Πέμπτη, 07 Δεκ, 2023

  • ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ  ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ κ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ , ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ , ΤΟ ΕΚΑΒ
  • Σκουπίζουν τα κροκοδείλια δάκρυα στο ... μαντηλάκι της PISA
  • Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα για το Φορολογικό Νομοσχέδιο
  • Ψήφισαν σχεδόν το 50% του νομοσχεδίου της ΝΔ που παραδίδει στα «κοράκια» τα χρεωμένα νοικοκυριά...
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΤΕΜΠΩΝ: Διοργανώνει συλλαλητήριο στις 12 Δεκέμβρη στο Σύνταγμα
  • Ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση στη Βέροια
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ  ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ κ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ , ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ , ΤΟ ΕΚΑΒ 1 Σκουπίζουν τα κροκοδείλια δάκρυα στο ... μαντηλάκι της PISA2 Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα για το Φορολογικό Νομοσχέδιο3 Ψήφισαν σχεδόν το 50% του νομοσχεδίου της ΝΔ που παραδίδει στα «κοράκια» τα χρεωμένα νοικοκυριά...4 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΤΕΜΠΩΝ: Διοργανώνει συλλαλητήριο στις 12 Δεκέμβρη στο Σύνταγμα5 Ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση στη Βέροια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γάζα, 60 μέρες μετά

Εξήντα μέρες συμπληρώθηκαν από όταν ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε το νέο μακελειό σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, αφήνοντας πίσω του μέχρι σήμερα πάνω από 16.000 νεκρούς, 7.000 νεκρά παιδιά, 40.000 τραυματίες και κοντά 2 εκατομμύρια εκτοπισμένους.Παρά τον εφησυχασμό που επιχείρησαν να καλλιεργήσουν τις προηγούμενες μέρες τα αστικά επ... Περισσότερα

Για τον πόλεμο στη Συρία

από Η Άλλη Άποψη
Για τον πόλεμο στη Συρία

Γράφει ο Σίμος Ανδονίδης υποψήφιος διδάκτορας ΑΠΘ

«Αιωνιότητα, επιθυμώ την ανακωχή για να αγαπήσω. Γεννήθηκα στον πόλεμο και ίσως, να έχω ήδη σκοτωθεί. Στην εφηβεία μου με άρπαξε ο πόλεμος, Η νεότητα μου στηρίχτηκε σε μάχες και σε μια ιστορία αγάπης. Όλη η ζωή μου είναι γεμάτη από αληθινά πυρά, πυρομαχικά παρμένα από το αίμα μου. Στο ρυθμό της τρελής μου καρδιάς, περιφέρομαι άσκοπα στο καταφύγιο και την πρώτη γραμμή του πυρός… Όταν το μέτωπο της καρδιάς υποχωρεί, το μέτωπο της πατρίδας αντηχεί εκρήξεις». (Γάντα αλ Σαμμάν, ‘Προς την αιωνιότητα’).

Οι μάχες που διεξάγονται στο ευρύτερο μέτωπο της Συρίας, οι μίκρο και οι μάκρο-πολεμικές συγκρούσεις προσιδιάζουν προς την συγκρότηση και την παράλληλη έκφραση ενός μωσαϊκού, ενός αμαλγάματος εμπρόθετων στρατηγικών εμπλοκίσεων, οι οποίες, αφενός μεν ανα-πλαισιώνουν το γεωπολιτικό 'παίγνιο' έτσι όπως αρθρώνεται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αφετέρου δε δύνανται να 'μετασχηματίσουν' την Συρία σε μία 'ιστορία' διαρκείας..

Δύναται να αναφέρουμε πως στη σημερινή Συρία εγγράφονται η προσίδια ρευστότητα, η συνθετότητα και η πολυπλοκότητα του συγχρονικού, γεωπολιτικού & πολυ-πολικού γίγνεσθαι..

Η πρόσφατη όσο και άμεση στρατιωτική εμπλοκή του Ισραήλ στην Συρία, που προήλθε, από την μία πλευρά ως αποτέλεσμα της κατάρριψης, από την Συριακή αντι-αεροπορική άμυνα, ενός Ισραηλινού μαχητικού αεροσκάφους και, από την άλλη, ως αποτέλεσμα της διείσδυσης στον Ισραηλινό εναέριο χώρο ενός Ιρανικού drone, προκάλεσε τον βομβαρδισμό Συριακών (όπως και Ιρανικών) αμυντικών στόχων, 'φιλτράροντας' & διαμεσολαβώντας την ίδια την περιφερειακή ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δεικνύοντας προς τoν άξονα της 'στρατιωτικοποίησης' της έντασης-σύγκρουσης υπό το πρίσμα του άμεσου πλήγματος, του βραχυπρόθεσμου όσο και μακροπρόθεσμου, της εγγραφής της ισχύος ως παράδειγμα 'θέσης'..

