Τρίτη, 11 Μάι, 2021

  • Συλλυπητήριο μήνυμα της Ν.Ε  ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Ημαθίας
  • Στο 12% η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έξι μήνες μετά την έναρξη...
  • ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: Αποδέχεται ευθύνη του Δημοσίου για τυχόν βλάβες από εμβολιασμό
  • Σε τροχιά ανόδου οι ληξιπρόθεσμοι φόροι
  • Μπράβο στα κορίτσια!
  • Στο Βέρμιο με το "SOS Βέρμιο", Κυριακή 16/5/2021
Συλλυπητήριο μήνυμα της Ν.Ε  ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Ημαθίας1 Στο 12% η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έξι μήνες μετά την έναρξη...2 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: Αποδέχεται ευθύνη του Δημοσίου για τυχόν βλάβες από εμβολιασμό3 Σε τροχιά ανόδου οι ληξιπρόθεσμοι φόροι4 Μπράβο στα κορίτσια!5 Στο Βέρμιο με το "SOS Βέρμιο", Κυριακή 16/5/20216

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πατέντα στην ... κοροϊδία

Από την περασμένη Τετάρτη, όταν μετά από τρία εκατομμύρια θύματα της πανδημίας στον πλανήτη, η κυβέρνηση Μπάιντεν ...«θυμήθηκε» ότι απαιτούνται «έκτακτα μέτρα» και προανήγγειλε ότι επεξεργάζεται την κατάθεση πρότασης για μια προσωρινή «άρση» της πατέντας στα εμβόλια, οι εξελίξεις που μεσολάβησαν, με πιο χαρακτηριστική την κόντρα εντός ... Περισσότερα

Και πάλι για τα αιολικά πάρκα στο Βέρμιο

από Η Άλλη Άποψη
Και πάλι για τα αιολικά πάρκα στο Βέρμιο

Γραφει ο Αλέκος Χατζηκώστας

Η πρόσφατη ενημέρωση – συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Βέροιας (ΦΩΤΟ) σχετικά με το τεράστιο αιολικό πάρκο (συνολικά 7 πάρκα με 1555 ανεμογεννήτριες..) στο Βέρμιο την Τετάρτη 13/12 δεν μας έκανε σοφότερους. Οι εκπρόσωποι τόσο της εταιρείας, όσο και οι ειδικοί επιστήμονες δεν πρόσθεσαν παρά λεπτομέρειες στα όσα μέχρι τώρα γνωρίζαμε. Ας γίνουμε συγκεκριμένοι:

1.Οι εκπρόσωποι της εταιρείας επικέντρωσαν τη συζήτηση αφενός στα «οφέλη» που θα έχει η τοπική κοινωνία (θέσεις εργασίας, και το 3% του τζίρου),ενώ προσπάθησαν να εμφανίσουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον ελάχιστες. Από την πλευρά τους οι πανεπιστημιακοί εξέθεσαν με καθαρό τρόπο τις πολύμορφες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Όμως όπως από την αρχή έχουμε πάρει ξεκάθαρη ενάντια θέση , τονίζουμε και πάλι ότι το ζήτημα είναι πρώτιστα πολιτικό-οικονομικό και όχι τεχνοκρατικό!

2. Σκοπός των εταιρειών που δραστηριοποιούνται και στον τομέα των περίφημων ΑΠΕ είναι η αποκόμιση του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους. Και αυτό εξασφαλίζεται μέσω των αυξημένων τιμολογίων που πληρώνουμε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το πού και πόσες ανεμογεννήτριες θα τοποθετηθούν γίνεται με αυτό το κριτήριο και όχι της προσφοράς στην «τοπική κοινωνία». Δε συνιστά ανάπτυξη για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών αλλά ανάπτυξη για τα κέρδη των λίγων, ανάπτυξη με ελάχιστες και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας και πολλαπλές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία (αγροτική παραγωγή, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, τουρισμός) .Η τοπική οικονομία, οι συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων κατοίκων της περιοχής, αλλά και τα δικαιώματα των λαϊκών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας που θα δουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας να εκτοξεύεται για να αποσβέσει ο επενδυτής την επένδυσή του, γίνονται βορά στην κερδοφορία των επενδυτικών ομίλων.

3.Το δίλημμα όπως παρουσιάστηκε «λιγνίτης ή άνεμος» δεν είναι αληθινό. Οι επιπτώσεις για το περιβάλλον θα είναι μεγάλες και δεν μπορούν να κρυφτούν. Εκτεταμένη καταστροφή του περιβάλλοντος, της φυσιογνωμίας του όρους Βέρμιο που δεν αναιρείται από τις δήθεν φιλοπεριβαλλοντικές δικλίδες των μελετών και εγκρίσεων, των υποσχέσεων για υπό όρους αποκατάσταση του βουνού μετά την παύση της λειτουργίας. Τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος παίρνονται με γνώμονα να είναι αειφόρος η κερδοφορία της επένδυσης. Είναι τα ελάχιστα αναγκαία για να μπορούν να εκμεταλλεύονται για πολλά χρόνια το βουνό και παράλληλα να κερδίζουν τη λαϊκή συγκατάθεση σε άλλο ένα έγκλημα.

4. Θα το υπογραμμίσουμε: Η συνδυασμένη ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών των λαϊκών στρωμάτων είναι στον αντίποδα της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και των ιδιωτικών επενδύσεων που προωθεί η ΕΕ (και από τους περισσότερους ομιλητές θεωρήθηκε ως θέσφατο) και επιτάσσουν οι ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων. Η προώθηση της ιδιωτικοποιημένης ηλεκτρικής ενέργειας και τέτοιων επενδύσεων με γνώμονα το ποσοστό κέρδους, είναι αναπόσπαστα δεμένη με την ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Τα διάφορα νομοθετικά πακέτα της ΕΕ για την Ενέργεια έχουν ακριβώς αυτό το χαρακτήρα, να αναδείξουν την Ενέργεια σε πεδίο προνομιακής τοποθέτησης των κεφαλαίων των ομίλων. Η κάλυψη των συνδυασμένων λαϊκών αναγκών στην Ενέργεια μπορεί να προκύψει μόνο με έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης όπου η Ενέργεια δεν θα είναι εμπόρευμα, και γενικότερα, η παραγωγή θα σχεδιάζεται κεντρικά με γνώμονα τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του!

 

 

Έχει διαβαστεί 311 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 21 °C
Άνεμος Ν 0-1 μποφόρ

Τρίτη, 11 Μαϊου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 11 ως 24 °C
Άνεμος Α 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 12 Μαϊου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 12 ως 24 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 1235 επισκέπτες και 0 μέλη.