Αισθανόμενη προφανώς σαν στο σπίτι της και στο ...στοιχείο της, σε μια συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τον νέο άθλιο κανονισμό της ΕΕ σχετικά με τις απελάσεις, η ακροδεξιά Λατινοπούλου ξεστόμισε ένα ρατσιστικό παραλήρημα - μνημείο μισανθρωπισμού. Ανάμεσα σε άλλα, κάλεσε την ΕΕ να επισπεύσει τις μαζικές συλλήψεις και απελάσεις, αφού πρ... Περισσότερα
Το 1821 και οι ξένες δυνάμεις
από Η Άλλη Άποψη
Η μεγάλη λαϊκή επανάσταση του 1821 δεν ήταν τυχαίο και μονωμένο ιστορικό γεγονός. Πριν από το 1821 σειρά ολόκληρη από επαναστάσεις έσπαζαν τις φεουδαρχικές σχέσεις κι ‘ άνοιγαν καινούργια περίοδο στη ιστορία της ανθρωπότητας. Η μεγάλη Γαλλική επανάσταση του 1789 συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο ξαπόλυσε τις συμπυκνωμένες επαναστατικές δυνάμεις και ‘άνοιξε την περίοδο εθνικών πολέμων και αστικοδημοκρταικών επαναστάσεων. Το 1821 βρίσκεται στην γραμμή αυτών των επαναστατικών κινημάτων απ’ αυτά πήρε τα οργανωτικές και ιδεολογικές αρχές και το ξέσπασμα της προκάλεσε το ενδιαφέρον των αντιμαχόμενων κοινωνικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη.
Στα χρόνια του 1821 στις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης κυριαρχούσε η αντεπανάσταση. Οι ελέω θεού βασιλιάδες που ενσάρκωναν την αντίδραση είχαν συμπτύξει την «ιερά συμμαχία».Με όργανο τον χωροφύλακα της αντίδρασης, τον Τσάρο και με την υποστήριξη της συντηρητικής Αγγλίας επεδίωκαν να καταπνίξουν κάθε επαναστατικό λαϊκό κίνημα να διαιωνίσουν την τυρρανική τους κυριαρχία και να κρατήσουν ακίνητο τον τροχό της ιστορίας.Ωστόσο το επαναστατικό ηφαίστειο έβραζε στην Ισπανία κι την Ιταλία και τη στιγμή που οι βασιλιάδες της «ιερής συμμαχίας» ήταν συγκεντρωμένοι στο Λειβαχ της Αυστρίας ξέσπασε η επανάσταση και στην Ελλάδα.Είνε φανερό πως η σημασια της ελληνικής επανάστασης δεν είχε τοπική, περιορισμένη σημασία.Η επαναστατική φλόγα που άναβε στη Μολδοβλαχία και φούντωνε στην καθαυτό Ελλάδα υπήρχε κίνδυνο να μεταδωθεί σε όλες τιε ευρωπαϊκές περιφέρειες της τουρκικής αυτοκρατορίας και να προκαλέσει δυνάμωμα του επαναστατικού κινήματος σ’όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Μέσα σ’αυτές τις συνθήκες η εξέγερση του ελληνικού λαού συγκέντρωσε την προσοχή των δυνάμεων της επανάστασης και της αντεπανάστασης. Με αγαλλίαση και αλαλαγμούς χαράς υποδέχτηκαν το άγγελμα για την ελληνική επανάσταση οι λαοί και τα προοδευτικά στοιχεία της Ευρώπης κι’ όλου του κόσμου ενώ με τρόμο, με μίσος και κατάπληξη το άκουσαν οι βασιλιάδες και οι αντιδραστικές κυβερνήσεις της «ιεράς συμμαχίας». Επανάσταση και αντεπανάσταση έπαιρναν άμεσα θέση στο επαναστατικό κίνημα του ελληνικού λαού. Οργανωμένη και συγκροτημένη η αντίδραση κήρυχνε αμέσως «εχτός νόμου» την ελληνική επανάσταση και έπαιρνε μέτρα για την κατάπνιξη της. Ο Τσάρος αποκήρυχνε την εξέγερση και βεβαίωνε τον σουλτάνο για την αδερφική του φιλία. Οι κυβερνήσεις της Αυστρίας της Γαλλίας και της Αγγλίας δεν αναγνώριζαν τους ελληνικούς αποκλεισμούς, οι στόλοι τους παραβίαζαν τις ζώνες αποκλεισμού και τροφοδοτούσαν απευθείας ή ενίσχυαν την τουρκική αρμάδα να τροφοδοτεί τα πολιορκούμενα από τον επαναστατημένο λαό φρούρια.