Πέμπτη, 18 Απρ, 2024

  • Νίκησε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στην παράταση
  • «Σοβαρός κίνδυνος» το Κίεβο να χάσει τον πόλεμο εντός του 2024 εκτιμούν Βρετανοί στρατιωτικοί αναλυτές
  • «Ισχυρή και σκληρή απάντηση» στην «παραμικρή επίθεση» του Ισραήλ προαναγγέλλει ο πρόεδρος του Ιράν
  • Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΗΜΑΘΙΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: Θετική σύσταση για ένταξη του προτεκτοράτου του Κοσόβου
  • Πανεργατική συγκέντρωση στη Βέροια
Νίκησε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στην παράταση1 «Σοβαρός κίνδυνος» το Κίεβο να χάσει τον πόλεμο εντός του 2024 εκτιμούν Βρετανοί στρατιωτικοί αναλυτές2 «Ισχυρή και σκληρή απάντηση» στην «παραμικρή επίθεση» του Ισραήλ προαναγγέλλει ο πρόεδρος του Ιράν3 Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΗΜΑΘΙΑ4 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: Θετική σύσταση για ένταξη του προτεκτοράτου του Κοσόβου5 Πανεργατική συγκέντρωση στη Βέροια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Για την επικίνδυνη κλιμάκωση της πολεμικής έντασης στη Μέση Ανατολή

του Αλέκου ΧατζηκώσταΜε την εκτόξευση drones και βαλλιστικών πυραύλων απάντησε- όπως ήταν αναμενόμενο και είχε προειδοποιήσει για κάτι τέτοιο- το Ιράν ξημερώματα Κυριακής 14 Απριλίου στον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στην Δαμασκό την 1η Απριλίου 2024 με νεκρούς ιρανούς αξιωματούχους.  Να θυμίσουμε ότι η επίθεση το... Περισσότερα

"Η χώρα είναι υποχρεωμένη να ενσωματώνει τις οδηγίες της ΕΕ"

από Η Άλλη Άποψη
"Η χώρα είναι υποχρεωμένη να ενσωματώνει τις οδηγίες της ΕΕ"

Στις 9 Ιουνίου θα στηθούν οι κάλπες των ευρωεκλογών. Η σημασία τους, το τι κρίνεται, το ποια ψήφος θα "μετρήσει" υπέρ του λαού είναι δεδομένο πως θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα άλλα κόμματα.

Από τώρα ωστόσο διακρίνεται μία συζήτηση που ερμηνεύει εκ των προτέρων την ψήφο στις Ευρωεκλογές ως "πιο χαλαρή". Η αλήθεια είναι ότι το "σφίξιμο" έρχεται πάντα μετά τις κάθε φορά ευρωεκλογές. Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί ότι ψηφίζεται στο Ευρωκοινοβούλιο και ότι αποφασίζεται στα άλλα όργανα της ΕΕ με μαθηματική ακρίβεια έρχεται μετά να γίνει νόμος κάθε κράτους - μέλους.

Το τι ψηφίζεται και τι αποφασίζεται στην ΕΕ δεν είναι καθόλου "χαλαρή" συζήτηση, ακριβώς γιατί δεν είναι καθόλου "χαλαρή" η καθημερινότητα των εργατικών λαϊκών στρωμάτων. Η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων είναι αυτή που ευθύνεται για όσα κάθε μέρα αντιμετωπίζει ο λαός και η νεολαία:

Aπό τις εργασιακές σχέσεις-λάστιχο ως την πιο βαθιά ιδιωτικοποίηση της υγείας, από την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων ως τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων ως την πολεμική εμπλοκή της ΕΕ και της Ελλάδας στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά θάλασσα.

