Όλες οι αιτίες που οδήγησαν στην έκρηξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή πριν από 40 μέρες είναι εδώ και προετοιμάζουν τον επόμενο γύρο της σύγκρουσης, ενώ έχει συσσωρευτεί κι άλλη καύσιμη ύλη, όχι μόνο στην περιοχή του Κόλπου.Η μεγάλη εικόνα της Μέσης Ανατολής δείχνει σταθερά κλιμάκωση, ειδικά μετά την εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα. Μόλις τ... Περισσότερα
Νέα επίθεση Τραμπ στους «συμμάχους» του ΝΑΤΟ
από Η Άλλη Άποψη
Εντείνονται οι τριγμοί στο ΝΑΤΟ, πάνω στο έδαφος της «κινούμενης άμμου» που διαμορφώνει η ανεπίστρεπτη πορεία όξυνσης του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ,Ντ. Τραμπ, εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά των ΝΑΤΟικών «συμμάχων», λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον γγ του ΝΑΤΟ,Μαρκ Ρούτε, στον Λευκό Οίκο.
«Το ΝΑΤΟ δεν ήταν εκεί όταν το χρειαστήκαμε και δεν θα είναι εκεί αν τους χρειαστούμε ξανά. Θυμηθείτε τη Γροιλανδία, αυτό το μεγάλο κακοφροντισμένο κομμάτι πάγου!!!», ανέφερε σε ανάρτηση του.
Από την πλευρά του, ο Μαρκ Ρούτε προσπάθησε να παρουσιάσει μια πιο «ειδυλλιακή» εικόνα για αυτή την λυκοσυμμαχία. Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, χαρακτήρισε τη συζήτηση «ειλικρινή και ανοιχτή» και υπογράμμισε ότι «οι σύμμαχοι πρέπει να χτίσουν μια ισχυρότερη και πιο δίκαιη συμμαχία».
Σε συνέντευξή του στο CNN, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε προκλητικά ότι ο κόσμος είναι «ασφαλέστερος χάρη στην ηγεσία του Τραμπ» μετά τον πόλεμο με το Ιράν. «Πρέπει να ξέρετε ότι στηρίζω τον πρόεδρο Τραμπ», είπε, προσθέτοντας πως «κάποιες χώρες του ΝΑΤΟ αποδείχθηκαν λίγες», αλλά η «συντριπτική πλειοψηφία» των ευρωπαϊκών χωρών «συνεργάστηκε» σε θέματα βάσεων, υλικοτεχνικής υποστήριξης και υπερπτήσεων.
Περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα στην Ελλάδα;
Εξάλλου, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η κυβέρνηση Τραμπ επεξεργάζεται σχέδιο «τιμωρίας» ορισμένων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ που θεωρεί ότι δεν στήριξαν επαρκώς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου με το Ιράν. Το σχέδιο προβλέπει την απομάκρυνση αμερικανικών στρατευμάτων από «μη συνεργάσιμες» χώρες και την μετακίνησή τους σε πιο «πιστές» συμμάχους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι θα γίνει αναδιάταξη (redeployment) αμερικανικών δυνάμεων. Από χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία, που χαρακτηρίζονται ως «μη βοηθητικές», θα μεταφερθούν σε χώρες που στάθηκαν πιο κοντά στην Ουάσινγκτον, όπως η Ελλάδα, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Λιθουανία.