Κυριακή, 26 Ιούν, 2022

  • Ο Γιώργος Χιονίδης για την ολοκλήρωση της κυκλοφορίας της έντυπης «ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ»
  • Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα: Για την παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 26/6
  • Αποκαλυπτικό...
  • Διαδηλώσεις εναντίον της αντιδραστικής απόφασης, συλλήψεις και καταστολή
  • Το τέλος ενός μοναδικού,επίπονου και όμορφου τελικά ταξιδιού
Ο Γιώργος Χιονίδης για την ολοκλήρωση της κυκλοφορίας της έντυπης «ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ»1 Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα: Για την παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών2 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 26/63 Αποκαλυπτικό...4 Διαδηλώσεις εναντίον της αντιδραστικής απόφασης, συλλήψεις και καταστολή5 Το τέλος ενός μοναδικού,επίπονου και όμορφου τελικά ταξιδιού6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ποιοι αδειάζουν τα κρατικά ταμεία, ποιοι τα γεμίζουν και ποιοι είναι οι μπαταχτσήδες

Προχθες στις Βρυξέλλες βρέθηκαν τόσο ο Κ. Μητσοτάκης, όσο και ο Α. Τσίπρας. Ο πρώτος για να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και ο δεύτερος για την Προπαρασκευαστική Σύνοδο των κομμάτων της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Και οι δύο στήριξαν την επέκταση της ΕΕ «προς ανατολάς», αλλά και τις κυρώσεις στη Ρωσία, αποφάσεις δηλαδή που ρ... Περισσότερα

Τι έζησε ο λαός τούς τελευταίους 7 μήνες...

από Η Άλλη Άποψη
Τι έζησε ο λαός τούς τελευταίους 7 μήνες...

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας

Ας δούμε, όμως, ποια είναι η πραγματικότητα που είδε και έζησε ο λαός αυτούς τους τελευταίους 7 μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Γιατί σχέδια υπήρχαν πράγματι και ήταν αντιλαϊκά. Φαίνεται, όμως, ότι η συγκυβέρνηση όχι μόνο δεν είχε στόχο να τα αντιμετωπίσει, αλλά πρώτη και καλύτερη τα υλοποίησε στις πλάτες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχτηκε πρώτο κόμμα στις 25 Γενάρη, με την υπόσχεση ότι θα καταργήσει τα μνημόνια, τον ΕΝΦΙΑ, τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, θα επαναφέρει το ΕΚΑΣ, θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, θα επαναφέρει τη 13η σύνταξη. Εκανε κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ και ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους του...

Τι έκανε;

- Συμφωνία της 20ής Φλεβάρη για παράταση της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης - μνημονίων που είχαν ψηφίσει οι προηγούμενοι.

- Δέσμευση ότι η χώρα θα υλοποιήσει «εις το διηνεκές τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές».

- Αποδοχή του 70% των προβλέψεων των μνημονίων. Δηλαδή, ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει το χρέος, να ζει με το 1ο και το 2ο μνημόνιο να υλοποιούνται κανονικά, να κάνει εκπτώσεις από τις πραγματικές του ανάγκες.

- Παραπομπή σε βάθος τετραετίας των περιβόητων «κόκκινων γραμμών» που αναφέραμε και παραπάνω (ΕΝΦΙΑ κ.λπ.).

- Σαφή αναφορά ότι οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν δρομολογηθεί θα γίνουν κανονικά.

- Υλοποίηση κανονικότατα των εφαρμοστικών νόμων των δύο πρώτων μνημονίων. Για παράδειγμα, ο περαιτέρω περιορισμός προσλήψεων συμβασιούχων στο Δημόσιο με επιπτώσεις που βλέπουμε τώρα, όπως το κλείσιμο ή η υπολειτουργία των παιδικών σταθμών σε όλη τη χώρα.

Πώς συνέχισε;

- Συντάσσει και αποστέλλει στους «εταίρους» τους την πρόταση των 47+8 σελίδων, που προβλέπει μέτρα 3,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση που θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα και με αυτή ζητείται η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας.

