Τρίτη, 17 Μάι, 2022

  • Το φυσικό αέριο και η πραγματικότητα...
  • ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: «Δεν θα πούμε ναι στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ»
  • Δεν ξέχασαν τον Φώτη Καραβασίλη
  • Στην εθελοντική αιμοδοσία, που διοργάνωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ημαθίας
  • Πρόγραμμα δωρεάν rapid tests στη Νάουσα
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό  16/5
Το φυσικό αέριο και η πραγματικότητα...1 ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: «Δεν θα πούμε ναι στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ»2 Δεν ξέχασαν τον Φώτη Καραβασίλη3 Στην εθελοντική αιμοδοσία, που διοργάνωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ημαθίας4 Πρόγραμμα δωρεάν rapid tests στη Νάουσα5 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό  16/56

Το Σχόλιο της Ημέρας

Φτώχεια και …υπογεννητικότητα

Η φτώχεια και η υπογεννητικότητα είναι η αφορμή, αλλά η αιτία βρίσκεται στην σταθερά ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων! Ας γίνουμε συγκριμένοι: Στη σταθερή συρρίκνωση των μαθητών στο 1ο ΓΕΛ αναφέρθηκαν στη έναρξη της συνεδρίασης του Δ.Σ Βέροιας (16/5) ο Διευθυντής (ΦΩΤΟ) και ο Υποδιευθυντής του 1ου Λυκείου Βέροιας με... Περισσότερα

Άλυτα τα βασικά αγροτικά προβλήματα!

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Άλυτα τα βασικά αγροτικά προβλήματα!

Παρά την κυβερνητική προπαγάνδα τα βασικά αγροτικά προβλήματα- αιτία της δίκαιης κινητοποίησής της αγροτιάς- σε διάφορες περιοχές της χώρας  παραμένουν άλυτα. Ας γίνουμε συγκεκριμένοι απαντώντας στα όσα δηλώνει ο αρμόδιος υπουργός:

1. Είπε ότι ενώ στη διάρκεια των μνημονιακών χρόνων υπήρξε δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος του αγροτοκτηνοτρόφου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήρε μέτρα για το σταμάτημα αυτής της κατάστασης. Ομως τον διαψεύδουν ακόμα και τα επίσημα στοιχεία, που δείχνουν ότι το 2018, και ενώ η κυβέρνηση περηφανεύεται ότι περάσαμε στη «μεταμνημονιακή περίοδο», το αγροτοκτηνοτροφικό εισόδημα στη χώρα υπέστη μείωση 4,9%. Οι αγρότες ζητούν αναπλήρωση αυτού του χαμένου εισοδήματος, που έρχεται να προστεθεί σε όλες τις προηγούμενες τεράστιες απώλειες. Γι' αυτό βγήκαν στα μπλόκα, αλλά η κυβέρνηση απαντάει με τα ψίχουλα των κρατικών ενισχύσεων «de minimis» και μάλιστα όχι για όλους, αλλά για πολύ λίγους.

2. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση «θωράκισε την εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτική πληρωμή των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων από τους εμπόρους μέσα σε 60 ημέρες». Δεν γνωρίζει άραγε ο υπουργός ότι αυτός ο νόμος παραμένει «στα χαρτιά», καθώς οι αγροτοκτηνοτρόφοι παραδίδουν - και δεν πωλούν - στους εμποροβιομηχάνους το σύνολο σχεδόν των προϊόντων τους σε «ανοιχτές» τιμές, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν πόσο και πότε θα πληρωθούν; Οι αγρότες ζητούν εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα. Ζητούν άμεση πληρωμή με την παράδοση των προϊόντων - γι' αυτό βγήκαν στα μπλόκα - αλλά η κυβέρνηση «αγρόν ηγόραζε και ζεύγος βοών». Ο υπουργός στη συνάντησή του με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων τον περασμένο Δεκέμβρη είχε δηλώσει πως «δεν γνώριζε» τίποτα για τις «ανοιχτές» τιμές και ...ενημερώθηκε σχετικώς, οπότε τώρα δεν δικαιολογείται να δηλώνει άγνοια, πόσο μάλλον να προβάλλει τους παραπάνω ισχυρισμούς.

3. Ισχυρίζεται ακόμα ότι «πάρθηκαν μέτρα ελέγχου στο γάλα που προβλέπουν αυστηρότερες κυρώσεις ώστε να προστατευθούν οι παραγωγοί από αθέμιτες πρακτικές και αναβαθμίστηκαν ποιοτικά και ποσοτικά οι έλεγχοι». Και τότε πώς γίνεται και οι μεγαλογαλατάδες συνεχίζουν να προμηθεύονται με τις οκάδες ξένο γάλα, με αποτέλεσμα το ντόπιο να μένει απούλητο ή να παραδίδεται από τους παραγωγούς σε εξευτελιστικές τιμές; Οι κτηνοτρόφοι ζητούν ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) να κάνει ουσιαστικούς και πραγματικούς ελέγχους για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο γάλα, καθώς και έλεγχο για το ισοζύγιο και τις ελληνοποιήσεις στο εισαγόμενο - γι' αυτό βγήκαν στα μπλόκα - και η κυβέρνηση απαντάει ότι το πρόβλημα θα λυθεί με την προώθηση των ντόπιων προϊόντων στα Βαλκάνια, μέσω... της συμφωνίας των Πρεσπών! Και δεν το 'χαμε πάρει χαμπάρι ότι όλο αυτό το αμερικανοΝΑΤΟικό αλισβερίσι και πήγαινε - έλα για την κύρωση της συμφωνίας γινόταν για να στηριχθεί το εισόδημα των κτηνοτρόφων!

Εχει σημασία, τέλος, η αναφορά του υπουργού ότι προετοιμάζεται «νομοσχέδιο για τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων, ώστε να είναι οργανωμένοι σε έναν ενοποιημένο συνδικαλιστικό φορέα». Το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση το «ενιαίο αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα», βέβαια, το αποκαλύπτουν τα «αγροτοδικεία», που οργιάζουν ενάντια στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα μπορέσει να απαλλαγεί από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που αποτελεί «καρφί στο μάτι της». Δεν θα τα καταφέρει, όμως, καθότι οι αγρότες έχουν αγκαλιάσει με την εμπιστοσύνη τους αυτό το αγροτικό κίνημα, βλέποντας πως μόνο με τους αγώνες και τα μπλόκα μπορούν αρκετά να εμποδίσουν και κάτι να κερδίσουν. Αλλωστε, κι αυτά που ο υπουργός δηλώνει ότι η κυβέρνηση έδωσε στους αγρότες - αφορολόγητο όριο, αφορολόγητες επιδοτήσεις, αναβολή τέλους επιτηδεύματος, ακατάσχετο κ.ά. - κάτω από την αγωνιστική πίεση των μπλόκων τα έδωσε. Επομένως, τα μπλόκα είναι μεν από παλιά, αλλά δεν είναι ξεπερασμένα και σίγουρα είναι αποτελεσματικά, ακριβώς γιατί εκφράζουν τη συντονισμένη κλιμάκωση του δίκαιου αγώνα των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Έχει διαβαστεί 353 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 15 °C
Άνεμος ΝΑ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 17 Μαϊου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 16 ως 28 °C
Άνεμος Α 1-3 μποφόρ

Τετάρτη, 18 Μαϊου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 11 ως 28 °C
Άνεμος ΒΑ 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 457 επισκέπτες και 0 μέλη.