Τρίτη, 18 Ιαν, 2022

  • ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ Αγωνιστών και απογόνων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης
  • Φτάνει αυτό;
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 17/1
  • Οι…δύο στολές
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ: Οι φοιτητές έχουν ανάγκη από μέτρα προστασίας της υγείας όχι από Πανεπιστημιακή Αστυνομία
  • ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΠΟΧΙΟΝΙΣΜΟΣ ΟΡΕΙΝΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ Αγωνιστών και απογόνων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης1 Φτάνει αυτό;2 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 17/13 Οι…δύο στολές4 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ: Οι φοιτητές έχουν ανάγκη από μέτρα προστασίας της υγείας όχι από Πανεπιστημιακή Αστυνομία5 ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΠΟΧΙΟΝΙΣΜΟΣ ΟΡΕΙΝΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ 6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Η περιουσία των 10 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου διπλασιάστηκε μέσα στην πανδημία!!!

Η περιουσία των δέκα πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου έχει διπλασιαστεί από την αρχή της πανδημίας, την ώρα που τα εισοδήματα του 99% της ανθρωπότητας μειώθηκαν, σύμφωνα με έκθεση της Oxfam που δημοσιεύθηκε σήμερα. “ Η ενίσχυση των οικονομικών ανισοτήτων, των φυλετικών ανισοτήτων, των ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων και μεταξύ κρατ... Περισσότερα

Οι συντάξεις «ξύνουν τον πάτο»...

από Η Άλλη Άποψη
Οι συντάξεις «ξύνουν τον πάτο»...

Τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Ηλιος» για τις συντάξεις του Οκτώβρη, που δημοσιεύτηκαν προχτές, ήρθαν να επιβεβαιώσουν τη σημαντική υποχώρηση των νέων συντάξεων, σε σύγκριση με αυτές των «παλιών» συνταξιούχων, που είχαν ούτως ή άλλως περικοπεί πάνω από 10 φορές την περίοδο των τριών μνημονίων. Η τωρινή μείωση είναι αποτέλεσμα του νέου υπολογισμού των συντάξεων, που επέβαλε ο νόμος 4387/2016, ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι νέες κύριες συντάξεις που εκδόθηκαν αυτόν το μήνα, είναι μικρότερες κατά 16,43% σε σχέση με τη μέση κύρια σύνταξη όλων των υπόλοιπων συνταξιούχων. Συγκεκριμένα, το μέσο ποσό των 10.845 κύριων συντάξεων ΕΦΚΑ και Δημοσίου, που εκδόθηκαν τον Οκτώβρη, είναι μόλις 607,5 ευρώ μεικτά, ενώ η μέση κύρια σύνταξη όλων των υπόλοιπων συνταξιούχων ανέρχεται στα 727 ευρώ μεικτά. Δηλαδή η κύρια σύνταξη των νέων συνταξιούχων υπολείπεται των «παλιών» κατά 120 ευρώ! Ανάλογη είναι η εικόνα και για τις επικουρικές συντάξεις.

* * *

Πρέπει εδώ να καταγραφεί ότι οι συντάξεις που «βγαίνουν» πλέον με τον νόμο Κατρούγκαλου, αντιστοιχούν κατά κανόνα σε περισσότερα χρόνια δουλειάς. Αυτό σημαίνει ότι οι μειώσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες σε σχέση με τους παλιότερους συνταξιούχους, που κι αυτοί πέρασαν από την «πριονοκορδέλα» των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, πληρώνοντας με αβάσταχτες περικοπές την κρίση για λογαριασμό του κεφαλαίου. Με άλλα λόγια, οι νέες συντάξεις «ξύνουν τον πάτο του βαρελιού», προδιαγράφοντας με τα μελανότερα χρώματα το μέλλον για τα εκατομμύρια των σημερινών εργαζομένων.

