Δευτέρα, 25 Μάι, 2020

 • Ανοίγουν 1η Ιουνίου Δημοτικά, Νηπιαγωγεία και Παιδικοί Σταθμοί
 • Δήμος Νάουσας: Επιτρέπεται από την Δευτέρα (25/05/2020) η χρήση των οργανωμένων ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων
 • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ :Συγχαρητήρια
 • Κορονοϊός: δύο νέα κρούσματα στην Ελλάδα
 • Τα ναζιστόμουτρα σε… εμφύλιο πόλεμο
 • «Φροντιστήριο»;
Ανοίγουν 1η Ιουνίου Δημοτικά, Νηπιαγωγεία και Παιδικοί Σταθμοί1 Δήμος Νάουσας: Επιτρέπεται από την Δευτέρα (25/05/2020) η χρήση των οργανωμένων ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων2 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΧΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ :Συγχαρητήρια3 Κορονοϊός: δύο νέα κρούσματα στην Ελλάδα4 Τα ναζιστόμουτρα σε… εμφύλιο πόλεμο5 «Φροντιστήριο»;6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Συνέντευξη με την υποψήφια ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θεανώ Καπέτη

print
email
Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Συνέντευξη με την υποψήφια ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θεανώ Καπέτη

1.Οι ευρωεκλογές είναι μία εκλογική διαδικασία προμήνυμα των βουλευτικών εκλογών ή έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία;

Αυτό που κρίνεται για το λαό δεν είναι το ποιο κόμμα θα πάρει το «πρόκριμα» της κυβέρνησης της «επόμενης μέρας», για να πάρει και τη σκυτάλη της αντιλαϊκής επίθεσης από τη σημερινή, αλλά το πώς θα μπουν περισσότερα εμπόδια στην πολιτική που θα εφαρμόσει η οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Ο λαός με γενικευμένα πολιτικά  κριτήρια να σταθεί μπροστά σε όλες τις κάλπες και με την ψήφο να απαντήσει στο ερώτημα: Θα συνεχίσει να στηρίζει το δρόμο που μας έφερε έως εδώ, που είτε με κρίση είτε με ανάπτυξη έχει ως στόχο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, γι' αυτό πάει μαζί με τη φτώχεια, την ένταση της εκμετάλλευσης, την ανεργία, τα δυσβάσταχτα βάρη και χρέη για το λαό, την ανασφάλεια για το αύριο, την υποτίμηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών τόσο στην Ελλάδα όσο και σ' όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ; `Η θα στηρίξει την κατεύθυνση της αντεπίθεσης ενάντια στην ΕΕ των μονοπωλίων και στην πολιτική της, στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, τον αγώνα για έναν άλλο δρόμο, με το λαό στην εξουσία, έξω από την ΕΕ και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει, βάζοντας στο επίκεντρο τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες;

2.Το  δίλημμα σ’αυτές τις εκλογές είναι ακροδεξιά/ευρωσκεπτικισμός ή πρόοδος/ επιστροφή στις αξίες της Ε.Ε. Ποια η άποψη του ΚΚΕ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις όλο και πιο συχνά λένε ότι αυτά που ζει ο λαός τα τελευταία χρόνια δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια «παρέκκλιση» από τις «ιδρυτικές αρχές και αξίες της ΕΕ».

Πρόκειται για ένα παραμύθι χρεοκοπημένο για να καλλιεργήσουν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, να εξωραΐσουν την ΕΕ, αφού ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει «θαμπώσει» η εικόνα της στα μάτια του λαού.

Οι συνέπειες που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη- μέλη της ΕΕ αποδεικνύουν ότι η λυκοσυμμαχία δεν είναι η «Ευρώπη» όπως την παρουσιάζουν οι υποστηρικτές της, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση των μονοπωλίων, που υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου και τη διαιώνιση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Ως ένωση των μονοπωλίων είναι ανεπίστρεπτος ο αντιδραστικός της χαρακτήρας, δεν μπορεί να γίνει φιλεργατική, αλλά θα γίνεται συνεχώς πιο αντιλαϊκή κι επιθετική κατά των λαών, αυτή είναι η φύση της από την ώρα που δημιουργήθηκε και όχι κάποια παρέκκλιση που μπορεί να διορθωθεί από μια «προοδευτική», «αριστερή» πολιτική που διαχειρίζεται το σύστημα.

