Παρασκευή, 16 Οκτ, 2026

  • Εκδήλωση για τη Διεθνή Απεργία των Λιμενεργατών στις 30 Οκτώβρη
  • Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών: «Τα παιδιά δεν τα σεβάστηκαν ούτε ζωντανά ούτε νεκρά»
  • ΚΚΕ για τις δηλώσεις Κυρανάκη: Η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στο "ξέπλυμα" του ναζί εγκληματία Κασιδιάρη
  • ΗΜΕΡΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
  • ΣΕΠΕ Ημαθίας:  Όλες και όλοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ στις 21 Οκτωβρίου 2026
  • Ανιστόρητο αντιΚΚΕ παραλήρημα από τον Κ. Κυρανάκη
Εκδήλωση για τη Διεθνή Απεργία των Λιμενεργατών στις 30 Οκτώβρη1 Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών: «Τα παιδιά δεν τα σεβάστηκαν ούτε ζωντανά ούτε νεκρά»2 ΚΚΕ για τις δηλώσεις Κυρανάκη: Η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στο "ξέπλυμα" του ναζί εγκληματία Κασιδιάρη3 ΗΜΕΡΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ 4 ΣΕΠΕ Ημαθίας:  Όλες και όλοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ στις 21 Οκτωβρίου 20265 Ανιστόρητο αντιΚΚΕ παραλήρημα από τον Κ. Κυρανάκη6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μόνο οργή!

Μόνο οργή!

Μόνο οργή! Μέσα σε μια βδομάδα δύο εκρήξεις στο διυλιστήριο της «Motor Oil» στους Αγίους Θεοδώρους. Στο ενεργειακό μονοπώλιο που μόνο το α' εξάμηνο του 2026 κατέγραψε τζίρο 7,5 δισ. ευρώ, πάνω από 1 δισ. λειτουργική κερδοφορία και καθαρά κέρδη 689,34 εκατ. ευρώ!Κι όμως... Σ' αυτό το εργασιακό κάτεργο έχασαν τη ζωή τους 2 αναλώσιμοι εργ... Περισσότερα

Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών: «Τα παιδιά δεν τα σεβάστηκαν ούτε ζωντανά ούτε νεκρά»

από Η Άλλη Άποψη
Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών: «Τα παιδιά δεν τα σεβάστηκαν ούτε ζωντανά ούτε νεκρά»

Την εξέλιξη των συνεδριάσεων της δίκης για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, με τις συγκλονιστικές καταθέσεις των γονιών και των επιζώντων, καθώς και τις εξελίξεις σχετικά με την εισαγγελική παραγγελία για τις εκταφές των σορών και τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων από το ολλανδικό εργαστήριο «NFI» σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών.

Πιο συγκεκριμένα αναδεικνύει ότι οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις, οι βαριές καταγγελίες και οι μαρτυρίες στην δίκη «"παγώνουν" το αίμα, φέρνοντας στο φως τις πραγματικές διαστάσεις της εγκληματικής πολικής που θεωρεί κόστος την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Ενημερώνει πως στις τελευταίες δικάσιμους «στο επίκεντρο των συνεδριάσεων βρέθηκαν οι συγκλονιστικές καταθέσεις γονιών και επιζώντων που συνεχίζουν έναν αδιάκοπο αγώνα για απονομή δικαιοσύνης. Μάνες και πατέρες περιέγραψαν το πώς διαλύθηκε η ζωή τους για πάντα: "Αντί να τον ντύσω γαμπρό, τον έντυσα νεκρό".

Οι οικογένειες κατήγγειλαν ότι τα φέρετρα τούς παραδόθηκαν σφραγισμένα με ρητή εντολή να μην ανοιχτούν. Μίλησαν για τις σορούς των ανθρώπων τους που υπέστησαν αλλοιώσεις και απανθράκωση από τεράστιο θερμικό φορτίο, για παράξενα εγκαύματα και χημικές μυρωδιές που παρέπεμπαν σε καύση υλικών, επαναφέροντας τα αμείλικτα ερωτήματα για την ανεξήγητη έκρηξη και τη φωτιά που ακολούθησε τη σύγκρουση. 