 Όπως αναφέρει ο Paul Rogers: «Παρ’ όλα αυτά οι συγκεκριμένες επιθέσεις (σ.σ: του Ισραήλ) ήταν ηπιότερες από τη συνήθη πολιτική μαζικών αντιποίνων που εφαρμόζει το Ισραήλ απέναντι σε οποιαδήποτε επίθεση: μια πολιτική που συχνά παρουσιάζεται ως απόδειξη ότι το Ισραήλ είναι ''απόρθητο μέσα στην επισφάλεια του».

Η 'λελογισμένη' στρατιωτική παρέμβαση από πλευράς Ισραήλ, δεικνύει τις δυνατότητες μίας ιδιαίτερης, γεγονοτολογικής ακρίβειας: εκεί όπου ο πόλεμος, η στρατιωτική παρέμβαση, επέρχονται μέσω της 'ακριβής' στρατιωτικής τεχνολογίας.. Η περιφερειακή σύγκρουση του Ισραήλ και του Ιράν, φέρει, στο χωροχρόνο της δυνητικής κλιμάκωσης, τα διακυβεύματα της Παλαιστινιακής εκ-φοράς, προσδιορίζει μία ιδιαίτερη, πολιτική-στρατιωτική αναδρομικότητα, εγκαλεί τις αναπαραστάσεις της ετοιμότητας και της συσσώρευσης όσο και έκφρασης ισχύος, διευρύνοντας παράλληλα τα όρια και τους όρους των πολεμικών συγκρούσεων στη Συρία, εκεί όπου η 'περιφεροποίηση' και η ημι-'περιφερειοποίηση' συν-διαλέγονται με τις στρατηγικές εκφάνσεις της διεθνοποίησης των 'ταραχών'.

Υπό το πρίσμα μίας αμφίδρομης σχεσιακότητας, και με αναφορά και στην άμεση κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, ενσκήπτει στα πεδία της Συρίας, το πλαίσιο της αλληλο-τροφοδότησης, ωσάν η επιθετικότητα του ενός να τροφοδοτεί την επιθετικού του άλλου δρώντος..

Εγγράφοντας και νοηματοδοτώντας διαρκώς τα επίδικα της στιγμής, τα επίδικα των μείζονων κοινωνικών και πολιτικών μετατοπίσεων, το πολεμικό συμβάν στη Συρία διασπείρει την δυναμική του σε διάφορα μέτωπα, προσιδιάζει προς την συγκρότηση τροπικοτήτων ανάσχεσης, λειτουργώντας με τους όρους της 'πειραματικής άσκησης': κάθε πολεμική σύγκρουση και ο χώρος της..

O συμμαχικός άξονας που περικλείει το Μπααθικό καθεστώς, σημείο αναφοράς του οποίου καθίσταται το πολιτικό-ιδεολογικό σημαίνον της 'ενιαίας' Συρίας καθώς και της 'αντι-τρομοκρατικής' δια-πάλης, προτάσσει τους ομόκεντρους κύκλους του που φέρουν τις όψεις παρεμβατικότητας του Ιράν, της Λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ η οποία αποτελεί συστατικό στοιχείο 'τροφοδοσίας' των Συριακών ένοπλων δυνάμεων με μαχητές (λειτουργώντας και με πολιτοφυλακές δράσης), και κύρια της Ρωσίας, που, δια-κρατώντας και δια-σφαλίζοντας στρατηγικά 'ζωτικό χώρο', κινείται πάνω στον άξονα, της, Πουτινικού τύπου, Ρωσικής μετα-Σοβιετικότητας που συγκροτείται ως υπόδειγμα ανοιχτής-διαφορικής 'περικύκλωσης' στρατηγικών στόχων, ως υπόδειγμα πολιτικής-στρατηγικής ισχυροποίησης (πάνω στον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό), καθώς και ως συνάρθρωση περιφερειοποίησης-ιμπεριαλιστικοποίησης, εκεί όπου η Συρία προβάλλεται ως στρατηγική 'εικόνα' ενός γεωπολιτικού-γεωστρατηγικού τόξου, το οποίο, προσδιορίζοντας την ίδια στιγμή την στρατηγική θέση της Συρίας διευρύνεται προς τα Βαλκάνια, την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Βόρειο Αφρική.

