Σάββατο, 04 Φεβ, 2023

  • Ανετη επικράτηση του ΦΙΛΙΠΠΟΥ
  • Αποκαλυπτήρια προτομής των Στάλιν,Ζούκωφ, Βασιλιέφσκι για την 80η επέτειο της νίκης στο Στάλινγκραντ
  • Οι εργαζόμενοι στη Βρετανία στους δρόμους: η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση της τελευταίας 10ετίας
  • Στην ατομική ευθύνη εξαντλείται η... ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού
  • ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ: Περισσότερη στήριξη στο Κιέβο
  • Έχετε λίγο χρόνο να σας μιλήσω για το ΠΑΣΟΚ;
Ανετη επικράτηση του ΦΙΛΙΠΠΟΥ1 Αποκαλυπτήρια προτομής των Στάλιν,Ζούκωφ, Βασιλιέφσκι για την 80η επέτειο της νίκης στο Στάλινγκραντ 2 Οι εργαζόμενοι στη Βρετανία στους δρόμους: η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση της τελευταίας 10ετίας3 Στην ατομική ευθύνη εξαντλείται η... ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού4 ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ: Περισσότερη στήριξη στο Κιέβο5 Έχετε λίγο χρόνο να σας μιλήσω για το ΠΑΣΟΚ;6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Βουτιά  "ρεκόρ"

Βουτιά "ρεκόρ"

Το φως ανάβει ...με το ρολόι, με τα λεπτά μετριέται ο θερμοσίφωνας, κυνήγι στις πρίζες και περιορισμός χρήσης σε άλλες συσκευές. Αυτή είναι η εικόνα που έγινε ...συνήθεια, ειδικά τους τελευταίους μήνες που η ενεργειακή φτώχεια έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τον περασμένο Δεκέμβρη καταγράφουν μάλιστα «βουτιά»... Περισσότερα

Τι έζησε ο λαός τούς τελευταίους 7 μήνες...

από Η Άλλη Άποψη
Τι έζησε ο λαός τούς τελευταίους 7 μήνες...

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας

Ας δούμε, όμως, ποια είναι η πραγματικότητα που είδε και έζησε ο λαός αυτούς τους τελευταίους 7 μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Γιατί σχέδια υπήρχαν πράγματι και ήταν αντιλαϊκά. Φαίνεται, όμως, ότι η συγκυβέρνηση όχι μόνο δεν είχε στόχο να τα αντιμετωπίσει, αλλά πρώτη και καλύτερη τα υλοποίησε στις πλάτες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχτηκε πρώτο κόμμα στις 25 Γενάρη, με την υπόσχεση ότι θα καταργήσει τα μνημόνια, τον ΕΝΦΙΑ, τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, θα επαναφέρει το ΕΚΑΣ, θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, θα επαναφέρει τη 13η σύνταξη. Εκανε κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ και ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους του...

Τι έκανε;

- Συμφωνία της 20ής Φλεβάρη για παράταση της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης - μνημονίων που είχαν ψηφίσει οι προηγούμενοι.

- Δέσμευση ότι η χώρα θα υλοποιήσει «εις το διηνεκές τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές».

- Αποδοχή του 70% των προβλέψεων των μνημονίων. Δηλαδή, ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει το χρέος, να ζει με το 1ο και το 2ο μνημόνιο να υλοποιούνται κανονικά, να κάνει εκπτώσεις από τις πραγματικές του ανάγκες.

- Παραπομπή σε βάθος τετραετίας των περιβόητων «κόκκινων γραμμών» που αναφέραμε και παραπάνω (ΕΝΦΙΑ κ.λπ.).

- Σαφή αναφορά ότι οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν δρομολογηθεί θα γίνουν κανονικά.

- Υλοποίηση κανονικότατα των εφαρμοστικών νόμων των δύο πρώτων μνημονίων. Για παράδειγμα, ο περαιτέρω περιορισμός προσλήψεων συμβασιούχων στο Δημόσιο με επιπτώσεις που βλέπουμε τώρα, όπως το κλείσιμο ή η υπολειτουργία των παιδικών σταθμών σε όλη τη χώρα.

