Δευτέρα, 19 Οκτ, 2026

  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για τα επαναλαμβανόμενα εργοδοτικά εγκλήματα στη «Motor Oil»
  • Ο Ρούμπιο εξήρε τους ενεργειακόυς σχεδιασμούς τους ελληνικής αστικής τάξης και έριξε «σπόντες» στην ΕΕ
  • Ο πόλεμος έχει επιστρέψει στην Ευρώπη δηλώνει ο Ν. Δένδιας και αγωνιά για το πώς η νέα γενιά θα στηρίξει την «πατρίδα» του κεφαλαίου
  • Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Νέα «επεισόδια» αποτυπώνουν την ένταση των αντιθέσεων στο ευρωατλαντικό μπλοκ
  • «Υγρό νεκροταφείο» το Αιγαίο: 12 νεκροί ξεριζωμένοι σε δύο ναυάγια μέσα σε λίγες ώρες
  • Ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος» και η ...αθηναϊκή τριήρης
Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για τα επαναλαμβανόμενα εργοδοτικά εγκλήματα στη «Motor Oil»1 Ο Ρούμπιο εξήρε τους ενεργειακόυς σχεδιασμούς τους ελληνικής αστικής τάξης και έριξε «σπόντες» στην ΕΕ2 Ο πόλεμος έχει επιστρέψει στην Ευρώπη δηλώνει ο Ν. Δένδιας και αγωνιά για το πώς η νέα γενιά θα στηρίξει την «πατρίδα» του κεφαλαίου3 Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Νέα «επεισόδια» αποτυπώνουν την ένταση των αντιθέσεων στο ευρωατλαντικό μπλοκ4 «Υγρό νεκροταφείο» το Αιγαίο: 12 νεκροί ξεριζωμένοι σε δύο ναυάγια μέσα σε λίγες ώρες 5 Ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος» και η ...αθηναϊκή τριήρης6

Το Σχόλιο της Ημέρας

«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΧΕΣΗ» ΕΛΛΑΔΑΣ και ΙΣΡΑΗΛ

Του Αλέκου Χατζηκώστα * Από το 2008 που μπήκαν τα πρώτα θεμέλια μέχρι σήμερα, σχεδόν 20 χρόνια μετά, η ελληνοϊσραηλινή στρατηγική σχέση έχει επεκταθεί σε πολλούς τομείς της οικονομίας και έχει απογειωθεί στον στρατιωτικό. Η σφραγίδα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην εξέλιξη αυτής της συνεργασίας είναι ανεξίτηλη, και τη σημασία της επανέλ... Περισσότερα

Ο Ρούμπιο εξήρε τους ενεργειακόυς σχεδιασμούς τους ελληνικής αστικής τάξης και έριξε «σπόντες» στην ΕΕ

από Η Άλλη Άποψη
Ο Ρούμπιο εξήρε τους ενεργειακόυς σχεδιασμούς τους ελληνικής αστικής τάξης και έριξε «σπόντες» στην ΕΕ

Ως σημαντικό σύμμαχο για την «ενεργειακή ανεξαρτησία» και την περιφερειακή σταθερότητα του ΝΑΤΟ, χαρακτήρισε την Ελλάδα, σε συνέντευξή του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Ελλάδα, όπου τα εργατικά σωματεία και οι μαζικοί φορείς της Αττικής έστειλαν το μήνυμα από το κέντρο της Αθήνας μέχρι την Αμερικάνικη πρεσβεία πως είναι ανεπιθύμητος και πως ο ελληνικός λαός δεν θα πληρώσει τα σπασμένα του πολέμου τους.  

Ο Μ. Ρούμπιο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις δυνατότητές της να παράγει και να μεταφέρει ενέργεια μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής, επιταχύνοντας τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής για τη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο που προσδοκά την αναβάθμιση του ρόλου της σε κεντρικό «παίκτη» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια. 

Υποστήριξε ότι η αλλαγή στην ηγεσία της αμερικάνικης πρεσβείας στην Αθήνα, με την αποχώρηση της πρώην πρέσβειρας Κίμπερλι Γκιλφόιλ, δεν συνιστά «υποβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων» και σημείωσε ότι απαιτείται χρόνος για τον εντοπισμό του «κατάλληλου» προσώπου, που θα διοριστεί ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Όπως υπογράμμισε, «Η Ελλάδα είναι μια σημαντική χώρα, πολύ σημαντική. Είναι σπουδαίος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών. Μας έχει βοηθήσει με πάρα πολλούς τρόπους και είναι σημαντική για το μέλλον μας», τονίζοντας ότι η χώρα αποτελεί βασικό στήριγμα για τις αμερικανικές προτεραιότητες. 

