Κυριακή, 19 Μάι, 2024

  • Η Νέα Αριστερά για την επίσκεψη Μητσοτάκη: Έσπειρε ανισότητες & περικεφαλαίες, θερίζουμε ακρίβεια & αποσταθεροποίηση
  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Η κυβέρνηση να «κοντύνει» αποφασιστικά και αυτό μπορεί να γίνει με πιο δυνατό ΚΚΕ
  • Μία ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση στη Βέροια
  • Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας: Μνήμη της Γενοκτονίας του Ελληνικού Πληθυσμού του Εύξεινου Πόντου(1914-1923)
  • Νίκος Ανδρουλάκης από την Ημαθία: "Οι αγρότες νιώθουν εγκαταλελειμένοι"
  • Ν.Τ Ημαθίας της ΑΔΕΔΥ:  Κάλεσμα συμμετοχής στην 24ωρη πανυπαλληλική απεργία της 21ης Μάη
Η Νέα Αριστερά για την επίσκεψη Μητσοτάκη: Έσπειρε ανισότητες & περικεφαλαίες, θερίζουμε ακρίβεια & αποσταθεροποίηση1 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Η κυβέρνηση να «κοντύνει» αποφασιστικά και αυτό μπορεί να γίνει με πιο δυνατό ΚΚΕ2 Μία ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση στη Βέροια3 Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας: Μνήμη της Γενοκτονίας του Ελληνικού Πληθυσμού του Εύξεινου Πόντου(1914-1923)4 Νίκος Ανδρουλάκης από την Ημαθία: "Οι αγρότες νιώθουν εγκαταλελειμένοι"5 Ν.Τ Ημαθίας της ΑΔΕΔΥ:  Κάλεσμα συμμετοχής στην 24ωρη πανυπαλληλική απεργία της 21ης Μάη6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τα «λεφτόδεντρα» για το κεφάλαιο τα «ποτίζει» με αβάσταχτες θυσίες ο λαός

Με σπασμένα τα φρένα η ακρίβεια «σαρώνει» το λαϊκό εισόδημα, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα από τη φοροληστεία.Κι ενώ ο πρωθυπουργός βλέπει ...βελτιωμένες τις τιμές στα ράφια, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα τρόφιμα από πέρυσι τον Απρίλη (2023) σημειώθηκαν: Στο λάδι (63,7%), στα φρούτα (11,6%), στα ψάρ... Περισσότερα

Κρίσιμες «λεπτομέρειες»… (Με αφορμή την Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης)

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Κρίσιμες «λεπτομέρειες»… (Με αφορμή την Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης)

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας

 

Με αφορμή τα 75 χρόνια της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών παρουσιάζουμε ορισμένες κρίσιμες «λεπτομέρειες» για τον Β’ Π.Π και τον ρόλο την ΕΣΣΔ.

1. Συγκριτικός πίνακας Α’Π.Π και Β’ Π.Π

Κράτη που κήρυξαν τον πόλεμο :             33           70

Κλήθηκαν στα όπλα (σε εκατομ.):           74           110

Νεκροί (σε εκατ.):                                       10           34

Τραυματίες (σε εκατ.):                               20           28

Άμεσα πολεμικές δαπάνες (δισ. Δολ):       208      935

2. Μέλη του κομμουνιστικού κόμματος της ΕΣΣΔ στον πόλεμο

Το κομμουνιστικό κόμμα της ΕΣΣΔ εκτός από τη λύση των πολεμικών και οικονομικών προβλημάτων κατά τη διάρκεια του πολέμου έκανε και τεράστια πολιτική δουλειά, συνδεόμενο ακόμη περισσότερο με το λαό. Όσο πιο μεγάλες ήταν οι δοκιμασίες του πολέμου, τόσο περισσότεροι μαχητές στο μέτωπο και εργάτες στα μετόπισθεν έμπαιναν στο κόμμα. Ο πρωτοπόρος ρόλος του γράφτηκε και στις μάχες με το αίμα των μελών και στελεχών του. Στο δύσκολο 1942 μπήκαν στις γραμμές του κόμματος 1.340.000 νέα μέλη. Ο αριθμός των μελών του κόμματος κατά τη διάρκεια του πολέμου όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε πάνω από 1.600.000 μέλη. Στους πρώτους 6 μήνες του πολέμου το Κόμμα είχε πάνω από 500.000 νεκρούς, ενώ έως το 1945 είχαν δώσει τη ζωή τους περίπου 3.000.000 κομμουνιστές και κομμουνίστριες. Σχεδόν το 1/3 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής βρισκόταν στο μέτωπο. Συνολικά το ποσοστό του κομματικού δυναμικού που εντάχθηκε στις στρατιωτικές και παραγωγικές ανάγκες του πολέμου έφτασε το 81,8%. Ένας στους δύο άνδρες και γυναίκες των σοβιετικών Ενόπλων Δυνάμεων προς το τέλος του πολέμου ήταν οργανωμένος κομμουνιστής και κομσομόλος.

3. Η οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ και της Αγγλίας στην ΕΣΣΔ ήταν ουσιαστικά ασήμαντη. Μέχρι το τέλος του 1941 η βοήθεια που έφτασε στην  ΕΣΣΔ ήταν 535.000 δολάρια, ενώ το σύνολο των αμερικανικών αποστολών σε όλες τις χώρες, το 1941, έφτασε τα 741.000.000 δολάρια. Ολες οι αποστολές στην ΕΣΣΔ σε όλα τα χρόνια του πολέμου έφτασαν περίπου το 4% του προϊόντος που ο σοβιετικός λαός παρήγαγε κατά τη διάρκεια του πολέμου. Τις σπουδαίες επιστιμονικές και τεχνικές ανακαλύψεις τις κρατούσαν μυστικές οι κυρίαρχοι κύκλοι των ΗΠΑ και της Αγγλίας από την ΕΣΣΔ παρό το γεγονός ότι τις παραχωρούσαν στους αμερικανικούς οργανισμούς που ενίσχυαν τους πιο στενούς δεσμούς των καρτέλ με τα γερμανικά ταρστ.

4. Τιμηθέντες στην ΕΣΣΔ μεταπολεμικά

Σύμφωνα με τα στοιχεία τη 1 Ιουνίου 1946 πάνω από 7.000.000 στρταιώτες, ναυτικοί, αξιωματικοί, βραβεύτηκαν με μετάλλια και βραβεία της ΕΣΣΔ. 10.942 τιμήθηκαν με τον τίτλο του ήρωα της ΕΣΣΔ. Οι σοβιετικοί οπλίτες φάνηκαν αντάξιοι της εμπιστοσύνης του λαού τους και των λαών των ξένων χωρών και εκπλήρωσαν πλήρως τη ιστορική απελευθερωτική τους αποστολή.

Πρώτη δημοσίευση: https://atexnos.gr/

Έχει διαβαστεί 519 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Σώου για την...Marfin
Προηγούμενο άρθρο
Σώου για την...Marfin
Χρωστάμε...
Επόμενο άρθρο
Χρωστάμε...

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 812 επισκέπτες και 0 μέλη.