Σε αυτήν την περίπτωση, τα Ρώσικα 'εργαλεία' πολιτικής, καθίστανται αντίβαρο στη Νατοϊκή στρατηγική, χρησιμοποιώντας ακριβώς την μέθοδο της 'διείσδυσης' στο 'μαλακό υπογάστριο' του 'αντιπάλου', εκφράζοντας παράλληλα τους όρους ενός Ρώσικου μιλιταρισμού της σταθερής κλιμάκωσης..

Δυνάμεις που διεκδικούσαν γεωπολιτικό ρόλο διαμέσου του ρόλου τους στη Συρία και της οικονομικής-στρατιωτικής τους εμπλοκής, όπως το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία (που στήριζαν αντικαθεστωτικές ένοπλες ομάδες), έχουν υποχωρήσει την τελευταίο περίοδο των πολεμικών συγκρούσεων, χάριν της περιφερειακής κινητικότητας που επιδεικνύει η Τουρκία, η οποία 'κραδαίνει' την προσίδια όσο και κοινωνικοπολιτική παράσταση-αναπαράσταση της Κουρδικής 'απειλής', παρεμβαίνοντας στρατιωτικά (βλέπε Αφρίν της Βόρειας Συρίας), προσδιορίζοντας με μία κεντρο-μόλο δυναμική, και, κινούμενη προς τον επηρεασμό 'κοινών τόπων', όπως είναι η στρατιωτική δια-πάλη κατά της οργάνωσης του 'Ισλαμικού Κράτους'.

Με ενδιάμεσο στρατηγικό 'παίκτη' τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που ρίχνουν το βάρος τους στην στρατηγική ανάσχεσης του 'Ισλαμικού Κράτους',  συνάπτοντας συμμαχίες με ένοπλες πολιτοφυλακές επί του εδάφους, ανα-καλώντας στη μνήμη και επί του πρακτικού την ευρύτητα της περιώνυμης 'αντι-τρομοκρατικής' εκστρατείας, στη Συρία  συμμαχίες συγκροτούνται, ανα-τρέπονται και ανα-συγκροτούνται, περιφερειακοί και ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί (στρατηγική απόκλιση ΗΠΑ-Ρωσίας στο 'έδαφος' της καταπολέμησης του 'Ισλαμικού Κράτους'), διευρύνονται, κοινωνικές-πολιτικές συμμαχίες στο επίπεδο της διαιρετικής τομής μεταξύ καθεστωτικών δυνάμεων/αντικαθεστωτικών δυνάμεων ανα-πλαισιώνονται, προσομοιάζοντας σε μία κατάσταση ανισορροπίας, επάλληλων μετασχηματισμών, επανακατασκευής ενός εθνοτικού 'ανήκειν', σημαίνοντας την 'εικόνα': Στη Συρία επιτελείται ένας πόλεμος αστικός (αστική χωρικότητα), με την έννοια του πολέμου στις πόλεις, πόλεμος διαμεσολάβησης κοινωνικών τάξεων-δυνάμεων που ενσωματώνουν την εμμένει του ανατρεπτικού, πόλεμος συνέχειας και τομής επί του κράτους και της κρατικής κυβερνολογικής, πόλεμος μεταξύ ένοπλων ομάδων, σύγκρουση εθνο-κεντρικών και μη προσλήψεων που δύνανται να εκφράσουν πολύπλευρες κοινωνιο-πολιτισμικές πρακτικές-αισθητικές..

Τα καθεστώτα 'ασφαλειοποίησης' αναδεικνύουν τις πλαισιώσεις της διασφάλισης του χώρου, τις συναρθρώσεις εγχώριων και διεθνικών συμφερόντων, εντάσσοντας στην περιεχομενικότητα της διπλωματίας του 'εφικτού', την οντολογία του πολιτικού πολέμου..

