Τρίτη, 21 Μάρ, 2023

  • Από άλλο όπλο και όχι από μαχαίρι «κάραμπιτ» το φονικό χτύπημα στον Άλκη
  • Θανάσης Μαρκόπουλος, ποιητής: «Η Ποίηση μας βοηθά να συγκινηθούμε, να σκεφτούμε , να χαρούμε, μας καλλιεργεί, μας κάνει πιο ευαίσθητους, να βλέπουμε τα πράγματα και με άλλο μάτι εκτός από τα συνηθισμένο»
  • Κανένας λόγος ανησυχίας...
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, τους ενώνουν κοινές αγωνίες και ανάγκες
  • ΤΟΒ: ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ ΧΑΪΚΟΥ
  • Δήμαρχος Νάουσας: ΑΡΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
Από άλλο όπλο και όχι από μαχαίρι «κάραμπιτ» το φονικό χτύπημα στον Άλκη1 Θανάσης Μαρκόπουλος, ποιητής: «Η Ποίηση μας βοηθά να συγκινηθούμε, να σκεφτούμε , να χαρούμε, μας καλλιεργεί, μας κάνει πιο ευαίσθητους, να βλέπουμε τα πράγματα και με άλλο μάτι εκτός από τα συνηθισμένο»2 Κανένας λόγος ανησυχίας...3 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, τους ενώνουν κοινές αγωνίες και ανάγκες4 ΤΟΒ: ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ ΧΑΪΚΟΥ5 Δήμαρχος Νάουσας: ΑΡΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑ ΗΜΑΘΙΑΣ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

«Παθογένειες»...

«Παθογένειες»...

Τις «διαχρονικές παθογένειες» του κρατικού μηχανισμού επικαλείται η ΝΔ για το έγκλημα στα Τέμπη και παρουσιάζει με θράσος τον θάνατο 57 ανθρώπων ως «θυσία» και αφορμή για να επιταχύνει τη «μεταρρύθμιση» του κράτους! Από κοντά και ο ΣΥΡΙΖΑ, την κατηγορεί ότι απέτυχε το «επιτελικό» της κράτος και υπόσχεται να φτιάξει ένα «πιο δίκαιο» αν ... Περισσότερα

"Μια Εθνική Αγροτική Πολιτική" από την Ολυμπία Αποστόλου

από Η Άλλη Άποψη
"Μια Εθνική Αγροτική Πολιτική" από την Ολυμπία Αποστόλου

Ενώ ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό, η Ολυμπία Αποστόλου, υποψήφια βουλευτής με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Κίνημα Αλλαγής, καταθέτει τη δική της πρόταση για τη μακροπρόθεσμη επιβίωση του αγροτικού κόσμου στην Ελλάδα. Το Ινστιτούτο για τη Σοσιαλδημοκρατία “In Social”, δημοσίευσε το εκτενές κείμενο θέσεων, που πρόκειται να παρουσιαστεί αναλυτικά σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών την επόμενη εβδομάδα.

Στο κείμενο, με τίτλο «Μια Εθνική Αγροτική Πολιτική σήμερα, απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις του αύριο», η κ. Αποστόλου αναφέρει ότι: «Αγροτική οικονομία χωρίς τους παραγωγούς στη γη τους κάθε μέρα δε μπορεί να υπάρξει. Για αυτό και οι ανάγκες των παραγωγών είναι στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων ενός νέου σχεδίου για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.»

Στο πρώτο μέρος, καταγράφονται οι παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας, όπως η κλιματική αλλαγή, η εξάρτηση από την ενέργεια, οι αυξημένες απαιτήσεις για ασφάλεια και ποιότητα των τελικών προϊόντων, η υπερσυγκέντρωση δύναμης στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ αλλά και στις αγροτικές εισροές (φυτοφάρμακα, σπόροι κλπ) που συμπιέζουν το αγροτικό εισόδημα από δύο πλευρές.

