Τετάρτη, 01 Φεβ, 2023

  • Να ποιοι κερδίζουν!
  • Τα..."ζιζάνια"!
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σήμερα η πορεία στη μνήμη του Αλκη
  • Ενεργειακή φτώχεια: Στην «πείνα» τα λαϊκά νοικοκυριά, 8,2 δισ. ευρώ στους ομίλους
  • Νέο χαράτσι σε βάρος των βιοπαλαιστών ΕΒΕ και αγροτών
  • Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ: Για την προεκλογική αντιπαράθεση
Να ποιοι κερδίζουν!1 Τα..."ζιζάνια"!2 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σήμερα η πορεία στη μνήμη του Αλκη3 Ενεργειακή φτώχεια: Στην «πείνα» τα λαϊκά νοικοκυριά, 8,2 δισ. ευρώ στους ομίλους4 Νέο χαράτσι σε βάρος των βιοπαλαιστών ΕΒΕ και αγροτών5 Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ: Για την προεκλογική αντιπαράθεση6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΓΑΛΛΙΑ: Οι μαζικότερες διαδηλώσεις της τελευταίας 20ετίας ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

Μαζικές και μαχητικές ήταν οι χτεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Γαλλίας, ενάντια στις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν.Σύμφωνα με εκτιμήσεις των συνδικάτων στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση που έχει πραγματοποιηθεί στην γαλλική πρωτεύουσα απ... Περισσότερα

Γιατί τα παλιά χρόνια μεγαλώναμε παιδιά χωρίς άγχος;

από Η Άλλη Άποψη
Γιατί τα παλιά χρόνια μεγαλώναμε παιδιά χωρίς άγχος;

Μερτζάνη Μαρία, Εκπαιδευτικός- Parents Coach.

Πολλές φορές σε συναντήσεις με γονείς γίνεται η ερώτηση «Μα γιατί ενώ οι γονείς παλιότερα ήταν αμόρφωτοι , εμείς μεγαλώσαμε πιο χαλαρά, με λιγότερες έννοιες, υπήρχε από όλους λιγότερο άγχος και αισθανόμασταν ελευθερία;»

Στα άγχη δε και τις ατελείωτες ερωτήσεις των σημερινών γονιών η παλιότερη γενιά αναρωτιέται τι έπαθαν αυτά τα παιδιά κι ενώ «τα σπουδάσαμε» τα έχουν συχνά χαμένα;

Η απάντηση φυσικά βρίσκεται σε όλη την κοινωνικό-οικονομικό-πολιτισμική αλλαγή που ήρθε τις τελευταίες δεκαετίες. Οι σπουδές άρχισε να είναι προϋπόθεση και επιτακτικό να γίνουν. Για μερικά χρόνια μάλιστα η εισαγωγή σε Τεχνολογικά Ιδρύματα γινόταν με βαθμούς κάτω από τη βάση ενώ στα Πανεπιστήμια, οριακά στη βάση αν όχι και παρακάτω. Σαράντα χρόνια πριν αν ο μαθητής δεν ήταν αριστούχος από μόνος του, χωρίς να πέσουν πάνω του καθηγητές σχολείου και φροντιστηρίου, δεν πήγαινε πουθενά. Η οικογένεια του έκανε ξεκάθαρο πως αφού δεν «παίρνεις τα γράμματα», βρες δουλειά να συμμετέχεις στα έξοδα και κοίτα να ανοίξεις σπίτι. Ορθά κοφτά.

Οι άνθρωποι των τελευταίων γενεών που μορφώθηκαν, ταξίδεψαν, απέκτησαν ποικίλες εμπειρίες ζωής, με οικογένειες που πίστεψαν σε αυτούς, όποιο αποτέλεσμα κι αν έφερναν,  μεγαλώνουν τα παιδιά τους σήμερα με εντελώς διαφορετικό τρόπο αφού έχουν άλλες προσλαμβάνουσες και κατ’ επέκταση απόψεις.

Τώρα, αυτό είναι καλό ή κακό; Γιατί η αρχική ερώτηση παραμένει. Πώς στο παρελθόν υπήρχε ελευθερία και χαλαρότητα ενώ σήμερα χάνεται;

Οι αλλαγές μας βγάζουν από τις συνήθειες και μέχρι να βρούμε  νέα πατήματα περνάει ένα πραγματικά μεγάλο διάστημα .Ο κάθε άνθρωπος καλείται σήμερα να βρει την προσωπικότητα του, να βάλει τους δικούς του κανόνες και να χτίσει τη δική του ζωή οικογενειακή, επαγγελματική, κοινωνική. Η κοινωνία σταματά να επιτάσσει το σωστό και το λάθος, υπάρχει σεβασμός στη διαφορετικότητα ή τουλάχιστον πολλοί αμφισβητούν και παλεύουν με δυνατή φωνή, κι αυτό είναι σίγουρα καλό.