Χρησιμοποιώντας τον όρο «Imperial Overstretch» («Μιλιταριστική μεταλλαγή») του Αμερικανού ιστορικού Paul Kennedy, θα αναφέρουμε πως η εκ νέου 'σύλληψη' της ''μιλιταριστικής μεταλλαγής'', της άσκησης της διπλωματίας των 'μη μέσων όρων' λαμβάνει χώρα στη σημερινή Συρία..

Οι δυναμικές και οι κοινωνικές-μετατοπίσεις που επέφερε η Αραβική 'άνοιξη', στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, αρθρώνονται πολλαπλά στη Συρία, που, δεν λειτουργεί ως προείκασμα, αλλά, σε συνθήκες κρίσης του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής, ως προέκταση του παρόντος στο παρελθόν, ως ενδεχομενικότητα ενός μέλλοντος δίχως μέλλον..

Η άσκηση του ανθρώπινου πένθους, παιδικού και ενήλικου, θηλυκού και αρσενικού, επιτελείται καθημερινά, αιμάτινα, αναφέρει τους όρους μετάβασης και διάσχισης καθεστώτων 'συνοριακότητας' ή συνοριακής 'γνώσης', προσδιορίζοντας την αντεστραμμένη οντολογία του πολέμου των 'άκρων' για να παραφράσουμε ελαφρώς τον τίτλο του γνωστού βιβλίου του Βρετανού Μαρξιστή  ιστορικού Eric Hobsbawm..

Eνός πολέμου που εναλλάσσει την συμβατικότητα με την μη-συμβατικότητα του..  Η Συρία προτάσσει τις σημαίνουσες μεταφορές-μετατοπίσεις αυτού που οι Pheng Cheah & Bruce Robbins, αποκαλούν ως «κοσμοπολιτική».

Μία «κοσμοπολιτική» του μείζονος, που επι-κοινωνεί με τις εντάσεις της ‘περιφερειακότητας’, που ανασημασιοδοτεί τις εκφάνσεις της κρισιακής, κεφαλαιοκρατικής  νεωτερικότητας και υποκειμενικότητας, στο χώρο και στο εν καιρώ του πολέμου των αξιώσεων και των τελετουργικών συμβολισμών του ενσκήπτοντος υποκειμένου με την πολεμική τεχνολογία ‘στο χέρι’. Η ευρύτητα του πολέμου φέρει το υπόδειγμα του ‘ηθικού’.

Η ιστορία στη Συρία, αναφέρει και αναφέρεται. Στη χώρα εφαρμόζεται η 'αλήθεια' της κάθε πολιτικής. Παραπέμποντας και παραφράζοντας ελαφρά τον Gary Armstrong, δύναται να αναφέρουμε ότι, στη Συρία  «ο πόλεμος έχει συνέπειες για τον έξω κόσμο τόσο ως προς την απειλή που δημιούργησε- και, για την ακρίβεια, εξακολουθεί να δημιουργεί- η αστάθεια στις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, όσο και ως προς την εικόνα που δημιουργεί στον ευρύτερο κόσμο για τη ρεαλιστική πολιτική (realpolitik) της νέας τάξης πραγμάτων μετά τον Ψυχρό Πόλεμο».

