Τρίτη, 30 Μάι, 2023

  • ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε αστοχίες και όχι στη σύμπλευση με τη ΝΔ «βλέπει» τις αιτίες της ήττας
  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θέλει ισχυρή εντολή για τολμηρές «μεταρρυθμίσεις» ουσιαστικά αντιλαϊκά μέτρα
  • Περί συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές
  • ΟΛΜΕ: Τεράστια προβλήματα στον ΟΠΣΥΔ: Δεν έχει τελειωμό η ψηφιακή κατάρρευση του ΥΠΑΙΘ
  • ΚΚΕ: Λύση τώρα για να μη μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επαγγελματίες και αγρότες
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει για συνεργάτη τον παραχαράκτη της ιστορίας της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, Μαραντζίδη
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε αστοχίες και όχι στη σύμπλευση με τη ΝΔ «βλέπει» τις αιτίες της ήττας1 ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θέλει ισχυρή εντολή για τολμηρές «μεταρρυθμίσεις» ουσιαστικά αντιλαϊκά μέτρα2 Περί συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές3 ΟΛΜΕ: Τεράστια προβλήματα στον ΟΠΣΥΔ: Δεν έχει τελειωμό η ψηφιακή κατάρρευση του ΥΠΑΙΘ4 ΚΚΕ: Λύση τώρα για να μη μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επαγγελματίες και αγρότες5 Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει για συνεργάτη τον παραχαράκτη της ιστορίας της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, Μαραντζίδη6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Tο παραμύθι της «αντισυστημικής» ψήφου...

Στο μεταξύ, ξαναζεσταίνεται το παραμύθι της «αντισυστημικής» ψήφου στα λεγόμενα «μικρά κόμματα».Οσο περισσότερα στη Βουλή, τόσο δυσκολότερη η αυτοδυναμία Μητσοτάκη, λένε.Κοροϊδία στο τετράγωνο και προσπάθεια να σκορπίσει η ψήφος σε δυνάμεις που αθροίζονται στην κλιμάκωση της α... Περισσότερα

«Βρες τις διαφορές» των «αναπτυξιακών» νόμων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

από Η Άλλη Άποψη
«Βρες τις διαφορές» των «αναπτυξιακών» νόμων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Ενα ενδιαφέρον «κουίζ» φιλοξενεί σήμερα για τους αναγνώστες του ο «Ριζοσπάστης». Το θέμα του είναι «Βρες τις διαφορές» και περιλαμβάνει κωδικοποιημένες τις βασικές διατάξεις των «αναπτυξιακών» νόμων του ΣΥΡΙΖΑ (2016) και της ΝΔ (2022). Οπως προκύπτει, οι νόμοι τους μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό, με το επιπλέον χαρακτηριστικό ότι η ΝΔ συμπληρώνει διατάξεις του προηγούμενου, που συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο (βλέπε και σελίδες 8 - 9).

Φορολογικά προνόμια

Νόμος ΣΥΡΙΖΑ: Σταθερός φορολογικός συντελεστής για 12 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης και, σε περίπτωση μείωσης του φορολογικού συντελεστή επί των κερδών, θα εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής, όπως ακριβώς είχε υποδείξει τότε ο ΣΕΒ. Πλήρης φορολογική απαλλαγή μέχρι και για 15 χρόνια και μέχρις ότου εξαντληθεί το ποσό της προβλεπόμενης κρατικής ενίσχυσης. Σε περίπτωση έλλειψης επαρκών κερδών, στη διάρκεια κάποιου έτους, τα οφέλη για τους επιχειρηματίες μεταφέρονται σε επόμενες χρήσεις. Μάλιστα, οι φοροαπαλλαγές υπολογίζονται επί του συνόλου των κερδών του επιχειρηματικού ομίλου, δηλαδή και για τυχόν άλλες δραστηριότητες, πέρα από αυτές που εντάσσονται στον νόμο.

Νόμος ΝΔ: Απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών. Η φοροαπαλλαγή ξεκινά από την πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου, ενώ ο επενδυτής μπορεί να αξιοποιεί το σύνολο της φοροαπαλλαγής μέχρι 15 χρόνια.