Ποια είναι όμως τα στοιχεία που διαμορφώνουν την αλλαγή αυτή;

Οι γονείς σήμερα μπορούν, έχοντας γνώσεις, να γνωρίζουν από παιδαγωγικά συστήματα και να αμφισβητούν αν χρειαστεί τα όσα βλέπουν από τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα παιδιά τους. Δεν υπάρχει το θέσφατο του δάσκαλου που ξέρει τα πάντα και τον σεβόμαστε ότι κι αν λέει ότι κι αν κάνει απέναντι στα παιδιά. Ακόμα κι αν ένα παιδί ζορίζεται στο σχολείο, έχει μαθησιακές δυσκολίες ή απλώς πιο αργούς ρυθμούς δεν υπάρχει δικαίωμα να μην το σεβόμαστε ή να μην του δίνουμε προσοχή και χρόνο να μάθει.

Συνέβαινε κάτι τέτοιο πριν 40 ή 50 χρόνια; Σαφώς και όχι. Το παιδί σας δεν τα παίρνει, είναι ζωηρό, το βάζω τιμωρία ή μπορώ και να το χτυπήσω. Κι όλα αυτά με γονική συναίνεση. Δεν έφερναν αντίρρηση στον μορφωμένο εκπαιδευτικό όποιος κι αν ήταν, όπως κι αν δίδασκε.

Τα πράγματα σαφώς άλλαξαν και καλά έκαναν. Δεν υπάρχει τέτοιο δικαίωμα πια και οι δυο πλευρές το ξέρουν. Το πρόβλημα έρχεται όμως όταν το παιδί βλέπει να μην υπάρχει συνεννόηση των δυο πλευρών. Όταν αντιμετωπίζει δυο διαφορετικές κατευθύνσεις τα πράγματα γίνονται περίεργα στο μυαλό του, αισθάνεται συναισθηματική ανασφάλεια αφού οι δυο βασικοί πυλώνες της παιδικής του ηλικίας βρίσκονται σε σύγκρουση κι αυτό το οδηγεί σε ένταση, σε παραβατικές ή και χειριστικές συμπεριφορές.

Για να αποφευχθεί αυτό χρειάζεται αφενός οι εκπαιδευτικοί να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να δίνουν σε κάθε παιδί  χώρο και χρόνο να μάθει, καθώς είμαστε σίγουροι πια πώς όλοι μπορούν. Αφετέρου οι γονείς χρειάζεται να συνεργάζονται με όποιον εκπαιδευτικό έχει το παιδί τους κάθε φορά. Σε λογικά πάντοτε πλαίσια, καθώς πολλά έχουμε δει κι ακούσει. Απλώς αν δεν μιλάμε για κάτι ακραίο, διδάσκουμε στο παιδί υπομονή κάνοντας ταυτόχρονα το καλύτερο για αυτό και για εμάς. Οι γονείς χρειάζεται να υιοθετούν μια κριτική ματιά απέναντι στο σχολείο για να είναι σε ετοιμότητα. Αυτό που δεν χρειάζεται είναι η αμφισβήτηση μην τυχόν και συμβεί κάτι. Η διαφορά είναι τόσο λεπτή όσο και σημαντική για τη ζωή του παιδιού. Βασικό είναι το παιδί να νιώθει καλά στην εκάστοτε συναισθηματική του φάση και να μην του δημιουργείται ανασφάλεια για το χώρο ή τον άνθρωπο που συναντά μακριά από εμάς.

Ως ένα ψεγάδι των καιρών με προοπτικές βελτίωσης, είναι η αυτοπεποίθηση που έχει χαρίσει σε πολλούς γονείς η επαγγελματική τους καταξίωση. Η συλλογή πτυχίων, τα χρόνια σπουδών και η αναγνώριση θα πρέπει να μας οδηγούν στο να σεβόμαστε τους επαγγελματίες κάθε χώρου κι όχι να τους υποτιμούμε. Σε πολλές περιπτώσεις γονείς απαξιώνουν το ρόλο του δασκάλου επειδή πέτυχαν σε κάτι μεγαλύτερο επαγγελματικά. Παρόλο που δεν κάνουν όλοι εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς δεν σημαίνει πως η δουλειά των εκπαιδευτικών είναι απλή και αμφισβητήσιμη. Κάθε επάγγελμα είναι διαφορετικό και αν χρειάζεται κάτι να κρίνουμε στον καθένα ας είναι το πόσο κάνει καλά τη δουλειά του κι όχι ποια δουλειά κάνει.

