Δευτέρα, 17 Ιαν, 2022

  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 17/1
  • Οι…δύο στολές
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ: Οι φοιτητές έχουν ανάγκη από μέτρα προστασίας της υγείας όχι από Πανεπιστημιακή Αστυνομία
  • ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΠΟΧΙΟΝΙΣΜΟΣ ΟΡΕΙΝΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ
  • ΣΩΜΑΤΕIA ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ & ΟΑΕΕ ΝΑΟΥΣΑΣ:OΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
  • Βέροια: Υπογραφή σύμβασης «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ»
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 17/11 Οι…δύο στολές2 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ: Οι φοιτητές έχουν ανάγκη από μέτρα προστασίας της υγείας όχι από Πανεπιστημιακή Αστυνομία3 ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΠΟΧΙΟΝΙΣΜΟΣ ΟΡΕΙΝΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ 4 ΣΩΜΑΤΕIA ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ & ΟΑΕΕ ΝΑΟΥΣΑΣ:OΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ5 Βέροια: Υπογραφή σύμβασης «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Η περιουσία των 10 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου διπλασιάστηκε μέσα στην πανδημία!!!

Η περιουσία των δέκα πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου έχει διπλασιαστεί από την αρχή της πανδημίας, την ώρα που τα εισοδήματα του 99% της ανθρωπότητας μειώθηκαν, σύμφωνα με έκθεση της Oxfam που δημοσιεύθηκε σήμερα. “ Η ενίσχυση των οικονομικών ανισοτήτων, των φυλετικών ανισοτήτων, των ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων και μεταξύ κρατ... Περισσότερα