Παράλληλα, ξέσπασαν για την εγκληματική αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος από τις πρώτες κιόλας ώρες, με τις μπουλντόζες να εξαφανίζουν τα κρίσιμα πειστήρια και τα ανθρώπινα μέλη να αντιμετωπίζονται με τραγική απαξίωση, τονίζοντας με οργή: "Αυτά τα παιδιά δεν τα σεβάστηκαν ούτε ζωντανά ούτε νεκρά"».

Επισημαίνει δε πως μέσα στη δικαστική αίθουσα «ακούστηκε για πολλαπλή φορά η σκληρή αλήθεια: «ο σιδηρόδρομος λειτουργούσε ως μια πραγματική ωρολογιακή βόμβα», την ώρα που οι επιβάτες θεωρούσαν ότι ταξιδεύουν με το ασφαλέστερο μέσο.

Για πρώτη φορά, ακούστηκε βροντερά στο δικαστήριο και η φωνή των επιζώντων που με τις μαρτυρίες τους ξετύλιξαν το χρονικό της φρίκης: απόλυτο σκοτάδι, ουρλιαχτά, φλόγες δίπλα στα καθίσματα και απεγνωσμένες προσπάθειες διαφυγής μέσα από σπασμένα παράθυρα και παραμορφωμένες λαμαρίνες. Μια μητέρα που πάλευε να σώσει το βρέφος της, τραυματίες που κουβαλούν μόνιμα σωματικά και ψυχικά τραύματα και άνθρωποι που έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τις εφιαλτικές μνήμες εκείνης της νύχτας, περιέγραψαν τα τραγικά λεπτά που ακολούθησαν τη σύγκρουση, καταγγέλλοντας την πλήρη απουσία μέτρων προστασίας. 

Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν και η αναφορά στο νεαρό επιζώντα που συνεχίζει να δίνει τη δική του άνιση μάχη σε κώμα, με τη μητέρα του να περιγράφει έναν καθημερινό Γολγοθά, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η βαρύτητα του τραύματος στο κεφάλι του ξεπερνούσε την εικόνα "πυρηνικής έκρηξης"».

Ο Σύλλογος κάνει αναφορά και στο γεγονός ότι στον «απόηχο» των συνεδριάσεων, νέα εισαγγελική παραγγελία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας ζητά την επίσπευση των διαδικασιών και τον άμεσο προσδιορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας για τις εκταφές και τις εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις που θα πραγματοποιηθούν από το ολλανδικό εργαστήριο (Netherlands Forensic Institute - NFI). 

«Ένας ολόκληρος χρόνος καθυστερήσεων και εμπαιγμού έχει ήδη παρέλθει, με τους συγγενείς να απαιτούν επιτέλους απαντήσεις για τα πραγματικά αίτια θανάτου των ανθρώπων τους» σημειώνει για την εξέλιξη αυτή.

Καταλήγοντας ο Σύλλογος ξεκαθαρίζει πως «μέσα σε αυτό το κλίμα οργής και θλίψης, οι οικογένειες συνεχίζουν να διεκδικούν το αυτονόητο: να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι, "από τα πιο χαμηλά έως τα πιο ψηλά" κλιμάκια της πολιτικής και κρατικής ιεραρχίας.

Ο αγώνας μας δεν σταματά εδώ. Είναι αγώνας ολόκληρης της κοινωνίας για να μην ξαναζήσει κανείς αυτόν τον εφιάλτη. Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε, δεν υποχωρούμε! Καμία συγκάλυψη. Παραδειγματική τιμωρία σε όλους τους υπεύθυνους!».


Έχει διαβαστεί 52 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 529 επισκέπτες και 0 μέλη.