Κρατικές ενισχύσεις - εγγυήσεις

Νόμος ΣΥΡΙΖΑ: Φτάνουν μέχρι 5 εκατ. ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο, μέχρι 10 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση και μέχρι 20 εκατ. ευρώ για το σύνολο των συνεργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων. Ειδικά προνόμια για «εξωστρεφείς επιχειρήσεις» που έχουν αυξήσει τις εξαγωγές τους τουλάχιστον κατά 10% επί του συνολικού τζίρου την τελευταία τριετία, για επιχειρήσεις που προχωρούν σε διαδικασία συγχώνευσης και για «καινοτόμες» επιχειρήσεις.

Νόμος ΝΔ: Επιχορήγηση για την κάλυψη τμήματος των δαπανών του επενδυτικού σχεδίου, που ξεκινά με την υλοποίηση του 25% του επενδυτικού κόστους και μπορεί να φτάνει το 70%, σε ορισμένες δε περιπτώσεις το 80% και το 100%!

Επιδότηση για τζάμπα εργασία

Νόμος ΣΥΡΙΖΑ: Προϋπόθεση ένταξης σε στρατηγικές επενδύσεις η «δημιουργία τουλάχιστον 2 θέσεων εργασίας ανά 1 εκατ. ευρώ επιλέξιμου κόστους επένδυσης», με κάλυψη από τις ίδιες τις κρατικές επιδοτήσεις, που φτάνουν τα 500.000 ευρώ για κάθε θέση εργασίας! Επιπλέον επιδότηση για τη μείωση του «κόστους εργασίας» καταβάλλεται στην εργοδοσία ανά εξάμηνο, από το κράτος και τα διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία της ΕΕ.

Νόμος ΝΔ: Το 60% της επιδότησης για την εξασφάλιση τζάμπα δουλειάς για τους ομίλους θα μπορεί να καταβάλλεται πριν από την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου. Η ρύθμιση αυτή προβλεπόταν και από τον προηγούμενο νόμο, απλά τώρα ενισχύει τους επιχειρηματίες.

Προϋποθέσεις και διευκολύνσεις ένταξης

Νόμος ΣΥΡΙΖΑ: «Στρατηγικές επενδύσεις» χαρακτηρίζονται όσες ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ και για τις οποίες θεσπίζονταν ειδικές διατάξεις ταχείας αδειοδότησης (fast track). Κυρίως αφορούσε - όπως ανέφερε και η αιτιολογική έκθεση του νόμου - επενδύσεις για εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων και τουριστικές επενδύσεις.

Νόμος ΝΔ: Καταργείται για τις «εμβληματικές επενδύσεις στρατηγικής σημασίας» σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το προβλεπόμενο όριο προϋπολογισμού των 75 εκατ. ευρώ. Τα επενδυτικά σχέδια επιτρέπεται να υπαχθούν και σε άλλο καθεστώς ενισχύσεων ή να δανειοδοτηθούν με επιδοτούμενα δάνεια κρατικών ενισχύσεων, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Μείωση της διαδικασίας εκκαθάρισης των αιτήσεων. Αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή ορκωτό ελεγκτή κατ' επιλογή του επενδυτή. Δηλαδή «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» και ουσιαστικά ιδιωτικοποιείται ο έλεγχος.

Εγγυήσεις για «επιχειρηματικό κίνδυνο»

Νόμος ΣΥΡΙΖΑ: Παροχή εγγυήσεων για την κάλυψη τυχόν ζημιών που θα εμφανίσουν οι επενδυτές και ενισχύσεις χρηματοδότησης για τον «επιχειρηματικό κίνδυνο».

Νόμος ΝΔ: Επιδότηση επιτοκίου δανείων μειωμένης εξασφάλισης ή των εξόδων της ασφάλισης των δανείων υψηλού κινδύνου.


Έχει διαβαστεί 3977 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως καθαρός
Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία 17 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 31 Μαϊου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 15 ως 23 °C
Άνεμος Α 2-4 μποφόρ

Πέμπτη, 01 Ιουνίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 13 ως 25 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 334 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)