Όπως αναφέρει η Αγγελική Ζιάκα στη χρήσιμη  μελέτη της για το σιιτικό Ισλάμ, την ιστορικότητα του καθώς και για τις κοινωνικές και πολιτικές του εκφάνσεις: «Η Συρία έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία, διότι βρίσκεται μεταξύ Μεσογείου και Μεσοποταμίας, Τουρκίας, Παλαιστίνης και Ισραήλ. Σε σύνολο 17 εκατομμυρίων κατοίκων (σ.σ: το βιβλίο της εκδόθηκε το 2004) το 87% είναι μουσουλμάνοι (14.790.000), από τους οποίους το 69% (11.730.000) είναι σουνίτες, το 15% Αλαουϊτες, (2.500.000) και το 3% (510.000) Δρούζοι. Το υπόλοιπο 13% είναι χριστιανοί από τους οποίους το 7% ανήκει στην ορθόδοξη εκκλησία του πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Αντιοχείας, το 4% στην αρμενική εκκλησία και το 2% στην ορθόδοξη εκκλησία των Σύρων». Αναφερόμενη στην ιστορική παρουσία του Μπααθικού καθεστώτος αναφέρει: «Το καθεστώς της χώρας είναι μονοκομματικό. Όλες οι εξουσίες, κρατικές, κομματικές και στρατιωτικές βρίσκονται στα χέρια του προέδρου του κόμματος του Μπάαθ και ουσιαστικά στα χέρια των Αλαουϊτών, ενώ η πλειονότητα του σουννιτικού πληθυσμού έχει υποδεέστερη εκπροσώπηση, γεγονός το οποίο δημιουργεί εντάσεις μεταξύ σουννιτών και Αλαουϊτών». Δεν πρέπει να αναγνώσουμε στατικά και αναγωγιστικά τις σύνθετες κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες που επιτελούνται στη Συρία, καθότι, το ‘μονολιθικό’ Αλαουϊτικο κοινωνικό  μπλοκ που αναφέρει η συγγραφέας, ‘αίρεται’ ενώπιον της στρατιωτικής δια-πάλης που διεξάγει το Συριακό κράτος εναντίον του ‘Ισλαμικού Κράτους’, παράγοντας μίας εκ νέου λαϊκής του νομιμοποίησης πάνω στον άξονα της αντιμετώπισης της ορατής και μεγάλης ‘Ισλαμιστικής, τρομοκρατικής απειλής’, προσεγγίζοντας και τις Σουνιτικές ομάδες.  Οι κοινωνικές συμμαχίες που συγκροτούνται στη Συρία  δύνανται να υπερβούν το εθνο-θρησκευτικό πλαίσιο.  Βλέπε σχετικά, Ζιάκα Αγγελική, ‘Το σιιτικό Ισλάμ. Οι κοινωνικές και πολιτικές του προεκτάσεις στη Μέση Ανατολή’, Εκδόσεις Κορνηλία Σφακιανάκη, Θεσσαλονίκη, 2004, σελ. 21-23.

Βλέπε σχετικά, Rogers Paul, ‘Πόλεμοι της Συρίας: οι νέες δυναμικές’, Αναδημοσίευση από Pass-World, 19/02/2018, http://pass-world.gr/polemoi-tis-syrias-oi-nees-dynamikes/.

Το Μπααθικό καθεστώς του προέδρου Άσαντ, ρέπει προς την αξίωση του Συριακού ‘σωτηριολογικού’ καθεστώτος, ασκώντας πολιτικές μίας διαρκούς πολεμικής προετοιμασίας (εγγράφοντας πολιτικές μαζικής άσκησης βίας), και  ενός αυταρχισμού έκτασης. Σημαντικό στοιχείο της δράσης του, καθίστανται η κοινωνική-πολιτική-ιδεολογική του επιρροή, ιδίως σε μεγάλα αστικά κέντρα (κοινωνικά-ιστορικά μπλοκ δυνάμεων), καθώς και η δυνατότητα ανανέωσης των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας, παρά την ‘αιμορραγία’ του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.

H σιιτική  οργάνωση της  Xεζμπολάχ, υπό τον σεΐχη Χάσαν Νασράλα,  ασκεί τις λειτουργίες ενός πολιτικού αταβισμού με δεσπόζουσα αναφορά τον πόλεμο του 2006 και την έκφραση της μείζονος αντίθεσης-αντίστασης προς το Ισραήλ, (ανάδυση ενός ‘υπόγειου’ αντισημιτισμού με αφορμή αυτόν τον πόλεμο), συναρθρώνει τον λεκτικό και μη ριζοσπαστισμό με την διαρκώς παρούσα ‘εξιδανικευτική’ παρουσία της ίδιας της οργάνωσης, αντλώντας κοινωνική-λαϊκή νομιμοποίηση από την αλληλεγγύη των δικτύων, και τείνοντας προς την δόμηση μίας λογοθετικότητας η οποία προτάσσει την αναγκαιότητα υπεράσπισης της συμβολοποιημένης ‘ιερότητας’: αίμα, πατρίδα, κοινότητα. Με έναν ιδιαίτερο τρόπο, ο πόλεμος στη Συρία, δεικνύει προς την κατεύθυνση του Ισραήλ. Η παρέμβαση της Χεζμπολάχ στο Συριακό μέτωπο τελείται με όρους οργανωμένης ημι-κρατικότητας, εγγράφοντας και διευρύνοντας την τομή με το ριζοσπαστικό, σουνιτικό, Ουαχαμπιτικό  Ισλάμ, με την τροπικότητα έκφρασης και πολιτικής οργάνωσης  που το προσδίδει η οργάνωση του ‘Ισλαμικού Κράτους’.

