Τετάρτη, 28 Ιούλ, 2021

  • ΠΟΥ: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο και άλλα παρόμοια προϊόντα είναι επικίνδυνα για την υγεία
  • Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Πέτρος Φιλιππίδης
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 27/7
  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Δεν είναι σύγχρονο ένα σχολείο που διαχωρίζει τα παιδιά . Στον σκουπιδοτενεκέ η θέση του νομοσχεδίου
  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σχολείο της αγοράς με μαθητές «μοντελάκια» για τους μονοπωλιακούς ομίλους και όχι μορφωμένους
  • Ανταλλαγή Νέων στη Βέροια!
ΠΟΥ: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο και άλλα παρόμοια προϊόντα είναι επικίνδυνα για την υγεία1 Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Πέτρος Φιλιππίδης2 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 27/73 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Δεν είναι σύγχρονο ένα σχολείο που διαχωρίζει τα παιδιά . Στον σκουπιδοτενεκέ η θέση του νομοσχεδίου4 ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σχολείο της αγοράς με μαθητές «μοντελάκια» για τους μονοπωλιακούς ομίλους και όχι μορφωμένους5 Ανταλλαγή Νέων στη Βέροια!6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Στο «ψυγείο» και για φέτος ο κατώτατος μισθός

Μερικά ψίχουλα - κι αυτά από τον Γενάρη του 2022 - ως «αύξηση» στον κατώτατο μισθό αποφάσισε η κυβέρνηση, θέτοντας σε πλήρη εφαρμογή τον μηχανισμό μόνιμης συμπίεσης των κατώτερων μισθών που προβλέπει ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ). Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της χτεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο, εγκρίνο... Περισσότερα

Η «νέα πόλη»: Η εγγραφή του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής και η «κυοφορία» της εξέγερσης.

από Η Άλλη Άποψη
Η «νέα πόλη»: Η εγγραφή του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής και η «κυοφορία» της εξέγερσης.

Του Σίμου Ανδρονίδη, υποψήφιου διδάκτορα ΑΠΘ

Η σύγχρονη μητροπολιτική και όχι μόνο πόλη αποτελεί τον «χώρο» συμπύκνωσης και κορύφωσης  της εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας. Η διακίνηση κεφαλαίων, προϊόντων και εμπορευμάτων συντελείται στο πλαίσιο της πόλης, ως αποτέλεσμα της «χωρικής» διάρθρωσης του καπιταλισμού και του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Στο πλαίσιο της πόλης επιτελείται η προσίδια ανταλλαγή γνώσεων και μορφών επικοινωνίας που την ίδια στιγμή προσδίδουν στην πόλη τα χαρακτηριστικά εμπέδωσης της ανθρώπινης ύπαρξης. Εντός της περιμέτρου του «αστικού χώρου» συντελείται και η διακίνηση ανθρώπινου κεφαλαίου, ένα «κεφάλαιο» κατεξοχήν πολύτιμο για την παραγωγή και την  αναπαραγωγή του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής.

Η σύγχρονη μητροπολιτική πόλη νοείται ως «χώρος» όπου εγγράφονται τα χαρακτηριστικά εκείνα που προσδιορίζουν τον κεφαλαιοκρατικό τρόπο παραγωγής. Η ύπαρξη μεγάλων βιομηχανικών μονάδων στα περίχωρα των μεγάλων πόλεων, η διακίνηση ανθρώπων και κεφαλαίων, συμφύονται οργανικά με την αναπαραγωγή και την διεύρυνση του κεφαλαιοκρατικού κέρδους. Η διαμονή εκατομμυρίων εργαζομένων στα μεγάλα αστικά κέντρα, αποτελεί την «υλική» βάση ύπαρξης του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, με αποτέλεσμα ο καπιταλισμός να αποκτά μία συγκεκριμένη ταξική «υλικότητα», η οποία ισούται αφενός μεν τον προσδιορισμό της ποιότητας ζωής των εργαζομένων, αφετέρου δε με την αποκρυστάλλωση της ταξικής αντιπαράθεσης μεταξύ αστικής-εργατικής τάξης.

