Τρίτη, 05 Δεκ, 2023

  • Πάνω από 6 στους 10 αυτοαπασχολούμενους θα πληρώσουν παραπάνω φόρο!
  • Ερμαιο στα «κοράκια» των servicers εκατομμύρια χρεωμένα νοικοκυριά
  • ΣΥΡΙΖΑ: Συναίνεση για δημοσιονομική αναβάθμιση, ελληνοτουρκικά και επιστολική ψήφο
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Παρουσιάστηκε ο Γ2 Τόμος του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ από την Ελ. Μπέλλου
  • Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Π. Φιρτινίδου
  • Ο Κ. Σκανδαλίδης στη Βέροια
Πάνω από 6 στους 10 αυτοαπασχολούμενους θα πληρώσουν παραπάνω φόρο!1 Ερμαιο στα «κοράκια» των servicers εκατομμύρια χρεωμένα νοικοκυριά2 ΣΥΡΙΖΑ: Συναίνεση για δημοσιονομική αναβάθμιση, ελληνοτουρκικά και επιστολική ψήφο3 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Παρουσιάστηκε ο Γ2 Τόμος του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ από την Ελ. Μπέλλου4 Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Π. Φιρτινίδου5 Ο Κ. Σκανδαλίδης στη Βέροια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κυβέρνηση και προμηθευτές λένε στους καταναλωτές «Διαλέξτε πώς θα χάσετε... »

Στην τελική ευθεία έχει μπει το νέο σύστημα χρεώσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα που θα ισχύσει από την 1η Γενάρη και θα προκαλέσει ένα νέο ...ηλεκτροσόκ σε εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά.Από 1.1.2024, λοιπόν, αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης και όχι μόνο δεν θα περιλαμβάνει καμία απολύτως μείωση, αλλά επανέρχεται η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λ... Περισσότερα

Και πάλι για το κόμμα της Ν.Δ.

από Η Άλλη Άποψη
Και πάλι για το κόμμα της Ν.Δ.

Γράφει ο Σίμος Ανδρονίδης, υποψήφιος διδάκτορας ΑΠΘ

Όπως είναι γνωστό, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, (Ν.Δ) αυτές τις ημέρες εορτάζει την επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυση του (1974-2014). Ο δημοσιογραφικός λόγος τείνει να εστιάζει στην ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου της Ν.Δ Αντώνη Σαμαρά στη Χαλκιδική. Όμως οφείλουμε να εστιάσουμε την ανάλυση μας στην κοινωνική και πολιτική «κίνηση» της Νέας Δημοκρατίας την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, εκκινώντας από την  διαπίστωση ότι είναι εκείνο το «κρισιακό» πολιτικό κόμμα που υλοποιεί μία πολιτική στρατηγική αναδιανομής πλούτου και κοινωνικής ισχύος «από τα κάτω» προς «τα άνω». Πιο συγκεκριμένα, ο πολιτικός «οργανισμός» της Νέας Δημοκρατίας «εσωτερικεύει» δομικά και εκφράζει πολιτικά δύο «γραμμές»: 1. Μία συγκεκριμένη και προσίδια «υλικότητα» της εξουσίας που εκφράζεται με την «ολική κρατικοποίηση» του κόμματος και με την πρόσδεση του στο πεδίο «δράσης» του άρχοντος αστικού συγκροτήματος εξουσίας. 2. Διατηρεί ένα συγκεκριμένο «χωρικό» εύρος δραστηριοποίησης, το οποίο νοείται ως μία προϊούσα «κίνηση» αναδιαμόρφωσης του κοινωνικού και πολιτικού γίγνεσθαι. Πλέον ο πολιτικός «οργανισμός» Νέα Δημοκρατία, δεν αρθρώνει και δεν  συναρθρώνει απλώς κοινωνικά συμφέροντα, αλλά τα μετατοπίζει δομικά στο πεδίο του κράτους αναπλάθοντας τα ως «κυριαρχικά» κοινωνικά-ταξικά συμφέροντα. Αυτή είναι η βασική πολιτική επιδίωξη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

