Τετάρτη, 14 Οκτ, 2026

  • Συγκλίσεις
  • Στο 9ο Φεστιβάλ χορωδιών Τυρνάβου, η Φιλαρμονική της Βέροιας
  • ΚΟΥΒΑ: Κατήγγειλε τις επιπτώσεις του αποκλεισμού στη διατροφική επάρκεια
  • Ενημερωτική εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού από τον ΣΒΒ
  • Αθωωτική απόφαση για τους αγρότες . «Οι αγώνες δεν ποινικοποιούνται»
  • Μήνυμα Δημάρχου για την 114η Επέτειο Απελευθέρωσης της Βέροιας
Συγκλίσεις1 Στο 9ο Φεστιβάλ χορωδιών Τυρνάβου, η Φιλαρμονική της Βέροιας2 ΚΟΥΒΑ: Κατήγγειλε τις επιπτώσεις του αποκλεισμού στη διατροφική επάρκεια3 Ενημερωτική εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού από τον ΣΒΒ4 Αθωωτική απόφαση για τους αγρότες . «Οι αγώνες δεν ποινικοποιούνται»5 Μήνυμα Δημάρχου για την 114η Επέτειο Απελευθέρωσης της Βέροιας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Στα όριά του

Στα όριά του

Τα καταστροφικά για τον λαό αδιέξοδα του καπιταλισμού και η ανάγκη να δυναμώσει σήμερα η πάλη για την ανατροπή του, επιβεβαιώνονται από τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία.Οι ρυθμοί ανάπτυξης αναπροσαρμόζονται προς τα κάτω και διαπιστώνεται κυνικά ότι «η ανθεκτικότητα έχει φτάσει στο όριό της», εστιάζοντας σε κινδύνους π... Περισσότερα

ΚΚΕ: Μέτρα με ευθύνη του κράτους για την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου

από Η Άλλη Άποψη
ΚΚΕ: Μέτρα με ευθύνη του κράτους για την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου

Μέτρα με ευθύνη του κράτους για την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου απαιτεί το ΚΚΕ με ανακοίνωση του Γραφείο Τύπου της ΚΕ στην οποία επισημαίνει τα εξής:

«Η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, ιδιαίτερα στην Αττική, τα περιστατικά βαριάς νόσησης και οι θάνατοι, που έχουν ήδη καταγραφεί, αναδεικνύουν για άλλη μια φορά την ανάγκη λήψης σοβαρών μέτρων με ευθύνη του κράτους.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επικαλείται την "ατομική ευθύνη" όταν πρόκειται για ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας, αφού ειδικά για τον ιό του Δυτικού Νείλου η κυκλοφορία του στη χώρα είναι γνωστή εδώ και χρόνια και σχεδόν κάθε καλοκαίρι καταγράφονται κρούσματα. Επομένως, ούτε το πρόβλημα είναι καινούργιο ούτε μπορεί να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία ότι η εξέλιξή του ήταν απρόβλεπτη.

Για ακόμη μία φορά επιχειρείται να μεταφερθεί η ευθύνη της προστασίας στον ίδιο το λαό, με συστάσεις για αντικουνουπικά, σίτες και απομάκρυνση στάσιμων νερών. Τα ατομικά μέτρα προστασίας είναι απαραίτητα αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ευθύνη του κράτους για οργανωμένη πρόληψη, επιτήρηση και προστασία της δημόσιας υγείας.

Απαιτείται άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να περιλαμβάνει:

  • Ενίσχυση της πρόληψης και της καταπολέμησης των κουνουπιών, με συστηματικά προγράμματα προνυμφοκτονίας, χαρτογράφηση και αντιμετώπιση των εστιών αναπαραγωγής και στοχευμένες παρεμβάσεις όπου τα επιδημιολογικά και εντομολογικά δεδομένα το απαιτούν. Τα προγράμματα αυτά πρέπει να έχουν σταθερή χρηματοδότηση και να ξεκινούν έγκαιρα, όχι αφού εμφανιστούν δεκάδες ανθρώπινα κρούσματα.
  • Ουσιαστική ενίσχυση της επιδημιολογικής, εντομολογικής και εργαστηριακής επιτήρησης, ώστε η αυξημένη κυκλοφορία του ιού να εντοπίζεται πριν φτάσουμε στην εκδήλωση σοβαρών περιστατικών. Συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση των πτηνών (που είναι οι φυσικές δεξαμενές του ιού) και των ιπποειδών (που είναι ξενιστές).
  • Άμεση διερεύνηση κάθε κρούσματος, εντατικοποίηση των παρεμβάσεων στις περιοχές αυξημένου κινδύνου, ενίσχυση της εργαστηριακής διάγνωσης και συστηματική ενημέρωση των γιατρών και των επαγγελματιών υγείας.
  • Μόνιμη στελέχωση και επαρκής χρηματοδότηση των δομών δημόσιας υγείας, αφού οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας συνεχίζουν να είναι κατακερματισμένες και υποστελεχωμένες, με εργαζόμενους με προσωρινές συμβάσεις, οι όποιες παρεμβάσεις είναι αποσπασματικές- όπως και οι χρηματοδοτήσεις- και "της τελευταίας στιγμής".

Παράλληλα, απαιτείται ολοκληρωμένη και έγκαιρη ενημέρωση του πληθυσμού, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις περιοχές όπου καταγράφεται αυξημένη κυκλοφορία του ιού και για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρή νόσηση.

Συνεπώς, η προστασία από τον ιό του Δυτικού Νείλου ισοδυναμεί με την κρατική ευθύνη να υπάρχει οργανωμένη πρόληψη, επαρκής επιτήρηση, έγκαιρη καταπολέμηση των κουνουπιών και πλήρως στελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας».


Έχει διαβαστεί 204 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 1492 επισκέπτες και 1 μέλος.