Τρίτη, 27 Ιούλ, 2021

  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 27/7
  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Δεν είναι σύγχρονο ένα σχολείο που διαχωρίζει τα παιδιά . Στον σκουπιδοτενεκέ η θέση του νομοσχεδίου
  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σχολείο της αγοράς με μαθητές «μοντελάκια» για τους μονοπωλιακούς ομίλους και όχι μορφωμένους
  • Ανταλλαγή Νέων στη Βέροια!
  • Ένταξη για χρηματοδότηση δύο προτάσεων του Δήμου Βέροιας στο «Αντώνης Τρίτσης» συνολικού ύψους 3.244.922,75€
  • Διώνη Δημητριάδου ''Οδός Πανός'', 40ος χρόνος, τχ. 191, Σεπ. Δεκ. 2021 /  Ηλίας Τσέχος ''Τα Ηλικιωμένα Ανήλικα'', Φεγγίτης 2020
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 27/71 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Δεν είναι σύγχρονο ένα σχολείο που διαχωρίζει τα παιδιά . Στον σκουπιδοτενεκέ η θέση του νομοσχεδίου2 ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σχολείο της αγοράς με μαθητές «μοντελάκια» για τους μονοπωλιακούς ομίλους και όχι μορφωμένους3 Ανταλλαγή Νέων στη Βέροια!4 Ένταξη για χρηματοδότηση δύο προτάσεων του Δήμου Βέροιας στο «Αντώνης Τρίτσης» συνολικού ύψους 3.244.922,75€5 Διώνη Δημητριάδου ''Οδός Πανός'', 40ος χρόνος, τχ. 191, Σεπ. Δεκ. 2021 /  Ηλίας Τσέχος ''Τα Ηλικιωμένα Ανήλικα'', Φεγγίτης 20206

Το Σχόλιο της Ημέρας

Στο «ψυγείο» και για φέτος ο κατώτατος μισθός

Μερικά ψίχουλα - κι αυτά από τον Γενάρη του 2022 - ως «αύξηση» στον κατώτατο μισθό αποφάσισε η κυβέρνηση, θέτοντας σε πλήρη εφαρμογή τον μηχανισμό μόνιμης συμπίεσης των κατώτερων μισθών που προβλέπει ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ). Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της χτεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο, εγκρίνο... Περισσότερα

Η απώλεια εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών και η ανάγκη αναπλήρωσής του

από Η Άλλη Άποψη
Η απώλεια εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών και η ανάγκη αναπλήρωσής του

του Αλέκου Χατζηκώστα

Σε σχετικό ρεπορτάζ (agronews.gr) διαβάζουμε: «H µόνη χώρα που επένδυσε περισσότερο στη ρωσική αγορά πυρηνόκαρπων προ του εµπάργκο ήταν η Ελλάδα, ως εκ τούτου είναι κι αυτή που ζηµιώθηκε περισσότερο από τις εξαγωγικές απαγορεύσεις του 2014, οι οποίες συνεχίζουν να δείχνουν... τα δόντια τους και φέτος, καθώς το ύψος της απώλειας για τα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια ξεπέρασε τα 46,4 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, η Ισπανία και η Ιταλία, οι οποίες παρότι συµπληρώνουν την τριάδα των µεγαλύτερων ροδακινοπαραγωγών χωρών, είχαν από νωρίς αρχίσει να µετατοπίζουν το εξαγωγικό τους ενδιαφέρον σε άλλες χώρες και ως εκ τούτου οι παρενέργειες ήταν σηµαντικά µικρότερες. Ενδεικτικό είναι ότι η Ελλάδα έχει χάσει το 33% (2013) των εξαγωγών, µε τις συνέπειες να γίνονται εύκολα ορατές το 2017, ένα έτος µε πλήρη παραγωγή λόγω ευνοϊκών συνθηκών, ενώ από την άλλη πλευρά, η Ισπανία και η Ιταλία το 9% και 3% αντίστοιχα. Έτσι, ενώ οι Ισπανοί και Ιταλοί παραγωγοί κάλυπταν εύκολα τις ζηµιές τους αυξάνοντας τις εξαγωγές τους σε εδραιωµένες ήδη ευρωπαϊκές αγορές και µε την επίτευξη ευνοϊκών τιµών, η Ελλάδα έχανε θέσεις.

Αυτό καταδεικνύει η µελέτη της ∆ιεπαγγελµατικής Πυρηνόκαρπων που περιλαµβάνεται στο φάκελο που έχουν στα χέρια τους οι ελληνικές αρχές ώστε να δουν πως θα αντιµετωπίσουν, σύννοµα και χωρίς... παρατράγουδα από την ΕΕ, το αίτηµα της έκτακτης εισοδηµατικής στήριξης σε παραγωγούς επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών.

