Πέμπτη, 16 Ιούλ, 2020

  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟ Ρ/Σ ΚΑΝΑΛΙ 1 ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ & ΤΟ ΔΗΜ/ΓΡΑΦΟ Ν. ΜΠΟΥΡΣΙΝΟ
  • ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ «27»: Αναζητούν συμβιβασμό για τη στήριξη του κεφαλαίου, ράβουν «κοστούμι» για τους λαούς
  • Το Ευρωκοινοβούλιο δεν έκανε αποδεκτή την Ερώτηση του ΚΚΕ για το νόμο ενάντια στις διαδηλώσεις!
  • Στη διάθεση του κοινού το ερευνητικό υλικό του Αστερίου Κουκούδη για την ιστορία των Βλάχων
  • Γκυρίνης για τα κρούσματα κορονοϊού: "Απαιτείται από όλους μας ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση"
  • Ουαί δε υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί...
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟ Ρ/Σ ΚΑΝΑΛΙ 1 ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ & ΤΟ ΔΗΜ/ΓΡΑΦΟ Ν. ΜΠΟΥΡΣΙΝΟ1 ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ «27»: Αναζητούν συμβιβασμό για τη στήριξη του κεφαλαίου, ράβουν «κοστούμι» για τους λαούς2 Το Ευρωκοινοβούλιο δεν έκανε αποδεκτή την Ερώτηση του ΚΚΕ για το νόμο ενάντια στις διαδηλώσεις!3 Στη διάθεση του κοινού το ερευνητικό υλικό του Αστερίου Κουκούδη για την ιστορία των Βλάχων4 Γκυρίνης για τα κρούσματα κορονοϊού: "Απαιτείται από όλους μας ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση"5 Ουαί δε υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί...6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Διπλή στόχευση

Διπλή στόχευση

  Οι προχτεσινές αποφάσεις του ΣτΕ για τις περικοπές στις συντάξεις και το σχέδιο της «ομάδας Πισσαρίδη», που θέτει ανάμεσα σε άλλα ως βασικό στόχο την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, σηματοδοτούν την ενιαία προσπάθεια της κυβέρνησης από τη μια να κατοχυρώσει τις μέχρι τώρα περικοπές και ανατροπές, και από την άλλη ... Περισσότερα

Επαναλειτουργία των κλωστηρίων (;)

από Η Άλλη Άποψη

Είναι βάσιμες οι ελπίδες ότι μπορεί να επανέλθει στη ζωή, έστω σε συρρικνωμένη μορφή, η πάλαι ποτέ κραταιά «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία»; Ο γ.γ. Βιομηχανίας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Τόλιος, πάντως, δηλώνει στην «Κ» ότι «υπάρχουν ευνοϊκές προοπτικές για να λειτουργήσουν ξανά κάποιες μονάδες». Ο κ. Τόλιος, που παραιτήθηκε λόγω της διαφωνίας του με τη συμφωνία Αθήνας- πιστωτών στις 13 Ιουλίου αλλά παραμένει προσωρινά στη θέση του, ανακοίνωσε προ δύο εβδομάδων την επαναλειτουργία το φθινόπωρο (μεταξύ άλλων) των κλωστηρίων Μαρωνείας και Ροδόπης στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, και δύο ακόμα μονάδων στη Νάουσα. Τα εργοστάσια ανήκαν στην «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» του Θωμά Λαναρά, η οποία πτώχευσε παταγωδώς το 2012, μετά μακρά πορεία παρακμής. Η επαναλειτουργία τους, αν γίνει πράξη, υπολογίζεται από τον κ. Τόλιο ότι θα δημιουργήσει σε πρώτη φάση 300 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τόλιο, το σχέδιο επαναλειτουργίας προβλέπει την ίδρυση συνεταιρισμού, με συμμετοχή των εργαζομένων στο μετοχικό κεφάλαιο και με κεφαλαιακή ένεση 10 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα. «Η Εθνική, που είναι ο βασικός πιστωτής, έχει δεχθεί την ιδέα την επανεκκίνησης των μονάδων και της παροχής κεφαλαίου κίνησης», λέει στην «Κ». Ο απερχόμενος γ.γ. του υπουργείου έχει πει ότι «γίνεται προσπάθεια να εξασφαλιστεί» η ρύθμιση των δυσθεώρητων χρεών της πτωχευμένης εταιρείας (κυρίως προς εργαζόμενους, τράπεζες, εφορία και ΙΚΑ) - χρέη που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», προσεγγίζουν τα 350 εκατ. ευρώ. «Η ρύθμιση πρέπει να περιλαμβάνει διαγραφή μεγάλου μέρους των χρεών», τονίζει.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μουσουλίδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατά την ύστατη προσπάθεια διάσωσής της (2010-12), που ηγείται σήμερα της προσπάθειας των εργαζομένων για ανασύστασή της σε συνεταιριστική βάση, τονίζει ότι με τη λογική της εκποίησης «το πολύ να εισπραχθούν 20 εκατ. ευρώ από τα 17 βιομηχανοστάσια της εταιρείας». Oπως λέει, «η δική μας πρόταση είναι να δεχθούν την κεφαλαιοποίηση των χρεών τους και τον επιμερισμό της περιουσίας της εταιρείας ανάλογα με τις απαιτήσεις τους, ώστε να λειτουργήσουν ξανά τα κλωστήρια». Ο κ. Μουσουλίδης ισχυρίζεται ότι στις δύο μονάδες στην περιοχή της Κομοτηνής και στη Στενήμαχο της Νάουσας (τη μεγαλύτερη στη χώρα) υπάρχουν μηχανήματα του 2001, «τα πιο προηγμένα στον κόσμο στην εποχή τους», η επαναλειτουργία των οποίων θα χρειαζόταν «μία επένδυση 2 εκατ. ευρώ».

