Τετάρτη, 19 Ιαν, 2022

  • ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΛΙΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ : Η φράση «πάρε ένα "Ντεπόν" και έλα» να δουλέψεις με κορονοϊό βρίσκει πλέον νομιμοποίηση
  • ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ  ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ “ΑΠΑΤΗΤΑ ΒΟΥΝΑ”
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 19/1
  • ΕΕΔΥΕ: Πρόκληση για τον λαό οι «φιέστες» της κυβέρνησης για την παραλαβή των «Rafale»
  • ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΝΑΟΥΣΑΣ: Με κινητοποίηση διεκδίκησαν μέτρα προστασίας της υγείας
  • Ενημέρωση από το Νοσοκομείο ζητάει το ΚΙΝΑΛ Ημαθίας
ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΛΙΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ : Η φράση «πάρε ένα "Ντεπόν" και έλα» να δουλέψεις με κορονοϊό βρίσκει πλέον νομιμοποίηση1 ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ  ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ “ΑΠΑΤΗΤΑ ΒΟΥΝΑ”  2 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 19/13 ΕΕΔΥΕ: Πρόκληση για τον λαό οι «φιέστες» της κυβέρνησης για την παραλαβή των «Rafale»4 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΝΑΟΥΣΑΣ: Με κινητοποίηση διεκδίκησαν μέτρα προστασίας της υγείας5 Ενημέρωση από το Νοσοκομείο ζητάει το ΚΙΝΑΛ Ημαθίας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΜΠΡΑΒΟ στον ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟ!

Μπράβο στην πρωτοβουλία του ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ που εκτός από πανό στις κερκίδες οι παίκτες βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο με φανέλες που έγραφαν «Ούτε μία λιγότερη», ενώ κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν: «Του έθιξε τον ανδρισμό, απούσα», «Επειδή του είπε όχι, απούσα», «Επειδή τον χώρισε, απούσα». Μία σημαν... Περισσότερα

ΔΑΣΜΟΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Μια συζήτηση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων

από Η Άλλη Άποψη
ΔΑΣΜΟΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Μια συζήτηση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων

Στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» δημοσιεύτηκε άρθρο του Θανάση Κολιζέρα, μέλους του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ, το οποίο και παραθέτουμε:

«Η εξελισσόμενη εμπορική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ αναζωπυρώνεται με ένα νέο γύρο δασμών που εγκρίθηκαν πρόσφατα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), δίνοντας το "ελεύθερο" στις ΗΠΑ να επιβάλουν επιπλέον δασμούς σε προϊόντα προέλευσης ΕΕ, ως απάντηση στις "αθέμιτες" ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στην αεροπορική βιομηχανία. Την ίδια ώρα τα επιτελεία της ΕΕ ετοιμάζουν την επιβολή αντίστοιχων μέτρων που θα πλήττουν τις ΗΠΑ.

Στόχος των δασμών και των άλλων μέτρων προστατευτισμού είναι η θωράκιση των επιχειρηματικών ομίλων της κάθε δύναμης έναντι των ανταγωνιστών της. Στην προκειμένη περίπτωση θα επηρεαστούν μια σειρά από αγροτικά και βιομηχανικά ευρωπαϊκά προϊόντα, των οποίων οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν στην αγορά των ΗΠΑ. Ανάμεσα σε αυτά είναι και αρκετά που παράγονται στην Ελλάδα όπως η φέτα, ορισμένα παρασκευάσματα φρούτων (π.χ. κομπόστες ροδάκινου) κ.ά.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχαίρει, ισχυριζόμενη ότι με τις ενέργειές της έγινε κατορθωτή η εξαίρεση από το καθεστώς των δασμών του ελληνικού ελαιόλαδου και των βρώσιμων ελιών που αποτελούν το 55% των ελληνικών εξαγωγών αγροτοδιατροφικών προϊόντων στις ΗΠΑ. Παρουσιάζει μάλιστα ως "ευκαιρία" το γεγονός ότι τα αντίστοιχα ισπανικά προϊόντα, που ανταγωνίζονται τα ελληνικά, δεν θα εξαιρεθούν από τη δασμολόγηση και έτσι θα πληγεί η ανταγωνιστικότητά τους στην αμερικανική αγορά. Ταυτόχρονα, αφήνει να εννοηθεί ότι η "επιτυχία" της είναι αποτέλεσμα της πολιτικής βαθύτερης πρόσδεσης της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ που ακολουθεί, στο στρωμένο από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδαφος.

