Δευτέρα, 03 Αύγ, 2020

  • Καλπάζουν ανεργία και αλχημείες στα στατιστικά στοιχεία
  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Δεν μπορούμε πια να πάμε σ' ένα καθολικό lockdown»
  • Η ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Η αύξηση των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα της υποταγής της δημόσιας υγείας στην κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών
  • Περί "συνωστισμών"...
Καλπάζουν ανεργία και αλχημείες στα στατιστικά στοιχεία1 ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Δεν μπορούμε πια να πάμε σ' ένα καθολικό lockdown»2 Η ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ3 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ4 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Η αύξηση των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα της υποταγής της δημόσιας υγείας στην κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών5 Περί "συνωστισμών"...6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: «Κλείνει το μάτι» στη μετατροπή της σχολικής τάξης σε «ριάλιτι»

Σύμφωνες με τις αρχές προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα θεωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις πρόσφατες ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας για διαδικτυακή μετάδοση των μαθημάτων. Το υπουργείο Παιδείας έσπευσε να κοινοποιήσει την απάντηση που έδωσε ο επίτροπος Δικαιοσύνης, Didier Reynders, σε Ερώτηση 5 Ελλήνων ευρωβ... Περισσότερα

Δήλωση αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη για τα έργα της ΠΚΜ στον τομέα του Πολιτισμού

από Η Άλλη Άποψη
Δήλωση αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη για τα έργα της ΠΚΜ στον τομέα του Πολιτισμού

 

 

Θα φανεί ίσως κουραστικό το να περιγράψω για μια ακόμη φορά το γεγονός ότι η Ημαθία, υπήρξε «πρωταθλήτρια» χρηματοδότησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος στον τομέα του Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Από τα εννιά έργα πολιτισμού λοιπόν του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ με  συνολική δημόσια δαπάνη 34.632.851€  και φορέα χρηματοδότησης  το Υπουργείο Πολιτισμού, τα οκτώ   συνολικής δημόσιας δαπάνης 33.619.775€ είχαν Δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας συμπεριλαμβανομένου και του Πολυκεντρικού  Μουσείου Βεργίνας του οποίου Δικαιούχος είναι και η Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων.

Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις μας  σε ότι αφορά την ανάδειξη μνημείων  και αρχαιολογικών χώρων  είναι η  Ανάπλαση – Ανάδειξη της Βασιλικής Νεκρόπολης και του Ανακτόρου των Αιγών (Φάση Γ)  με συνολική δημόσια δαπάνη 7.000.000€ και η Αποκατάσταση της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας με συνολική δημόσια δαπάνη 3.506.878€.

Σε ότι αφορά την ενίσχυση των υποδομών του σύγχρονου πολιτισμού, το ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΕΡΓΙΝΑΣ  με συνολική δημόσια δαπάνη 18.154.190€ αποτελεί την μεγαλύτερη παρέμβαση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Πραγματοποιήθηκε η αποκατάσταση δυο οικιών στον αύλειο χώρο , πάνω στο Νοτιοανατολικό  Τμήμα της οχύρωσης της Βέροιας και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου τους,  συνολικής δημόσιας δαπάνης 1.390.042€,όπου στεγάζεται η διοίκηση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας.

Έγινε η συντήρηση, στερέωση και αποκατάσταση του ιερού ναού και του αρχαιολογικού χώρου του Αγίου Παταπίου, συνολικής δημόσιας δαπάνης 692.666€.

Έγινε η συντήρηση και η ανάδειξη  του Αρχαίου Θεάτρου Μίεζας, συνολικής δημόσιας δαπάνης 698.312€.

