Σάββατο, 31 Ιούλ, 2021

  • Αποχωρεί από την Άρση Βαρών ο Θοδωρής Ιακωβίδης καταγγέλλοντας την έλλειψη στήριξης από την Πολιτεία
  • Τρελά κέρδη εν μέσω πανδημίας...
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 31/7
  • Συνεχίζονται και τον Αύγουστο τα Rapid tests στο ΚΑΠΗ Αλεξάνδρειας
  • Την Τετάρτη 4 Αυγούστου θα ξεκινήσει η προετοιμασία της Βέροιας
  • Νέες κυρώσεις σε βάρος της Κούβας από την κυβέρνηση Μπάιντεν
Αποχωρεί από την Άρση Βαρών ο Θοδωρής Ιακωβίδης καταγγέλλοντας την έλλειψη στήριξης από την Πολιτεία1 Τρελά κέρδη εν μέσω πανδημίας...2 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 31/73 Συνεχίζονται και τον Αύγουστο τα Rapid tests στο ΚΑΠΗ Αλεξάνδρειας4 Την Τετάρτη 4 Αυγούστου θα ξεκινήσει η προετοιμασία της Βέροιας5 Νέες κυρώσεις σε βάρος της Κούβας από την κυβέρνηση Μπάιντεν6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο το σύστημα

Κουτί» τής έρχονται της κυβέρνησης οι συγκεντρώσεις στις οποίες τον τόνο δίνουν «αρνητές» και «αντιεμβολιαστές» θιασώτες θεωριών συνωμοσίας, σαν αυτές που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες βδομάδες στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Στον αντιδραστικό αυτό χυλό βρίσκουν έδαφος για να ξεμυτίζουν πάλι διάφορα φασιστοειδή, πρώην και νυν χρυσ... Περισσότερα

Η «αύξηση» των επικουρικών: Η μέγιστη κοροϊδία, η επίδειξη θράσους προς τους συνταξιούχους συνεχίζεται

από Η Άλλη Άποψη
Η «αύξηση» των επικουρικών: Η μέγιστη κοροϊδία, η επίδειξη θράσους  προς τους συνταξιούχους συνεχίζεται

Στο τέλος του προηγούμενου σχολίου μου «Ληστεία ρε π-----δες» είχα γράψει: «Σήμερα  1-6-2020 που γράφω αυτό το σχόλιο, δεν πήραμε  ακόμη το επικουρικό, αλλά από τους υπολογισμούς που μπορώ να κάνω γιατί ασχολιόμουνα και ασχολούμαι με αυτά, την όποια αύξηση θα μας την «φάει» η αύξηση της παρακράτησης φόρου και υπέρ  κλάδου ασθενείας. Θα διούμε… ες αύριο τα σπουδαία…

Ήρθε λοιπόν η καταβολή των επικουρικών με τις… «αυξήσεις» και όσο κι αν ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης το έπαιζε  «χουβαρντάς» με τους συνταξιούχους, επαναλαμβάνοντας διαρκώς τα περί δήθεν «αυξήσεων » στις επικουρικές 250.000 δικαιούχων, η πραγματικότητα τον διέψευσε.

Ένα πρώτο γιατί δεν πρόκειται για αυξήσεις , όπως ισχυρίζονται τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά για μια μικρή επιστροφή περικοπών που έγιναν το καλοκαίρι του 2016, με τον νόμο «Καρούμπαλου» δηλαδή και που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές. Αν μάλιστα δεν υπήρχε και η οργανωμένη αγωνιστική πίεση των συνταξιούχων, μέσα από τις συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες τους, είναι αμφίβολο αν θα υπήρχε κι αυτή η εξέλιξη.

Δεύτερο και κυριότερο: όλες οι υπόλοιπες περικοπές από το 2010 σε κύριες και επικουρικές με τα μνημόνια και τους μνημονιακούς νόμους , οι οποίες μάλιστα μονιμοποιήθηκαν με τους νόμους Κατρούγκαλου - Βρούτση, παραμένουν σε πλήρη ισχύ.