3.Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα «αναπτυξιακά μέτρα ελάφρυνσης», που ανακοίνωσε προεκλογικά , συνιστούν «αλλαγή πολιτικής» και ζητά τη λαϊκή ψήφο. Τι απαντάτε;

Όχι μόνο δεν συνιστούν «αλλαγή πολιτικής» υπέρ του λαού, αλλά αποτελούν την άλλη όψη της κλιμάκωσης της επίθεσης σε βάρος του. Με την τακτική «σου κλέβω 10, δίνω τα 9 στο κεφάλαιο και σου γυρνάω πίσω 1» (που κι αυτό δεν θα δινόταν χωρίς τις σημαντικές μάχες του εργατικού - λαϊκού κινήματος), όπως επίσης και με το «φιλολαϊκό» καμουφλάρισμα καραμπινάτων μέτρων παραπέρα ενίσχυσης του κεφαλαίου, η κυβέρνηση θέλει να «νομιμοποιήσει» στη συνείδηση του λαού τη συνέχιση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, την ίδια στιγμή που παραμένει άθικτο και ενισχυμένο όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο για την ενίσχυση των κερδών του κεφαλαίου, όλο το μνημονιακό πλαίσιο.

Μια προσεκτική ματιά στα μέτρα που διαφημίζει η κυβέρνηση είναι διαφωτιστική.

Επίσης χαρακτηριστικό είναι και το θερμό χειροκρότημα του κεφαλαίου και των ενώσεών του, που χαιρέτισαν τα μέτρα.

Εξίσου αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα, εξακολουθεί να καταψηφίζει σταθερά και επανειλημμένα όλα τα μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης του λαού που καταθέτει το ΚΚΕ στη Βουλή με προτάσεις νόμου και τροπολογίες (κατάργηση των αντεργατικών νόμων πάνω στους οποίους οικοδομείται η εργασιακή ζούγκλα, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών από τα χρέη προς τις τράπεζες κ.ά.)

4. Λένε ότι αν δεν υπήρχαν τα κονδύλια της Ε.Ε τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Είναι έτσι;

Τα περιβόητα «λεφτά της ΕΕ» δεν είναι «δικά της» λεφτά, αλλά των λαών της, που τα έχουν πληρώσει διπλά και τρίδιπλα μέσα από την άγρια φορολεηλασία, τη γιγάντωση των άμεσων και έμμεσων φόρων, το «άρμεγμά» τους σε ετήσια βάση.

 

Την ώρα που η κυβέρνηση «πανηγυρίζει» για τα ρεκόρ «απορροφητικότητας» των ευρωενωσιακών κονδυλίων, η αντεργατική επίθεση εντάθηκε, χιλιάδες αγρότες ήρθαν πιο κοντά στο ξεκλήρισμα, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες βρέθηκαν αντιμέτωποι με την καταστροφή, ξηλώθηκαν δικαιώματα σε Υγεία - Πρόνοια, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση.

 

Το ΚΚΕ σταθερά διεκδικεί τα κονδύλια αυτά, που κανείς δεν τα χαρίζει στο λαό μας, να πηγαίνουν για έργα και υποδομές για τις λαϊκές ανάγκες. Παράλληλα, φωτίζει το δρόμο ώστε όλος αυτός ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι να αξιοποιηθεί προς όφελός τους, στο δρόμο της Ελλάδας και της Ευρώπης του σοσιαλισμού, όπου θα έχουν φύγει από τη μέση το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις του, οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπως η ΕΕ.

5. Η Ε.Ε παρά τις αδυναμίες παραμένει ζώνη ειρήνης , δημοκρατίας και ευημερίας τονίζουν οι υποστηρικτές τους. Είναι τελικά έτσι;

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

Άνεργοι: 16,6 εκατ. στην ΕΕ και 13,1 εκατ. στην Ευρωζώνη (897χιλ. στην Ελλάδα).

