Παρασκευή, 12 Αύγ, 2022

  • Αλεξάνδρεια: Τοποθετήθηκαν μεταλλικοί κάδοι απορριμμάτων και παγκάκια
  • Πέντε κινεζικοί όμιλοι αποσύρονται από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
  • Παράταση έως τις 17 Αυγούστου για την υποβολή αιτήσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ
  • 1.200 πρόσφυγες χάθηκαν στο Αιγαίο το πρώτο εξάμηνο του 2022
  • Βραδιά αλληλεγγύης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πατρίδας Ευστάθιος Χωραφάς
  • ΕΟΔΥ: Ανακοίνωση για το νέο ζωονόσο ιό Langya
Αλεξάνδρεια: Τοποθετήθηκαν μεταλλικοί κάδοι απορριμμάτων και παγκάκια1 Πέντε κινεζικοί όμιλοι αποσύρονται από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης2 Παράταση έως τις 17 Αυγούστου για την υποβολή αιτήσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ3 1.200 πρόσφυγες χάθηκαν στο Αιγαίο το πρώτο εξάμηνο του 20224 Βραδιά αλληλεγγύης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πατρίδας Ευστάθιος Χωραφάς5 ΕΟΔΥ: Ανακοίνωση για το νέο ζωονόσο ιό Langya6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το Pegasus, το Predator, η Intellexa και άλλες «ιστορίες»

Οι περιπτώσεις παρακολουθήσεων είναι ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, το οποίο συνήθως αποκαλύπτεται στο πλαίσιο σκληρών ανταγωνισμών, επιχειρηματιών και γεωπολιτικών. Πρόσφατα αποκαλύφθηκαν παρακολουθήσεις με το λογισμικό spyware «Pegasus» για τις κυβερνήσεις της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και τη... Περισσότερα

Ο λαός, οι ξένες βάσεις και τα σχέδια πρώην και νυν κυβερνήσεων

από Η Άλλη Άποψη
Ο λαός, οι ξένες βάσεις και τα σχέδια πρώην και νυν κυβερνήσεων
Την προηγούμενη Παρασκευή (17/9) στο Πάρκο Ελευθερίας, το λαϊκό κίνημα έστειλε ηχηρό το μήνυμά του σχετικά με τις ξένες βάσεις, για το ΝΑΤΟ, τους «Patriot» κ.τ.λ. Μόλις όμως λίγες μέρες νωρίτερα έκανε ιδιαίτερη εντύπωση άρθρο του «alt.gr», που μετέφερε δημοσίευμα της ιστοσελίδας hellasjournal.com σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη Δένδια στις ΗΠΑ και τη νέα Συμφωνία για τις βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα.


Εγραφε η hellasjournal.com: «Η νέα MDCA θα είναι πενταετούς διάρκειας, κάτι που πρακτικά σηματοδοτεί μεγαλύτερες δυνατότητες επένδυσης από το Κογκρέσο στις εγκαταστάσεις των αμερικανικών ΕΔ στην Ελλάδα. Από την Ελλάδα γίνονται μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να επεκταθεί η παρουσία των αμερικανικών ΕΔ στις εγκαταστάσεις των ελληνικών ΕΔ (αεροπορικές και ναυτικές) στη Σκύρο και σε κάποιες τοποθεσίες στη Θράκη, όπως και στην Ανδραβίδα». Υπογραμμίζεται ότι το δημοσίευμα δεν κάνει λόγο για αμερικανικές επιδιώξεις εξάπλωσης του δικτύου των βάσεων σε επιπλέον τοποθεσίες, αλλά για επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Τα σχέδια πρώην και νυν κυβερνήσεων

Η συγκεκριμένη πολιτική είναι συνέχεια όλων όσα έγιναν γνωστά προηγουμένως από τον υπουργό Αμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ Π. Καμμένο, για δημιουργία νέας ΝΑΤΟικής βάσης στην Κάρπαθο και το Νότιο Αιγαίο. Ηταν μια πρόταση που συνδυάστηκε με άλλη του ίδιου για αμερικανική παρουσία σε νησί του Ανατολικού Αιγαίου. Αν και είχε γίνει τότε προσπάθεια να παρουσιαστεί το θέμα απλά ως προσωπική πρόταση Καμμένου, ο ίδιος επανέλαβε τα ίδια σε μεταγενέστερες δηλώσεις του.

Η πλειοδοσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την παροχή αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων συνεχίστηκε, υπό την ευθύνη του τότε ΥΠΕΞ Κατρούγκαλου, και από τον επόμενο ΥΕΘΑ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ναύαρχο Ε. Αποστολάκη. Η σημερινή «αμυντική» συμφωνία με μόνιμη εξάπλωση των Αμερικανών σε Λάρισα, Στεφανοβίκειο και Αλεξανδρούπολη, που υπέγραψε τελικά η κυβέρνηση ΝΔ, είναι αποτέλεσμα προετοιμασίας - διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, σε ενιαία στρατηγική θεώρηση, έχει δρομολογηθεί η αναθεώρησή της από την ΝΔ με ... επικαιροποιημένες τροποποιήσεις - «βελτιώσεις».

Αν δεν απατά η μνήμη τον γράφοντα, ο Π. Καμμένος είχε πει επίσης περίπου ότι κάθε ελληνική στρατιωτική μονάδα περιλαμβάνει ή επιδιώκει να συμπεριλάβει και ένα ΝΑΤΟικό γραφείο προβάλλοντάς το ως «ασπίδα» σε περίπτωση τυχόν εχθρικής επίθεσης. Παρόμοιες θέσεις φέρνουν στο μυαλό διάφορους «πανελίστες» τηλεοπτικών καναλιών που κάγχαζαν χαιρέκακα απέναντι στις τουρκικές επιδιώξεις στην κυπριακή και όχι μόνο ΑΟΖ, όταν και μόνο θα έπιαναν δουλειά οι μεγάλες εταιρείες εξορύξεων, ή ότι τάχα το τάδε αεροπλανοφόρο που καταφθάνει στην περιοχή θα έβαζε φρένο στην τουρκική επιθετικότητα. Τελικά, βέβαια, η εξέλιξη των πραγμάτων τούς διέψευδε κάθε φορά.

«Αν χρειαστεί θα πολεμήσουμε μόνοι»

Λίγα χρόνια αργότερα από τα παραπάνω, όταν σύννεφα πολέμου είχαν αρχίσει να πυκνώνουν, ο ίδιος ο ναύαρχος Αποστολάκης είχε ξεκαθαρίσει ότι «αν χρειαστεί θα πολεμήσουμε μόνοι». Πολύ σωστά! Αλλωστε, η άμυνα της πατρίδας είναι καθήκον και υποχρέωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, του ελληνικού λαού, στην οποία άμυνα μάλιστα θα πρωτοστατήσουν οι κομμουνιστές. Καμιά δουλειά δεν έχουν σε αυτή την πατριωτική αποστολή ούτε οι Αμερικανοί ούτε οι ΝΑΤΟικοί.

Ο ρόλος των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα

Ανεξάρτητα όμως από τα όποια απαράδεκτα σχέδια των ελληνικών αστικών κυβερνήσεων, ο ρόλος των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα είναι συγκεκριμένος. Ενας ρόλος που πάνω απ' όλα έχει αποδειχθεί στην πράξη εχθρικός τόσο προς τον ελληνικό όσο και άλλους λαούς.

Το 2017 προφανώς και οι Ρώσοι θα είχαν διαβάσει την εφημερίδα της βάσης της Σούδας με τις φωτογραφίες των «Τόμαχοκ» που φορτώνονταν στα αμερικανικά πλοία από τα τούνελ στην κρητική γη. Ομως ο Ρώσος πρέσβης στον Λίβανο είχε απειλήσει τότε πως η Ρωσία θα καταρρίψει τους δυτικούς πυραύλους, αλλά και ότι θα επιτεθεί στους φορείς εκτόξευσής τους, αν δεχόταν επίθεση.

Αλλά και τα καύσιμα των αεροσκαφών και των πλοίων που εκτόξευσαν τους πυραύλους, και αυτά έφυγαν από τη βάση της Σούδας, ενώ κατασκοπευτικά αεροπλάνα έφυγαν από τα αεροδρόμια των Χανίων και του Ηρακλείου. Το ίδιο συμβαίνει και στις μέρες μας με χερσαία τμήματα, πλοία και αεροσκάφη, στο πλαίσιο της περικύκλωσης της Ρωσίας, με πρόβες πολέμου και «αμυντικές» πολεμικές περιπολίες σε Βαλκάνια, Μ. Θάλασσα και Μεσόγειο.

Αντίστοιχος είναι και ο ρόλος των ελληνικών αεροσκαφών, πλοίων και υποβρυχίων, που διαχρονικά διατίθενται για προστασία αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ ή της Γαλλίας, ή άλλων μεγάλων πλοίων όπως είναι αυτά που μεταφέρουν χερσαίες μονάδες εκστρατείας.

Ολες αυτές οι ελληνικές πολεμικές μονάδες είναι στόχοι, όχι για να θυσιαστούν, όπως συνήθως λέγεται, για την πατρίδα και τον λαό της, αλλά για αμερικανοΝΑΤΟικά συμφέροντα και για τα αντίστοιχα ελληνικά οικονομικά συμφέροντα.

Ξένες βάσεις: Καμιά προστασία δεν παρέχουν στον λαό και τη χώρα

Αμερικανικές, ΝΑΤΟικές ή άλλες βάσεις, αλλά και η γενικότερη εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικά σχέδια, καμιά προστασία δεν παρέχουν για τον λαό και τη χώρα. Αρκεί να σκεφτούμε, για παράδειγμα, όσα συμβαίνουν μέσα στο κουβάρι των διεθνών ανταγωνισμών, συμφερόντων και σχέσεων, στις περιπτώσεις της Κύπρου, της Λιβύης, της Συρίας, αλλά και του Αφγανιστάν πρόσφατα.

Αντίθετα, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ιμπεριαλιστικού πολέμου, οι βάσεις αποτελούν μαγνήτη αντεπιθέσεων από τους αντιπάλους. Το τελευταίο αυτό θα πρέπει, πιστεύουμε, να ληφθεί ακόμα πιο έντονα υπόψη, ιδιαίτερα μετά την πρόβλεψη για προληπτική στρατιωτική δράση των νέων επιτελικών σχεδίων της βορειοατλαντικής λυκοσυμμαχίας.


Γιάννης ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗΣ
Υποναύαρχος ΠΝ ε.α

(Αναδημοσίευση από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ)

Έχει διαβαστεί 3510 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 25 °C
Άνεμος Δ 3-5 μποφόρ

Παρασκευή, 12 Αυγούστου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 19 ως 28 °C
Άνεμος ΝΝΔ 2-4 μποφόρ

Σάββατο, 13 Αυγούστου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 19 ως 28 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 378 επισκέπτες και 0 μέλη.