Τα στοιχεία που έχουν ισχυρή αποδεικτική βάση, είναι στη διάθεση και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη ∆ραγασάκη, µε τον οποίο οι ροδακινοπαραγωγοί επίκειται να συναντηθούν εκ νέου, καθώς η συνάντηση της 28ης Μαρτίου στο πλαίσιο του περιφερειακού συνεδρίου Μακεδονίας, δεν απέφερε ιδιαίτερα αποτελέσµατα βγάζοντας σε πρώτη φάση εκτός κάδρου αποζηµιώσεις de minimis. Μάλιστα, στο φάκελο που έχει συγκροτήσει προκύπτει ότι το 2017 η µέση µικτή τιµή πώλησης στα νωπά ροδάκινα ήταν 35 λεπτά και στα νεκταρίνια 38 λεπτά, από τα οποία αν αφαιρεθεί το κόστος διαλογής και συσκευασίας ήτοι 22 λεπτά το κιλό, η καθαρή αξία για τον παραγωγό αντιστοιχεί στα 13 και 16 λεπτά το κιλό αντίστοιχα, πολύ χαµηλότερη από αυτήν του 2014, όταν υποβλήθηκε σχετικό αίτηµα επί υπουργίας Καρασµάνη, όπου τότε επιλέχθηκε η λύση της στρεµµατικής ενίσχυσης.

Τα στοιχεία αυτά που έχουν αποσταλεί προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις περαιτέρω ενέργειες δείχνουν ότι η αναφορές Χόγκαν σε απαντητική επιστολή της 22ας Ιανουαρίου 2018 προς τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου επί αιτήµατος αποζηµίωσης, δεν ευσταθούν καθώς δεν προκύπτει από πουθενά αύξηση το 2017 της µέσης τιµής 0,70 ευρώ το κιλό έναντι του 2014, όπως επίσης και της καλλιεργούµενης έκτασης κατά 17%, καθώς τα στρέµµατα για επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια συνολικά ανήλθαν σε 228.000 και όχι σε 443.000, σύµφωνα µε τον Επίτροπο.”

ΣΧΟΛΙΟ:

Οι ροδακινοπαραγωγοί που ζημιώνονται συστηματικά όλα τα χρόνια από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε., τη μη κάλυψη των ζημιών της παραγωγής τους από τις καιρικές συνθήκες, από την αύξηση του κόστους παραγωγής (εφόδια, λιπάσματα κ.λπ.), από την επιβολή αβάσταχτων φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών με κοινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ως μέλους του γνωστού κουαρτέτου) και των ελληνικών κυβερνήσεων (των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ), δέχονται εξοντωτικό πλήγμα λόγω του ρωσικού εμπάργκο. Μετά από χρόνια καθοδικής πορείας του αγροτικού εισοδήματος, η κατάσταση αυτή δίνει συντριπτικό πλήγμα  στους παραγωγούς, τους ξεριζώνει κυριολεκτικά από τα χωράφια και τα χωριά τους, τους στερεί από τα αναγκαία για την επιβίωση τους, όταν οι περισσότεροι έχουν να αντιμετωπίσουν και το βρόγχο των δανείων, των φόρων, με τη γη τους υποθηκευμένη. Ο ξεριζωμός τους θα οδηγήσει στη συγκέντρωση της αγροτικής γης σε λιγότερα χέρια, στην αποξένωση των αγροτών και των παιδιών τους από τη γη τους και τη συσσωρευμένη καλλιεργητική πείρα που θα εξαφανιστεί με συνέπειες για τους ίδιους, τα παιδιά τους, για όλο το λαό που θα αναγκάζεται να πληρώσει, ακόμη πιο πανάκριβα, εισαγόμενα προϊόντα που μπορούν να παράγονται σε μεγάλες ποσότητες και υψηλή ποιότητα στην Ελλάδα. 

Για το ρωσικό εμπάργκο ευθύνεται εξ ολοκλήρου η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες ανεξαίρετα οι κυβερνήσεις που έχουν λάβει την απόφαση για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. 

Σε κάθε περίπτωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ευθύνεται εξ ολοκλήρου για αυτή τη τεράστια ζημία στους αγρότες με την απόφασή της για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που προκάλεσαν το εμπάργκο της τελευταίας είναι υπεύθυνη και για την αποζημίωση των αγροτών που ζημιώθηκαν από την απόφασή της αυτή.

 Η πάλη των αγροτών για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους, τη διασφάλιση της τιμής παραγωγού θα πρέπει να συνεχιστεί γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος

Έχει διαβαστεί 245 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Ιστορίες … «Αγίου Φωτός»
Προηγούμενο άρθρο
Ιστορίες … «Αγίου Φωτός»
Η πληρότητα…
Επόμενο άρθρο
Η πληρότητα…

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 35 °C
Άνεμος ΝΔ 2-3 μποφόρ

Τρίτη, 27 Ιουλίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 25 ως 37 °C
Άνεμος Α 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 28 Ιουλίου

Ζέστη
Ζέστη
Θερμοκρασία 25 ως 38 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 206 επισκέπτες και 1 μέλος.