Επίσης η  Συντήρηση – Αποκατάσταση – Ανάδειξη Ιερού της Μητρός των Θεών Αυτόχθονος στη Λευκόπετρα Βερμίου (Β Φάση), συνολικής δημόσιας δαπάνης 373.730€

Και τέλος η ανάπλαση - ανάδειξη της βασιλικής νεκρόπολης των Αιγών, που αφορούσε την Προστασία και ανάδειξη του νεκροταφείου των τύμβων και της ταφικής συστάδας των Τημενιδών (συστάδα Γ΄), συνολικής δημόσιας δαπάνης 1.804.289€.

Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται και  για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

Η  Π.Ε  Ημαθίας από την  πρώτη στιγμή υιοθέτησε την αναγκαιότητα εύρεσης  χρηματοδότησης για την αποκατάσταση ενός ακόμα σημαντικού μνημείου του τόπου μας, του Οθωμανικού Λουτρού της Βέροιας.  Προσωπικά ο ίδιος κατέθεσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο  σχετικό υπόμνημα, μετά από συνεργασία που υπήρξε με την Εφορία Αρχαιοτήτων Ημαθίας.

Οι περιορισμένοι πόροι του προγράμματος του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για έργα πολιτισμού, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δίνεται στην Ημαθία για την ολοκλήρωση του Μουσείου των Αιγών και για την ανάδειξη του Κειμηλιαρχίου της Μονής Δοβρά, της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, οδήγησαν από την πρώτη στιγμή τον Περιφερειάρχη μας  Απόστολο Τζιτζικώστα, να ενημερώσει  την Εφορία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, ότι  η μοναδική πηγή για τη χρηματοδότηση του έργου ήταν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του αρμόδιου υπουργείου, του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ενώ για τη σπουδαιότητα του Μνημείου ενημερώσαμε προσωπικά  και την ίδια την Υπουργό Πολιτισμού κα. Κονιόρδου, η οποία και λειτούργησε αποφασιστικά  για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου.

Ούτε ολιγωρίες, ούτε πεισματικές αρνήσεις υφίστανται, αντιθέτως υπάρχει έντονη διάθεση συνεργασίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Όσοι παρουσιάζονται ως «σωτήρες» του τόπου μας, με επιδοκιμασίες «ημετέρων» , που αγγίζουν τα όρια της γραφικότητας, μάλλον θα πρέπει να αναζητήσουν αλλού «ανεμόμυλους». Ίσως στο αριστούργημα του Μιγκέλ Θερβάντες «Δον Κιχώτης».

Καλό θα είναι να έρθουν σε επαφή με την πραγματικότητα και να σταματήσουν να είναι τιμητές όσων εργάζονται πραγματικά για  τον πολιτισμό της Ημαθίας.

Όσον αφορά το ΕΣΠΑ, οι προτεραιότητες των έργων που θα χρηματοδοτηθούν έχουν καθοριστεί  από το Υπουργείο Πολιτισμού  και ήδη τα πρώτα έργα έχουν ενταχθεί προς χρηματοδότηση.

Για τη διοίκηση της ΠΚΜ και  της Π.Ε Ημαθίας το βασικό θέμα είναι να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν όλα τα έργα πολιτισμού στην Περιφερειακή μας Ενότητα, τα όποια θα βοηθήσουν στην προσπάθεια που κάνουμε να προβάλλουμε τον τόπο μας, αυξάνοντας την τουριστική κίνηση σε όλες τις περιοχές της Ημαθίας.

Η ΠΚΜ και η Π.Ε Ημαθίας σε άριστη συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, τους βουλευτές μας και όλα τα υπηρεσιακά στελέχη, αγωνίζονται με ευπρέπεια και ήθος  για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μακριά από καιροσκοπισμούς, εγωισμούς και αμετροέπεια.

Κώστας Καλαϊτζίδης

Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας

Έχει διαβαστεί 211 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 30 °C
Άνεμος ΝΝΑ 3-5 μποφόρ

Δευτέρα, 03 Αυγούστου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 19 ως 32 °C
Άνεμος ΝΑ 2-4 μποφόρ

Τρίτη, 04 Αυγούστου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 19 ως 33 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 136 επισκέπτες και 0 μέλη.