Οι Άγγλοι κρατώντας τα Εφτάνησα στάθηκαν οι κυριότεροι εχθροί της επανάστασης και ενώ έδιναν στα τουρκικά πλοία άσυλο στα λιμάνια των Εφτανήσων , τρομοκρατούσαν τους πληθυσμούς τους και απαγόρευαν να βοηθήσουν με οποιοδήποτε τρόπο τους επαναστάτες. Η Αγγλική θηριωδία πήρε πρωτάκουστες διαστάσεις. Το Σεπτέμβρη του 1821 κρέμασαν 5 χωριάτες της Ζακύνθου και πολλές εκατοσταριές φυλάκισαν για να πνίξουν τις επαναστατικές τους διαθέσεις και τις συμπάθειες τους προς την επανάσταση του Ελληνικού λαού.Η επίσημη αστικοτσιφλικάδικη Ευρώπη των βασηλιάδων από την Αγγλία μέχρι της Τσαρική Ρωσία, νοιώθοντας τον εθνικό μα και διεθνιστικό χαρακτήρα της επανάστασης , πήρε εχθρική πολεμική θέση απέναντι στο λαό που ζητώντας τη λευτεριά του στρέφονταν ενάντια στον παλιό κόσμο, που ένα των στηριγμάτων του ήταν η σουλτανική Τουρκία.
Αντίθετα με τις αντιδραστικές κυβερνήσεις και του βασηλιάδες, οι λαοί της Ευρώπης κι’ όλα τα προοδευτικά στοιχεία δέχτηκαν την επανάσταση σαν δική τους υπόθεση και την συνέντρεξαν με χίλιους τρόπους. Κατεβαίνοντας εθελοντές στην Ελλάδα, στέλνοντας τροφές, χρήματα, πολεμοφόδια. Το πιο χαρακτηριστικό γεγονός της διεθνούς αυτής επαναστατικής αλληλεγγύης είνε πως 300 Ισπανοί επαναστάτες ζήτησαν από την Ελληνική κυβέρνηση την άδεια νάρθουν στην Ελλάδα και να πολεμήσουν στις γραμμές του επαναστατημένου λαού της για τη λευτεριά του. Τα παραπάνω γεγονότα είνε αρκετά να δείξουν την περίβλεπτη θέση που πήρε η επανάσταση του 1821 στο μεγάλο επαναστατικό δημοκρατικό κίνημα που ξεχύθηκε από τη Γαλλική Επανάσταση του 1789.Η επανάσταση απ’ αυτή την άποψη αποτελεί πολύτιμη συμβολή του Ελληνικού λαού στο μεγάλο έργο της προόδου της ανθρωπότητας.Ωστόσο οι Έλληνες εμποροκοτζαμπάσηδες , έχοντας την ηγεμονία τη επανάστασης , αγωνίστηκαν να αποσπάσουν το έθνος από το στρατόπεδο της επανάστασης , να του φορέσουν καινούργια δεσμά καταδικάζοντας το έτσι στη στασιμότητα και το μαρασμό. Στάθηκαν ανίκανοι να στηριχτούν στις ηφαιστιώδικες δυνάμεις που έκρυβαν οι λαϊκές μάζες, να χρησιμοποιήσουν τους ξένους επαναστάτες , να αξιοποιήσουν τον ολοκληρωτικό θρίαμβο της επανάστασης και να βάλουν το έθνος στις πρώτες γραμμές των προοδευτικών κρατών. Τάξη δειλή και συντηρητική , τρέμοντας τον ίδιο τον Ελληνικό λαό , αφαίρεσε την υπόθεση της επανάστασης από τα ρωμαλέα το χέρια και την εναπόθεσε στα χέρια της αντίδρασης.
