Παρασκευή, 08 Δεκ, 2023

  • Χρήστος Τουμανίδης, ποιητής: « Η Ποίηση είναι τρόπος ζωής»
  • Εμμονή της κυβέρνησης στα ιδιωτικά πανεπιστήμια προς όφελος των εμπόρων της γνώσης
  • Συντεταγμένη αποχώρηση 57 μελών του ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία
  • Ρέντη: Αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά σε επεισόδια στο κλειστό «Μ. Μερκούρη»
  • Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο
  • Νεκρός από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Γάζα ο παλαιστίνιος ποιητής Ρεφαάτ Αλαρίρ
Χρήστος Τουμανίδης, ποιητής: « Η Ποίηση είναι τρόπος ζωής»1 Εμμονή της κυβέρνησης στα ιδιωτικά πανεπιστήμια προς όφελος των εμπόρων της γνώσης2 Συντεταγμένη αποχώρηση 57 μελών του ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία3 Ρέντη: Αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά σε επεισόδια στο κλειστό «Μ. Μερκούρη»4 Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο5 Νεκρός από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Γάζα ο παλαιστίνιος ποιητής Ρεφαάτ Αλαρίρ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Καφενειακές αναλύσεις...

Της άφιξης Ερντογάν προηγήθηκαν διάφορες ...καφενειακές αναλύσεις στα κανάλια και στα ραδιόφωνα για το τι σηματοδοτεί το «καλό κλίμα» που οι «έγκριτοι» σχολιαστές διέβλεπαν ότι θα ακολουθήσει. Οι μεν έλεγαν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έρχεται περίπου ...ταπεινωμένος στην Ελλάδα, σε μια «δύσκολη περίοδο» για τη χώρα του, εξαιτίας των διεθνών... Περισσότερα

Από την de jure στην de facto υπονόμευση/κατάργηση των Δημοτικών Ωδείων

από Η Άλλη Άποψη
Από την de jure στην de facto υπονόμευση/κατάργηση των Δημοτικών Ωδείων

του Θανάση Ρεπάνη

Με μία πρώτη ανάγνωση των άρθρων 24 και 26 του νομοσχεδίου για την κατάργηση των νομικών προσώπων των Δήμων, προκύπτουν τα εξής όσον αφορά στα καλλιτεχνικά-εκπαιδευτικά τμήματα και ειδικά στα Δημοτικά Ωδεία που υπάγονται σ’ αυτά:
Επιχειρείται οριζόντια αποσυναρμολόγηση των εκπαιδευτικών μονάδων, αφού καμμία διάταξη δεν εγγυάται την απρόσκοπτη λειτουργία τους -και μάλιστα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία- τόσο στη μεταβατική περίοδο από 1-1-2024 όσο και στην επόμενη εκπαιδευτική χρονιά 2024-2025.
Ειδικότερα, είναι εξαιρετικά αμφίβολο το πώς θα γίνει στο μέλλον η ένταξη των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου των οποίων οι συμβάσεις εργασίας χαρακτηρίζονται από κυμαινόμενη ωριαία εργασία κατά τη διάρκεια της χρονιάς, μερική και περιοδική απασχόληση την εβδομάδα, και έκτακτες αμοιβές λόγω συμμετοχής σε επιτροπές ή σε διάφορες καλλιτεχνικές δραστηριότητες που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της δουλειάς.
Η στόχευση του νομοσχεδίου για αποτελέσματα “οικονομίας κλίμακας” θα πλήξει άμεσα τον αριθμό των συμβασιούχων αλλά και των δραστηριοτήτων του καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού προσωπικού και των καλλιτεχνών γενικότερα.
Ταυτόχρονα, επιχειρείται κάθετη αποδόμηση της διοικητικής δομής των νομικών προσώπων, αφού η κατάργησή τους συνεπάγεται άμεσα την εξάληψη των ενδιάμεσων βαθμίδων διοίκησης (υπεύθυνοι τμημάτων, διευθυντές) και κυρίως του Διοικητικού Συμβουλίου με την μεικτή σύνθεση του από αιρετούς και μή, εκπροσώπους φορέων και εκπροσώπους εργαζομένων.
Είναι σχεδόν βέβαιο, οτι η συσωρευμένη πείρα των μονάδων διοίκησης δεν θα μπορέσει να διοχετευθεί ορθολογικά και με διαφάνεια στις διοικητικές δομές των Δήμων.
Οι εργασιακές σχέσεις και ειδικά οι αποδοχές του καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού προσωπικού πλήττονται ήδη εδω και χρόνια, ακόμη και τώρα με το υφιστάμενο καθεστώς εις βάρος του επιδιωκόμενου έργου. Η εξάλλειψη των δυσμενών εργασιακών συνθηκών θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα κάθε κυβέρνησης και όχι οι επιφανειακές διοικητικές παρεμβάσεις που μεταφέρουν ή οξύνουν στο μέλλον τα προβλήματα σ΄ένα άλλο επίπεδο.
Σε κάθε περίπτωση, με τον τρόπο που μεθοδεύεται νομοθετικά, αν δεν εξασφαλιστεί η απαιτούμενη διοικητική αυτοτέλεια και χρηματοδότηση σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, η συγκέντρωση των πολιτιστικών δομών στην κεντρική εποπτεία των υπηρεσιών και της γραφειοκρατίας των Δήμων θα οδηγήσει στη σταδιακή υπονόμευση, και ενδεχομένως στην οριστική κατάργηση των Δημοτικών Ωδείων με δυσμενείς συνέπεις στην κοινωνική προσφορά και στο καλλιτεχνικό-εκπαιδευτικό τους έργο.

Έχει διαβαστεί 1086 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Και πάλι απόντες....
Προηγούμενο άρθρο
Και πάλι απόντες....
Τρέχουν τα σάλια τους
Επόμενο άρθρο
Τρέχουν τα σάλια τους

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 275 επισκέπτες και 1 μέλος.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)