Πέμπτη, 02 Ιουλ, 2026

  • Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό
  • Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο
  • Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα
  • ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων
  • ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα
  • ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα
Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό1 Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο2 Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα3 ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων4 ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα5 ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιλαϊκό από χέρι

Η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τη θέση του ΚΚΕ ότι η συνταγματική αναθεώρηση στοχεύει σε ένα πιο ισχυρό και ευέλικτο κράτος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επομένως πιο εχθρικό και επιθετικό απέναντι στον λαό. Τόσο οι προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και η στάση των άλλων κομμ... Περισσότερα

Επίσημη «πρώτη» του Μάρκου Μπόλαρη στην Ημαθία

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Επίσημη «πρώτη» του Μάρκου Μπόλαρη στην Ημαθία

* Απολογισμός και κριτική από τον Δημήτρη Μούρνο

 

Την πρώτη επίσημη επίσκεψή του πραγματοποίησε την Πέμπτη 20/3 Μαρτίου ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μάρκος Μπόλαρης, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του την περασμένη εβδομάδα. Στον νομό Ημαθίας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Δήμαρχο Ναούσης κ. Τάσο Καραμπατζό και την Δήμαρχο Βέροιας κυρία Χαρούλα Ουσουλτζόγλου. Κατά την διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να επιλυθούν σημαντικά προβλήματα της περιοχής αλλά και ν' αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του νομού.  Στις 11.00 το πρωί ο Δήμαρχος Ναούσης κ. Καραμπατζός υποδέχθηκε στο γραφείο του, τον κ. Μπόλαρη και τον ενημέρωσε για μια σειρά από παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής σε σχέση με τα υπό εξέλιξη έργα υποδομής, τα σχέδια τουριστικής ανάπτυξης αλλά και τον προγραμματισμό για την απορρόφηση του 5ου χρηματοδοτικού πακέτου ΣΕΣ.  Ο κ. Μπόλαρης κατά την διάρκεια της συζήτησης τόνισε πως «είναι πραγματική ανάγκη η καλή συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου, ώστε να υπάρξει εστίαση και στόχευση  στην επίλυση των ζητημάτων. Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να δώσουμε λύση και στο μεγάλο πρόβλημα της Νάουσας που είναι η ανεργία», είπε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, ενώ οι δύο άντρες είχαν και μια ξεχωριστή συζήτηση για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στον πρωτογενή τομέα για ν' αναδειχθούν οι εξαιρετικές καλλιέργειες της περιοχής.   Στις 12.00 το μεσημέρι, ο κ. Μπόλαρης συναντήθηκε με την Δήμαρχο Βέροιας  κυρία Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, η οποία μεταξύ των άλλων, ανέφερε τις παρεμβάσεις του δήμου σε προνοιακά θέματα όπως η βοήθεια στο σπίτι και η δημιουργία κοινωνικών λαχανόκηπων, τονίζοντας  πως και σε αυτά τα θέματα είναι απαραίτητη η στήριξη της Περιφέρειας και του Υπουργείου. Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης και η Δήμαρχος συζήτησαν επίσης την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου σε θέματα πολιτισμού, ώστε ν' αναδειχθεί ο αρχαιολογικός πλούτος της περιοχής και να συνδεθεί με τον τουρισμό μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και πρόγραμμα.

Στη συνέχεια παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, με την παρουσία αρκετών πολιτών.Ανάμεσα στις παρουσίες της εκδήλωσης, διακρίναμε τους δημοτικούς συμβούλους. Τηλέμαχο Χατζηαθανασίου, Νίκο Μαυροκεφαλίδη, Μαρία Παπαϊωάννου,Νίκο Ανεσίδη (Αλεξάνδρειας) καθώς και τους Ανδρέα Βλαζάκη Πέτρο Τσαπαρόπουλο (η ΔΗΜΑΡ στηρίζει απ’ όσο γνωρίζουμε την υποψηφιότhτα του Μπόλαρη), Θούλη Σιδηροπούλου, Κώστα Ασλάνογλου, Κώστα Τσιλογιάννη, Στέλιο Κουρνιάκο, Αντώνη Λιόλιο (υποψήφιος με τον Γ. Παπαγιάννη), Κώστα Ζώκο κ.ά.

