Τρίτη, 18 Μάι, 2021

  • Περισσότεροι από 2.500 αλλοδαποί συμμετείχαν στις εξετάσεις για την Πολιτογράφηση
  • Αναστάλθηκε η λειτουργία δύο σχολείων της Βέροιας, λόγω κρουσμάτων κορονοϊού…
  • ΣΥΡΙΖΑ: Τάζει στο κεφάλαιο ζεστό χρήμα από το «Ταμείο Ανάκαμψης» και στο λαό κάλπικες υποσχέσεις για την ενσωμάτωσή του
  • Κλιμάκιο της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ημαθίας επισκέφτηκε την Κοινοπραξία ΑΛ.Μ.ΜΕ στην Κουλούρα Ημαθίας
  • Ανοίγει στις 21/5 η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στην ομάδα των 40 με 44 ετών
  • Δ. Κουτσούμπας: Οι κοινωνικές διακρίσεις δεν ανατρέπονται με ανέξοδα λόγια συμπάθειας
Περισσότεροι από 2.500 αλλοδαποί συμμετείχαν στις εξετάσεις για την Πολιτογράφηση1 Αναστάλθηκε η λειτουργία δύο σχολείων της Βέροιας, λόγω κρουσμάτων κορονοϊού…2 ΣΥΡΙΖΑ: Τάζει στο κεφάλαιο ζεστό χρήμα από το «Ταμείο Ανάκαμψης» και στο λαό κάλπικες υποσχέσεις για την ενσωμάτωσή του3 Κλιμάκιο της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ημαθίας επισκέφτηκε την Κοινοπραξία ΑΛ.Μ.ΜΕ στην Κουλούρα Ημαθίας4 Ανοίγει στις 21/5 η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στην ομάδα των 40 με 44 ετών5 Δ. Κουτσούμπας: Οι κοινωνικές διακρίσεις δεν ανατρέπονται με ανέξοδα λόγια συμπάθειας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΒΟΜΒΕΣ «ΛΥΜΑΤΩΝ»: Νέο όπλο μαζικής τιμωρίας του Παλαιστινιακού λαού!

Η βαρβαρότητα των ισραηλινών δυνάμεων που εξαπολύουν τις τελευταίες ημέρες εναντίον του λαού της Παλαιστίνης δεν εξαντλείται στις ρουκέτες και τις αεροπορικές επιδρομές κατά των αμάχων. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Al Jazeera» οι ισραηλινές δυνάμεις εκτοξεύουν μια υγρή χημική ένωση, που μοιάζει με λύματα, καθώς η έντονη μυρωδιά περιγράφετα... Περισσότερα

«Οι γυναίκες εργατικών λαϊκών οικογενειών μπροστά στην κάλπη»

από Η Άλλη Άποψη
«Οι γυναίκες εργατικών λαϊκών  οικογενειών μπροστά  στην  κάλπη»

Γράφει η  Ιωάννα  Σοφρόνωφ, μέλος της  Τ.Ε. Ημαθίας  του ΚΚΕ

Διαχρονικά, αλλά  με  μια μεγαλύτερη ένταση στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από το προσωπικό και τα ΜΜΕ της αστικής τάξης να στηθούν κάλπικες διαχωριστικές γραμμές για να χειραγωγήσουν τη στάση και τελικά την ψήφο των γυναικών.

Σήμερα όμως, οι εργαζόμενες και άνεργες  γυναίκες έχουν συγκεντρώσει πλούσια πείρα, κοινωνική και  πολιτική, από τα ψεύτικα διλήμματα, που ξανασερβίρονται με νέο μανδύα  δήθεν για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών.

