Πέμπτη, 18 Απρ, 2024

  • Νίκησε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στην παράταση
  • «Σοβαρός κίνδυνος» το Κίεβο να χάσει τον πόλεμο εντός του 2024 εκτιμούν Βρετανοί στρατιωτικοί αναλυτές
  • «Ισχυρή και σκληρή απάντηση» στην «παραμικρή επίθεση» του Ισραήλ προαναγγέλλει ο πρόεδρος του Ιράν
  • Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΗΜΑΘΙΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: Θετική σύσταση για ένταξη του προτεκτοράτου του Κοσόβου
  • Πανεργατική συγκέντρωση στη Βέροια
Νίκησε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στην παράταση1 «Σοβαρός κίνδυνος» το Κίεβο να χάσει τον πόλεμο εντός του 2024 εκτιμούν Βρετανοί στρατιωτικοί αναλυτές2 «Ισχυρή και σκληρή απάντηση» στην «παραμικρή επίθεση» του Ισραήλ προαναγγέλλει ο πρόεδρος του Ιράν3 Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΗΜΑΘΙΑ4 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: Θετική σύσταση για ένταξη του προτεκτοράτου του Κοσόβου5 Πανεργατική συγκέντρωση στη Βέροια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Για την επικίνδυνη κλιμάκωση της πολεμικής έντασης στη Μέση Ανατολή

του Αλέκου ΧατζηκώσταΜε την εκτόξευση drones και βαλλιστικών πυραύλων απάντησε- όπως ήταν αναμενόμενο και είχε προειδοποιήσει για κάτι τέτοιο- το Ιράν ξημερώματα Κυριακής 14 Απριλίου στον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στην Δαμασκό την 1η Απριλίου 2024 με νεκρούς ιρανούς αξιωματούχους.  Να θυμίσουμε ότι η επίθεση το... Περισσότερα

Εμπιστοσύνη

από Η Άλλη Άποψη
Εμπιστοσύνη

«Με τις πρακτικές υπονόμευσης της ίδιας της δημοκρατίας, αλλά και της απαξίωσης των θεσμών που μετέρχεται η κυβέρνηση, κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην πολιτική, στους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη».

Με αυτό το ...ατράνταχτο επιχείρημα στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσαν, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας ζητάνε την καταψήφιση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, εκφράζοντας ανοιχτά τις ανησυχίες τους για τον κλονισμό της εμπιστοσύνης του λαού προς το κράτος, που δεν ξεκίνησε βέβαια με το έγκλημα στα Τέμπη, ούτε τελειώνει με αυτό.

Την ανησυχία τους αυτή συμμερίζεται και με το παραπάνω η κυβέρνηση της ΝΔ. Σε ποιο κράτος όμως ζητάνε από τον λαό να δείξει εμπιστοσύνη;

Σε αυτό που τον πνίγει τον χειμώνα και τον καίει το καλοκαίρι, είτε με κυβέρνηση ΝΔ, είτε με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, όπως επανειλημμένα γίνεται την τελευταία 15ετία τουλάχιστον. Στο κράτος που στέλνει όπλα στην Ουκρανία και φρεγάτα στην Ερυθρά, με πρώτο βιολί την κυβέρνηση της ΝΔ και με τη συναίνεση όλων των άλλων κομμάτων, που επιδιώκουν από κοινού τη «γεωπολιτική αναβάθμιση» της αστικής τάξης, μπλέκοντας τον λαό πιο βαθιά σε πολέμους και περιπέτειες.

Ζητάνε την εμπιστοσύνη του λαού στο κράτος που δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε τα στοιχειώδη στην Υγεία, με ευθύνη όλων των αστικών κομμάτων.