Εδώ φαίνεται και η μεγάλη χρησιμότητα του νόμου Κατρούγκαλου, που από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε το ΚΚΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα, ως συνέχεια και «τομή» στις μεταρρυθμίσεις όλων των αστικών κυβερνήσεων σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, κυρίως των νέων εργαζομένων. Ανάμεσα σε άλλα, ο νόμος αυτός ενσωμάτωσε και νομιμοποίησε τις προηγούμενες περικοπές και άνοιξε το δρόμο για μειωμένες συντάξεις στους σημερινούς και μελλοντικούς εργαζόμενους.

* * *

Ταυτόχρονα, η εξέλιξη με τον νόμο Κατρούγκαλο, 4,5 χρόνια μετά την ψήφισή του, καταρρίπτει τον μύθο του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτός δεν έκοψε τάχα τις συντάξεις και πως «αποκατέστησε αδικίες» που είχε το σύστημα. Η αλήθεια είναι ότι στο εξής, η μέση κύρια σύνταξη των νέων συνταξιούχων θα διαμορφώνεται κάτω και από τον κατώτερο μισθό, ενώ η καθήλωση των μισθών όλη την προηγούμενη δεκαετία, μαζί με την εκτίναξη της υποαπασχόλησης και της ευελιξίας, αλλά και η διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα, προδικάζουν ακόμα χαμηλότερες συντάξεις για τις επόμενες γενιές. Αυτό αποτυπώνει άλλωστε και η μείωση της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστό του ΑΕΠ σε βάθος χρόνου.

Η παραπέρα συρρίκνωση των συντάξεων, που εγγυάται το κράτος, σε συνδυασμό με τη μετατροπή του συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό, ανοίγει το δρόμο για επέκταση των ιδιωτικών συστημάτων Ασφάλισης, στο πλαίσιο των «τριών πυλώνων». Αλλά και για τη λεγόμενη «ενεργό γήρανση», δηλαδή τη δουλειά μέχρι τον τάφο, την οποία η ΕΕ πλασάρει ως «απάντηση» στο δημογραφικό πρόβλημα και στο δημοσιονομικό «βάρος», όπως αντιλαμβάνονται η εργοδοσία και το κράτος της το δικαίωμα σε αξιοπρεπείς συντάξεις.

Πάνω σε αυτή την πραγματικότητα πατάει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, για να πάει την επίθεση στην Ασφάλιση ένα βήμα παραπέρα, όπως προβλέπει το «σχέδιο Πισσαρίδη», με την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, που οι βάσεις της τέθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ. Πάνω σ' αυτά τα ερείπια ετοιμάζονται να στήσουν τους πύργους του τζόγου, με τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων να τροφοδοτούν τα παιχνίδια του κέρδους για τα κοράκια των αγορών.

* * *

Η μετατροπή των ασφαλισμένων σε «επενδυτές» είναι η νέα προπαγανδιστική καραμέλα, με την οποία η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις επιχειρούν να παγιδεύσουν τις νέες γενιές. Αλλά ο τζόγος δεν είναι ούτε «εγγύηση» για τα γηρατειά, ούτε ελπίδα για το μέλλον των εργαζομένων. Είναι άπειρα τα παραδείγματα απ' όλο τον κόσμο, που δείχνουν τους κινδύνους για τους ασφαλισμένους από τα κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά συστήματα, επειδή ακριβώς αποτελούν πηγή κέρδους για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και ασφαλιστικά μεγαθήρια.

Γι' αυτό ο αγώνας για αυξήσεις στις συντάξεις και αναπλήρωση όλων των απωλειών, για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, για σύγχρονους όρους δουλειάς, αμοιβής, ασφάλισης και συνταξιοδότησης, είναι σήμερα αναγκαίο να αγκαλιάσει ακόμα περισσότερους εργαζόμενους, κυρίως τους νέους. Να αποτελέσει αιχμή της πάλης ενάντια στο κεφάλαιο και την πολιτική που στηρίζει τα κέρδη του, στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.

 


Έχει διαβαστεί 1785 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική συννεφιά
Μερική συννεφιά
Θερμοκρασία 5 °C
Άνεμος ΒΒΔ 3-5 μποφόρ

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία -1 ως 8 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-4 μποφόρ

Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 1 ως 7 °C
Άνεμος ΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 236 επισκέπτες και 0 μέλη.