Τετάρτη, 19 Ιαν, 2022

  • ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΛΙΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ : Η φράση «πάρε ένα "Ντεπόν" και έλα» να δουλέψεις με κορονοϊό βρίσκει πλέον νομιμοποίηση
  • ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ  ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ “ΑΠΑΤΗΤΑ ΒΟΥΝΑ”
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 19/1
  • ΕΕΔΥΕ: Πρόκληση για τον λαό οι «φιέστες» της κυβέρνησης για την παραλαβή των «Rafale»
  • ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΝΑΟΥΣΑΣ: Με κινητοποίηση διεκδίκησαν μέτρα προστασίας της υγείας
  • Ενημέρωση από το Νοσοκομείο ζητάει το ΚΙΝΑΛ Ημαθίας
ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΛΙΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ : Η φράση «πάρε ένα "Ντεπόν" και έλα» να δουλέψεις με κορονοϊό βρίσκει πλέον νομιμοποίηση1 ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ  ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ “ΑΠΑΤΗΤΑ ΒΟΥΝΑ”  2 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 19/13 ΕΕΔΥΕ: Πρόκληση για τον λαό οι «φιέστες» της κυβέρνησης για την παραλαβή των «Rafale»4 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΝΑΟΥΣΑΣ: Με κινητοποίηση διεκδίκησαν μέτρα προστασίας της υγείας5 Ενημέρωση από το Νοσοκομείο ζητάει το ΚΙΝΑΛ Ημαθίας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΜΠΡΑΒΟ στον ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟ!

Μπράβο στην πρωτοβουλία του ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ που εκτός από πανό στις κερκίδες οι παίκτες βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο με φανέλες που έγραφαν «Ούτε μία λιγότερη», ενώ κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν: «Του έθιξε τον ανδρισμό, απούσα», «Επειδή του είπε όχι, απούσα», «Επειδή τον χώρισε, απούσα». Μία σημαν... Περισσότερα

Ένας απολογισμός… από υποχρέωση

από Η Άλλη Άποψη
Ένας απολογισμός… από υποχρέωση

Παρέμβαση του Δημήτρη Μούρνου στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 21ης Νοεμβρίου

Συζητάμε σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον οικονομικό απολογισμό έτους 2015 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Κατατέθηκε από τη διοίκηση ένα πολυσέλιδο έγγραφο με πίνακες και αριθμούς χωρίς  όμως να συνοδεύεται από μία εισήγηση, ένα πολιτικό κείμενο δηλαδή, που σε γενικές γραμμές να αναφέρει, αρχικά, πως υλοποιήθηκε ο προϋπολογισμός, πού οφείλονται οι μεγάλες αποκλίσεις, ποια έσοδα δεν πραγματοποιήθηκαν.

Στη συνέχεια, ποιός ο βαθμός υλοποίησης του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ποιά σημαντικά έργα ολοκληρώθηκαν, ποιά δεν προχώρησαν.

Και τέλος, κατά Περιφερειακή Ενότητα, ποιός ήταν ο βαθμός υλοποίησης του τεχνικού προγράμματος, πως ανταποκρίθηκε η Αντιπεριφέρεια στις ανάγκες και τις υποχρεώσεις, πως εξηγεί ο κάθε αντιπεριφερειάρχης τα ταμειακά υπόλοιπα.

Προφανώς η διοίκηση, στερούμενη επιχειρημάτων, αποφεύγει να αναλύσει και να υποστηρίξει τον απολογισμό, και παραθέτει απλά λογιστικά δεδομένα. Τα ονομάζει απολογισμό επειδή είναι υποχρεωμένη από το νόμο να κάνει κάτι τέτοιο.

Καλούμαστε τώρα εμείς να ερμηνεύσουμε τα αριθμητικά δεδομένα, χωρίς να ακουστεί η άποψη της πλειοψηφίας. Γιατί πραγματικά κάτω από τους πίνακες και τους αριθμούς μπορεί κανείς να διακρίνει δυνατότητες και δράσεις, παραλήψεις και αδυναμίες, να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα  και να κρίνει το έργο της  διοίκησης.

Ο προϋπολογισμός του έτους 2015 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως προκύπτει από τους πίνακες, δεν υλοποιήθηκε ούτε στο ήμισύ του. Ένας προϋπολογισμός, ήδη από την ψήφισή του φτωχός και διαχειριστικός, δεν εκτελέσθηκε ούτε αυτός, ενώ τα χρήματα υπήρχαν και μένουν ταμειακά υπόλοιπα.

Και να μην πει κανείς ότι τα ταμειακά υπόλοιπα είναι αποτέλεσμα νοικοκυρεμένης διαχείρισης. Σκοπός της Περιφέρειας δεν είναι να δημιουργεί πλεόνασμα και αποθεματικά αλλά να παράγει έργο και να διεκδικεί ακόμη περισσότερους πόρους.

Λειτουργικές δαπάνες και μισθοδοσία αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων και εξαντλούν τα προϋπολογισθέντα ποσά. Στον τομέα των έργων, νέων και συνεχιζόμενων, δεν υλοποιήθηκε ούτε το ένα τρίτο των ποσών που προϋπολογίσθηκαν για το τεχνικό πρόγραμμα.

Είναι ευθύνη της διοίκησης, και των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών ειδικότερα,  που δεν προγραμμάτισαν σωστά και δεν παρακολουθούσαν στενά την υλοποίηση του προγράμματος έργων. Με αποτέλεσμα κάποια έργα να μην εκτελούνται, να αναβάλλονται, να απεντάσσονται, να καρκινοβατούν.

Και τι θα τα κάνουμε τώρα τα ταμειακά υπόλοιπα; Θα περάσουν στον επόμενο προϋπολογισμό.  Αυτό όμως ελαττώνει το βαθμό  της νέας χρηματοδότησης.

Δίκαια λοιπόν και σωστά κάνουμε όταν διεκδικούμε από την Κεντρική Διοίκηση πόρους και αυτοτέλεια. Πρέπει όμως να αποδεικνύουμε ότι είμαστε στη θέση και να τα αξιοποιήσουμε.  Στο ζήτημα αυτό φαίνεται ότι υστερεί η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Έχει διαβαστεί 286 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 0 °C
Άνεμος ΝΝΔ 2-3 μποφόρ

Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 3 ως 9 °C
Άνεμος Ν 1-3 μποφόρ

Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία -2 ως 8 °C
Άνεμος Β 1-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 341 επισκέπτες και 0 μέλη.