Συγκεκριμένα, στάθηκε στον ...ενθουσιασμό της κυβέρνησης και της αστικής τάξης στη χώρα σε σχέση με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, καθώς την ίδια ώρα που ο λαός μαστίζεται από την ενεργειακή φτώχεια και ήδη τρέμει για τον επικείμενο χειμώνα, το μεγάλο κεφάλαιο θησαυρίζει από τις μπίζνες με τα αμερικάνικα μονοπώλια. Από τις αναφορές του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, δεν έλειψε και η αξιοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου για την κατασκευή αγωγών και υποδομών μεταφοράς ενέργειας, επισημαίνοντας ότι «η αξιοποίηση της ενέργειας εξαρτάται από τη δυνατότητα μεταφοράς της», προχωρώντας μετέπειτα σε μια κριτική για τους υπόλοιπους «συμμάχους» στην ΕΕ, αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Πολιτική.  

H απόφαση για το ρώσικο ντίζελ ελήφθη γιατί είναι «καλό και σημαντικό για την Αμερική»

Ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, στη συνέντευξή του, υπερασπίστηκε την προσωρινή χαλάρωση των κυρώσεων για το ρώσικο ντίζελ, απόφαση η οποία, όπως είπε, εξυπηρετεί τις ανάγκες της αμερικάνικης οικονομίας. 

Συγκεκριμένα, ο Ρούμπιο υποστήριξε ότι η απόφαση για το ρώσικο ντίζελ, ελήφθη «όχι επειδή είναι κακό για την Ουκρανία ή καλό για τη Ρωσία, αλλά επειδή είναι καλό και σημαντικό για την Αμερική». 

Κρίνοντας τις αντιδράσεις και τις κινήσεις της ΕΕ, στράφηκε ενάντια στις πολιτικές της χρήσης ορυκτών καυσίμων μέσω της αύξησης του κόστους τους και στην ανεπαρκή ανάπτυξη εγχώριων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη, υπενθυμίζοντας τις προειδοποιήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, κατά την πρώτη προεδρική του θητεία, για την εξάρτηση της Γερμανίας από τη ρωσική ενέργεια.

Σχετικά με τα παζάρια για το σφαγείο στην Ουκρανία είπε πως «έχουμε και άλλες προτεραιότητες ανά τον κόσμο στις οποίες επικεντρωνόμαστε», επεσήμανε ο Ρούμπιο. 

«Εθνικό συμφέρον» η παρέμβαση στο Δυτικό Ημισφαίριο

Με τον μανδύα του «εθνικού συμφέροντος» έντυσε ο Ρούμπιο την αδυναμία των ΗΠΑ να επιβάλλουν τους στόχους στο πεδίο των μαχών της Μέσης Ανατολής και την μεγάλη εικόνα της μάχης τους με την Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

«Οποιοδήποτε δυσάρεστο γεγονός συμβαίνει στο Δυτικό Ημισφαίριο θα μας επηρεάσει ταχύτερα απ’ ό,τι αν συνέβαινε στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ασία ή, ουσιαστικά, οπουδήποτε αλλού», σημείωσε, λέγοντας ότι «οφείλουμε να δίνουμε σημασία σε αυτό, έστω και μόνο με γνώμονα το εθνικό μας συμφέρον».

Μιλώντας για την δεδομένη παρέμβαση της κάθε ιμπεριαλιστικής δύναμης στις «εσωτερικές διεργασίες» της άλλης, για την «συνεργασία» με διάφορους Προέδρους χωρών της Λατινικής Αμερικής είπε ότι «Δεν πρόκειται να δώσουμε χρήματα σε ανθρώπους ή οργανώσεις που μισούν την Αμερική».

Μάλιστα, πρόεσθεσε «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτοί οι πρόεδροι δεν είναι μαριονέτες», αλλά ηγέτες που προτιμούν «να συνεργαστούν μαζί μας παρά με οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, και οι οποίοι μοιράζονται τις ίδιες προτεραιότητες με εμάς».


Έχει διαβαστεί 49 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 279 επισκέπτες και 0 μέλη.