Απολογισμό της δράσης αλλά κριτική στην τωρινή διοίκηση έκανε αρχικά ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Μούρνος που σημείωσε χαρακτηριστικά:  «Με ιδιαίτερη χαρά συνεργάτες και φίλοι του Μάρκου Μπόλαρη τον καλωσορίζουμε στην Ημαθία, από όπου και ξεκινά ουσιαστικά τον αγώνα για τις περιφερειακές εκλογές του Μαϊου.Είχαμε στη διάρκεια των τρεισήμισι χρόνων θητείας στο περιφερειακό συμβούλιο, την τιμή και την ξεχωριστή εμπειρία να εργαστούμε και να αναδείξουμε μαζί του ζητήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Σταθήκαμε κριτικά αλλά συγχρόνως και εποικοδομητικά απέναντι στην πλειοψηφία, που όμως αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων.Η Ημαθία, με πολιτικές που εφάρμοσαν τα τελευταία χρόνια άνθρωποι που φιλοδοξούν να μας σώσουν πάλι ή πήγαν γι’ άλλα, κατρακύλισε στις τελευταίες θέσεις σε ρυθμούς ανάπτυξης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την εμφανίζουν μεταξύ των πέντε περιοχών με τους χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ, με άλλα λόγια με τους ταχύτερους ρυθμούς κατάρρευσης.Κι όμως, λαλίστατοι και γεμάτοι ιδέες και όρεξη για δουλειά εμφανίζονται σήμερα, στην Ημαθία και αλλού, ο περιφερειάρχης και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης. Και αναρωτιέται κανείς, τρεισήμισι χρόνια τώρα που ασκούν διοίκηση και είχαν και το καρπούζι και το μαχαίρι που λέει ο λαός, γιατί δεν ακούσαμε ούτε μια φορά τις προτάσεις τους και τα σχέδιά τους; Πότε κατέθεσε ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης το όραμά του για την Ημαθία και δεν το είδαμε; Ποιο σημαντικό έργο ξεκίνησε και υλοποιήθηκε στην Ημαθία από την Περιφέρεια και δεν το γνωρίζουν οι Ημαθιώτες;Εμφανίζουν, σε ένα banner με όμορφα χρώματα και γραφικά, που έστειλαν μαζικά με το facebook, τα έργα της Ημαθίας που εντάχθηκαν και υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Και σίγουρα πληρώθηκε αδρά και μάλλον με χρήματα της Περιφέρειας. Αν έλεγε τουλάχιστον και την αλήθεια... Γιατί κανένα από τα έργα αυτά, εκτός από ένα, δεν είναι επιλογή, μελέτη, ένταξη και υλοποίηση της Περιφέρειας παρά των δήμων και άλλων φορέων. Και βέβαια είναι γνωστή σε όλους η ιστορία αυτού του έργου, του άξονα δηλαδή Βέροια-Νάουσα-Σκύδρα. Ατελής μελέτη, αποσπασματική υλοποίηση, υψηλό κόστος κατασκευής, απροσδιόριστος ο χρόνος ολοκλήρωσης. Ένα έργο δηλαδή έχει δικό της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Ημαθίας και είναι το πιο προβληματικό. Δείγμα της ανοργανωσιάς, της προχειρότητας και της ανικανότητας αυτών που ασκούν διοίκηση, τοπικά και κεντρικά.

Είναι πια αργά γι’ αυτούς, έδωσαν εξετάσεις και απέτυχαν. Γιατί στη διάρκεια της θητείας τους εξαντλήθηκαν στη διαχείριση τρεχόντων ζητημάτων. Δεν είχαν ούτε τα κότσια ούτε το όραμα για τα σημαντικά και τα μεγάλα.

Είναι ώρα να δοθεί τέλος πια στην απλοϊκή και ξεπερασμένη άποψη ότι γενναίες και σοβαρές πολιτικές μπορούν να ασκηθούν από όσους εκφράζουν μια καλή πρόθεση, από επιτυχημένους στο είδος τους επαγγελματίες π.χ., με μια εμπειρική άποψη της πολιτικής. Πρέπει μια καινούργια αρχή με πολιτική βούληση και άποψη να ξεκινήσει σοβαρά και οργανωμένα την ανασυγκρότηση. Να καταγράψει ανάγκες και προβλήματα, να ιεραρχήσει προτεραιότητες και να δρομολογήσει λύσεις. Αγωνιστική και διεκδικητική προς την κεντρική εξουσία, των Αθηνών αλλά και των Βρυξελλών, να πάρει όχι μόνον ότι της ανήκει και είναι θεσμοθετημένο αλλά και το περισσότερο αφού έχει την ικανότητα να το διαχειριστεί.

