Παρασκευή, 03 Δεκ, 2021

  • Δωρεάν rapid tests στη Νάουσα
  • Χριστουγεννιάτικο Bazaar της Πρωτοβουλίας για το Παιδί
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό
  • Πρωτοβουλία Τάσου Μπαρτζώκα για την ανέγερση νεόκτιστου Ειδικού Σχολείου Αλεξάνδρειας
  • Ο Δήμαρχος Βέροιας κοντά στους μαθητές του ΕΕΕΕΚ Βέροιας
  • Ο Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑμεΑ: Είναι μέρα αγώνα για λύσεις στα προβλήματα των ανθρώπων με αναπηρίες και όχι αφορμή για μεγάλα λόγια
Δωρεάν rapid tests στη Νάουσα 1 Χριστουγεννιάτικο Bazaar της Πρωτοβουλίας για το Παιδί2 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό3 Πρωτοβουλία Τάσου Μπαρτζώκα για την ανέγερση νεόκτιστου Ειδικού Σχολείου Αλεξάνδρειας4 Ο Δήμαρχος Βέροιας κοντά στους μαθητές του ΕΕΕΕΚ Βέροιας5 Ο Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑμεΑ: Είναι μέρα αγώνα για λύσεις στα προβλήματα των ανθρώπων με αναπηρίες και όχι αφορμή για μεγάλα λόγια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

«Όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα»

Πέρασαν 77 χρόνια από κείνη τη «Ματωμένη Κυριακή» της 3ης του Δεκέμβρη 1944. Δεν είχαν περάσει καν δυο μήνες από την απελευθέρωση της πρωτεύουσας από τους Γερμανούς και ο λαός της Αθήνας ματοκυλίστηκε από το νέο κατακτητή. Δυο μέρες πριν, είχε προηγηθεί το ιταμό τελεσίγραφο του στρατηγού Σκόμπι και της ελληνικής πλουτοκρατίας για ... Περισσότερα

Και μέτρα και κοροϊδία...

από Η Άλλη Άποψη

Με το ένα χέρι η κυβέρνηση ψηφίζει νόμους που σακατεύουν το λαό και, από την άλλη, υπόσχεται μέτρα που δήθεν θα «κλείσουν πληγές» και θα «αποκαταστήσουν αδικίες», όπως έλεγε το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το επόμενο διάστημα σκοπεύουν να θεσμοθετήσουν ένα «Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης», στο οποίο θα βάζουν το πλεόνασμα πάνω απ' το στόχο για κάθε χρονιά και ορισμένα άλλα κρατικά έσοδα, με τα οποία θα χρηματοδοτούν δράσεις για την ανακούφιση τάχα του λαού.

Ποιες είναι αυτές οι δράσεις, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό; Η επέκταση του προγράμματος για το κατώτατο εγγυημένο εισόδημα, «ώστε να πιάσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού», η διατήρηση του προγράμματος για την «καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης» και τα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας».

Και μόνο η απαρίθμησή τους δείχνει το μέγεθος της κοροϊδίας, που επιχειρεί η κυβέρνηση σε βάρος του λαού.

Ο Αλ. Τσίπρας τα είπε αυτά την ίδια μέρα που η κυβέρνηση ψήφισε νέα φοροληστρικά μέτρα ύψους 1,9 δισ. ευρώ, έχοντας προηγουμένως φορτώσει στις πλάτες ασφαλισμένων και συνταξιούχων το νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό. Ολα αυτά τα μέτρα αθροίζονται σ' εκείνα που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και κάνουν το λαό δραματικά φτωχότερο, έχοντας επίσης εξαθλιώσει τμήματά του, για να ανακάμψει το κεφάλαιο.

Αυτήν την ακραία φτώχεια προσπαθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση και υπόσχεται να δώσει ψίχουλα γι' αυτόν το σκοπό. Ετσι, από τη μια, παίρνει από τις τσέπες του λαού 10 και πλέον δισ. ευρώ με το Ασφαλιστικό και το νέο Φορολογικό και, από την άλλη, υπόσχεται να διαθέσει 700 εκ. ευρώ το 2016 (αν ποτέ τα δώσει...) για τα μέτρα που περιγράφονται πιο πάνω.

Το κατώτατο εγγυημένο εισόδημα, που ανακοίνωσε τις προάλλες η κυβέρνηση, είναι ένα πρόγραμμα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, που προβλέπει χρηματική ενίσχυση σε απόρους μέχρι να συμπληρώσουν εισόδημα στο όριο της στατιστικής φτώχειας (κάτω από 5.000 ευρώ το χρόνο). Ανάλογα στοχευμένα στους πιο φτωχούς είναι και τα άλλα μέτρα που περιλαμβάνονται στο λεγόμενο πρόγραμμα για την «καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Οσο για τα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας», είναι το χαλάκι κάτω από το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να κρύψει την τεράστια ανεργία, καθώς προβλέπουν την απασχόληση ανέργων για οκτώ μόλις μήνες σε δήμους και άλλες υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, χωρίς καμιά παραπέρα προοπτική για τον «ωφελούμενο», όπως ονομάζεται, πέρα από την επιστροφή στην ανεργία.

Να, λοιπόν, ποια είναι τα όρια της «κοινωνικής πολιτικής», που δεσμεύεται να ασκήσει η κυβέρνηση, για να ανακουφίσει τάχα το λαό από τα μέτρα που παίρνει με καταιγιστικούς ρυθμούς, για να ανακάμψουν η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Τα ποσά που λέει ότι σκοπεύει να δαπανήσει γι' αυτόν το σκοπό, είναι πραγματικά σταγόνα στον ωκεανό των κονδυλίων και των προνομίων που ήδη έχει δώσει και των νέων που ετοιμάζει για το κεφάλαιο με τον αναπτυξιακό νόμο, χώρια τα άλλα μέτρα που θα νομοθετήσει για λογαριασμό του μέσα στο καλοκαίρι.

Μ' αυτά και μ' αυτά, θυμηθήκαμε τη φράση που είπε ο πρωθυπουργός πριν από λίγες μέρες ξανά από το βήμα της Βουλής: «Αριστερό και ριζοσπαστικό δεν είναι να φαντασιώνεσαι μια ιδεατή κοινωνία, αλλά να ματώνεις για να δημιουργήσεις συνθήκες όπου θα μπορέσουν να ευδοκιμήσουν πολιτικές υπέρ των πολλών».

Πράγματι, οι τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης δίνουν περιεχόμενο στα λόγια του Αλ. Τσίπρα: «Αριστερό και ριζοσπαστικό» για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είναι να υπηρετεί με συνέπεια το κεφάλαιο όπως και κάθε προηγούμενη αστική κυβέρνηση και να προσπαθεί να διαχειριστεί τη φτώχεια του λαού με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το έκαναν και οι προκάτοχοί τους... (Αναδημοσίευση από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ 24/5/2016)

Έχει διαβαστεί 308 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Συννεφιασμένος
Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 11 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 8 ως 14 °C
Άνεμος Ν 1-3 μποφόρ

Σάββατο, 04 Δεκεμβρίου

Συννεφιασμένος
Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 5 ως 14 °C
Άνεμος Α 1-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 254 επισκέπτες και 0 μέλη.