Το δίλημμα «εργασία ή οικογένεια» οδήγησε στις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, σε μισό μισθό, σε μισή ζωή, σε έλλειψη μέτρων προστασίας της μητρότητας. Σήμερα κυβέρνηση και αστικά κόμματα εκβιάζουν και επιβάλλουν στις γυναίκες να θυσιάσουν τα δικαιώματά  τους στο όνομα των  «ίσων ευκαιριών» για άντρες και γυναίκες στο όνομα της «συμφιλίωσης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής», να παραιτηθούν  από το αίτημα ανάκτησης όλων των απωλειών που έφεραν τα μνημόνια, να συμφιλιωθούν με τη λογική των «κουπονιών», των «εφάπαξ» επιδομάτων.

Συγχρόνως στήνονται νέα ψεύτικα εκβιαστικά δίπολα για να εγκλωβίσουν τη σκέψη των γυναικών. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ με το δίπολο «πρόοδος και συντήρηση», όσο και η  ΝΔ με το δίπολο «υπευθυνότητα και λαϊκισμός», επιχειρούν να κρύψουν ότι ενιαία υπερασπίζονται τις κατευθύνσεις της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εξειδικεύονται στο πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών. Υπερασπίζονται  την πολιτική που καταδικάζει τις  γυναίκες στην ανασφάλεια της ανεργίας, στους μισθούς πείνας, στις πετσοκομμένες συντάξεις έως και την κατάργησή τους σε ορισμένες κατηγορίες όπως στις χήρες, στο σμπαράλιασμα της προσωπικής και οικογενειακής ζωής.

Ας αναρωτηθούν οι γυναίκες της καθημερινής δουλειάς, οι νέες μητέρες: Είναι πρόοδος να μοιράζεται μια θέση εργασίας σε 2-3 εργαζόμενες; Είναι πρόοδος να απολύονται έγκυες, αν εκβιάζονται οι νεοπροσλαμβανόμενες ώστε να καθυστερήσουν την δημιουργία οικογένειας; Είναι πρόοδος να μην υπάρχουν στο χώρο δουλειάς μέτρα υγείας και ασφάλειας με βάση των αναπαραγωγικό ρόλο της γυναίκας; Είναι πρόοδος να ακριβοπληρώνουν οι γυναίκες προληπτικές εξετάσεις, φάρμακα, προγεννητικό έλεγχο, παιδικό σταθμό, παιδικό σταθμό, δημιουργική απασχόληση παιδιών, εμβόλια, ψυχολογική στήριξη, φροντίδα ηλικιωμένων και ΑμεΑ; Είναι πρόοδος να δίνεται το επίδομα τοκετού σε όσες γυναίκες γεννούν στο σπίτι όπως έναν  αιώνα πριν; Είναι πρόοδος η υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων και των Περιφερειών με  κατεύθυνση την ιδιωτικοποίησή τους στο όνομα της ανταποδοτικότητας; Είναι πρόοδος η παντελής έλλειψη μέτρων αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής  προστασίας σε  σχολεία, σχολεία, χώρους εργασίας;

Είναι πρόοδος η  αδιαφορία για μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, η  αδιαφορία για ελεύθερους, κατάλληλα  διαμορφωμένους χώρους πρασίνου και  ψυχαγωγίας σε γειτονιές και κοινότητες;

Είναι ανάγκη σήμερα η εργαζόμενη στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, η  άνεργη , η συνταξιούχος , η  αγρότισσα, η φοιτήτρια, η  νέα μητέρα  να σκεφτεί, να κρίνει και να απαντήσει ποιος ήταν δίπλα της όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια, ποιος θα είναι μπροστάρης στον αγώνα της και μετά τις εκλογές.

Το ΚΚΕ, οι εκλεγμένοι  δημοτικοί και περιφερειακοί  σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», οι εκλεγμένοι σε σωματεία, φορείς και συλλόγους  έδωσαν τη μάχη:

● Στους  χώρους δουλειάς για τις άδειες μητρότητας και το επίδομα τοκετού, για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων.

● Στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα δικαιώματα όλων  των παιδιών στην προσχολική αγωγή, στους παιδικούς σταθμούς χωρίς τροφεία.