Και ένα τρίτο, η μερική αποκατάσταση στις επικουρικές  δεν περιλαμβάνει τα αναδρομικά 40 μηνών (Ιούνης 2016 - Σεπτέμβρης 2019), που ισοδυναμούν με απώλειες 1 δισ. ευρώ για τους συνταξιούχους,

Να αναφέρουμε ένα παράδειγμα συνταξιούχου:

Αρχική Σύνταξη Βασική (Επικουρική)

378.75

Ο νόμος Βρούτση την επαναφέρει στα 378,75 ευρώ αλλά αφήνει τις περικοπές των μνημονιακών νόμων, αφού και η απόφαση του ΣΤΕ δεν τις έκρινε αντισυνταγματικές, αλλά αναγκαίες για «να σωθεί η Πατρίς!». Δέστε τα ποσά μόνο για την επικουρική.

Μείωση Ν3986/11

15.15

Μείωση Ν4051/12

72.72

Μείωση Ν4093/12

14.54

Κράτηση για τον 5,20%

14.37

 Επέστρεψε δηλαδή την περικοπή του νόμου Κατρούγκαλου που για τον συγκεκριμένο συνταξιούχο ανέρχεται σε 41 ευρώ καθαρά. Ουσιαστικά επανέφερε την επικουρική σύνταξη στο ποσό του Μάη του 1916 πριν την εφαρμογή του Ν. Κατρούγκαλου!

Βέβαια δεν μιλάμε για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις με τους παραπάνω μνημονιακούς νόμους… πικρή ιστορία που την ξέρουν οι συνταξιούχοι.

Τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων, μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές στις συντάξεις την τελευταία δεκαετία, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Ηλιος», τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας μετά από πολύμηνη καθυστέρηση.

Αναλυτικότερα, τον Μάρτη του 2020, η μέση κύρια σύνταξη διαμορφώθηκε στα 724,47 ευρώ, η μέση επικουρική στα 172,38 ευρώ και το μέσο μέρισμα για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, που το λαμβάνουν, στα 98,61 ευρώ, προ φόρου.

Τις πιο χαμηλές συντάξεις λαμβάνουν οι συνταξιούχοι αγρότες, με τη μέση σύνταξη του πρώην ΟΓΑ να διαμορφώνεται μόλις στα 425,6 ευρώ προ φόρου. Οι συνταξιούχοι του πρώην ΙΚΑ είχαν ως μέση σύνταξη 591,3 ευρώ προ φόρου, ενώ οι συνταξιούχοι του πρώην ΟΑΕΕ - ΤΕΒΕ 721,3 ευρώ.

 Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ με τους παραπάνω μνημονιακούς νόμους και ο ΣΥΡΙΖΑ (Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ Ν. 4336/2015) και τα κόμματα του συστήματος που συγκυβέρνησαν μαζί τους και εφάρμοσαν τα μνημόνια, καταδικάζουν στη μιζέρια και στην εξαθλίωση τα γηρατειά της χώρας στα τελευταία χρόνια της ζωής τους, ενώ μπορούσαν και θα έπρεπε με άλλες προοδευτικές πολιτικές να ζουν ανθρώπινα και με αξιοπρέπεια, λαμβανομένου υπόψη ότι βοηθούν και τα παιδιά τους που δουλεύουν με συνθήκες γαλέρας και «κει κανείντανε» αυτά με τα οποία αμείβονται…

Αυτό όμως που συνιστά μέγιστη κοροϊδία προς τους συνταξιούχους είναι να παραμυθιάζονται με τεράστια μεικτά ποσά αυξήσεων κι όταν φτάνουν μπροστά στο ΑΤΜ να διαπιστώνουν το μέγεθος της απάτης!».

 

27-6-2020

Κώστας Πινέλης

Πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΤΑ

Κιλκίς-Παιονίας

 

 

Έχει διαβαστεί 220 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Περί "Διεθνούς Δικαίου"
Προηγούμενο άρθρο
Περί "Διεθνούς Δικαίου"
Μαμά πεινάω...
Επόμενο άρθρο
Μαμά πεινάω...

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 27 °C
Άνεμος ΒΒΔ 1-2 μποφόρ

Κυριακή, 01 Αυγούστου

Ζέστη
Ζέστη
Θερμοκρασία 28 ως 39 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Δευτέρα, 02 Αυγούστου

Ζέστη
Ζέστη
Θερμοκρασία 31 ως 41 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 247 επισκέπτες και 0 μέλη.