Ο Ρούμπιο καταφτάνει σήμερα στην Αθήνα. Στις αποσκευές του έχει πόλεμο, ανταγωνισμούς, «ευκαιρίες» για την αστική τάξη και νέα επεισόδια πολεμικής εμπλοκής. Αυτά είναι τα υλικά του ελληνοαμερικανικού «Στρατηγικού Διαλόγου», σε συνθήκες μεγάλης κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων.Η ατζέντα του διαλόγου που θα γίνει αύριο, είναι φ... Περισσότερα
Τουρκία και Πακιστάν στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις για να στηρίξουν τη Σαουδική Αραβία
από Η Άλλη Άποψη
Σφοδρές μάχες διεξάγονται στην Υεμένη ανάμεσα στους Χούθι και την κυβέρνηση - μαριονέτα που στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία. Μάλιστα, οι χώρες που συγκροτούν τη συμφωνία της Μέκκας (εκτός από τη Σαουδική Αραβία συμμετέχουν η Τουρκία και το Πακιστάν), ανακοίνωσαν πως θα στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Σαουδική Αραβία, επιβεβαιώνοντας πως ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος λειτουργεί ως μια δίνη.
Οι «κυβερνητικές» δυνάμεις, σε συνεργασία με την Σαουδική Αραβία εξαπέλυσαν εκτεταμένη επίθεση για να ανακαταλάβουν τις περιοχές που ελέγχουν οι Χούθι. Η επιχείρηση ονομάστηκε «Αυγή της Υεμένης».
Ο επικεφαλής του λεγόμενου προεδρικού συμβουλίου της Υεμένης, Ρασάντ αλ Αλίμι, ο οποίος ζει στη Σαουδική Αραβία, χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από τη σαουδαραβική μοναρχία, έθεσε ως στόχο την «αποκατάσταση των κρατικών θεσμών», την «απελευθέρωση» της πρωτεύουσας Σαναά που είναι εδώ και χρόνια υπό τον έλεγχο των Χούθι και τον τερματισμό του «πραξικοπήματος» των Χούθι.
Αναφέρθηκε πως δυνάμεις του στρατού της Υεμένης (υπό τις οδηγίες της Σαουδικής Αραβίας) ανακατέλαβαν την πόλη Μόκα (απέχει 75 χλμ. βόρεια του Μαντέμπ αλ Μπαμπ) που είχαν πάρει οι Χούθι στις αρχές Σεπτέμβρη. Επίσης ο στρατός της Υεμένης ανακοίνωσε πως ξεκίνησε «μεγάλη στρατηγική επίθεση» στην πρωτεύουσα Σαναά και τα περίχωρα και πως ανακατέλαβε την περιοχή Ντουμπάντ που βρίσκεται κοντά στα στρατηγικά Στενά Μπαμπ αλ Μαντέμπ. Οι Χούθι διέψευσαν πως έχασαν εδάφη.
Στην Σαουδική Αραβία ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας. Η περιοχή που ακούστηκαν οι εκρήξεις φέρεται να βρίσκεται κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ριάντ.
Ενεργοποιείται η συμφωνία της Μέκκας
Στο φόντο της κλιμάκωσης του πολέμου στην Υεμένη πραγματοποιήθηκε σήμερα εκτάκτως στο Ριάντ η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας και των επιτελαρχών των χωρών της συμφωνίας της Μέκκας, δηλαδή της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας και του Πακιστάν.
Σύμφωνα με το Al Jazeera, η σχετική επιτροπή της συμφωνίας της Μέκκας, ανακοίνωσε πως «αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα στην πρακτική εφαρμογή των δεσμεύσεων συλλογικής άμυνας και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την παροχή των συμφωνημένων στρατιωτικών δυνάμεων και δυνατοτήτων και να διασφαλίσει την ταχεία ανάπτυξή τους στο βασίλειο, ενισχύοντας έτσι την ετοιμότητα, τη στρατιωτική ολοκλήρωση και τη συλλογική ικανότητα αντιμετώπισης απειλών».
Ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε σε ανάρτηση του πως η σύνοδος «επιβεβαίωσε εκ νέου την αλληλεγγύη και την ενότητα των χωρών μας στην αντιμετώπιση των ειδεχθών επιθέσεων κατά του Βασιλείου και των ιερών τόπων», καθώς και ότι συμφωνήθηκε να ενεργοποιηθούν «συλλογικά μέτρα αποτροπής στο πλαίσιο της συμμαχίας»
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα πως είναι «φήμη» και όχι πραγματική η πληροφορία πως το Πακιστάν έχει αναπτύξει στρατεύματα στη Σαουδική Αραβία «για πόλεμο κατά των Χούθι στην Υεμένη». Προειδοποίησε πως εάν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, τότε θα πρόκειται «για νέα επέμβαση που θα περιπλέξει περισσότερο την κατάσταση».