Πέμπτη, 23 Μάρ, 2023

  • Ελπιδοφόροι οι αγώνες στη Γαλλία
  • Ανεμογεννήτριες στο Βέρμιο: Η Κομισιόν καλεί σε επιτάχυνση του «εγκλήματος»  ενώ υποδύεται την… απληροφόρητη
  • Η απορία μας
  • Στην πρώτη θέση των ΝΑΤΟικών χωρών η Ελλάδα σε πολεμικές δαπάνες!
  • Οι σιδηρόδρομοι ανοίγουν ... ακριβώς όπως έκλεισαν!
  • Εκλογές τον Μάη, δεσμεύσεις για ακόμα πιο εχθρικό προς τον λαό κράτος
Ελπιδοφόροι οι αγώνες στη Γαλλία1 Ανεμογεννήτριες στο Βέρμιο: Η Κομισιόν καλεί σε επιτάχυνση του «εγκλήματος»  ενώ υποδύεται την… απληροφόρητη2 Η απορία μας3 Στην πρώτη θέση των ΝΑΤΟικών χωρών η Ελλάδα σε πολεμικές δαπάνες!4 Οι σιδηρόδρομοι ανοίγουν ... ακριβώς όπως έκλεισαν!5 Εκλογές τον Μάη, δεσμεύσεις για ακόμα πιο εχθρικό προς τον λαό κράτος6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μυστικές συνεννοήσεις...

Μυστικές συνεννοήσεις περίπου τριών εβδομάδων βρίσκονταν πίσω από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με όσα διαρρέει το υπουργείο. Δεν θέλουμε βέβαια να πιστέψουμε ότι τόσες μέρες έψαχναν τα προγράμματά τους για να βρουν κενό στην ατζέντα. Πόσο μάλλον που δεν πρόκειται για την πρώτη τ... Περισσότερα

Η συζήτηση για νέες ανεμογεννήτριες στο Βέρμιο δεν πρέπει να έχει «φιλολογικό χαρακτήρα»…

από Η Άλλη Άποψη
Η συζήτηση για νέες ανεμογεννήτριες στο Βέρμιο δεν πρέπει να έχει «φιλολογικό χαρακτήρα»…

Του Αλέκου Χατζηκώστα

Αφορμή για τις παρακάτω σκέψεις έδωσαν οι συναντήσεις της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσως Καρασαρλίδου με τους δημάρχους Βέροιας και Νάουσας όπου ανάμεσα στ’ άλλα τέθηκε και το ζήτημα της εγκατάστασης και νέων ανεμογεννητριών στο πολύπαθο πλέον Βέρμιο.

Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό και προφανώς δεν πρέπει να έχει τον χαρακτήρα του ψευτοδιλήμματος «ναι ή όχι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)», ούτε να έχει «φιλολογικό χαρακτήρα».

ΕΕ, νυν και πρώην κυβερνήσεις, τοπικές και περιφερειακές αρχές, στο πλαίσιο της "απελευθέρωσης" της αγοράς της Ενέργειας, προωθούν την παράδοση των βουνοκορφών σε επιχειρηματικά συμφέροντα του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στο όνομα του κέρδους, με την άναρχη διασπορά αιολικών πάρκων και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών κοντά σε οικισμούς, θυσιάζουν την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος.

Εξετάζουμε το ζήτημα της χρήσης αιολικής ενέργειας με γνώμονα ποιος κατέχει σήμερα τα κλειδιά της οικονομίας, με ποιο κριτήριο επιλέγεται το κάθε έργο, δηλαδή αν γίνεται με γνώμονα την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων ή την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Από αυτήν τη σκοπιά αντιδρούμε σε αυτά τα σχέδια για εκτεταμένη καταστροφή του περιβάλλοντος και της φυσιογνωμίας του όρους Βέρμιο. Επίσης σημειώνουμε την οπτική και ακουστική όχληση από τις ανεμογεννήτριες, με τεράστιες αρνητικές συνέπειες στους κατοίκους της περιοχής, και σε μια σειρά εγκαταστάσεις.

 Οσο για το επιχείρημα που λέει πως με αυτές τις επενδύσεις θα μειωθεί η ανεργία και θα υπάρχουν "αντισταθμιστικά οφέλη", επισημαίνουμε ότι παρά το γεγονός πως πρόκειται για επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, όπως έχει δείξει και η πείρα από άλλες περιοχές, οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι περιορισμένες, για λίγο χρονικό διάστημα και με μεγάλο βαθμό εξειδίκευσης, ενώ στους εργαζόμενους κυριαρχούν η εργασία "ήλιο με ήλιο", έως επτά μέρες τη βδομάδα, σε συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας, που ευνοούν τα εργατικά "ατυχήματα".

Τα λεγόμενα "αντισταθμιστικά οφέλη" είναι το τυρί στη φάκα για να εξαγοράσουν έναν κόσμο που αντιδρά, αλλά και για να υφαρπάξουν την ανοχή του ντόπιου πληθυσμού, μέσα από την παρέμβαση τοπικών παραγόντων, με την κατασκευή διαφόρων έργων από την ανάδοχο εταιρεία με τη μορφή χορηγίας, π.χ. κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, ανακαινίσεις σχολείων κ.λπ.

Λέμε "όχι" στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην "απελευθέρωση" - ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα, που γίνεται μέσα από την εγκατάσταση ιδιωτικών αιολικών πάρκων, τα οποία σχεδιάζονται για να λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος και όχι για τις δικές μας ανάγκες. Δίνουμε μάχη για να έχουν πρόσβαση σε επαρκή και φθηνή Ενέργεια τα λαϊκά νοικοκυριά, για τη μείωση - εξάλειψη του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας, την ασφάλεια των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Έχει διαβαστεί 355 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως καθαρός
Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία 8 °C
Άνεμος ΝΝΑ 2 μποφόρ

Πέμπτη, 23 Μαρτίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 6 ως 18 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2-3 μποφόρ

Παρασκευή, 24 Μαρτίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 8 ως 20 °C
Άνεμος Α 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 401 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)