Τετάρτη, 24 Ιούλ, 2024

 • Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας: «Από τη Γη ως τον ουρανό: μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω...»
 • Γιορτή Πίτας στο Σέλι
 • Η Τουρκία έστειλε πολεμικά πλοία ανάμεσα σε Κάσο και Κάρπαθο σε περιοχή που χαρακτηρίζει «τουρκική υφαλοκρηπίδα»
 • Το ΚΚΕ καταγγέλλει την ποινικοποίηση και εξάλειψη της ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους από το κατοχικό κράτος του Ισραήλ
 • Τσιάρας σε Μπαρτζώκα: Καμία οικονομική επιβάρυνση για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών για την εγγραφή και ανανέωση εγγραφής στο ΜΕΝΟ.
 • ΚΚΕ: Για τα 50 χρόνια από την επαναφορά της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας: «Από τη Γη ως τον ουρανό: μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω...»1 Γιορτή Πίτας στο Σέλι2 Η Τουρκία έστειλε πολεμικά πλοία ανάμεσα σε Κάσο και Κάρπαθο σε περιοχή που χαρακτηρίζει «τουρκική υφαλοκρηπίδα»3 Το ΚΚΕ καταγγέλλει την ποινικοποίηση και εξάλειψη της ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους από το κατοχικό κράτος του Ισραήλ4 Τσιάρας σε Μπαρτζώκα: Καμία οικονομική επιβάρυνση για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών για την εγγραφή και ανανέωση εγγραφής στο ΜΕΝΟ.5 ΚΚΕ: Για τα 50 χρόνια από την επαναφορά της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Συνεκπαιδεύσεις

«Από την άσκηση στο άμεσο χτύπημα»: Μόνο έτσι μπορούν να κωδικοποιηθούν ο βομβαρδισμός της Υεμένης από το Ισραήλ και οι αποκαλύψεις ότι είχε προηγηθεί σχετική «πρόβα» με στρατιωτική συνεκπαίδευση με την Ελλάδα μόλις πριν δύο μήνες. Περισσότερα

Αυτοδιοικητικές εκλογές εν μέσω μνημονίων και ¨Καλλικράτη¨

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Αυτοδιοικητικές εκλογές εν μέσω μνημονίων και ¨Καλλικράτη¨

Στους μεγάλους δήμους, όπως είναι ο δικός μας, πολλώ δε μάλλον στις περιφέρειες, μέχρι το Μάιο, θα δούμε εκλογικές αντιπαραθέσεις  που θα εμπεριέχουν όχι μόνον  τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και όλα αυτά τα μεγάλα και οξυμένα της περιόδου που βιώνουμε. Συνεπώς, αυτές οι εκλογές, αναπόφευκτα αποκτούν το χαρακτήρα μιας ευρύτερης  κοινωνικής και πολιτικής διαπάλης. 

 Έτσι λοιπόν:

1. Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να ξεκινήσουμε από το κοινωνικοπολιτικό τοπίο μέσα στο οποίο διεξάγονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές.  Από το γεγονός της ανθρωπιστικής κρίσης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας. Από αυτά που βιώνουμε και που αντικατοπτρίζονται σε  επίσημα στοιχεία   πρόσφατων ερευνών :1,4 εκατ. νοικοκυριά (το 40,2% )   έχουν στην οικογένεια τους τουλάχιστον ένα άτομο σε ανεργία. Ένα στα τρία νοικοκυριά βρίσκεται στο όριο καθυστέρησης πληρωμών προς το δημόσιο, ταμεία ΔΕΚΟ, τράπεζες, δάνεια κλπ.   Η χώρα μας έχασε πάνω από το 25% του εθνικού της εισοδήματος σε έξι χρόνια ύφ Και ο κατάλογος που περιγράφει την τραγωδία δεν έχει τελειωμό.

