρμακα ίσης αξίας από τα αποζημιούμενα, τα οποία θα τα πληρώνουν εξολοκλήρου οι ασθενείς, για να μην αυξάνεται η κρατική δαπάνη. Το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι καινούριο. Εχει ήδη εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια και οδήγησε στο να πεταχτούν έξω από τη «θετική λίστα» δεκάδες φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, να χαρακτηριστούν Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα ή Γενικής Διάθεσης Φάρμακα, με αποτέλεσμα να τα πληρώνουν 100% οι ασθενείς.

Στο ίδιο μήκος κύματος, της «σημαντικής εξοικονόμησης χρημάτων για το δημόσιο ταμείο» και των «οικονομικότερων δημόσιων υπηρεσιών Υγείας», ενέταξε ο Αλ. Τσίπρας και τις «αλλαγές που προωθήθηκαν στο ζήτημα των ιδιωτικών εργολαβιών στη φύλαξη, στην καθαριότητα και τη σίτιση». Αυτό που δεν είπε, βέβαια, είναι ότι στο πλαίσιο αυτής της «εξοικονόμησης» κονδυλίων του αστικού κράτους, διαιωνίζονται και επεκτείνονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις με διάφορες μορφές (μπλοκάκια, συμβασιούχοι, προγράμματα μέσω ΟΑΕΔ, συμβάσεις με ΚΟΙΝΣΕΠ κ.λπ.), τα νοσοκομεία λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με στόχο το κόστος λειτουργίας τους, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας του προσωπικού, να καλύπτεται από την «πώληση» υπηρεσιών Υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία. Γι' αυτό και στις συμβάσεις έργου ή εργασίας αλλά και στις ΚΟΙΝΣΕΠ, η μισθοδοσία των εργαζομένων θα καλύπτεται από τα έσοδα των νοσοκομείων και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Ιατρική κάνναβη» και «επενδύσεις»...

Την ίδια ώρα, ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε χτες ότι δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση «για την νόμιμη εισαγωγή και διακίνηση φαρμακευτικών συσκευασμάτων που περιέχουν την ιατρική κάνναβη»,αναφέροντας ότι «είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που θα έχει θετικά αποτελέσματα στην ιατρική αντιμετώπιση ασθενειών αλλά και στον τομέα των επενδύσεων»...

Δηλαδή, ούτε ένα 24ωρο αφότου το ΚΕΘΕΑ παρουσίασε στοιχεία ότι 9 στους 10 εφήβους κι ένας στους 4 ενήλικες, που απευθύνονται σε «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα στη χώρα μας ζητάνε να απεξαρτηθούν από την κάνναβη, η κυβέρνηση διαφημίζει τις «μπίζνες» που συνδέονται με την «ιατρική κάνναβη», προωθώντας ταυτόχρονα την πολιτική που στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί την «ιατρική κάνναβη» ως σκαλοπάτι για τη «νομιμοποίηση» της χρήσης ναρκωτικών αλλά και του ίδιου του προβλήματος στη συνείδηση του λαού.

 

Έχει διαβαστεί 196 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Σποτ του ΚΚΕ για τις εκλογές

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 28 °C
Άνεμος ΒΒΔ 3-4 μποφόρ

Τετάρτη, 26 Ιουνίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 21 ως 29 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2-3 μποφόρ

Πέμπτη, 27 Ιουνίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 20 ως 32 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 136 επισκέπτες και 1 μέλος.

Αρχική σελίδα για κινητά