Παρασκευή, 21 Ιούν, 2024

  • ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να παραταθεί η προθεσμία των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Σεπτέμβρη
  • Συνάντηση εργασίας για θέματα κοινωνικής πολιτικής και κοιμητηρίων
  • Συλλυπητήριο μήνυμα
  • Μόλις ένας στους δέκα εγγεγραμμένους ανέργους πήρε επίδομα!
  • Διακόπτης
  • Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 26ο Πανελλήνιο  Συνέδριο Ζαχαροπλαστών της ΟΕΖΕ στη Βέροια
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να παραταθεί η προθεσμία των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Σεπτέμβρη1 Συνάντηση εργασίας για θέματα κοινωνικής πολιτικής και κοιμητηρίων2 Συλλυπητήριο μήνυμα3 Μόλις ένας στους δέκα εγγεγραμμένους ανέργους πήρε επίδομα!4 Διακόπτης5 Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 26ο Πανελλήνιο  Συνέδριο Ζαχαροπλαστών της ΟΕΖΕ στη Βέροια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γιατί καταπίνουν τη γλώσσα τους για τη ΛΑΡΚΟ;

Μία περίεργη Ομερτά επικρατεί...Στα μεγάλα ειδησεογραφικά μέσα, κυβερνητικά και «αντιπολιτευόμενα», έχει περάσει στα ψιλά και υπό τη σκιά άλλων θεμάτων η συζήτηση για την εγκληματική τροπολογία της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ.Ως δια μαγείας εξαφανίζεται το θέμα, ενώ όπου εμφανίζεται... περνάνε στα ψιλά οι χιλιάδες διαδηλωτές που σχεδόν δώδ... Περισσότερα

Η «σταθερότητα» που υπόσχεται η ΝΔ (και) στους αγρότες, είναι ζωή με ψίχουλα

από Η Άλλη Άποψη
Η «σταθερότητα» που υπόσχεται η ΝΔ (και) στους αγρότες, είναι ζωή με ψίχουλα

Με το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες», η ΝΔ θέλει να κυβερνήσει με διευρυμένη πλειοψηφία για να συνεχίσει ακόμα πιο επιθετικά την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Μάλιστα, «διαβάζει» το αποτέλεσμα των εκλογών ως έγκριση της πολιτικής της. Στην ουσία, παρουσιάζει τα ψίχουλα που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια - κάτω και από την πίεση των αγώνων - ως «τη σταθερότητα που πρέπει να συνεχιστεί».

Οι βιοπαλαιστές αγρότες, ιδιαίτερα αυτοί που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις και στα μπλόκα, αποσπώντας και ορισμένες κατακτήσεις, κόντρα στη συκοφαντία και στην καταστολή που επιστράτευε η ΝΔ, χρειάζεται να σκεφτούν μεταξύ άλλων τα εξής:

-- Ο Κυρ. Μητσοτάκης, τον Μάη του 2019, στη Λάρισα, είχε υποσχεθεί την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο. Τελικά, μετά από πολυήμερους αγώνες, μέσα στην τετραετία, δόθηκαν όλα κι όλα 68 εκατ. ευρώ, ενώ εκκρεμεί η καταβολή 76 εκατ. ευρώ μέσα στο 2023. Πριν κοπεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο το 2016, αυτή έφτανε στο ύψος των 180 εκατ. ευρώ, με τιμή λίτρου περίπου 1 ευρώ. Σήμερα, με τιμή σχεδόν διπλάσια, τα χρήματα αυτά είναι ψίχουλα και εμπαιγμός. Πόσο μάλλον όταν και αυτή η κυβέρνηση συνέχιζε να επιδοτεί εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους, οι οποίοι μέσα στην 4ετία τσέπωσαν 1,5 δισ. ευρώ!

-- Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι «δόθηκαν δικαιότερες και ταχύτερες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ». Αξίζει να υπενθυμίσουμε τα εξής: Μέχρι το 2011 οι αγρότες πλήρωναν στον ΕΛΓΑ το 3% των τιμολογίων τους ως ασφάλιστρα, ένα ποσό που έφτανε περίπου στα 70 - 75 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ο κρατικός προϋπολογισμός κάλυπτε τα υπόλοιπα, που έφταναν κατ' έτος στα 450 εκατ. ευρώ περίπου, χωρίς να καλύπτονται και τότε όλες οι αιτίες και το 100% των ζημιών. Στο όνομα του περιορισμού των ελλειμμάτων του ΕΛΓΑ, το 2011 άλλαξε προς το χειρότερο ο κανονισμός του από την τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, η οποία μείωσε δραστικά τις αποζημιώσεις και υπερδιπλασίασε τα ασφάλιστρα, χαρατσώνοντας κι άλλο τους αγρότες και μειώνοντας τη συμμετοχή του κράτους. Επιπλέον, όλες οι κυβερνήσεις από το 2011 - με εξαίρεση τα τρία τελευταία χρόνια λόγω των τεράστιων καταστροφών (π.χ. «Ιανός»), που προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις - δεν έβαζαν ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ, παρά την υποχρέωσή τους με βάση τον κανονισμό, στερώντας πάνω από 320 εκατ. ευρώ μέσα σε 10 χρόνια. Απ' αυτήν τη σκοπιά, οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης ότι μοιράζει αποζημιώσεις, από κονδύλια που έχουν διπλοπληρώσει οι αγρότες, μόνο αγανάκτηση μπορεί να προκαλούν.

Ταυτόχρονα, ενώ οι καταστροφές γίνονται όλο και πιο συχνές, στον κανονισμό του ΕΛΓΑ περιέχονται μια σειρά από «κόφτες», που έχουν ως αποτέλεσμα οι αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι πληγέντες να απέχουν σημαντικά από την πλήρη κάλυψη των απωλειών στην παραγωγή και πολλές φορές να μην καλύπτουν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα! Παράλληλα, δίνονται με καθυστέρηση που αγγίζει τους 12 μήνες. Ενώ και αυτή η κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, έχει κάνει ελάχιστα για να υλοποιηθούν τα απαραίτητα έργα για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επειδή αυτά δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο και το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος.

-- Τα χρήματα που δόθηκαν για αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε ορισμένα προϊόντα δεν χαρίστηκαν σε κανέναν. Αντίθετα, ήταν αποτέλεσμα σκληρών και πολύμηνων αγώνων των αγροτών με τρακτέρ στους δρόμους, μπλόκα, συλλαλητήρια κ.ά. Ταυτόχρονα, τα χρήματα αυτά, που αξίζει να σημειωθεί ότι δεν δόθηκαν ενιαία σε όλους όσοι τα είχαν ανάγκη, δεν καλύπτουν τις τεράστιες απώλειες εισοδήματός τους, αφού το κόστος παραγωγής εκτοξεύτηκε μέσα στη διετία, οι τιμές κατρακύλησαν, ενώ και μια σειρά από μέτρα, όπως η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, στέρησαν μεγάλες αγορές για τους αγρότες. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δεν αποζημίωσε σημαντικό αριθμό παραγωγών, όπως, για παράδειγμα, οι βαμβακοπαραγωγοί.

Κάθε ψήφος στη ΝΔ, λοιπόν, θα σημαίνει «λευκή επιταγή» σε μια κυβέρνηση που συνεχίζει να υλοποιεί μια πολιτική η οποία θα τους φορτώνει με το άγχος της επιβίωσης και θα τους πετάει πού και πού κάποια ψίχουλα και αυτά μόνο όταν θα το επιτρέπουν τα «δημοσιονομικά δεδομένα».

Ειδικά μετά την Εαρινή Εκθεση της Κομισιόν και τις «συστάσεις» στην επόμενη κυβέρνηση, που δημοσιεύτηκαν μέσα στην προηγούμενη βδομάδα, είναι φανερό ότι οι αγρότες και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα από την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέο τσεκούρι σε δαπάνες για τις λαϊκές ανάγκες και ένταση της φοροληστείας για να διασφαλίζονται τα ματωμένα πλεονάσματα, πογκρόμ πλειστηριασμών και εκτόξευση της ενεργειακής φτώχειας.


Έχει διαβαστεί 1915 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Οι ένοχοι
Προηγούμενο άρθρο
Οι ένοχοι

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 499 επισκέπτες και 1 μέλος.