● Στα σχολεία για να καλυφθούν τα κενά σε εκπαιδευτικούς, σε κτιριακές υποδομές , σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

● Στα νοσοκομεία για την κάλυψη των κενών σε παιδιάτρους, σε γυναικολόγους και άλλες  ειδικότητες, σε ιατρικό εξοπλισμό, για δωρεάν προληπτικές-διαγνωστικές εξετάσεις, φάρμακα και εμβολιασμό. Για τις υπηρεσίες «Βοήθεια στο Σπίτι» και την  Ειδική Αγωγή.

● Στις παιδικές χαρές, στους αθλητικούς πολιτιστικούς χώρους για υποδομές ασφαλείς για τα παιδιά χωρίς λουκέτα και οικονομικής επιβάρυνσης για τους γονείς.

● Στις  σχολές ΑΕΙ, ΤΕΙ, στις σχολές του ΟΑΕΔ, των δημοσίων και ιδιωτικών ΙΕΚ  για  τη μόρφωση.

Οι γυναίκες μπροστά στην κάλπη να μη χαλαρώσουν τα κριτήρια της  ψήφου τους. Να μη συμβιβαστούν με το μικρότερο κακό που  οδηγεί πάντα στο μεγαλύτερο. Να τιμωρήσουν όσους τις εξαπάτησαν, όσους παγίδεψαν τα όνειρά τους. Να μην εγκλωβιστούν στο θολό μέλλον που τους επιφυλάσσουν οι δήθεν ανεξάρτητοι, υπερκομματικοί που από την άλλη μέρα των εκλογών - κι αυτό έχει αποδειχθεί στην πράξη - γίνονται  οι καλύτεροι υπηρέτες της αντιλαϊκής πολιτικής. Να μην παρασυρθούν από το κλίμα απογοήτευσης, αγανάκτησης, αποπροσανατολισμού που  συμβάλλει στην αποστράτευση  και στον παροπλισμό του λαϊκού  παράγοντα. Να μην  επιλέξουν διαχειριστές-νεκροθάφτες των δικαιωμάτων τους. Να μην ανεχτούν «ποσόστωση» στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους. Να βάλουν μπροστά τις δικές τους  ανάγκες και όχι τις ανάγκες της  «ανάπτυξης» που υποτάσσει τα δικαιώματά  τους στην ανάγκη ενίσχυσης της κερδοφορίας των λίγων. Να καταδικάσουν τις πολιτικές, σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ, πριν της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της Ε.Ε που κομματιάζουν τη  ζωή τους.

Το ΚΚΕ έχει μια μεγάλη αγκαλιά και καλεί  τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών να  κάνουν νέα επιλογή. Τις καλεί να βαδίσουμε μαζί σε ένα διαφορετικό  δρόμο. Το δρόμο της ελπίδας, της πάλης  για μια αξιοπρεπή ζωή με βάση τις δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και της  παραγωγικότητας της εργασίας στον 21ο αιώνα.

Η ενίσχυση των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Δήμους και Περιφέρειες, η  ενίσχυση  του ψηφοδελτίου του  ΚΚΕ σε  ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές, όποτε κι αν  γίνουν, μπορεί να συμβάλλει ώστε από καλύτερες θέσεις να ανοίξει ο δρόμος για το πραγματικά προοδευτικό που είναι  η  πάλη για σύγχρονα δικαιώματα, για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην εργασία και την κοινωνική δράση.

Οι  γυναίκες των λαϊκών οικογενειών  συμπορευόμενες με το  ΚΚΕ μπορούν να κάνουν την πραγματική διαφορά.

 

Έχει διαβαστεί 221 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως καθαρός
Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία 18 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 18 Μαϊου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 13 ως 24 °C
Άνεμος Β 2 μποφόρ

Τετάρτη, 19 Μαϊου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 15 ως 26 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 175 επισκέπτες και 0 μέλη.