Καλπάζουν ανεργία και αλχημείες στα στατιστικά στοιχεία

από Η Άλλη Άποψη
Καλπάζουν ανεργία και αλχημείες στα στατιστικά στοιχεία

Γράφει η Ευγενία Καβαλλάρη

Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε ανακοινώθηκαν από τον ΟΑΕΔ τα στοιχεία της ανεργίας για το μήνα Ιούνιο. Αυτό που προκύπτει είναι η ραγδαία αύξηση της ανεργίας. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2019, φέτος έχουν προστεθεί 188.000 περισσότεροι άνεργοι, μια αύξηση της τάξης του 20% και συνολικά οι άνεργοι ανέρχονται σε 1.162.955.
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι μακροχρόνια άνεργοι, αυτοί που έχουν πάνω από 12 μήνες ανεργίας, φτάνουν τις 536.144, ενώ η ανεργία χτυπάει περισσότερο τις γυναίκες καθώς αποτελούν το 63,38%.
Ωστόσο αυτό που αποτυπώνει με μεγαλύτερη σαφήνεια τα κούφια λόγια της κυβέρνησης περί στήριξης των ανέργων, που μοναδικό στόχο έχουν τις εντυπώσεις, είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανήλθε σε 171.521 σε σύνολο 1.162.955 εγγεγραμμένων ανέργων(!). Δηλαδή ένα μόνο πολύ μικρό ποσοστών ανέργων έλαβε τον Ιούνιο επίδομα ανεργίας.
Φυσικά αυτά τα στοιχεία δεν αποτυπώνουν παρά ένα μικρό μέρος της πραγματικής εικόνας στην ελληνική κοινωνία, καθώς απουσιάζουν οι μισοάνεργοι και οι “σχεδόν” άνεργοι. Συγκεκριμένα δεν φαίνονται πουθενά οι εκατοντάδες χιλιάδες που τους τελευταίους μήνες έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους με τα μέτρα που πάρθηκαν, δεν περιλαμβάνονται επίσης οι εκατοντάδες χιλιάδες που δουλεύουν σε καθεστώς εκ περιτροπής και μερικής απασχόλησης και οι οποίοι αναμένεται συνεχώς να πολλαπλασιάζονται το επόμενο διά­στημα, καθώς όλες οι στοχεύσεις της κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης τείνουν προς τα εκεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόγραμμα “Συν-εργασία” που υλοποιεί η κυβέρνηση από τον προηγούμενο μήνα. Τέλος δεν θεωρούνται άνεργοι, αυτοί που μέσα στο μήνα έχουν έστω ένα ένσημο!
Να θυμίσουμε εδώ την επισήμανση που συμπεριέλαβε και στο δελτίο του για την οικονομία (16.7.2020) ο ΣΕΒ ότι “εάν ένα άτομο που δεν εργάζεται, δεν αναζητά ενεργά εργασία και δεν είναι διαθέσιμο να αναλάβει άμεσα εργασία δεν κατατάσσεται στους ανέργους αλλά στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό”. Με αυτόν τον ορισμό δίνεται μια πλασματική εικόνα του πραγματικού αριθμού των ανέργων, αφού ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων που δεν έχουν δουλειά κατατάσσεται στην κατηγορία του οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού, δηλαδή, των ανθρώπων που “δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να εργαστούν” όπως είναι οι συνταξιούχοι, παιδιά, νοικοκυρές, ανά­πη­ροι κτλ. Μια τέτοια πλαστογραφία καταγγέλθηκε και τον Ιούνη, όπως είχαμε σημειώσει και σε άρθρο της εφημερίδας μας της 20.6, όταν η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία καταχώρησε δεκάδες χιλιάδες άνεργους στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό.
Και δεν είναι μόνο αυτό το μαγείρεμα που γίνεται στα επίσημα στοιχεία της ανεργίας. Στις αρχές Ιούνη πάλι αποκαλύφθηκε στον Τύπο “μείζον θέμα αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων που αφορούν την αγορά εργασίας από το «θαύμα» της ΕΛΣΤΑΤ, που μείωσε τον αριθμό των ανέργων τον Μάρτιο κατά 200.000 άτομα, όσο και από την υπερδιπλάσια διαφορά των στοιχείων των ανέργων, που ανακοινώνουν δύο κρατικοί φορείς, ο ΟΑΕΔ και η ΕΛΣΤΑΤ”.
Μπροστά στη δυσοίωνη πραγματικότητα της διόγκωσης της ανεργίας, η κυβερνητική πολιτική απαντά από τη μια με αλχημείες στα στατιστικά στοιχεία για την ανεργία και, από την άλλη, με το να διαφημίζει και να επιδεικνύει τα περιβόητα προγράμματα “απασχόλησης” που προαναγγέλλουν 129.000 θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του έτους.
Ένα πρώτο σχόλιο που αξίζει να κάνουμε για τον αριθμό των δικαιούχων είναι ότι αφορά ένα ελάχιστο αριθμό του συνόλου των ανέργων. Έπειτα το πιο σημαντικό είναι το τι πραγματικά είναι αυτές οι θέσεις εργασίας. Δεν είναι παρά θέσεις που χαρίζουν στις επιχειρήσεις φτηνό εργατικό δυναμικό με πετσοκομμένα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και που δίνουν σε μερικούς εργαζόμενους προσωρινά μια μικρής διάρκειας απασχόληση.
Αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης των άνεργων αναμένεται να συνεχισθεί και να επιδεινωθεί καθώς σύμφωνα με τους άξονες πολιτικής της κυβερνητικής “επιτροπής Πισσαρίδη” η στήριξη του ΟΑΕΔ στους ανέργους προτείνεται να μειωθεί από 12 μήνες στους 6 μήνες και τα κομμένα κονδύλια για την οικονομική στήριξη των άνεργων να γίνουν επιδοτήσεις για «ιδιωτικά κέντρα κατάρτισης» ανέργων…

 

 

Έχει διαβαστεί 826 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 11 °C
Άνεμος ΒΒΔ 1-2 μποφόρ

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 3 ως 11 °C
Άνεμος ΝΝΔ 0-2 μποφόρ

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία -2 ως 7 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 765 επισκέπτες και 0 μέλη.