Η Ρωσία έχει σημαντικές απώλειες ανθρώπινων ζωών στη Συρία, αναφέρει ο Paul Rogers. Rogers Paul…ό.π.

Οι αντικαθεστωτικές ένοπλες και πολιτικές δυνάμεις, έχουν απωλέσει τμήμα της κοινωνικής τους νομιμοποίησης, ως αποτέλεσμα της ανομοιογένειας και της πανσπερμίας απόψεων, της απουσίας ενός συνεκτικού πολιτικού ‘οράματος’ για το ‘τώρα’ και για την επόμενη ημέρα,  καθώς και της άμεσης κίνησης προς την επιλογή και την κλιμάκωση της ‘στρατιωτικοποίησης’ του κοινωνικού-πολιτικού γίγνεσθαι στη χώρα, μετά από την εκδήλωση των πρώτων διαδηλώσεων τον Μάρτιο του 2011. Δια-φαίνεται ότι η μαζική ‘προσφυγοποίηση’ ολόκληρων κοινωνικών-πληθυσμιακών ομάδων της χώρας, έβλαψε κατά κύριο λόγο τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις. Και ετεροπροσδιοριζόμενες εξωτερικά, οι ένοπλες αντικαθεστωτικές ομάδες, (ο ‘Ελεύθερος Συριακός Στρατός’ και τα δίκτυα του) δεν τείνουν προς την κοινωνική γείωση.

Το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία (ιδίως η δεύτερη) προβάλλοντας και διαμεσολαβώντας την εικόνα της μοναδικής, Σουνιτικής,  ‘Αραβικότητας’ που ‘απειλείται’ από το ‘αλλόθρησκο’ Μπααθικό καθεστώς, ενίσχυσαν υλικά και στρατιωτικά αντικαθεστωτικές οργανώσεις στη Συρία, αξιώνοντας και την πολιτική τους ‘εμβάπτιση’. Το Καταριανό τηλεοπτικό δίκτυο ‘AL Jazeera’ έφερε την ‘κινησιολογία’ του ‘τηλεοπτικοποιημένου’ πολέμου, δημιουργώντας συναισθηματικές εικόνες, δυνητικά και μη, συνειρμικές, οικειοποιούμενο συνάμα τον ανθρωπιστικό δείκτη του ‘αρνητικοποιημένου’, προς το Μπααθικό καθεστώς, ακτιβισμού.

Η γεωπολιτική σημαντικότητα της Τουρκίας (και με βάση τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων), έχει αυξηθεί περαιτέρω, μετά από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1989.  Τοποθετούμενη ενάντια στο Μπααθικό καθεστώς, την ίδια στιγμή ασκώντας την πολιτική της εμπρόθετης διπλωματίας, επιδιώκει το άνοιγμα της προς τμήματα του Συριακού κρατικού μηχανισμού, με άξονα τις εξελίξεις στην Κουρδική Βόρεια Συρία και την επόμενη μέρα της χώρας.  Υπό το πρίσμα ενός ιδιαίτερου ‘ριζοσπαστικού αταβισμού’ η Τουρκία, τοποθετούμενη μεταξύ των μείζονων δυνάμεων που δρουν στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή, επιδιώκει, στρατηγικά να αναδείξει και να διευρύνει περαιτέρω τις αντιθέσεις-αντιφάσεις που ενσκήπτουν διαρκώς, κινούμενη πάνω στον άξονα αυτού που θα αποκαλούσαμε ως ‘συμβολοποιημένο υπόδειγμα’: την ανά-κληση και την συγχρονική έκφρασης της Οθωμανικής ισχύος και ταυτόχρονα καταλλαγής. Διεθνοποιώντας εντατικά την εξωτερική της πολιτική, η Τουρκία διεκδικεί τον ‘δικό’ της χώρο δράσης με στρατηγικούς άξονες την Κύπρο και τις εξελίξεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, και την Συρία. Ο αντι-κουρδισμός αποτελεί συστατικό στοιχείο της εξωτερικής της πολιτικής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ επαναπροσδιορίζουν τα όρια των συμμαχιών τους στην περιοχή, κινούμενες προς την επανεργοποίηση του στρατηγικού άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ, κίνηση που συμβολοποιείται στην Αμερικάνικη απόφαση για μεταφορά της πρωτεύουσας της χώρας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Οι σημερινοί ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί διεκδικούν διαρκώς τον χώρο τους.

