Τρίτη, 25 Ιούν, 2024

  • Η ΟΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
  • Με «οδηγό» τις απάνθρωπες κατευθύνσεις της ΕΕ η μεταναστευτική πολιτική
  • ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΜΑ «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ»: Αποχώρησαν δύο ακόμη βουλευτές
  • Σταματά από αύριο το καθημερινό φύλλο της «Αυγής»
  • ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να καταργηθεί και να μην ισχύσει φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
  • ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ: παρθούν μέτρα για την φορολογική δικαιοσύνη και την ανακούφιση των αυτοαπασχολουμένων
Η ΟΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ1 Με «οδηγό» τις απάνθρωπες κατευθύνσεις της ΕΕ η μεταναστευτική πολιτική2 ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΜΑ «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ»: Αποχώρησαν δύο ακόμη βουλευτές3 Σταματά από αύριο το καθημερινό φύλλο της «Αυγής»4 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να καταργηθεί και να μην ισχύσει φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής5 ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ: παρθούν μέτρα για την φορολογική δικαιοσύνη και την ανακούφιση των αυτοαπασχολουμένων6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Στοχοποιεί και τα επιδόματα ανεργίας η κυβέρνηση

Με τα επίσημα και πιο πρόσφατα στοιχεία της ΔΥΠΑ (Μάης 2024) να δείχνουν ότι από τους 794.752 εγγεγραμμένους ανέργους έλαβαν επίδομα ανεργίας μόλις 81.455 άνεργοι, δηλαδή ένας στους δέκα, οργή προκαλούν οι τροχιοδεικτικές βολές της κυβέρνησης για αλλαγές στην καταβολή και στο ύψος του επιδόματος.Πρακτικά πάνω α... Περισσότερα

9 Μάη 1945 - 9 Μάη 2015:70 χρόνια μετά, ο αντιφασιστικός αγώνας παραμένει επίκαιρος!

από Η Άλλη Άποψη
9 Μάη 1945 - 9 Μάη 2015:70 χρόνια μετά, ο αντιφασιστικός αγώνας παραμένει επίκαιρος!

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη μεγάλη νίκη των Συμμάχων έναντι του ναζισμού στις 9 Μάη 1945. Από τα ερείπια του πολέμου γεννήθηκε με σκληρή δουλειά ο σύγχρονος ευρωπαϊκός πολιτισμός ο οποίος επικαιροποίησε το πρόταγμα της ελευθερίας του ανθρώπου και ενισχύοντάς το με αυτό της ισότητας, έχτισε τοίχος προστασίας από την επανεμφάνιση ολοκληρωτικών φαινομένων. Εφτά δεκαετίες μετά, η ιδέα της ενωμένης και δημοκρατικής Ευρώπης χάνει σημαντικό έδαφος και νέοι εθνικισμοί αναπτύσσονται σε πολλές χώρες, όπως και στη δική μας.

Η απελευθέρωση της οικονομίας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης συγκέντρωσε τεράστια οικονομική και πολιτική δύναμη σε λίγα χέρια ενώ ταυτόχρονα, άφησε εκτός οικονομικού συστήματος μάζες Ευρωπαίων εργαζομένων οι οποίοι κατά εκατομμύρια μένουν άνεργοι, ανασφάλιστοι και φτωχοί. Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με το δόγμα «τα κέρδη στους ιδιώτες, οι ζημιές στα κράτη», όχι μόνο δεν περιόρισε την ύφεση και τις κοινωνικές ανισότητες, όχι μόνο δεν διαφύλαξε τα ευρωπαϊκά κεκτημένα αλλά έθρεψε το σπόρο του εθνικισμού, στρέφοντας αρκετούς πολίτες εναντίον μιας δημοκρατίας που αδυνατεί να τους προστατέψει και τον ένα λαό απέναντι στον άλλο, νοσταλγούς μιας κλειστής και ξενοφοβικής κοινωνίας.

Σε αυτή την επέτειο της αντιφασιστικής νίκης, όπως και σε κάθε επέτειο οφείλουμε να θυμόμαστε και να τιμούμε τα εκατομμύρια αυτών που με αυταπάρνηση θυσιάστηκαν στα πεδία των μαχών, στα εκτελεστικά αποσπάσματα και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης για να ηττηθεί η ιδεολογία του μίσους. Είτε ήταν κομμουνιστές, σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθεροι, είτε Ρώσοι, Βρετανοί, Γάλλοι και Έλληνες. Την ίδια ώρα, οφείλουμε να διαμορφώσουμε και να παλέψουμε για τις σύγχρονες δικές μας αφηγήσεις, μιας ενωμένης Ευρώπης δημοκρατίας κι αλληλεγγύης και ως εκ τούτου να αρθρώσουμε ένα ηγεμονικό λόγο της δημοκρατίας απέναντι στον εθνικισμό και τον ανορθολογισμό που δηλητηριάζουν τη σύγχρονη κοινωνία.

Για το Ανθρώπινο Δυναμικό,

Στέργιος Καλπάκης

Εκπαιδευτικός, ειδ. Ιστορία & Πολιτισμός.

Έχει διαβαστεί 467 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 404 επισκέπτες και 0 μέλη.