Είναι σίγουρο ότι οι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι που θα επηρεαστούν από τις εξελίξεις, έχουν από καιρό προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσουν τυχόν επιπτώσεις και να ενισχύσουν την κερδοφορία τους. Οι "χαμένοι" από τα μέτρα (π.χ. γαλακτοβιομήχανοι, κονσερβοποιοί κλπ.) θα μετακυλήσουν τις όποιες απώλειες στο εργατικό δυναμικό των επιχειρήσεών τους, αλλά και στους μικρομεσαίους αγρότες, οι οποίοι, ούτως ή άλλως, παραδίδουν τα προϊόντα τους (αιγοπρόβειο γάλα, συμπύρηνο ροδάκινο κλπ.) σε εξευτελιστικές τιμές. Οι κερδισμένοι (π.χ. μεγαλοεξαγωγείς και βιομήχανοι ελαιολάδου) δεν πρόκειται να "μοιραστούν" τα κέρδη τους, αλλά θα τα αξιοποιήσουν για να βελτιώσουν τη θέση τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Η εμπειρία που έχει συσσωρευτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι πλούσια. Για παράδειγμα: Τι κέρδισαν οι εργαζόμενοι στη γαλακτοβιομηχανία από την εκτόξευση των εξαγωγών φέτας και τη συνεπακόλουθη κερδοφορία των γαλακτοβιομήχανων κατά την τελευταία δεκαετία; Οι μισθοί και τα δικαιώματά τους δέχτηκαν ανελέητη επίθεση, η απλήρωτη εργασία διογκώθηκε, ενώ ως "αντιστάθμισμα" έλαβαν έκτακτα επιδόματα και "φιλοδωρήματα" με κουπόνια σούπερ μάρκετ. Όσο για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους το τίμημα που κατέβαλαν ήταν τεράστιο, αφού εξαναγκάστηκαν με τους εκβιασμούς και τις υπόλοιπες μεθόδους που χρησιμοποιούν τα μεταποιητικά μονοπώλια, να παραδίδουν το γάλα τους στη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων δεκαετιών, πολύ κάτω του κόστους παραγωγής.

Η "αγωνία" της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων για την εξέλιξη της δασμολογικής πολιτικής των ιμπεριαλιστικών κέντρων δεν πρέπει να παραπλανά τους εργατοϋπαλλήλους και τη μικρομεσαία αγροτιά της χώρας μας. Η όλη συζήτηση αφορά στη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων που φέρνει νέα δεινά σε αυτούς που παράγουν τον κοινωνικό πλούτο, ενώ αξιοποιείται και για την ενσωμάτωσή τους στα προτάγματα του κεφαλαίου και την αποδοχή της συμμετοχής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που η ίδια η ζωή έχει αποδείξει τον εγκληματικό χαρακτήρα τους για τους λαούς όλου του κόσμου.

Ο δρόμος για να μπουν εμπόδια στη νέα επίθεση που ετοιμάζουν κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι περνάει μέσα από την ενίσχυση του κοινού αγώνα εργατοϋπαλλήλων και μικρομεσαίων αγροτών, με στόχους πάλης που συγκρούονται με την καπιταλιστική κερδοφορία. Μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορεί να ανοίξει η προοπτική της πραγματικής διεξόδου για την πλειοψηφία του λαού μας, που βρίσκεται στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την οργάνωση της παραγωγής και της κοινωνίας από την εργατική εξουσία, με κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών». 

Έχει διαβαστεί 193 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 0 °C
Άνεμος ΝΝΔ 2-3 μποφόρ

Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 3 ως 9 °C
Άνεμος Ν 1-3 μποφόρ

Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία -2 ως 8 °C
Άνεμος Β 1-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 365 επισκέπτες και 0 μέλη.