Έχουμε αναφερθεί εκτενώς στην ευρύτερη παρουσία της οργάνωσης του ‘Ισλαμικού Κράτους’ στη Συρία και στο Ιράκ. Βλέπε ενδεικτικά, Ανδρονίδης Σίμος, ‘Για τη μάχη της Μοσούλης και για το ‘Ισλαμικό Κράτος’, Pass-World, 25/11/2016, http://pass-world.gr/gia-ti-maxi-tis-mosoulis-kai-to-islamiko-kratos/.

Ο Jacques Derrida, αναφερόμενος στο φιλοσοφικό πράττειν του Γερμανού φιλοσόφου Martin Heidegger, επισημαίνει την αξία Χαϊντεγγεριανή αξία μεταξύ δύο αντιθέτων, αντίθετα-αντιθέσεις (Walten: κυριάρχηση & Gewalt: βία και αρχή), που συναρθρώνονται πάνω στον άξονα της θεϊκής-πολιτικής αντιδικίας. Ο Derrida, στην ερμηνεία του Χαϊντεγγεριανού πλαισίου, τονίζει: «Η σύγκρουση (Kampf) είναι η φύσις  στο βαθμό που εγκαθιδρύει (δεν αντιτίθεται προς τον νόμον), αλλά επίσης στο βαθμό που διαφυλάσσει αυτό που εγκαθιδρύει. Η φύσις ήταν η αρχέγονη ανάδυση της ισχύος (force), της δύναμης-εξουσίας ή της βίας, του Gewalten des Waltenden, το φαίνεσθαι με τη μείζονα σημασία της επιφανείας (epiphanie)  του κόσμου». Η σύγκρουση στη Συρία, η έγκληση μίας βίας ενώπιον και προς ‘αυτούς’, φέρει τις επάλληλες σημάνσεις της ‘αρχής’ (η διττή σημασία της Γερμανικής λέξης Gewalt), ήτοι της εξουσίας ως ανάδυση, ως έκφραση και ως μερισματική ισχύ. Παραπέμποντας στη Ντερριντιανή αναλυτική πάνω στη Χαϊντεγγεριανή φιλοσοφία, τονίζουμε την σημασία αυτού που φέρεται ως ‘σύγκρουση’ και ‘φύσις’ της σύγκρουσης’ με τα ‘όπλα’ και τη φιλοσοφία του ‘Δικαίου’ και της μερισματικής ‘Δικαιοκρατίας’: η ‘σύγκρουση’ είναι ‘φύσις’ και «στο βαθμό που διαφυλάσσει αυτό που εγκαθιδρύει», επιστρατεύοντας και ανα-καλώντας την ίδια την εγκαθίδρυση ως συμβολική ‘τάξη’. Βλέπε σχετικά, Derrida Jacques, ‘Ισχύς Νόμου’, Μετάφραση-Σημειώσεις-Επίμετρο: Μπιτσώρης Βαγγέλης, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 2015, σελ. 20-21. Στα Χαϊντεγγεριανά συμφραζόμενα, ‘Recht ist Streit, (‘Δίκαιο είναι σύγκρουση’). Το ιδιαίτερο ‘δίκαιο της σύγκρουσης’ αναπαράγεται στη Συρία. Η ‘δικαιοκρατική φύσις’ επιστρέφει ως διαρκής λόγος.

Για τις διαστάσεις του οικονομικού-ενεργειακού ‘παιγνίου’ στη Συρία, βλέπε σχετικά, ‘Το «κουβάρι» της Συρίας: όλοι εναντίον όλων για την ενεργειακή «πίτα», TVXS, 25/02/2018, http://tvxs.gr/news/kosmos/koybari-tis-syrias-oloi-enantion-olon-gia-megalytero-kommati-tis-energeiakis-pitas.  Επρόκειτο για πολιτικές ‘υφαρπαγής’ πόρων, με επίκεντρο τον φυσικό πλούτο της χώρας καθώς και την ‘κατόπτευση’ της ευρύτερης περιοχής, εκεί όπου οι διεθνείς δρώντες επαναπροσδιορίζουν την στάση τους με άξονα την εκμετάλλευση και την μεταφορά ενεργειακών πόρων.

