Δευτέρα, 17 Αυγ, 2026

  • Όλοι στη μάχη για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ στις 5 Σεπτέμβρη
  • Φοιτητική στέγη εμπόρευμα και οικογένειες σε απόγνωση
  • Η Τουρκία ανακήρυξε «Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο στο φόντο των ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων στην περιοχή
  • ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες του επιτελικά ανίκανου κράτους να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και το φυσικό πλούτο που τα θεωρεί «κόστος»
  • Νέοι κρίκοι εμπλοκής από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή
  • Αποστολή
Όλοι στη μάχη για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ στις 5 Σεπτέμβρη1 Φοιτητική στέγη εμπόρευμα και οικογένειες σε απόγνωση2 Η Τουρκία ανακήρυξε «Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο στο φόντο των ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων στην περιοχή3 ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες του επιτελικά ανίκανου κράτους να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και το φυσικό πλούτο που τα θεωρεί «κόστος»4 Νέοι κρίκοι εμπλοκής από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή5 Αποστολή6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Δύσκολα

Δύσκολα

Δύσκολες ώρες για τον ...μεγαλύτερο και ισχυρότερο στρατό του κόσμου. Ο διοικητής των αμερικάνικων δυνάμεων που επιχειρούν στον Κόλπο γράφει τη μια έκθεση μετά την άλλη για τις αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις σε βάρος του Ιράν που δεν μπορούν να προκαλέσουν άλλη καταστροφή, ούτε να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση. Οπότε, δεν έχει νόημα ... Περισσότερα

Πρόστιμο-μαμούθ της Κομισιόν στην Apple για την «ευνοϊκή» φορολογία στην Ιρλανδία

από Η Άλλη Άποψη

Ένα ακόμη επεισόδιο στον πόλεμο ανάμεσα στα ευρωενωσιακά και αμερικανικά μονοπώλια, με επίκεντρο το «ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς» που προσφέρουν χώρες της ΕΕ σε αμερικανικές εταιρείες γράφτηκε σήμερα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλλει ουσιαστικά πρόστιμο 13 δισεκ. ευρώ στον αμερικανικό κολοσσό των ηλεκτρονικών συσκευών Apple.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν διατάζει την Apple να πληρώσει στην κυβέρνηση της Ιρλανδίας το παραπάνω ποσό, που αντιστοιχεί σε φόρους που δεν καταβλήθηκαν, λόγω της ειδικής φορολογικής συμφωνίας. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ιρλανδία παραχώρησε στην Apple υπερβολικά φορολογικά προνόμια ύψους 13 δισεκ. δολαρίων (...) Η Ιρλανδία οφείλει τώρα να ανακτήσει τους φόρους που δεν καταβλήθηκαν από την Apple στο έδαφός της μεταξύ του 2003 και του 2014, δηλαδή ποσό 13 δισεκ. δολαρίων, συν τους τόκους», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.

Το μεγάλο αυτό ποσό, περίπου 40 φορές μεγαλύτερο από την προηγούμενη γνωστή απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από εταιρεία σε τέτοια περίπτωση, θα μπορούσε να μειωθεί, αναφέρει η Επιτροπή, αν άλλες χώρες επιδιώξουν οι ίδιες περισσότερους φόρους από την αμερικανική εταιρεία. Η Apple, κατέβαλε φόρο ανάμεσα σε 0,005% και 1%, προσθέτει η Επιτροπή.

Έφεση ετοιμάζουν Ιρλανδία και Apple

Πάντως η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η Apple ανακοίνωσε επίσης ότι θα προσφύγει κατά της απόφασης.

Η Ιρλανδία διαφωνεί βαθιά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των φορολογικών συμφωνιών της με την Apple Inc, δήλωσε σήμερα ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, ενώ το ιρλανδικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως θέση του παραμένει ότι καταβλήθηκε το πλήρες ποσό των φόρων και δεν παρασχέθηκε καμιά κρατική βοήθεια. Η Ιρλανδία δεν επιφύλαξε ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση στην Apple και δεν κάνει συμφωνίες με φορολογουμένους, προσθέτει.

«Η Apple ακολουθεί τον νόμο και πληρώνουμε όλους τους φόρους που οφείλουμε οπουδήποτε λειτουργούμε. Θα ασκήσουμε έφεση και έχουμε την πεποίθηση πως η απόφαση θα ανατραπεί», αναφέρει η εταιρεία σε δήλωση που εξέδωσε και προσθέτει ότι η απόφαση «θα έχει βαθιά και επιζήμια επίδραση στις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη», υποστηρίζει ακόμη η Apple.

Οξύτατοι ενδοιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί

Η Κομισιόν πραγματοποιεί από τον Ιούνη του 2014 φορολογικές έρευνες για μία σειρά αμερικανικά μονοπώλια («Starbucks», «Amazon», «Google» «Microsoft», «General Electrik», «McDonald's» κ.α. που επωφελήθηκαν από ευνοϊκές φορολογικές συμφωνίες που έκαναν με χώρες της ΕΕ. Αυτές οι συμφωνίες δεν είναι παράνομες και επέτρεψαν στα μονοπώλια από τις ΗΠΑ να κερδοσκοπούν με θυγατρικές τους, πληρώνοντας σε ευρωπαϊκούς φορολογικούς παραδείσους εξαιρετικά χαμηλούς φόρους.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση ευρωπαϊκών μονοπωλίων, που βλέπουν την θέση τους να δυσχεραίνει στον μεταξύ τους ανταγωνισμό στην ευρωπαϊκή αγορά. Στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν επιχειρεί να χτυπήσει τα αμερικάνικα μονοπώλια που δρουν στην ΕΕ, γιατί ανταγωνίζονται τα ευρωενωσιακά που χάνουν μερίδια στην αγορά της.

Το ίδιο βεβαίως κάνουν και οι ΗΠΑ για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια που δρουν στις ΗΠΑ. Πέρυσι οι ΗΠΑ έδωσαν ένα γερό χτύπημα στη «Φολκσβάγκεν» τη μεγαλύτερη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, αποκαλύπτοντας τη χρήση του λογισμικού που παραπλανούσε τους ελέγχους καυσαερίων, ενώ τον Απρίλη του 2015 η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, που λειτουργεί στις ΗΠΑ, συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 2,5 δισ. δολαρίων για το σκάνδαλο χειραγώγησης του επιτοκίου διατραπεζικών χορηγήσεων Libor. 

Έχει διαβαστεί 473 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 877 επισκέπτες και 0 μέλη.