Ανεργία νέων: πάνω από 15,3% στην ΕΕ και 17,3% στην Ευρωζώνη (36,8% στην Ελλάδα).

Μερική απασχόληση στην ευρωζώνη: περισσότερο από το 21% των συμβάσεων.

113 εκατ. άνθρωποι ή το 22,5% του πληθυσμού στην ΕΕ στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η ΕΕ διεξάγει ιμπεριαλιστικούς πολέμους σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Παίρνει μέτρα για τη δική της αυτοτελή δράση, ενισχύοντας την επιθετικότητα και τη στρατιωτικοποίησή της, δημιουργώντας δυνάμεις ταχείας αντίδρασης για πολεμικές επιχειρήσεις, (PESCO). Στα ευρωπαϊκά νερά πνίγονται πρόσφυγες που η πατρίδα τους βομβαρδίζεται, ενώ η πλειοψηφία των επιζώντων, που δεν χρειάζεται η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, στοιβάζεται στα "hot spots".

Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ενισχύουν την καταστολή σε βάρους του εργατικού - λαϊκού κινήματος, εντείνουν την παρακολούθηση στο όνομα καταπολέμησης "της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης". Ποινικοποιεί τα Κομμουνιστικά Κόμματα, τις Νεολαίες και τα σύμβολά τους, ενώ στηρίζει κυβερνήσεις που αναδεικνύονται με τη στήριξη φασιστικών δυνάμεων. Έχει ως επίσημη πολιτική την ανιστόρητη εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό.

6. Αφού του ΚΚΕ είναι διαχρονικά ενάντια στην Ε.Ε γιατί συμμετέχει στις ευρωεκλογές;

Ακριβώς επειδή το ΚΚΕ αντιπαλεύει την ΕΕ του κεφαλαίου, γι' αυτό χρειάζεται να ενισχυθεί με τη λαϊκή ψήφο, για να είναι ισχυρή η φωνή που υπερασπίζει τα λαϊκά συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ο ελληνικός λαός, που σύμφωνα με το πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο κατά 74% δεν εμπιστεύεται την ΕΕ, έχει κάθε λόγο να ενισχύσει το ΚΚΕ για να έχει περισσότερους κομμουνιστές ευρωβουλευτές που αμφισβητούν τη λυκοσυμμαχία των μονοπωλίων. Ο ελληνικός λαός δεν έχει κανένα λόγο να ενισχύσει τα κόμματα του κεφαλαίου, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ κ.ά., που οι ευρωβουλευτές τους ψηφίζουν όλοι μαζί το 90% των κοινοτικών Οδηγιών που τον ξεζουμίζουν, που συνεργάζονται και συνδιαμορφώνουν τη στρατηγική των μονοπωλίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να εμπιστευτούν το ΚΚΕ στις κάλπες, γιατί είναι το μόνο κόμμα που όσα έλεγε για την ΕΕ επιβεβαιώθηκαν από την ίδια τη ζωή, γιατί είναι το μόνο κόμμα που έγκαιρα αποκάλυψε το χαρακτήρα της, ότι πρόκειται για μια συμμαχία του κεφαλαίου, εχθρική για όλους τους λαούς.

7. Ποια επιγραμματικά η δράση-παρέμβαση του ΚΚΕ τα προηγούμενα χρόνια στο ευρωκοινοβούλιο;

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ μέσα στην Ευρωβουλή, στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους, σε άμεση επικοινωνία με μεγάλο αριθμό μαζικών οργανώσεων, αποκάλυψε, καταψήφισε και πολέμησε όλα τα μέτρα που στρέφονταν κατά των εργαζομένων, κατά των μισθών και των συντάξεων, των εργασιακών, ασφαλιστικών, πολιτικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Καταδίκασε τα μέτρα που κατευθύνονταν στη στήριξη των οικονομικών ομίλων. Ξεσκέπασε τον αντιδραστικό, ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ και των οργάνων της.