Αναφέρεται στο: Βεργόπουλος Κώστας, ‘Η Παγκοσμιοποίηση και ο Νίκος Πουλαντζάς’, στο: Ρήγος Άλκης & Τσουκαλάς Κωνσταντίνος, (επιμ.), ‘Η Πολιτική σήμερα. Ο Νίκος Πουλαντζάς και η επικαιρότητα του έργου του’, Εκδόσεις Θεμέλιο/Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης, Αθήνα, 2001, σελ. 291.

Στη Συρία επιτελείται η εξαφάνιση μίας ολόκληρης γενιάς, γενιάς απαραίτητης για το παρόν και για το μέλλον της χώρας.

Οι καθημερινοί κυβερνητικοί βομβαρδισμοί στην Ανατολική Γκούτα, καθώς και οι ρίψεις ρουκετών από την πλευρά των ανταρτών,  έχουν προκαλέσει τον θάνατο περίπου 500 αμάχων (μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά). Βλέπε σχετικά, Ξενάκη Κίττυ, ‘»Επιστρατεύει» ακόμη και παιδιά/Ο Ερντογάν δίνει εντολή όλοι οι Τούρκοι να είναι σε ετοιμότητα ενώ στη Συρία οι βόμβες πέφτουν βροχή’, Εφημερίδα ‘Τα Νέα’, 26/02/2018, σελ. 47.

Βλέπε χρήση χημικών όπλων  σε αστικές και πυκνοκατοικημένες περιοχές. Οι συγκρούσεις στη Συρία εντάσσονται στη χορεία, στην ερριμενότητα της στιγμής και μη, στην έκφραση των αντιθέσεων-αντινομιών που κανονικοποιούνται.

Αναφέρεται στο: Αθανασίου Αθηνά, ‘Διαβάσεις και εξαιρέσεις: Αντινομίες της διεθνικότητας στις παρυφές του κοσμοπολιτικού’, στο: Αθανασίου Αθηνά, (επιμ.), ‘Zωή στο όριο: Δοκίμια για το φύλο, το σώμα και τη βιοπολιτική’, Εκδόσεις Εκκρεμές, Αθήνα, 2007, σελ. 277.

Ο Λεβ Νικολάγιεβιτς Τολστόι, στο μνημειώδες έργο του ‘Πόλεμος και Ειρήνη’, προσδιορίζει τους όρους κίνησης της ιστορίας, επισημαίνοντας κινήσεις επι-κάλυψης και θέτοντας το δικό του περίγραμμα της ιστορικής ‘μήτρας’: «Η ιστορία εξετάζει τις εκδηλώσεις της ανθρώπινης ζωής, όπου η συνένωση των δυο αυτών αντιθέσεων (σ.σ: της ελευθερίας και της αναγκαιότητας) έχει πια συντελεστεί». Βλέπε σχετικά, Τολστόι Νικολάγιεβιτς Λεβ, ‘Πόλεμος και Ειρήνη’, Επίλογος-Μέρος Β’, Μετάφραση από τα Ρωσικά: Σπαθάρης Σίμος, Λογοτεχνική θεώρηση: Πολίτης Κοσμάς,  Εκδοτική Εταιρεία Αφών Ζυριχίδη,  Θεσσαλονίκη, 1957,  σελ. 745.

Ο οποίος αναφέρεται στην εμφύλια σύρραξη στη Λιβερία, σύρραξη που διήρκεσε από το 1986 έως το 1997.

Βλέπε σχετικά, Armstrong Garry, ‘Ζωή, Θάνατος και Μπισκότο: Το Ποδόσφαιρο και η ενσάρκωση της κοινωνίας στη Λιβερία της Δυτικής Αφρικής’, στο: Armstrong Garry & Giulianotti Richard, (επιμ.), ‘Το ποδόσφαιρο στην Αφρική: Σύγκρουση, Συμφιλίωση και Συνύπαρξη’, Εκδόσεις Απρόβλεπτες, Αθήνα, 2011, σελ. 315. Ο συγγραφέας ερευνά το πως ο αθλητισμός και συγκεκριμένα το ποδόσφαιρο συνετέλεσε ώστε να αμβλυνθούν οι κοινωνιο-πολιτικές και εθνοτικές εγκάρσιες τομές και εντάσεις που επέφερε ο ενδεκαετής Εμφύλιος Πόλεμος (1986-1997), τείνοντας προς την δόμηση ενός νέου ανήκειν, που, επενεργώντας στις διαιρετικές τομές του Εμφυλίου, τις επαναπροσδιόριζε.

Έχει διαβαστεί 551 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 418 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)