Έπειτα, προσδιορίζονται οι ιδιαίτερες αδυναμίες της Ελλάδας. Η παραγωγικότητα είναι χαμηλή, ο κλήρος κατακερματισμένος, η μέση ηλικία των παραγωγών μεγάλη, η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών χαμηλή. Άλλοι αρνητικοί παράγοντες είναι η έλλειψη πληροφόρησης του αγρότη, η ελλιπής προστασία από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, η εξάρτηση από τις εισαγωγές (φυτοφάρμακα, ενέργεια, γενετικό υλικό, αγροτική τεχνολογία), οι συχνές αλλαγές στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των αγροτών, η μη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή διαβούλευση. Όλα τα παραπάνω, δημιουργούν ένα τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης. Ο Έλληνας αγρότης δυσπιστεί. Δεν εμπιστεύεται τις πολιτικές ηγεσίες ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για να βρεθεί ο Έλληνας αγρότης και κτηνοτρόφος και πάλι στο προσκήνιο και να αντεπεξέλθει η ελληνική αγροτική παραγωγή στις παγκόσμιες προκλήσεις χρειάζεται μια νέα Εθνική Αγροτική Πολιτική. Βασικά συστατικά της είναι η συμπεριληπτική και δημοκρατική πράσινη μετάβαση. Ο Έλληνας αγρότης και κτηνοτρόφος πρέπει να εξοικειωθεί με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αλλά και με τις ευρωπαϊκές στρατηγικές για την αναχαίτισή της, που θα επηρεάσουν όλη τη νομοθεσία και την κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων τα επόμενα χρόνια.

Η αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ ώστε με σαφήνεια να περιλαμβάνει τους νέους κινδύνους για τις παραγωγές είναι περισσότερο από απαραίτητη. Η δημιουργία χιλιάδων αγροτικών και κτηνοτροφικών φωτοβολταϊκών θα μειώσει την εξάρτηση από την εισαγόμενη ενέργεια και θα φέρει τα οφέλη της πράσινης μετάβασης σε χιλιάδες παραγωγούς. Μελέτες για τα νέα μοτίβα του κλίματος θα επιτρέψουν αλλαγές καλλιέργειας χωρίς μείωση της παραγωγικότητας. Αλλά και οι ευκαιρίες, όπως η αυξημένη ζήτηση για βιολογικά προϊόντα και φυτικές πρωτεΐνες θα πρέπει να αξιοποιηθούν.

Επιπλέον, χρειάζεται ένα στοχευμένο εθνικό σχέδιο για τη δημιουργία ελληνικής αγροτικής καινοτομίας. Να ξεκινήσουμε από τα εθνικά μας προϊόντα, τα αγροτικά προϊόντα που πρωταγωνιστούν στο τραπέζι μας και στις εξαγωγές μας και να μελετήσουμε έπειτα κάθε στάδιο της παραγωγής τους, το κοστολόγιό τους, τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Να βρούμε τα σημεία εκείνα στα οποία υστερούμε έναντι του ανταγωνισμού, να βρούμε τα σημεία στα οποία θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε μια εισαγόμενη τεχνολογία και να βρούμε πρωτότυπες, δικές μας, ελληνικές λύσεις σε αυτά.

Όσον αφορά την προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, προτείνεται η χρήση εθνικού brand και όχι η πολυδιάσπαση σε δεκάδες περιφερειακές καμπάνιες. Τα ελληνικά προϊόντα μπορούν να βρουν το δρόμο τους προς τις διεθνείς αγορές, ως αναπόσπαστα συστατικά μιας ελληνικής-μεσογειακής διατροφής που ταιριάζει απόλυτα με τις νέες τάσεις της υγιεινής διατροφής. Τα ελληνικά εστιατόρια του εξωτερικού θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν πρέσβεις των ελληνικών προϊόντων.

Αναλυτικά το κείμενο θέσεων, μπορείτε να βρείτε δημοσιευμένο εδώ: https://in-social.gr/gggg/uploads/2022/12/Project13-1.pdfΈχει διαβαστεί 2256 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 12 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-3 μποφόρ

Τρίτη, 21 Μαρτίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 8 ως 13 °C
Άνεμος Α 0-2 μποφόρ

Τετάρτη, 22 Μαρτίου

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 6 ως 17 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 265 επισκέπτες και 1 μέλος.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)