Η κυβέρνηση των εμποροκοτζαμπάσηδων αρνήθηκε να δεχτεί τη γενναιόφρονα προσφορά των Ισπανών επαναστατών , ενώ ζητούσε ενίσχυση από τους εχθρούς και δήμιους των λαών. Με ικετευτικά γράμματα εκλιπαρούσε τον Τσάρο και τον Πάπα και τελευταία πρόσπεσε στην συντηρητική Αγγλία και έβαναν τις βάσεις της κατοπινής υποδούλωσης της χώρας στους ξένους.¨Ηθικώς και πολιτικώς και εμπορικώς η ανεξαρτησίας της Ελλάδος συμφέρει εις την Ευρώπην και ιδίως εις την Αγγλίαν» έγραφε ο Αλ. Μαυροκορδάτος , ο πολιτικός αρχηγός των εμποροκοτζαμπάσηδων . Τα δύο δάνεια του 1824 και 1825 που έγιναν στην αγγλική αγορά, απέδειξαν με τι είδους συμφέροντα εννοούσαν να συνδέσουν την Ελλάδα με τους Άγγλους οι Έλληνες εμποροκοτζαμπάσηδες. Το πρώτο δάνειο έγινε για 800.000 και στην Ελλάδα έφτασαν μόνο 291.000 λίρες. Το δεύτερο δάνειο έγινε για 2.000.000 λίρες και στην Ελλάδα έφτασαν μόνο 230.115 λίρες. Και γι’αυτά τα δάνεια μπήκε υποθήκη η κρατική γη , τα έσοδα των τελωνείων, οι αλυκές , τα ιχθυοτροφεία! Η Ελλάδα δεν είχε ακόμη απελευθερωθεί από τους Τούρκους δυνάστες.Οι λαίκές δυνάμεις σε απελπισμένη πάλη με τις Σουλτανικές ορδές διεκδικούσαν «η τη νίκη ή τη θανή» όπως λέει ο ποιητής. Μα σύγχρονα οι εμποροκοτζαμπάσηδες έπλεκαν τις καινούργιες αλυσίδες του ξένου κεφαλαίου που στα μεταεπαναστικά χρόνια αποστράγγιζε τον Ελληνικό λαό και έκανε εικονική τη λευτεριά του, αποτραβούσαν το έθνος απ’ την τροχιά της προοδευτικής επαναστατικής κίνησης και τόριχναν στην αγκαλιά της αντεπανάστασης.Στα χρόνια της επανάστασης, στα χρόνια που οι λαϊκές μάζες ξαγόραζαν με αιματηρές κατόμβες την εθνική ελευθερία οι εμποροκοτζαμπάσηδες πρόδιναν αυτή τη λευτεριά στους ξένους κεφαλαιούχους. Από το 1821 μέχρι σήμερα συνεχίζουν το έργο της προδοσίας των εθνικών αγώνων του 1821 και σήμερα κυριαρχούν στην Ελλάδα οι ξένοι δυνάστες. Οι ξένο ιμπεριαλιστές που την τυρρανική τους δεσποτεία την εκφράζουν καθημερινά η Πάουερ, η Ούλεν, ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος και το άλλο πολυπλόκαμο δίχτυ της εκμετάλλευσης σε στενή συνεργασία με την Ελληνική πλουτοκρατία , καταδυναστεύουν οικονομικά, πολιτικά , εθνικά τον Ελληνικό λαό και η χώρα βρίσκεται στην υπηρεσία της αντίδρασης.
Προδομένη η υπόθεση των αγωνιστών του 1821 περιμένει την ολοκλήρωση της. Το σύγχρονο επαναστατικό κίνημα του εργαζόμενου έθνους, καθοδηγούμενο από το προλεταριάτο, κληρονόμο των εθνικών αγώνων θα απαλλάξει τη χώρα από την εξάρτηση του ξένου κεφαλαίου και απ’ τους ντόπιους εκμεταλλευτές και θ’ ανοίξει το δρόμο για να ανυψωθεί ο Ελληνικός λαός, για να ανθίσει ο εθνικός του πολιτισμός. ΠΟΛΥΒΙΟΣ»
(Δημοσιεύτηκε στην έντυπη ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ και είναι άρθρο του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ στις 25/3/1936)