Οι προβληματισμοί των αστικών επιτελείων στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής για το ότι «το ΝΑΤΟ που ξέραμε μας τελείωσε», οι ανησυχίες για το «ποιο συμμαχικό σχήμα θα το διαδεχτεί» αποτελούν ομολογία ότι η κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών βρίσκεται μπροστά και θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματα, θα κλονίσει τη συνοχή και θα ανοίξει... Περισσότερα
Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Νέες εκατέρωθεν επιθέσεις στον απόηχο της μάζωξης των «προθύμων»
από Η Άλλη Άποψη
Στον απόηχο τηςχθεσινής μάζωξης της «Συμμαχίας των Προθύμων», που σηματοδότησε την παραπέρα εμβάθυνση της εμπλοκής στο ιμπεριαλιστικό μακελειό, η σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχίζει να κλιμακώνεται με αμείωτη ένταση, με τις ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις να ανταλλάσσουν νέα σφοδρά πλήγματα σε στρατηγικούς στόχους εκατέρωθεν. Την ίδια ώρα, το Κίεβο επιδιώκει να ενισχύσει την αεράμυνά του, ενώ στην ΕΕ διεξάγονται σκληρά παζάρια για τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο.
Οιρωσικές ένοπλες δυνάμειςπραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ομαδικά πλήγματα με όπλα μεγάλου βεληνεκούς, χτυπώντας στρατιωτικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις στοΚίεβοπου εμπλέκονται στην ανάπτυξη και παραγωγή πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Επίσης, έπληξαν λιμενικές υποδομές στο λιμάνιΓιούζνι, στην περιοχή τηςΟδησσού, όπου εκφορτώνονται και αποθηκεύονται καύσιμα για τον ουκρανικό στρατό, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Οι επιθέσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα προκάλεσαν πυρκαγιές σε δύο περιοχές αποθήκευσης, ενώ αυτοκίνητα κάηκαν σε ανατολικό προάστιο μετά από επιθέσεις με drones. ΣτηΖαπορίζια, ρωσικά πλήγματα τραυμάτισαν 11 ανθρώπους, ενώ έξι τραυματίες καταγράφηκαν σε επίθεση με drone έξω από τοΧάρκοβο.
ΗΟυκρανίαεπιτέθηκε με dronres στο διυλιστήριο πετρελαίου Gazprom Neftekhim Salavat, στην ρωσική Δημοκρατία τουΜπασκορτοστάν, περίπου 1.400 χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν εκρήξεις και καπνούς πάνω από το εργοστάσιο, το οποίο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πετροχημικές εγκαταστάσεις της Ρωσίας και είχε χτυπηθεί ξανά τον Σεπτέμβριο του 2025.
Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι διατηρεί τον έλεγχο του εναέριου χώρου πάνω από τηνΚονσταντίνοβκαστο Ντονέτσκ, αξιοποιώντας το πλεονέκτημα του εδάφους για καλύτερη καμουφλάζ και επιτήρηση. Όπως δήλωσε διοικητής ρωσικής εταιρείας, ο αριθμός των αναγνωριστικών και επιθετικών drones έχει αυξηθεί σημαντικά, περιορίζοντας τη δυνατότητα του εχθρού να χρησιμοποιεί ευρέως ραδιοελεγχόμενα drones.
O Ουκρανός πρόεδρος,Βλ. Ζελένσκι, απηύθυνε έκκληση γιαχειμερινό πακέτο αεράμυναςκατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης του «Συνασπισμού των Πρόθυμων». Συγκεκριμένα, ζήτησε 300 πυραύλους αναχαίτισης Patriot, δηλαδή 100 πυραύλους το μήνα καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Ο Ζελένσκι τόνισε ότι η επαρκής αεράμυνα θα στερήσει από τη Ρωσία σημαντικά κίνητρα για να παρατείνει τον πόλεμο έως το χειμώνα, υπογραμμίζοντας πως τα αποθέματα του Κιέβου σε πυρομαχικά Patriot, του μοναδικού συστήματος ικανού να αναχαιτίσει ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους, έχουν σχεδόν εξαντληθεί, αφήνοντας εκτεθειμένες κρίσιμες υποδομές.