Επιπλέον, ο κ. Μουσουλίδης σημειώνει ότι σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως το νήμα compact, η ζήτηση στην Ευρώπη δεν καλύπτεται από τις χώρες χαμηλού μισθολογικού κόστους. Το συγκεκριμένο νήμα «μπορεί να παραχθεί και στις δύο μονάδες της Κομοτηνής», λέει. Τέλος, επικαλείται διατάξεις της πτωχευτικής νομοθεσίας βάσει της οποίας αν το 60% των πιστωτών -σε αυτήν την περίπτωση οι τράπεζες και οι εργαζόμενοι- συναινεί σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης χρεών, μπορεί να το επιβάλλει στους υπόλοιπους. Ωστόσο, δεδομένου ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκποίησης, δεν είναι σαφές πώς μπορεί να υλοποιηθεί σχέδιο αναδιοργάνωσης, το οποίο μάλιστα καταρτίζεται ερήμην της συνδίκου πτώχευσης. Εκφράζονται επίσης αμφιβολίες για το αν το σχέδιο θα εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού - η εταιρεία έχει επιβαρυμένο ιστορικό, όπως αναφέρεται στο πλαίσιο.

Λόγοι απαισιοδοξίας

Ιδιαίτερα απαισιόδοξος για τις προοπτικές των κλωστηρίων της Κομοτηνής είναι ο Σταμάτης Κουρούδης. Ο επικεφαλής της «Θρακικά Εκκοκκιστήρια» ήταν ο άνθρωπος που έστησε τα δύο εργοστάσια στη Μαρώνεια και τη Ροδόπη, μαζί με τον Χρίστο Λαναρά, πατέρα του Θωμά. Σήμερα, δηλώνει τυχερός που πούλησε το μερίδιό του στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, και που αντιστάθηκε στον πειρασμό να τα αγοράσει το 2008. Οπως τονίζει, «είναι πολύ περιορισμένες οι δυνατότητες για την κλωστοϋφαντουργία -έναν κλάδο μεγάλης εντάσεως εργασίας- στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με δεδομένη την παραγωγική ισχύ των χωρών της Ανατολής». Ο κ. Κουρούδης, που δραστηριοποιείται πολιτικά με το «Ποτάμι», εντάσσει τις υποσχέσεις περί επαναλειτουργίας στην ίδια ψηφοθηρική λογική, σε πείσμα της οικονομικής πραγματικότητας, που διακατείχε και τις τελευταίες κυβερνήσεις Καραμανλή και Παπανδρέου.

Το χρονικό της κατάρρευσης

Στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, η «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» ήταν ήδη σε κατάσταση ημιθανή. Τα δάνεια ήταν όλα σε καθυστέρηση από το 2008. Από τον Μάρτιο του 2009, οι παραγωγικές της δραστηριότητες είχαν ουσιαστικά σταματήσει. Τον Φεβρουάριο του 2010, ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής της στο Χρηματιστήριο Αθηνών - της ίδιας εταιρείας που στο απόγειο της «φούσκας» της Σοφοκλέους είχε φτάσει κεφαλαιοποίηση ύψους 3 δισ. ευρώ.

Toν Ιούνιο του 2010, η κυβέρνηση Παπανδρέου στήριξε ένα ακόμα σχέδιο αναδιάρθρωσης. Η επιχείρηση συμφωνήθηκε τότε να λάβει κοινοπρακτικό δάνειο 63,6 εκατ. ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Οι βασικοί όροι ήταν να συρρικνωθεί δραστικά και να αποκλειστεί ο Θωμάς Λαναράς και άνθρωποι του περιβάλλοντός του από το νέο σχήμα. Ενάμιση χρόνο αργότερα, ο Λαναράς θα έφευγε από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών, κλονισμένος από την κατάρρευση στα χέρια του μιας οικογενειακής επιχειρηματικής δυναστείας που είχε διαρκέσει έναν αιώνα. Το νέο σχέδιο γρήγορα βάλτωσε. Δύο από τις πιστώτριες τράπεζες δεν υπέγραψαν τη δανειακή συμφωνία, επικαλούμενες την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράνομες κρατικές ενισχύσεις που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2010, με αποτέλεσμα να μην καταβληθούν ποτέ τα 63,6 εκατ. ευρώ. Τον Φεβρουάριο του 2012, η Επιτροπή έκρινε ότι το Δημόσιο είχε παραβιάσει τους κανόνες περί ενισχύσεων το 2007 και το 2009. Η κρατική εγγύηση του 2010 δεν θεωρήθηκε ότι παραβιάζει τους κανόνες, αλλά ο λόγος ήταν ότι η εταιρεία είχε παύσει τις δραστηριότητές της ήδη από το 2009. Επειδή η εγγύηση δεν ήταν επαρκής για να λειτουργήσει εκ νέου, θεωρήθηκε ότι «δεν προκάλεσε στρέβλωση, ούτε απείλησε να στρεβλώσει τον ανταγωνισμό».

kathimerini.gr


 

Έχει διαβαστεί 271 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 30 °C
Άνεμος Α 2-3 μποφόρ

Πέμπτη, 16 Ιουλίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 17 ως 30 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 17 Ιουλίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 18 ως 29 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 147 επισκέπτες και 0 μέλη.