Καταθέταμε πάντα την τεκμηριωμένη κριτική μας και την πρότασή μας για όλα τα μεγάλα θέματα. Και το γνωρίζει αυτό ο ημαθιώτικος λαός αφού οι παρεμβάσεις μας αυτές δημοσιεύτηκαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Κυρίες και κύριοι σήμερα κυρίαρχη άποψη της κοινωνίας είναι: χορτάσαμε λόγια και προγράμματα, προεκλογικές υποσχέσεις που ξεχνιούνται γρήγορα. Εκείνο που λείπει από τους πολιτικούς είναι η αποτελεσματικότητα. Η ικανότητα για ιεράρχηση και υλοποίηση. Έστω λιγότερων, αλλά αναγκαίων και σημαντικών.Αυτή η πολιτική φιλοσοφία και τα χαρακτηριστικά συγκεντρώνονται στο πρόσωπο του Μάρκου Μπόλαρη. Χαρισματικός άνθρωπος, με στέρεο και διάφανο πολιτικό λόγο, εξαιρετική ικανότητα επικοινωνίας, καλή γνώση των αντικειμένων. Οργανωτικός και αποτελεσματικός, όπως απέδειξε με τη θητεία του σε διάφορες θέσεις ευθύνης, είναι η ελπίδα και η εγγύηση για μια νέα αρχή.Πέπει επιτέλους να φυσήξει ένας ζωογόνος άνεμος. Μια τοπική αυτοδιοίκηση με καινούργια αντίληψη, να καταπιαστεί σοβαρά με τα προβλήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Ημαθίας».

Στην εισήγηση του ο Μ. Μπόλαρης υπογράμμισε: Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι σαφές ότι η διοίκηση έδειξε ότι έχει έλλειμμα σχεδίου, έλλειμμα πολιτικής. Είναι οι πολίτες αυτοί που ξέρουν ότι αυτά τα τρεισήμισι δύσκολα χρόνια, ενώ ο θεσμός θα μπορούσε να είναι εργαλείο περιφερειακής πολιτικής, ενώ θα έπρεπε να παρεμβαίνει σε μείζονα ζητήματα και προβλήματα που αφορούν τους κατοίκους της Περιφέρειας, άλλες φορές είχε έλλειμμα σχεδίου και άλλες έλλειμμα προοπτικής.Όπου υπήρχε μείζον ζήτημα, το οποίο έκαιγε, η διοίκηση της Περιφέρειας, με όλες τις μορφές της, επικαλούνταν αναρμοδιότητα. ‘‘Είμαστε αναρμόδιοι για την περίπτωση του χρυσού στην Χαλκιδική. Είμαστε αναρμόδιοι για αυτά που γίνονται στο λιμάνι. Είμαστε αναρμόδιοι για το νερό και την ΕΥΑΘ. Είμαστε αναρμόδιοι για τα θέματα των σκουπιδιών’’. Όμως αυτό πραγματικά δεν έχει καμία σχέση με την Αυτοδιοίκηση. Υποσχέθηκε παράλληλα ότι το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσει πλευρές του προγράμματος του. Απαντώντας σε ερώτηση μας σχετικά με το τι μπορεί να φτιάξει με το δεδομένο αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο και την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και Ε.Ε σημείωσε ότι η Ε.Ε έχει επιλέξει «πολιτικές ύφεσης» ενώ έφερε το παράδειγμα του πως αντιμετώπισαν οι ΗΠΑ την κρίση του 1929. Επίσης τόνισε ότι υπήρχαν περιφέρειες που έκαναν πράγματα, αξιοποιώντας τα κονδύλια της Ε.Ε, ενώ υπεραμύνθηκε και της πολιτικής της Ε.Ε για τις περιφέρειες. Σε σχέση με το αιολικό πάρκο του Βερμίου υποστήριξε τν ανάγκη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. Υπερασπίστηκε το έργο του στο Υπουργείο Υγείας υποστηρίζοντας ότι το κράτος μόνο από την «ηλεκτρονική διακυβέρνηση» και τον έλεγχο των επιδομάτων, κέρδισε 120 εκατ. Για το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων υποστήριξε στην αλλαγή μοντέλου με βάση τη διαλογή στην πηγή και τον περιορισμό του όγκο τους, ενώ τόνισε ότι "το σκουπίδι είναι πόρος."

 

Έχει διαβαστεί 565 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 445 επισκέπτες και 0 μέλη.