 Η πρώιμη και περιώνυμη «αντιμνημονιακή» στάση του κόμματος απείχε από το πεδίο δραστηριοποίησης και κινητοποίησης ενάντια σε μία πολύ συγκεκριμένη «Μνημονιακή» και ταξική (αστική) διευθέτηση συμφερόντων.  Εξάλλου, και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς είχε δηλώσει επιγραμματικά πως η περιώνυμη «αντιμνημονιακή» στάση της Ν.Δ δεν ήταν τίποτε άλλο από μία προσπάθειας αποτροπής μίας απότομης και εξόχως «ποιοτικής» όξυνσης των ταξικών-εργατικών αγώνων που κατευθύνονταν ενάντια στην ταξική Μνημονιακή διαχείριση των συμφερόντων του άρχοντος αστικού συγκροτήματος εξουσίας.

 Έτσι, η Ν.Δ, την Μνημονιακή περίοδο ανασυγκροτήθηκε ως πολιτικό κόμμα «αντιμνημονιακού περιτυλίγματος», που όμως ήδη ενσωμάτωνε και εγκολπωνόταν το περιεχόμενο μίας προσίδιας και ταξικής «υλικότητας». Η πολιτική δραστηριοποίηση του κόμματος τέμνεται και ανατέμνεται την περίοδο ανάληψης των κυβερνητικών καθηκόντων.

 Από τον Ιούνιο του 2012 και έπειτα, η Ν.Δ απεμπολεί (σε κυβερνητικό επίπεδο) τα όποια κοινωνικά χαρακτηριστικά διέθετε, παράγοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις για μία «σχεσιακή» (προς το άρχον συγκρότημα εξουσίας) ρύθμιση στρατηγικών στόχων και διαχείριση κοινωνικών συμφερόντων, καθώς και για μία εκ των «άνω» απεύθυνση και εγκιβώτιση του πολιτικού κόμματος. Και η εγκιβώτιση ορίζεται ως κρατική, ως εγκιβώτιση ενός προσίδιου και «ολικού-μνημονιακού» μετασχηματισμού του κόμματος.

 Σε αυτό το εξόχως φορτισμένο κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο η Νέα Δημοκρατία αρχίζει να υιοθετεί, δίπλα στα κλασικά «φιλελεύθερα» χαρακτηριστικά που προσδιόριζαν την φυσιογνωμία της, και τα χαρακτηριστικά μίας αυταρχικής κοινωνικής και πολιτικής πράξης που τείνει να προτάσσει την εφαρμογή του ιδεολογήματος, ‘νόμος και τάξη’. Με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ανάδυση και την διαμόρφωση ενός ιδιότυπου «αυταρχικού κρατισμού» μνημονιακής πολιτικής και ιδεολογικής φοράς. Και εντός αυτού του «χωρικού» πεδίου αυταρχικής-κατασταλτικής κοινωνικής πράξης και μισαλλόδοξου πολιτικού-ιδεολογικού λόγου «εκκινούν» και οι σχέσεις μεταξύ Ν.Δ και νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής. 

