Η περίοδος των αλλεπάλληλων κρίσεων δεν αποτελεί παρένθεση, αλλά τη νέα κανονικότητα του καπιταλισμού. Αυτό καταγράφει η νέα ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), σε συνέχεια αντίστοιχων επισημάνσεων του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, του ΟΟΣΑ, και σημειώνει πως «η ανθεκτικότητα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη», καθώς τα κράτη τη... Περισσότερα
Κοζάνη: Μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στο κλείσιμο ΑΗΣ και ορυχείων
από Η Άλλη Άποψη
Ηχηρή απάντηση στην πολιτική που κλείνει ΑΗΣ και ορυχεία, καταδικάζει τον λαό της Δυτικής Μακεδονίας στην ανεργία και την ερήμωση και μετατρέπει την Ενέργεια σε πανάκριβο εμπόρευμα, έδωσαν χιλιάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και εκπρόσωποι δεκάδων μαζικών φορέων, που πλημμύρισαν χτες το απόγευμα την κεντρική πλατεία της Κοζάνης στο μεγαλειώδες πανδυτικομακεδονικό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν σωματεία και φορείς της περιοχής.
Στη μεγάλη κινητοποίηση συμμετείχαν δεκάδες εργατικά σωματεία, σύλλογοι και φορείς καθώς και οι δήμοι από όλη τη Δυτική Μακεδονία, ενώ τα Εργατικά Κέντρα της περιοχής είχαν αποφασίσει απογευματινή στάση εργασίας, συμβάλλοντας στη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων.
Τον τόνο έδωσαν τα ταξικά συνδικάτα. Με μπροστάρη το πανό του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποίησαν μαχητική προσυγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και πορεία προς την πλατεία, στέλνοντας μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα. Από τα μπλοκ τους κυριάρχησαν τα συνθήματα «Η πράσινη ανάπτυξη είναι ένα ψέμα - φτώχεια, ανεργία, πανάκριβο το ρεύμα», «Ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό», «Κλείνουνε μονάδες, κλείνουν ορυχεία - η ανάπτυξή τους σημαίνει ανεργία», «Εμπρός λαέ, μην σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι επίθεση και πάλη» και «Τέρμα πια στις αυταπάτες - ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες».
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης αγρότες της περιοχής, με απόφαση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, ενώ οι αγρότες από τον Αγροτικό Σύλλογο Κοζάνης κατέβασαν συμβολικά τρακτέρ στην κεντρική πλατεία.
Παρέμβαση εκ μέρους των εργατικών σωματείων πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΕΕΕΝ Δυτικής Μακεδονίας, Σταύρος Μωυσιάδης. Ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής δεν πρόκειται να γίνουν συνένοχοι στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και ΔΕΗ ΑΕ, που οδηγούν σε νέες απώλειες θέσεων εργασίας, θέτουν σε κίνδυνο την τηλεθέρμανση και βαθαίνουν την ενεργειακή φτώχεια.
Οπως επισήμανε, οι εργαζόμενοι έχουν πλέον πλούσια πείρα από τη λεγόμενη «δίκαιη μετάβαση», η οποία αποδείχθηκε διέξοδος για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων φέρνοντας νέες θυσίες στην πλάτη του λαού. Υπενθύμισε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια η «ανάπτυξή τους» στηρίχθηκε στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στην εργολαβοποίηση, στα κλεμμένα ένσημα και επιδόματα, στις απλήρωτες υπερωρίες, στην εντατικοποίηση και στην έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας.
Σημείωσε ότι οι εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας αποδεικνύουν πως τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού βρίσκονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της ΔΕΗ ΑΕ και των ενεργειακών ομίλων. Την ώρα που οι όμιλοι σπάνε το ένα ρεκόρ κερδοφορίας μετά το άλλο, ο λαός πληρώνει πανάκριβο ρεύμα, η ανεργία μεγαλώνει και τα εργοδοτικά εγκλήματα πολλαπλασιάζονται.
Αναφέρθηκε ακόμη στις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, που υλοποίησαν τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την απολιγνιτοποίηση, καθώς και στη στάση των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, οι οποίες καλλιέργησαν τη μοιρολατρία και έβαλαν πλάτη στην προώθηση αυτής της πολιτικής.
Κάλεσε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την οργάνωση και τον αγώνα τους, διεκδικώντας να μην κλείσουν ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδα 5 και τα ορυχεία, να επαναλειτουργήσουν οι λιγνιτικές μονάδες με περιβαλλοντική αναβάθμιση, να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας με Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς, να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα υγείας και ασφάλειας και να καταργηθεί το χρηματιστήριο Ενέργειας, ώστε ο λαός να έχει πρόσβαση σε φθηνό ρεύμα και θέρμανση. Τόνισε ότι «ποτέ δεν είναι αργά να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει» και κάλεσε σε κλιμάκωση της πάλης, με επόμενο αγωνιστικό σταθμό το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ στις 5 Σεπτέμβρη.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, ο οποίος δήλωσε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και του λαού της Δυτικής Μακεδονίας απέναντι στο έγκλημα της απολιγνιτοποίησης και της «πράσινης μετάβασης», ένα έγκλημα «που έχει κερδισμένους και χαμένους, ένα έγκλημα που έχει συνένοχους όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τις διάφορες συνιστώσες του κόμματος Τσίπρα», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, καλώντας τον λαό να μη δείξει καμία εμπιστοσύνη σε όσους στήριξαν αυτή την πολιτική.
«Μπορούμε να αναμετρηθούμε με την κυρίαρχη πολιτική, που εκτινάσσει την ακρίβεια και τη φτώχεια. Μπορούμε και πρέπει να παλέψουμε για τη ζωή που μας αξίζει. Σε αυτόν τον αγώνα πρωτοστατεί το ΚΚΕ και οι δυνάμεις του», ανέφερε.