Με πολύμορφες παρεμβάσεις ανέδειξε τα αιτήματα της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, τα δικαιώματα της νεολαίας και των γυναικών, απαίτησε την ικανοποίησή τους. Βρέθηκε κοντά στους  πληγέντες των πυρκαγιών, των πλημμυρών και των σεισμών, διεκδίκησε τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Προειδοποίησε έγκαιρα για τις αντιδραστικές κατευθύνσεις, οδηγίες και κανονισμούς που προωθούσαν τα ευρωενωσιακά και κυβερνητικά επιτελεία, που σύντομα βρήκε απέναντί του ο λαός. Ενημέρωσε για τη στάση των ευρωβουλευτών των αστικών κομμάτων, αποκάλυψε το ρόλο των διάφορων οικονομικών λόμπι και ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται για να στηρίζουν τη σαπίλα του καπιταλισμού.

Αναδεικνύει ότι η ΕΕ των μονοπωλίων μόνο χειρότερη, πιο αντιδραστική, πιο αντιλαϊκή γίνεται. Και ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια για την ΕΕ μπορεί να πιάσει τόπο, μόνο αν με τη λαϊκή πάλη στοχεύσει στην ανατροπή του πραγματικού αντίπαλου, των μονοπωλίων, της εξουσίας τους, για μια Ελλάδα και μια Ευρώπη του σοσιαλισμού!

8. Γιατί ΚΚΕ σ’αυτές τις ευρωεκλογές

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους νέους, όλο το λαό να πει «Όχι στην ΕΕ των μονοπωλίων - Ναι στον αγώνα για αποδέσμευση από την ΕΕ, για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου στην Ελλάδα και την Ευρώπη - Δυνατό Ναι στο ΚΚΕ».

 • Γιατί πρωταγωνιστεί για να δυναμώσει η πάλη του λαού και να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική που θα ακολουθήσει κάθε αστική κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια, με πυρήνα είτε τη ΝΔ είτε τον ΣΥΡΙΖΑ.
 • Η ψήφος στο ΚΚΕ στέλνει μήνυμα αντεπίθεσης, αισιοδοξίας και μαχητικότητας σε όσους παλεύουν για την ανασύνταξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.
 • Είναι ψήφος καταδίκης της ιμπεριαλιστικής ένωσης της ΕΕ, και των κυβερνήσεων και των κομμάτων που εφάρμοσαν και θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν την αντιλαϊκή πολιτική της
 • Γιατί αγωνίζεται ενάντια στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα των συνόρων της περιοχής. Γιατί μόνο το ΚΚΕ εναντιώνεται τόσο στη ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών όσο και στις εθνικιστικές φωνές που θεωρούν ότι «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική».
 • Γιατί μόνο το ΚΚΕ αποτελεί συνεπή αντίπαλο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, διότι αντιπαλεύει το σύστημα που θρέφει και χρειάζεται το φασιστικό ρεύμα. Αντιπαλεύει και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν λαμβάνει ούτε καν μέτρα για να τελειώσει επιτέλους η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης.
 • Γιατί η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ μέσα στην Ευρωβουλή, μέσα στους χώρους δουλειάς, σε άμεση επικοινωνία με μεγάλο αριθμό μαζικών οργανώσεων, αποκάλυψε και καταψήφισε όλα τα μέτρα που στρέφονταν κατά των εργαζομένων.
 • Γιατί το ΚΚΕ προειδοποίησε έγκαιρα το λαό για το ρόλο της ΕΟΚ, της ΕΕ, της Ευρωζώνης και για τις αντιδραστικές κατευθύνσεις που προωθούσαν τα ευρωενωσιακά και κυβερνητικά επιτελεία.
 • Γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα για τη ζωή που μας αξίζει. Σημαίνει «Ναι» στην πρόοδο.

 

(Η θεανώ Καπέτη είναι υποψήφια ευρωβουλευτής , μέλος της Γραμματείας της Κ.Ε του ΚΚΕ, γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ)

Δημοσιεύτηκε στην έντυπη "Η ΑΛΗ ΑΠΟΨΗ"

Έχει διαβαστεί 140 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 14 °C
Άνεμος Β 4-6 μποφόρ

Δευτέρα, 25 Μαϊου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 9 ως 21 °C
Άνεμος ΒΑ 2 μποφόρ

Τρίτη, 26 Μαϊου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 11 ως 18 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 96 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά