Τρίτη, 25 Μάρ, 2025

  • Κατάπαυση του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα: Συμφωνία Ρωσίας και Ουκρανίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ
  • Επέστρεψε η Εθνική Στίβου από την Κίνα
  • «Δεν είμαστε αναλώσιμοι». Νεκρός εργάτης σε εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο
  • Αφορμή η εθνική επέτειος για να εξαπολύσει τα περί «εθνικής ομοψυχίας» προειδοποιώντας για τους «ταραγμένους καιρούς» στους οποίους ζει ο λαός
  • ΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΔΕΔΥ: Η «αξιολόγηση» του κράτους έγινε στις 28/2 όταν ο λαός φώναξε ότι το κράτος είναι βάρβαρο, αδίστακτο και αντιλαϊκό
  • ΜΗΝΥΜΑ ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ
Κατάπαυση του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα: Συμφωνία Ρωσίας και Ουκρανίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ1 Επέστρεψε η Εθνική Στίβου από την Κίνα2 «Δεν είμαστε αναλώσιμοι». Νεκρός εργάτης σε εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο3 Αφορμή η εθνική επέτειος για να εξαπολύσει τα περί «εθνικής ομοψυχίας» προειδοποιώντας για τους «ταραγμένους καιρούς» στους οποίους ζει ο λαός4 ΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΔΕΔΥ: Η «αξιολόγηση» του κράτους έγινε στις 28/2 όταν ο λαός φώναξε ότι το κράτος είναι βάρβαρο, αδίστακτο και αντιλαϊκό5 ΜΗΝΥΜΑ ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ενας «ακήρυχτος» πόλεμος !

Του Αλέκου Χατζηκώστα *Τις περισσότερες φορές δεν περνά καν ως είδηση. Και όμως τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά! Κάνουμε λόγο για τα περίφημα «εργατικά ατυχήματα»Το 2023 αναγγέλθηκε ρεκόρ εργατικών «ατυχημάτων» (15.000), τα περισσότερα από το 2000. Τα 108 από αυτά ήταν θανατηφόρα. Δηλαδή, κάθε τρεις εργάσιμες μέρες ένας εργαζόμενος χάν... Περισσότερα

«Μετά την 21ην Απριλίου η γαλήνη η οποία είχε σβύση, ήλθε πάλιν εις την οικογένεια σου» (Ντοκουμέντο της Χούντας)

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
«Μετά την 21ην Απριλίου η γαλήνη η οποία είχε σβύση, ήλθε πάλιν εις την οικογένεια σου» (Ντοκουμέντο της Χούντας)

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας 

Το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967 χτύπησε με ιδιαίτερη μανία το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Από τις πρώτες μέρες επιβολής του πάνω από  270 συνδικαλιστικές οργανώσεις διαλύθηκαν ενώ εκατοντάδες συνδικαλιστές (κατά τη πλειοψηφία αριστεροί) συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στις φυλακές και εξορίες.

Η στρατιωτική κυβέρνηση διατήρησε μέχρι το 1969 στην ηγεσία της ΓΣΕΕ τον διαβόητο εργατοπατέρα Φώτη Μακρή και κατόπιν τον αντικατέστησε με τον Γιάννη Καμπανέλλη. Σε όσες συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν διαλύθηκαν, είτε διατηρήθηκαν διοικήσεις που δήλωσαν αφοσίωση στο καθεστώς είτε διορίστηκαν νέες, αποτελούμενες από πρόσωπα ακροδεξιάς ιδεολογικοπολιτικής τοποθέτησης. Οι εγκάθετοι, μάλιστα, της χούντας στη ΓΣΕΕ πραγματοποίησαν και «Συνέδριο» το 1970 για να «νομιμοποιήσουν» τους διορισμούς τους.

Το ντοκουμέντο που παρουσιάζουμε αφορά την εγκάθετη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βέροια (Αρχείο; ΓΑΚ Ν. Ημαθίας) και αφορά τη στάση της απέναντι στο «δημοψήφισμα για το Σύνταγμα το 1968», μία προσπάθεια «φιλελευθεροποίησης» του στρατοκρατικού καθεστώτος.

Εδώ συμπληρωματικά να υπογραμμίσουμε τα εξής:

-Το «δημοψήφισμα» πραγματοποιήθηκε στις 29 Σεπτέμβρη και τα «αποτελέσματα» που έδωσε η χούντα ήταν: ΝΑΙ 4.368.542 (91,87%), ΟΧΙ 391.923 (7,76%). Η αποχή ήταν 22,5%, ενώ υπήρξαν και 18.515 ‘άκυρα (0,375). Να σημειώσουμε ότι πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες συλλήψεις τις παραμονές του δημοψηφίσματος, είτε προληπτικά, είτε γιατί προπαγάνδιζαν το ΟΧΙ…

– Το ΚΚΕ από τη πρώτη στιγμή χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως «κωμική μεταμφίεση των στρατοκρατών της χούντας- σε πολιτικούς», ενώ τη ταυτόχρονη εξαγγελία  αμνηστίας ως «χονδροειδείς ελιγμούς» με σκοπό τη «νομιμοποίηση του στραγγαλισμού και των στοιχειωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων του λαού». Οσο δε αφορά τον ταξικό χαρακτήρα του νέου αστικού Συντάγματος τόνιζε σε άρθρο του ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ «Μέσω του Συντάγματος και των αρχών του, η αστική τάξη προσδίδει στις πράγματι καθιερωμένες σχέσεις κυριαρχίας και υποταγής τη μορφή νομικοπολιτικών σχέσεων. Με τον τρόπο αυτό, η θέληση της κυρίαρχης τάξης, ή μιας ορισμένης μερίδας της , εκδηλώνεται σαν παλλαϊκή θέληση και μετατρέπεται σε συνταγματική πράξη»

Το ντοκουμέντο

 

Ουσιαστικά αναπαράγει βασικά ιδεολογήματα της χούντας με στόχο φυσικά τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων αλλά και την καλλιέργεια ταξικής ειρήνης.

Χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει: «…Αν ρίξεις μια ματιά στο παρελθόν θ’ αντιληφθής την κατάστασιν της ταξεώς μας πριν απ’ την επανάστασιν της 21η Απριλίου 1967.

-Τότε για τα αιτήματά σου κατέβαινες στο πεζοδρόμιο και τα συνθήματα σου γινόταν πολιτική εκμετάλλευσις.

-Οι υποσχέσεις της φαυλοκρατίας ήταν πάρα πολλές αλλά μόνον υποσχέσεις.

– Έτσι η κατάστασίς σου ήταν δραματική

– Μετά την 21ην Απριλίου η γαλήνη η οποία είχε σβύση, ήλθε πάλιν στην οικογένεια σου.

– Τώρα μπορείς ελεύθερα, χωρίς καμίαν εκμετάλλευσιν να κερδίζεις το ψωμί της οικογενείας σου.

– Με το νέον ΣΥΝΤΑΓΜΑ που καλείσε να επικυρώσης στις 29 Σεπτεμβρίου όλοι οι Ελληνες θα ζήσουμε ευτυχισμένοι..»

 

 

Πρώτη δημοσίευση:https://atexnos.gr/

Έχει διαβαστεί 535 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Κυκλοφόρησε το νέο (11ο) βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 274 επισκέπτες και 0 μέλη.