Συγκεκριμένα, η πρόταση προβλέπει χτύπημα σε μισθούς, συντάξεις, «ανοίγει» το Ασφαλιστικό, περιλαμβάνει εκτενή ατζέντα ιδιωτικοποιήσεων για την περίοδο 2015 - 2025, ενεργοποιεί την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ και προβλέπει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, που μπορεί να κάνει αυτόματα περικοπές σε δημόσιες δαπάνες, δηλαδή μισθούς, συντάξεις και πόρους προς νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, εάν δεν υλοποιούνται οι δεσμεύσεις προς τους «εταίρους». Είναι κυριολεκτικά το πρώτο βήμα για το τρίτο μνημόνιο που θα ερχόταν δυο μήνες αργότερα.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ήδη μία μεγάλη επίθεση στα ταμειακά διαθέσιμα νοσοκομείων, δήμων, περιφερειών, οργανισμών του Δημοσίου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κρίσιμες υπηρεσίες που εξυπηρετούν λαϊκές ανάγκες, να λειτουργούν κάτω από ακόμα χειρότερες συνθήκες.

Αρχές Ιούλη, τέσσερις μόλις μέρες πριν το δημοψήφισμα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υποβάλλει αίτημα για νέα διετή δανειακή σύμβασ, ύψους 29,1 δισ. ευρώ προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Οσα προβλέπει, είναι ακριβώς τα ίδια σε ποσοστό 99,9% με όσα περιλαμβάνονται στην πρόταση Γιούνκερ, εξαιτίας της οποίας ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε και ανακοίνωσε το δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη. Περιλαμβάνει υλοποίηση όλων των νόμων του 1ου και 2ου μνημονίου, ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, αυξήσεις στο ΦΠΑ σε είδη διατροφής πρώτης ανάγκης και σε πολλά ακόμα, σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, «άνοιγμα» συνολικά του Ασφαλιστικού, αύξηση εισφορών σε συνταξιούχους και μισθωτούς, ΕΝΦΙΑ και το 2016, κατάργηση πρόωρων συντάξεων, επιβολή μέτρων σε βάρος των φτωχών αγροτών, ιδιωτικοποιήσεις.

Λίγες μέρες μετά το δημοψήφισμα και το «όχι» του ελληνικού λαού, η συγκυβέρνηση φέρνει στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο ζητά να εγκριθεί η έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους «εταίρους» για νέα δανειακή σύμβαση - μνημόνιο και ζητά να ψηφιστούν σκληρά προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα για να ξεκινήσει αυτή η διαπραγμάτευση. Αυτά ψηφίζονται από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι.

Μία εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη, στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκίνησε στις 12 και τέλειωσε στις 13 Ιούλη, επικυρώνεται το τρίτο αντιλαϊκό μνημόνιο που συμφωνήθηκε ανάμεσα σε συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ΕΕ - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ. Το μνημόνιο αυτό προβλέπει εκτεταμένα αντιλαϊκά μέτρα που θα υλοποιηθούν, με τις επιπτώσεις για το λαό να βρίσκονται σε βάθος δεκαετιών. Οι «εταίροι», με πρώτο και καλύτερο τον Σόιμπλε, την Μέρκελ, τον Ολάντ κ.λπ., πλέκουν το εγκώμιο της κυβέρνησης Τσίπρα. Το 15Αύγουστο, αυτό το μνημόνιο ψηφίζεται από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ.

Λίγες μέρες αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας προκηρύσσει εκλογές...

 

Έχει διαβαστεί 444 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως καθαρός
Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία 25 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-3 μποφόρ

Κυριακή, 26 Ιουνίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 21 ως 33 °C
Άνεμος ΝΝΔ 2-5 μποφόρ

Δευτέρα, 27 Ιουνίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 22 ως 34 °C
Άνεμος ΒΑ 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 958 επισκέπτες και 0 μέλη.