Χαρακτηριστικό της εποχής στις οικογένειες είναι φυσικά η έλλειψη χρόνου. Οι σύγχρονοι γονείς συνήθως δουλεύουν κι οι δυο, πολλές φορές σε εργασίες καριέρας, ενώ παράλληλα προσπαθούν για τη συνεχή τους επιμόρφωση. Γεγονότα που συντελούν στο να έχουν λιγότερο χρόνο. Η έννοια του ποιοτικού χρόνου κάπως έτσι ήρθε στη ζωή μας. Παλιότερα όμως ο χρόνος ήταν απλά ποσοτικός. Οι γονείς έβλεπαν τα παιδιά τους κάθε μέρα, πολλές ώρες αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ελάχιστα πράγματα έκαναν μαζί τους. Μπορεί τα παιδιά να ήξεραν που ήταν η μαμά τους, που θα έβρισκαν τον μπαμπά τους, δεδομένα σταθερά τα οποία δημιουργούσαν συναισθηματική ασφάλεια, παρόλο που δεν μοιράζονταν μαζί τους καταστάσεις ή συναισθήματα.

Στο σήμερα που ο χρόνος είναι περιορισμένος αλλά οι γονείς πιο διαθέσιμοι να παίξουν, να τρέξουν, να χαρίσουν όλη τους την προσοχή πού είναι το πρόβλημα; Όταν ο χρόνος είναι λίγος δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε μια δυσάρεστη κατάσταση. Να διαπραγματευτούμε με τα παιδιά, να αντέξουμε την γκρίνια όταν έχουμε μόλις μια ώρα πριν πέσουν για ύπνο. Αυτό κάνει τους γονείς να ενδίδουν πιο εύκολα από ενοχές και το αποτέλεσμα είναι τα παιδιά να υιοθετούν συμπεριφορές ακραίες κάθε φορά που θέλουν οτιδήποτε. Η λύση και πάλι είναι να τα βρούμε με τον εαυτό μας, καθώς το παιδί ακόμα και σε μια ή δυο ώρες μαζί με τον γονιό του χρειάζεται τριβή κάθε είδους και φυσικά δεν θα σταματήσει να τον αγαπά ή να τον βλέπει ως το σημαντικότερο άτομο στη ζωή του επειδή στην μία ώρα που τον είδε δεν έγινε το χατίρι του.

Οι πολλοί ρόλοι έχουν δημιουργήσει μια ακόμη σύγχυση στους σημερινούς γονείς. Είναι επαγγελματίες, σύντροφοι, φίλοι, συνάδελφοι και χρειάζονται και προσωπικό χρόνο μέσα σε όλα αυτά. Ενώ παλιότερα μια γυναίκα ήταν μάνα με την υποχρέωση να φροντίζει τα παιδιά και το σπίτι και ο πατέρας να φροντίζει να μην λείψει κάτι από την οικογένεια, χωρίς πολλές έως καθόλου φιλοδοξίες. Σήμερα τα πράγματα είναι αλλιώς και καλά κάνουν. Ο γονιός που γεμίζει την ψυχή του είναι καλύτερος γονιός. Και πάλι η βάση της επιτυχίας έγκειται στο να βρει τι τον γεμίζει, τι μπορεί να κάνει με τις συνθήκες  που έχει και να πορευτεί με αυτό.

Η κοινωνία έχει και πάλι τον τρόπο να δημιουργεί επιταγές και «πρέπει» και να μπερδεύει τους ανθρώπους που θέλουν το καλύτερο για αυτούς και την οικογένεια τους. Όσο κι αν φωνάζουν σαν άλλες σειρήνες ο κάθε γονιός οφείλει να ψάξει μέσα του και να βρει την αλήθεια του και να την προσφέρει απλόχερα στην οικογένεια που έχει. Θα είναι το καλύτερο παράδειγμα για μεγαλώσει παιδιά ικανά και ισορροπημένα.

Τα πράγματα είναι απλώς διαφορετικά, οφείλουμε να το κατανοήσουμε και να το αποδεχτούμε. Προσωπικά πιστεύω πως καλώς ήρθε η αλλαγή. Η αθωότητα που υπήρχε ήταν επιφανειακή, τα στερεότυπα υπήρχαν κι έκαναν κακό σε πολλά παιδιά που έγιναν δυστυχισμένοι ενήλικες. Τα πράγματα βρίσκονται σε σταυροδρόμι και ο μόνος δρόμος για να πετύχουν είναι οι άνθρωποι που δημιουργούν μια οικογένεια να είναι συνειδητοποιημένοι, ανοιχτόμυαλοι και να προσπαθούν για την ψυχική τους ισορροπία. Αν το κάνουν αυτοί θα το κάνουν και τα παιδιά τους!

 

 

Έχει διαβαστεί 3105 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 9 °C
Άνεμος ΒΒΔ 4-6 μποφόρ

Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 1 ως 11 °C
Άνεμος ΔΝΔ 2-4 μποφόρ

Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 2 ως 13 °C
Άνεμος ΔΒΔ 1-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 242 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)