Πώς συνέχισε;

- Συντάσσει και αποστέλλει στους «εταίρους» τους την πρόταση των 47+8 σελίδων, που προβλέπει μέτρα 3,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση που θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα και με αυτή ζητείται η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας.

Συγκεκριμένα, η πρόταση προβλέπει χτύπημα σε μισθούς, συντάξεις, «ανοίγει» το Ασφαλιστικό, περιλαμβάνει εκτενή ατζέντα ιδιωτικοποιήσεων για την περίοδο 2015 - 2025, ενεργοποιεί την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ και προβλέπει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, που μπορεί να κάνει αυτόματα περικοπές σε δημόσιες δαπάνες, δηλαδή μισθούς, συντάξεις και πόρους προς νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, εάν δεν υλοποιούνται οι δεσμεύσεις προς τους «εταίρους». Είναι κυριολεκτικά το πρώτο βήμα για το τρίτο μνημόνιο που θα ερχόταν δυο μήνες αργότερα.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ήδη μία μεγάλη επίθεση στα ταμειακά διαθέσιμα νοσοκομείων, δήμων, περιφερειών, οργανισμών του Δημοσίου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κρίσιμες υπηρεσίες που εξυπηρετούν λαϊκές ανάγκες, να λειτουργούν κάτω από ακόμα χειρότερες συνθήκες.

Αρχές Ιούλη, τέσσερις μόλις μέρες πριν το δημοψήφισμα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υποβάλλει αίτημα για νέα διετή δανειακή σύμβασ, ύψους 29,1 δισ. ευρώ προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Οσα προβλέπει, είναι ακριβώς τα ίδια σε ποσοστό 99,9% με όσα περιλαμβάνονται στην πρόταση Γιούνκερ, εξαιτίας της οποίας ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε και ανακοίνωσε το δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη. Περιλαμβάνει υλοποίηση όλων των νόμων του 1ου και 2ου μνημονίου, ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, αυξήσεις στο ΦΠΑ σε είδη διατροφής πρώτης ανάγκης και σε πολλά ακόμα, σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, «άνοιγμα» συνολικά του Ασφαλιστικού, αύξηση εισφορών σε συνταξιούχους και μισθωτούς, ΕΝΦΙΑ και το 2016, κατάργηση πρόωρων συντάξεων, επιβολή μέτρων σε βάρος των φτωχών αγροτών, ιδιωτικοποιήσεις.

Λίγες μέρες μετά το δημοψήφισμα και το «όχι» του ελληνικού λαού, η συγκυβέρνηση φέρνει στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο ζητά να εγκριθεί η έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους «εταίρους» για νέα δανειακή σύμβαση - μνημόνιο και ζητά να ψηφιστούν σκληρά προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα για να ξεκινήσει αυτή η διαπραγμάτευση. Αυτά ψηφίζονται από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι.

Μία εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη, στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκίνησε στις 12 και τέλειωσε στις 13 Ιούλη, επικυρώνεται το τρίτο αντιλαϊκό μνημόνιο που συμφωνήθηκε ανάμεσα σε συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ΕΕ - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ. Το μνημόνιο αυτό προβλέπει εκτεταμένα αντιλαϊκά μέτρα που θα υλοποιηθούν, με τις επιπτώσεις για το λαό να βρίσκονται σε βάθος δεκαετιών. Οι «εταίροι», με πρώτο και καλύτερο τον Σόιμπλε, την Μέρκελ, τον Ολάντ κ.λπ., πλέκουν το εγκώμιο της κυβέρνησης Τσίπρα. Το 15Αύγουστο, αυτό το μνημόνιο ψηφίζεται από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ.

Λίγες μέρες αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας προκηρύσσει εκλογές...

 

Έχει διαβαστεί 481 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Συννεφιασμένος
Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 4 °C
Άνεμος Β 4-6 μποφόρ

Σάββατο, 04 Φεβρουαρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία -1 ως 11 °C
Άνεμος ΒΔ 2-5 μποφόρ

Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία -6 ως 2 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-5 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 228 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)