Παρασκευή, 14 Ιούν, 2024

 • ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ EXIT POLLS
 • Σκέψεις για την αποχή στις ευρωεκλογές
 • “Ήττα και Περηφάνια”: η συλλογική γραφή της εργατικής ζωής και του αγώνα
 • 10ο αντάμωμα Τριλοφιωτών
 • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ
 • Το νέο βιβλίο της Σοφίας Νικολαΐδου «Δικά μας παιδιά» παρουσιάζεται στη Βέροια
ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ EXIT POLLS1 Σκέψεις για την αποχή στις ευρωεκλογές2 “Ήττα και Περηφάνια”: η συλλογική γραφή της εργατικής ζωής και του αγώνα3 10ο αντάμωμα Τριλοφιωτών4 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ 5 Το νέο βιβλίο της Σοφίας Νικολαΐδου «Δικά μας παιδιά» παρουσιάζεται στη Βέροια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ατομική ευθύνη μόνο

Για ...μέτρα ενόψει του καύσωνα στα σχολεία υποτίθεται έκανε λόγο η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, οριοθετημένα όμως στο πλαίσιο των «δυνατοτήτων» (βλ. κόστος), δίνοντας το «πράσινο φως» στους δήμους για να κλείνουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας όπου αυτές οι «δυνατότητες» δεν υπάρχουν, όπως και έκαναν σωρηδόν...Το υπουργείο Παιδείας έκα... Περισσότερα

Διαχρονικές οι ευθύνες για την Πολιτική Προστασία

από Η Άλλη Άποψη
Διαχρονικές οι ευθύνες για την Πολιτική Προστασία

Με όλες τις κυβερνήσεις και περιφερειακές αρχές τους, εφαρμόζεται διαχρονικά ένα πλαίσιο που οδηγεί στο να υπάρχουν κάποια «σχέδια» ετοιμότητας για καταστροφές στα χαρτιά, με πολυδιάσπαση και περιγραφές ρόλων κάθε φορέα που δεν εξασφαλίζουν την πραγματική προστασία. Ανεξαρτήτως των επιμέρους διαφορών και της ονομασίας των «σχεδίων» ή των σχετικών υπουργείων (ανάλογα με τα κόμματα που βρίσκονται στην κυβέρνηση), στην πράξη διαχρονικά βιώνουμε:

-- Απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που θα παίρνει υπόψη την πραγματική κατάσταση και την αλληλεπίδραση παραγόντων, που δεν θα βασίζεται μόνο σε θεωρητικά μοντέλα πρόβλεψης και εικονικές ασκήσεις(π.χ. ολοκληρωμένη εκτίμηση διακινδύνευσης - τρωτότητας, που θα λαμβάνει υπόψη το σύνολο του πληθυσμού, των δραστηριοτήτων και τα πραγματικά χαρακτηριστικά μιας περιοχής και των υποδομών της, θα λαμβάνει υπόψη πολλαπλούς κινδύνους που μπορεί να εκδηλωθούν ταυτόχρονα, όπως τεχνολογικό ατύχημα που θα προκληθεί από έναν σεισμό ή μια δασική πυρκαγιά, και θα εξετάζει το σύνολο των σεναρίων εκτάκτων καταστάσεων, με τους αστάθμητους παράγοντες που μπορεί να εμφανιστούν).

-- Απουσία επαρκών μέτρων πρόληψης(π.χ. συντήρηση υποδομών και δικτύων κοινής ωφέλειας, καθαρισμοί δασικών εκτάσεων, αντιπυρικές ζώνες, αντισεισμικές κατασκευές, μέτρα πρόληψης σε κάθε εργασιακό χώρο και δραστηριότητα για αποφυγή ατυχημάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε δασικές πυρκαγιές και μεγάλα τεχνολογικά ατυχήματα, αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ δραστηριοτήτων, μέσα έγκαιρης ανίχνευσης και παρακολούθησης κινδύνων, μέτρα πρόληψης της ρύπανσης και διαχείρισης αποβλήτων κ.λπ.).

-- Απουσία επαρκών υποδομών, μέσων και εξοπλισμού για αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων(π.χ. εκχιονιστικά μηχανήματα, πρόβλεψη κατάλληλων χώρων απόθεσης χιονιού, πυροσβεστικά μέσα, μέσα επικοινωνίας, μέσα μεταφοράς, κατάλληλοι δρόμοι για μαζική διαφυγή, κατάλληλοι χώροι καταφυγής του πληθυσμού, εφεδρικές παροχές σε περίπτωση διακοπής ηλεκτροδότησης ή νερού).

-- Απουσία κατάλληλου, εκπαιδευμένου και επαρκούς σε αριθμό μόνιμου προσωπικού για την εφαρμογή μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων(π.χ. προσωπικό Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, προσωπικό υπηρεσιών Υγείας), με εξασφάλιση όλων των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς τους. Απουσία ουσιαστικής εκπαίδευσης και ασκήσεων ετοιμότητας με σενάρια πολλαπλών κινδύνων.

Έχει διαβαστεί 2008 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 329 επισκέπτες και 0 μέλη.