Στο πλαίσιο της πόλης αποκρυσταλλώνονται τρόποι άσκησης της κοινωνικής και πολιτικής διαπάλης, που σχετίζονται με τις δυνατότητες συγκρότησης κοινωνικών συμμαχιών οι οποίες τέμνουν οριζόντια και κάθεται το πολιτικό παίγνιο. Το άρχον συγκρότημα εξουσίας «περιχαρακώνει» και προσδιορίζει τα όρια της πόλεως, που είναι και τα όρια της κυριαρχίας του. Οι αστικές συνοικίες των μεγάλων πόλεων αποτυπώνουν την επιδίωξη σφυρηλάτησης της «αστικής-ταξικής ενότητας», ενώ ταυτόχρονα τις αποκόπτουν από τον «ενεργό» χώρο ύπαρξης και κυκλοφορίας του μπλοκ των λαϊκών-καταπιεσμένων τάξεων.

Η αστική-ταξική  μικρογραφία, όπως εκφράζεται μέσω της ύπαρξης αστικών «νησίδων» στο εσωτερικό των πόλεων, ισούται με την «ειδική» αποτύπωση της αστικής κυριαρχίας που την ίδια στιγμή, τείνει να υπερβεί τον τύποις «μικρόκοσμο» των πόλεων και να ανοιχθεί, μέσω του μετασχηματισμού της «ειδικής» κυριαρχίας σε «γενική», στο εθνικό επίπεδο, στο επίπεδο της συνολικής εδαφικής επικράτειας μίας χώρας. Στον αντίποδα αυτής της αστικής-χωροταξικής διάρθρωσης, κινούνται οι εργατικές συνοικίες, οι οποίες διαταράσσουν την κοινωνική κανονικότητα της πόλης. Αναδιατάσσουν τον «αστικό» χώρο, περικλείουν τον τρόπο ζωής και την καθημερινότητα των εργαζομένων, μετασχηματίζουν τις «αστικές» συνήθειες, ενώ την ίδια στιγμή, αποτυπώνουν, εντός ενός συγκεκριμένου «χωρικού» πλαισίου, την ταξική αντιπαράθεση δύο διαφορετικών «κόσμων». Πέρα από την χωροταξική διάρθρωση, η πραγματοποίηση διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων διαταράσσει την «αστική» κανονικότητα, αφήνοντας ρωγμές που εγγράφονται στο «σώμα» της πόλεως και αποτελούν «θραύσματα» ενεργής εναντίωσης στον κεφαλαιοκρατικό τρόπο παραγωγής.

Η πόλη αποτελεί τον «χώρο» όπου εγγράφονται όχι μόνο  τα χαρακτηριστικά του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής, αλλά επίσης και τα χαρακτηριστικά της διαμορφωθείσας εναντίωσης στον συγκεκριμένο τρόπο παραγωγής. Με αυτόν τον τρόπο ενσωματώνει μία διπλή λειτουργία: 1. Νοείται και ορίζεται ως «χώρος» αναπαραγωγής και διεύρυνσης του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, μέσω της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, και, 2. Νοείται και ορίζεται ως «χώρος κυοφορίας» της προλεταριακής εξέγερσης, ως «χώρος» ύπαρξης ενός αντεστραμμένου κοινωνικού ειδώλου που νοηματοδοτεί εκ νέου το αστικό «χωροχρονικό» πλαίσιο προσδίδοντας του συγκεκριμένα «προλεταριακά» χαρακτηριστικά. Το πέρασμα από τον έναν τρόπο παραγωγής στον άλλον, διαμορφώνει και τους όρους συγκρότησης των υποκειμένων εναντίωσης στον εκάστοτε τρόπο παραγωγής.

Στην Ελλάδα της βαθιάς και οξυμένης οικονομικής-καπιταλιστικής κρίσης, υπάρχουν οι ενεργητικές «ροές» αυτής της εναντίωσης που κινείται στο πλαίσιο της απόρριψης της τρέχουσας διαχείρισης της κρίσης προς όφελος του αστικού συνασπισμού εξουσίας. Αν και σε μικρότερη «ένταση» συγκριτικά με τα δύο  πρώτα «Μνημονιακά» έτη (2010-2012), οι ενεργητικές «ροές» εναντίωσης τέμνουν και αναδιατάσσουν ταυτόχρονα τον αστικό «χώρο». Η πραγματοποίηση μίας απεργιακής κινητοποίησης από τα ταξικά συνδικάτα, ο αγώνας των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών αποτελούν χαρακτηριστικές περιπτώσεις διαμόρφωσης των όρων σύγκρουσης μεταξύ κεφαλαίου-εργασίας.

Αν η πόλη εγγράφει τα χαρακτηριστικά της δράσης των κατασταλτικών μηχανισμών του αστικού κράτους, τότε, την ίδια στιγμή, οι συσσωματώσεις της κοινωνικής και πολιτικής διαπάλης επιδιώκουν να υπερβούν αυτή την κατασταλτική θέσμιση με δύο τρόπους: 1. Με την εκφορά και την άρθρωση ενός «αντικατασταλτικού» και αντιηγεμονικού πολιτικού λόγου, 2. Με την προσπάθεια πραγματοποίησης διαδηλώσεων που τείνουν να υπερβούν την προσίδια και «ισχυρή» κατασταλτική θέσμιση, διαμέσου της υιοθέτησης του σχήματος βία/αντιβία, το οποίο όμως  δεν λαμβάνει τα χαρακτηριστικά της «αντισυστημικής άσκησης αντιβίας», αλλά εκείνα τα χαρακτηριστικά που ορίζουν την δράση των εργατικών υποκειμένων εντός ενός ευρύτερου διεκδικητικού-αγωνιστικού πλαισίου.

Μία πολύ σημαντική προσπάθεια ανανοηματοδότησης του αστικού «χώρου» αποτέλεσε και η υποψηφιότητα του Κώστα Κουλουρίδη για τον δήμο της Χαλκίδας, στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Η συγκρότηση ενός αμιγώς εργατικού ψηφοδελτίου επέτρεψε την αναδιάταξη των δυνάμεων της εργατικής τάξης της Χαλκίδας. Με αυτό τον τρόπο έγινε δυνατό το πέρασμα σε μορφές εργατικής οργάνωσης και συσπείρωσης που κινούνται εντός ενός συγκεκριμένου αστικού πλαισίου.

Η πόλη της Χαλκίδας, εκείνη την περίοδο, η πόλη ως «χώρος» έκφρασης και διαμαρτυρίας ενάντια στην τρέχουσα διαχείριση της οικονομικής κρίσης προς όφελος της κυρίαρχης αστικής τάξης ενέγραψε τα χαρακτηριστικά της προσίδιας υπέρβασης όχι μόνο των συνεπειών της οικονομικής κρίσης αλλά και του ίδιου του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής, καθότι ο συνδυασμός της «Κινητοποίησης» του Κώστα Κουλουρίδη είχε εξαρχής ένα συγκεκριμένο ταξικό, αριστερό και ριζοσπαστικό πρόσημο. Η οικονομική και πολιτική κυριαρχία του αστικού συνασπισμού εξουσίας προσιδιάζει φυσικά στην γενικότερη εγγραφή στο πλαίσιο της πόλεως, του άστεως, του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής. Την ίδια στιγμή όμως, «γεννάει» και τις προϋποθέσεις υπέρβασης του. (του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής).

«Μπορούμε να ονομάζουμε Πόλη του Κεφαλαίου αυτή που προκύπτει όταν αναπτύσσεται στον χώρο το πλέγμα του συνόλου των οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων του τυπικού καπιταλιστικού κοινωνικού σχηματισμού.  Η πόλη των ταξικών συμμαχιών και των κοινωνικών αγώνων, των πολέμων και των επιδημιών, της μετανάστευσης και των βιοπολιτικών επιλογών της αστικής εξουσίας εγκαθίσταται πάνω στην Πόλη του Κεφαλαίου και της δίνει τη μορφή των συγκεκριμένων πόλεων του αναπτυγμένου καπιταλισμού».[1][1] Βλ.σχετικά., Ιωακείμογλου Ηλίας, ‘Από την Πόλη του Κεφαλαίου στην Πόλη της Εργασίας’, Περιοδικό Θέσεις, Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2014, Τεύχος 128, σελ.80.

 

Έχει διαβαστεί 333 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Η Αριστερά σήμερα
Προηγούμενο άρθρο
Η Αριστερά σήμερα

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 24 °C
Άνεμος ΑΒΑ 0-1 μποφόρ

Τετάρτη, 28 Ιουλίου

Ζέστη
Ζέστη
Θερμοκρασία 25 ως 38 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Πέμπτη, 29 Ιουλίου

Ζέστη
Ζέστη
Θερμοκρασία 27 ως 39 °C
Άνεμος Α 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 241 επισκέπτες και 0 μέλη.