Είναι δεδομένο πως όλα τα άλλα κόμματα θα εντείνουν μέχρι τις εκλογές αδιάφορα πινγκ πονγκ. Θα είναι αδιάφορα γιατί όπως η ΕΕ έχει στο dna της την πολιτική σε βάρος των λαών, έτσι και τα υπόλοιπα κόμματα έχουν στο dna την υπεράσπιση της ΕΕ και την ευθυγράμμιση με τις πολιτικές της, τους κανονισμούς της, τις κατευθύνσεις της. Αυτά δεν τα βγάζει το ΚΚΕ από το κεφάλι του. Αντίθετα το "διαφημίζουν" όλα τα υπόλοιπα κόμματα με πρώτη την κυβέρνηση της ΝΔ και από δίπλα τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που για πολλοστή φορά επιστρατεύουν διάφορα επιχειρήματα-παραμύθια όπως "ότι η ΕΕ μπορεί να αλλάξει προς το καλό αν ηττηθούν οι νεοφιλελεύθεροι". Θα ήταν πρωτότυπο επιχείρημα αν δεν είχε προηγηθεί μία 20ετία με κάθε πιθανές εναλλαγές κυβερνήσεων στην Ελλάδα και σε χώρες της ΕΕ. Το παραμύθι χρεοκόπησε, οι λαοί το πλήρωσαν με πολλούς τρόπους αλλά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιμένουν.

Βέβαια οι δεσμεύσεις προς την ΕΕ δεν αφορούν μόνο την ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα γυρίσουμε πολύ λίγο το χρόνο πίσω και συγκεκριμένα στο κοινοβουλευτικό "ντεμπούτο" της κοινοβουλευτικής ομάδας της "Νέας Αριστεράς", του ΣΥΡΙΖΑ 2 δηλαδή, τον Δεκέμβριο του 2023. Σε εκείνο λοιπόν το νομοσχέδιο - νομοσχέδιο των servicers όπως έμελλε να καθιερωθεί - η Νέα Αριστερά ψήφισε "παρών" σε μία σειρά διατάξεις που εξυπηρετούσαν τα κοράκια και τα funds, στο κυνηγητό τους ενάντια σε χρεωμένα νοικοκυριά. Την εισαγωγή αυτήν δεν την κάναμε για να υπενθυμίσουμε όμως το "παρών" σε διατάξεις που εξόφθαλμα στρέφονται ενάντια στον λαό. Πιο πολύ ζουμί ακόμα και από το "παρών", έχει η αιτιολόγησή του από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, βουλευτή της Νέας Αριστεράς.

Γιατί τοποθετήθηκε με "παρών" και όχι με "κατά" η Νέα Αριστερά λοιπόν; Ο λόγος στον Ευκλ. Τσακαλώτο: "Ψηφίσαμε «παρών» μόνο στις διατάξεις που ενσωματώνουν την ευρωπαϊκή οδηγία του 2021 που βάζει κανόνες στη λειτουργία των servicers και που σύσσωμη η αντιπολίτευση το ζητούσε από το 2021. Ψηφίσαμε «παρών» γιατί η χώρα είναι υποχρεωμένη να ενσωματώνει τις οδηγίες... Ως προς τις τρεις διατάξεις της ονομαστικής ψηφοφορίας, ψηφίσαμε «παρών» γιατί είναι διατάξεις της οδηγίας"...

Χρήσιμη ομολογία είναι η αλήθεια. Αυτές οι οδηγίες λοιπόν που μάλιστα "η χώρα είναι υποχρεωμένη να ενσωματώνει" είναι αποφάσεις της ΕΕ. Κάπως έτσι τελικά καταλήγουμε στο ότι η μάχη όλων των άλλων κομμάτων είναι για το ποιος θα ενσωματώνει τις αποφάσεις της ΕΕ, αφού ήδη τις έχουν συμφωνήσει στο Ευρωκοινοβούλιο. Σωστά τα αστικά κόμματα μπαίνουν σε αυτόν τον στίβο, αυτός είναι ο καημός τους και με τέτοιες εξομολογήσεις επιβεβαιώνουν όσα λέει το ΚΚΕ.

Ο λαός όμως έχει άλλες ανάγκες. Έχει ανάγκη να καθυστερεί τα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίζονται στην ΕΕ και ύστερα έρχονται εδώ προς εφαρμογή.

Έχει ανάγκη να στήνει μπλόκα στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων.

Έχει ανάγκη να αποδυναμώνονται τα κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ και να δυναμώνει η διεκδίκηση για τις δικές του ανάγκες, στη δουλειά και την μόρφωση, στην υγεία και το εισόδημα κλπ.

Αυτή η ανάγκη με έναν τρόπο εξυπηρετείται στις ευρωεκλογές του Ιούνη: με πιο δυνατό ΚΚΕ γιατί αυτή είναι η φωνή των εργαζομένων και της νεολαίας!


Έχει διαβαστεί 771 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ποιός είναι online

Έχουμε online 515 επισκέπτες και 0 μέλη.