Εκείνων δηλαδή που ως κυβέρνηση και αντιπολίτευση προωθούν την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, με το κριτήριο κόστους - οφέλους για το κράτος και τον ιδιωτικό τομέα. Θα ξεχάσουμε ότι στην πανδημία ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε κοινό υπουργό Υγείας με τη ΝΔ και «άδειαζε» τους υγειονομικούς που διαμαρτύρονταν για την άθλια κατάσταση στα νοσοκομεία με το «θα λογαριαστούμε μετά»;

Ζητάνε από τον λαό να δείξει εμπιστοσύνη σε ένα κράτος που τον φορτώνει με νέους φόρους και χαράτσια, με πανάκριβα προϊόντα και ενεργειακή φτώχεια, στο όνομα της «πράσινης μετάβασης». Και την ίδια ώρα, ψηφίζουν όλοι μαζί σε Βουλή και Ευρωβουλή δεκάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για το Ταμείο Ανάκαμψης, που σπονσοράρει με λεφτά του λαού τις κερδοφόρες επενδύσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Εκβιάζουν την εμπιστοσύνη του λαού στο κράτος που προβλέπει 50 και πλέον φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές, όταν οι βιοπαλαιστές αγρότες δεν δικαιούνται ούτε αφορολόγητο πετρέλαιο και μια εργατική οικογένεια χρειάζεται έναν μισθό για να ταξιδέψει με το πλοίο.

Στο κράτος που ανανεώνει τον «αναβαλλόμενο φόρο» για τις τράπεζες, με τις υπογραφές όλων τους, όταν τα κέρδη των τραπεζικών ομίλων σπάνε όλα τα ρεκόρ και ο λαός δίνει μάχη να αποκρούσει εκβιασμούς και πλειστηριασμούς.

Ανησυχούν για την έλλειψη εμπιστοσύνης στο κράτος που καθορίζει τον κατώτατο μισθό με τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, με τον αλγόριθμο της παραγωγικότητας και των αντοχών της οικονομίας, για να μη ...στάξει η ουρά της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Στο κράτος όπου κάθε κυβέρνηση διατηρεί και επεκτείνει το αντεργατικό οπλοστάσιο της προηγούμενης, για να το παραδώσει στην επόμενη ακόμα πιο θωρακισμένο για το κεφάλαιο.

Αυτό το κράτος, που είναι κοινό τους δημιούργημα, ευθύνεται και για τη σύγκρουση στα Τέμπη, που γράφει στην προμετωπίδα του «Τα κέρδη τους ενάντια στις ζωές μας». Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα και από την περιορισμένη λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά και από τα στοιχεία που αποκαλύπτουν οι συγγενείς των θυμάτων και τα οποία με θράσος αξιοποιούν για να στήσουν ανούσιους ψευτοκαβγάδες στη Βουλή.

Λένε επίσης στην πρόταση μομφής ότι η Ελλάδα «μοιάζει όλο και λιγότερο με μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, καθώς η κυβέρνηση αδυνατεί να διασφαλίσει στους πολίτες αξιοπρεπές εισόδημα, τη στοιχειώδη ασφάλεια και τα διαχρονικά κεκτημένα του κοινωνικού κράτους».

Γελάνε και οι πέτρες με τα «σύγχρονα» ευρωπαϊκά κράτη που είναι δημιούργημα της ίδιας αντιλαϊκής στρατηγικής και σπαράσσονται από τις ίδιες αγεφύρωτες κοινωνικές - ταξικές αντιθέσεις! Αλλά και από την καταστολή και περιστολή κοινωνικών και λαϊκών δικαιωμάτων, ειδικά στις σημερινές συνθήκες έντασης των ανταγωνισμών και πολεμικής προπαρασκευής.

Κανέναν λόγο και συμφέρον δεν έχει ο λαός να δείχνει εμπιστοσύνη στο αντιλαϊκό κράτος, στις κυβερνήσεις και στα κόμματα που υπηρετούν συμφέροντα ξένα προς τα δικά του! Αντίθετα, έχει κάθε συμφέρον να εμπιστευτεί τη δύναμή του! Να καταθέτει καθημερινά με τους αγώνες του μομφή για όλα τα εγκλήματα της αντιλαϊκής πολιτικής και του κράτους που απειλεί τα δικαιώματα και τη ζωή του και που δεν διορθώνεται, παρά μόνο γκρεμίζεται.

Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη της Πέμπτης 28 Μάρτη 2024.


Έχει διαβαστεί 2214 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ποιός είναι online

Έχουμε online 380 επισκέπτες και 0 μέλη.