Νέες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος θα επιβαρύνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, τον Δεκέμβρη, ως αποτέλεσμα της απελευθερωμένης αγοράς Ενέργειας, της «πράσινης μετάβασης» και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, όπου αυξήθηκαν οι τιμές συμπαρασύροντας τα τιμολόγια. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής που αναρτήθηκαν σήμερα οι νέες ... Περισσότερα
Η φτώχεια των εργαζόμενων συνεχίζεται
από Η Άλλη Άποψη
Του Αλέκου Χατζηκώστα*
Δώδεκα χρόνια μετά τις αιματηρές περικοπές, οι αντεργατικοί νόμοι εξακολουθούν να κάνουν τη ...δουλειά τους για την εργοδοσία, αφού ο μέσος μεικτός μισθός το 2023, των εργαζομένων στις κοινές επιχειρήσεις, συνεχίζει να είναι χαμηλότερος από τον μέσο μεικτό μισθό που έπαιρναν το 2011!
Αντίστοιχα, χαμηλός παραμένει ο διάμεσος μεικτός μισθός (το ανώτερο ποσό που παίρνει το πρώτο 50% των εργαζομένων).
Αντίθετα, ο αριθμός των εργαζομένων που παίρνουν λιγότερα και από τον κατώτατο μισθό (780 ευρώ μεικτά ήταν στα τέλη του 2023) φθάνει το 33%.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τα τελευταία «Στοιχεία Απασχόλησης» που δημοσιοποίησε ο ΕΦΚΑ και αφορούν τον Δεκέμβρη 2023 και τη σύγκρισή τους με τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Ο λόγος που μέτρο σύγκρισης αποτελεί το 2011 είναι ότι το 2012 εκδηλώθηκε ανοιχτά η επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις, με την κυβερνητική απόφαση να παρεμβαίνει στο εξής στη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, τον οποίο μείωσε κατά 22% για τους εργαζόμενους πάνω από 25 ετών και κατά 32% για τους εργαζόμενους μέχρι 25 ετών. Το χτύπημα στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έγινε ταυτόχρονα με την επίθεση στις κλαδικές, κυρίως, ΣΣΕ.
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Ο μέσος μεικτός μισθός το 2011 ήταν 1.241 ευρώ και το 2023 ήταν 1.109 ευρώ! Μειωμένος κατά 132 ευρώ ή κατά 11%, στοιχείο στο οποίο βέβαια πρέπει να συνυπολογιστεί και ο πληθωρισμός που από το 2011 μέχρι σήμερα ρουφάει το εισόδημα.
Επίσης, ο διάμεσος μεικτός μισθός το 2011 ήταν 1.150 ευρώ και το 2023 ήταν 1.011 ευρώ. Μειωμένος κατά 139 ευρώ ή 12%.
Εξίσου σημαντικό είναι και το στοιχείο ότι το 2023 το 33% των εργαζομένων αμείβονταν κάτω από τον κατώτατο μισθό, δηλαδή λιγότερα από 780 ευρώ μεικτά τον μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 23% το 2011, τότε που ο κατώτατος μισθός ήταν 751 ευρώ.
Τέλος, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης έστω κι αν μεγάλο μέρος της «κρύβεται» λόγω του τρόπου καταγραφής του ΕΦΚΑ, ο οποίος δεν συνυπολογίζει στη μερική απασχόληση και την εκ περιτροπής απασχόληση (που και με βάση τον νόμο είναι μορφή μερικής απασχόλησης) αλλά την υπολογίζει στην πλήρη απασχόληση. Ετσι, το 2011 οι μισθωτοί με μερική απασχόληση ήταν 302.500 και το 2023 ήταν υπερδιπλάσιοι, περίπου 645.000.
Οι εργαζόμενοι όμως δεν πρέπει να μείνουν «με σταυρωμένα χέρια». Τις διεκδικήσεις τους για το εισόδημα και τη ζωή των εργαζομένων προτάσσουν εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, επιταχύνοντας τον αγωνιστικό τους βηματισμό μπροστά στην πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη. Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων βρίσκονται οι Συλλογικές Συμβάσεις, καθώς εργαζόμενοι και συνδικάτα ξεκαθαρίζουν ότι δεν περιμένουν να δουν αυξήσεις από την κυβέρνηση και τον «αλγόριθμο» για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού.
* Δημοσιογράφος-συγγραφέας
Πρώτη δημοσίευση στην ηλεκτρονική- ψηφιακή εφημερίδα inVeria