Το πρόταγμα μίας περισσότερο αυταρχικής ρύθμισης και «οργάνωσης» των κοινωνικών σχέσεων αρχίζει να υπερέχει έναντι της κλασικής φιλελεύθερης πολιτικής και ιδεολογικής φυσιογνωμίας του κόμματος της Ν.Δ. Έτσι, η μνημονιακή-εξουσιαστική ανασυγκρότηση του κόμματος εδράζεται πάνω στους εξής άξονες: 1. Σε μία πολιτική στρατηγική, σε ένα πολιτικό περιεχόμενο ρύθμισης των «ροών» της βαθιάς οικονομικής-καπιταλιστικής κρίσης εξόχως «χρήσιμο» για το αστικό μπλοκ εξουσίας, 2. Σε μία επιδίωξη υιοθέτησης και εφαρμογής αυταρχικών-κατασταλτικών πράξεων, που μεταβάλλουν ριζικά και δομικά την πολιτική και ιδεολογική φυσιογνωμία της Ν.Δ, συμβάλλοντας και σε μία δομική και προσίδια μετατόπιση στο χώρο της ακροδεξιάς ρητορικής. Εδώ τα πράγματα όμως είναι περισσότερο σύνθετα. Η Ν.Δ μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται ιδεολογικά και καταστατικά ως κόμμα φιλοευρωπαϊκό, φιλομεταρρυθμιστικό και φιλελεύθερο, όμως, την ίδια στιγμή, τείνει να προτάσσει μία αυταρχική πρακτική που ενσωματώνει τα νοήματα και τις «πράξεις» μίας ακροδεξιάς πολιτικής παράδοσης.

 Η προσωρινή αντίφαση μεταξύ λόγου και πράξης, αίρεται με την σταδιακή κατίσχυση  ενός μισαλλόδοξου και ξενοφοβικού πολιτικού και ιδεολογικού λόγου, ενός λόγου ‘τάξης και ασφάλειας’ που, στο πεδίο του κοινωνικού συμφύεται οργανικά με την δράση των καταπιεστικών μηχανισμών. Η δομική μεταβολή των όρων φιλελεύθερης συγκρότησης του κόμματος της Ν.Δ παράγει τους όρους για την ανάδυση ενός τύποις, «νέου» κόμματος, το οποίο αίροντας τις προϋποθέσεις καταστατικής του συγκρότησης, «φιλτράρει» και διαμεσολαβεί την κοινωνική και πολιτική του δραστηριοποίηση «επικοινωνώντας» με την κοινωνική συμμαχία που έχει συγκροτήσει το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.

 3. Τέμνει και ανατέμνει το πεδίο οργάνωσης, ρύθμισης και διαχείρισης των αστικών συμφερόντων. Σε αυτό το πλαίσιο ανανοηματοδοτεί εκ νέου το κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι, αρθρώνοντας και ανάγοντας σε «εθνικά» τα συγκεκριμένα κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντα της κυρίαρχης άρχουσας τάξης, ενώ, στο ίδιο πλαίσιο αφίσταται της κοινωνικής της διάστασης εξωθώντας (με τις πολιτικές που εφαρμόζει) στο κοινωνικό περιθώριο το μπλοκ των λαϊκών-καταπιεσμένων τάξεων, προχωρώντας και στην ιδεολογική στοχοποίηση των εργατικών αγώνων. Έτσι οι αγώνες των εργαζομένων παρουσιάζονται ως κινητοποιήσεις των «άκαμπτων συντεχνιών» που θέτουν μονίμως προσκόμματα στον κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό εκσυγχρονισμό της χώρας. 4. Οικοδομεί προνομιακές σχέσεις με συγκριμένες μερίδες της αστικής τάξης της χώρας, μερίδες που επιδιώκουν να πάρουν προβάδισμα στον εντεινόμενο ενδοαστικό ανταγωνισμό, και, 5. Διατηρεί τους όρους απεύθυνσης και συγκρότησης της ως κοινωνικής και πολιτικής δύναμης στο «χώρο» των καταπιεστικών μηχανισμών του κράτους (Σώματα ασφαλείας, Ένοπλες Δυνάμεις), αν και δέχεται πίεση λόγω της υψηλής επιρροής της Χρυσής Αυγής στους συγκεκριμένους «χώρους». Το κόμμα της Ν.Δ. προχωράει προς την διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, έχοντας να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα.

Έχει διαβαστεί 458 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Η «κρισιακή» πόλη
Προηγούμενο άρθρο
Η «κρισιακή» πόλη

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 277 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)