Υπενθυμίζεται ότι η απόκτηση των Patriot (και η παροχή άδειας για την κατασκευή τους) αποτελεί έναν από τουςτρεις άξονεςτης νέας στρατηγικής του Κιέβου που ανακοίνωσε χθες ο Ζελένσκι.
Δεύτερος άξονας είναι ηένταξη στην ΕΕ, όπου και εκεί υπάρχει κινητικότητα. Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, η Ουκρανία άνοιξε σήμερα το δεύτερο από τα έξι κεφάλαια που σχετίζονται με τα κριτήρια ένταξης. Το Κεφάλαιο 6 καλύπτει τις εξωτερικές σχέσεις, την άμυνα και την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών. Ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης για την Ευρωπαϊκή Ενσωμάτωση, Τάρας Κάτσκα, διαμήνυσε ότι η διαδικασία ένταξης «πηγαίνει χωρίς διακοπές» και ότι δεν διαβλέπονται σημαντικά εμπόδια.
Σε πολεμική ετοιμότητα η «Συμμαχία των Προθύμων»
Την ίδια ώρα, η«Συμμαχία των Προθύμων», που εμπλέκεται πλέον πιο ενεργά στη σύγκρουση, προχωρά στις πρώτεςστρατιωτικές ασκήσεις, κάνοντας πρόβες για μία ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός,Ντ. Τουσκ,ανακοίνωσε στο Παρίσι, μετά τη συνάντηση των «προθύμων», ότι οι ασκήσεις έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούνστην Πολωνία αυτό το φθινόπωρο, με τη συμμετοχή στρατευμάτων από τη Γαλλία και τη Βρετανία, μεταξύ άλλων.
Οι ασκήσεις θα έχουν ως στόχο να προετοιμάσουν την πολυεθνική δύναμη για «συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, αλλά και για την περιοχή», δήλωσε ο Τουσκ. Ο Γάλλος πρόεδρος,Μ. Μακρόν, είχε αναφερθεί για πρώτη φορά σε κοινές ασκήσεις σε χθεσινές του δηλώσεις.
Πάντως οι αντιθέσεις κι τα αντικρουόμενα συμφέροντα εκφράστηκαν και στη συμμαχία αυτή, καθώς ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας,Ρούμεν Ράντεφ, αν και προσκλήθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο να συμμετάσχει στη συνάντηση, αρνήθηκε επειδή«η θέση της Βουλγαρίας δεν είναι εκεί».
«Δεν συμμετέχουμε σε έναν συνασπισμό που επιμένει στη συνέχιση της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία», δήλωσε ο Ράντεφ σε δημοσιογράφους σήμερα στο Παρίσι, όπου είχε μεταβεί για να παραστεί στην παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλης. «Δεν παρέχουμε τέτοια βοήθεια επειδή πιστεύω ότι η λύση σε αυτή τη σύγκρουση δεν είναι η παράτασή της με στρατιωτικά μέσα, αλλά σε μια ισχυρή διπλωματική αποστολή που θα θέσει επιτέλους τέλος στην κλιμάκωση», είπε.
Ο Ράντεφ ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός στις 8 Μαΐου και η κυβέρνησή του έχει δηλώσει ότι η Βουλγαρία δεν θα παρέχει πλέον στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, και ότι δεν έχει χρήματα για να συμμετάσχει στην οικονομική βοήθεια του ΝΑΤΟ προς το Κίεβο. Η Βουλγαρία εντάχθηκε στον «Συνασπισμό των Προθύμων» το 2025, επί της κυβέρνησης τουΡόσεν Ζελιάζκοφκαι έχει αναλάβει συγκεκριμένες νομικές δεσμεύσεις, αν και περιορίζονται σε μη πολεμικές δραστηριότητες.
Ηστρατιωτική παρέλαση στο Παρίσι για την «Ημέρα της Βαστίλης»μετατράπηκε σε μια φιέστα πολέμου, καθώς εκτός από Γάλλους στρατιώτες, συμμετείχαν 500 από χώρες που στηρίζουν τη «Συμμαχία των Προθύμων», όπως επίσης Ουκρανοί στρατιώτες. Η Ελλάδα συμμετείχε με πεζοπόρο τμήμα και με Rafale, ενώ παραβρέθηκε οΚυρ. Μητσοτάκης.