2. Οι μνημονιακές κυβερνήσεις,  που αποτελούν συνέχεια αυτών που μας οδήγησαν στην κρίση - με πρωταγωνιστές λίγο ως πολύ τους ίδιους ανθρώπους - είναι υπεύθυνες για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα. Σημειώνουμε,  ότι οι απώλειες  του πραγματικού ακαθάριστου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών μας είναι ασύγκριτα χειρότερες από αυτές- για την ίδια εξαετία- χωρών που έχουν επίσης τεθεί σε μνημονιακό καθεστώς όπως της Ιρλανδίας και   Πορτογαλίας που κυμαίνονται από 5,5 έως 6,5%.                                                                                                                                                                                                                                                                                     Τι φανερώνουν όλα αυτά;  Την κοινωνική σκληρότητα των μνημονίων που επιβλήθηκαν στη χώρα μας  καθώς και την αδυναμία των κυβερνόντων  να υπερασπιστούν το λαό μας και να αποτρέψουν την οικονομική διολίσθηση.  Επίσης, το ότι αυτοί είναι υποταγμένοι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τη λιτότητα, υποταγμένοι στη λογική του μονόδρομου που χαράσσουν οι τραπεζίτες και η διαπλοκή.

 3. Το μνημονιακό πείραμα στην Αυτοδιοίκηση  ονομάστηκε και ονομάζεται  «Καλλικράτης».  Μέσω αυτού, και όχι μόνον, επιχειρήθηκε η περαιτέρω χειραγώγηση της ΤΑ. Με μείωση  των πόρων της κατά 60%, με αποδόμηση σε τεράστιο βαθμό του λαϊκού της χαρακτήρα, με συρρίκνωση των κοινωνικών δομών, με  ιδιωτικοποιήσεις, με κινητικότητα, με τη δημιουργία γραφειοκρατικών οντοτήτων, που οδηγούν στη μετατροπή των Δήμων σε υπηρεσίες έκδοσης πιστοποιητικών και άλλα παρόμοια. Η όλη επιχείρηση διεξάγεται με την ανοχή ή τη συνενοχή, δυστυχώς, όχι ευκαταφρόνητου αριθμού αιρετών. Τη στιγμή μάλιστα  που δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως, η ΤΑ βρίσκεται στην εντατική.

4. Ένα από τα πρώτα καθήκοντα  λοιπόν για τους ριζοσπαστικούς και τους προοδευτικούς συνδυασμούς  που αγωνίζονται  και για την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων και του «Καλλικράτη» είναι η φροντίδα και  η μάχη για την επιβίωση της Αυτοδιοίκησης.

5. Στις κρίσιμες αυτές εκλογές  δοκιμάζεται ένα νέο σχέδιο και πρόγραμμα. Δοκιμάζεται  η αξιοπιστία και το ηθικό πλεονέκτημα των ριζοσπαστικών αριστερών και οικολογικών ψηφοδελτίων σε αντιμνημονιακή κατεύθυνση. Αυτά τα ψηφοδέλτια που σήμερα συσπειρώνουν ευρύτερες  λαϊκές δυνάμεις, δεν μπορούν να αποτελούν τη  συνέχεια ή τη συναλλαγή με την προηγούμενη πραγματικότητα αλλά, μπορούν να την αναιρούν και να προαναγγέλλουν  την ανατροπή της .

6. Την ανατροπή στις χρεοκοπημένες λογικές των πελατειακών σχέσεων και του Δημαρχοκεντρισμού,  με την εγκαθίδρυση και διεύρυνση των συμμετοχικών διαδικασιών, με τη λαϊκή κινητοποίηση που θα συνιστά και την ειδοποιό διαφορά με υπάρχουσες καταστάσεις και όχι  με κάτι που θα περιορίζεται στην απλή αντικατάσταση, δηλαδή  στην  εκλογή  «των δικών μας»  εκλεκτών προσώπων. Ανατροπή στην ανικανότητας και στην παρακμή, ανατροπή στη διαπλοκή, ανατροπή στη μνημονιακή  πολιτική.

7. Τέλος, η πολιτική αυτή δεν μπορεί να περιορίζεται ούτε στην τέχνη του λεγόμενου εφικτού, ούτε της απλής διαχείρισης των πραγμάτων, αλλά κυρίως οφείλει να εμπνέεται από τη λογική της υπέρβασης και της  πολιτικής απάντησης.  Να συνοδεύεται από ριζοσπαστικά και καλά μελετημένα προγράμματα,  από την εμπλοκή της κοινωνικής βάσης και της κινητοποίησής της. Με νέα δυναμική, με έμπνευση και κατεύθυνση για μια εκ βάθρων ανασυγκρότηση της αυτοδιοίκησης.                                      

 Καραγιάννης Κώστας  Φυσικός,  μέλος της Συντον. Επιτροπής των «Ενεργών πολιτών για το Δήμο Βέροιας-Ανατροπή τώρα!» 

Έχει διαβαστεί 1042 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 247 επισκέπτες και 0 μέλη.