Τρίτη, 16 Αύγ, 2022

  • Διήμερο ποντιακό γλέντι στην Αλεξάνδρεια
  • Χρυσό μετάλλιο για τον Μ. Τεντόγλου
  • Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Παρέμβαση Παυλόπουλου με σαφή μηνύματα για τις ευθύνες Μητσοτάκη
  • Λήγει αύριο η προθεσμία για τις αιτήσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς
  • Η παράσταση Catch (19)22 στον Αύλειο χώρο Βασιλικών Τάφων, στην Βεργίνα
  • Νέα έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης 08/08 έως 14/08/2022
Διήμερο ποντιακό γλέντι στην Αλεξάνδρεια1 Χρυσό μετάλλιο για τον Μ. Τεντόγλου2 Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Παρέμβαση Παυλόπουλου με σαφή μηνύματα για τις ευθύνες Μητσοτάκη3 Λήγει αύριο η προθεσμία για τις αιτήσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς4 Η παράσταση Catch (19)22 στον Αύλειο χώρο Βασιλικών Τάφων, στην Βεργίνα5 Νέα έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης 08/08 έως 14/08/20226

Το Σχόλιο της Ημέρας

Και τα εγκαίνια;

Και τα εγκαίνια;

Σε σχετικό ρεπορτάζ διαβάζουμε:"Ανήμερα της Παναγίας η Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κ.Μίνα Γκάγκα επισκεύθηκε το Νοσοκομείο Βέροιας, αντάλλαξε ευχές με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και με ασθενείς και συνοδούς στο Τμήμα Επειγόντων , στη Χειρουργική Κλινική, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και στη ΜΕΘ.Ο διοικητής του Νοσοκο... Περισσότερα

Παιδιά και όρια: Τι είναι; Πώς γίνεται; Τι δεν πάει καλά;

από Η Άλλη Άποψη
Παιδιά και όρια: Τι είναι; Πώς γίνεται; Τι δεν πάει καλά;

Εδώ και αρκετά χρόνια η σύγχρονη οικογένεια αποτελείται από ανήσυχους και προβληματισμένους γονείς με τα όρια των παιδιών. Πώς κάποιοι κατορθώνουν να τα επιβάλλουν στα παιδιά;

Πώς διαχειρίζονται τα παιδιά ώστε να προσαρμόζονται; Στον αντίποδα υπάρχει η άποψη ότι τα όρια καταπιέζουν την ελεύθερη βούληση των παιδιών και ίσως να λειτουργούν ανασταλτικά για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας ακόμα και της αυτοπεποίθησης τους.

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στο ενδιάμεσο. Τείνουμε να κρίνουμε τις καταστάσεις από τη δική μας οπτική όπου ως ενήλικες είτε μπορούμε να πειθαρχήσουμε σε διάφορες συνθήκες είτε γνωρίζουμε πως να διαχειριστούμε τις ελευθερίες μας.

Τα πράγματα όμως στο μυαλό και στο ένστικτο των παιδιών διαφέρουν. Δεν μπορούν και δεν θα μπορέσουν να κάνουν τίποτα από τα δυο με επιτυχία αν δεν τους δείξουμε τον τρόπο. Τα όρια ή κανόνες ή πρόγραμμα σε μια οικογένεια είναι σημαντικό να γνωρίζουμε γιατί μπαίνουν και τι ή ποιους εξυπηρετούν. Η οποιαδήποτε μορφή οριοθέτησης ή πλαισίου συμπεριφορών ή καταστάσεων έχει νόημα και κατ’ επέκταση αποτέλεσμα για τα παιδιά, όταν εξυπηρετεί τη θετική εξέλιξη της συμπεριφοράς τους. Αυτά που θέλετε τα παιδιά σας να κάνουν μόνα τους ή να μην κάνουν καθόλου θα πρέπει ως βάση να έχουν την υγεία τους, την ασφάλεια τους και την προστασία τους. Οτιδήποτε διασφαλίζει τις παραπάνω αξίες έχουμε χρέος να το διδάξουμε στα παιδιά μέχρι να κατακτήσουν τον αυτοέλεγχο τους. Πάντα με εξηγήσεις, παραδείγματα και εναλλακτικές λύσεις. Έχετε λόγους να οριοθετήσετε το χρόνο που θα δούνε τηλεόραση εξηγώντας ότι η υπερβολική έκθεση προκαλεί προβλήματα, όμως δεν έχετε λόγους να παρέμβετε στο μπλουζάκι που θα βάλει στο πάρτυ διότι δεν υπάρχει κίνδυνος!

Ο βασικός λόγος που οι γονείς προβληματίζονται είναι επειδή τα παιδιά εκδηλώνουν ανεξέλεγκτες συμπεριφορές προκειμένου να λάβουν κάτι που επιθυμούν, αντικείμενο ή κατάσταση, και συνήθως αυτό είναι ανέφικτο να καλυφθεί ή ανάρμοστο να συμβαίνει. Αρχικά για να έχει αποτέλεσμα η όποια οριοθέτηση ξεκινάμε με εμάς. Οφείλουμε πριν ανακοινώσουμε στα παιδιά τι μπορούν ή όχι, να έχουμε ξεκαθαρίσει μέσα μας γιατί το κάνουμε. Για ποιον είναι σημαντικό το όριο; Εξυπηρετεί εμάς ή το παιδί; Προάγει το όριο την προστασία του παιδιού; Ή μήπως μιλάμε για κάτι που προσπαθούμε να θεσπίσουμε γιατί δεν μπορούμε να βρούμε μια εναλλακτική; Ο ρόλος του ενήλικα που θέτει κανόνες σε μια οικογένεια απαιτεί πολλή σκέψη και ενδοσκόπηση σχετικά με τα όρια με τα οποία μεγαλώσαμε κι εμείς.

Λίγο πολύ προερχόμαστε από μια γενιά που μεγάλωσε με περισσότερες απαγορεύσεις κι αυτό έχει φέρει δυο δεδομένα στο σήμερα. Η μία πλευρά που τα δίνει όλα γιατί φέρει απωθημένα για τα “μη” και “όχι” που άκουσε και η δεύτερη που σε πολλές καταστάσεις υποστηρίζει το “έλα τώρα, ούτε εγώ είχα κάτι τέτοιο, και τι έγινε;”. Και στις δυο περιπτώσεις οι άνθρωποι τείνουμε να λειτουργούμε άτακτα και χωρίς συνέπεια. Άσχετα αν εμείς είχαμε απαγορευτικά ή όχι το θέμα είναι τα παιδιά που μεγαλώνουν εδώ και τώρα. Το γεγονός ότι δεν μας άφηναν να φάμε όσο γλυκά θέλουμε δεν είναι λόγος να μη χαλάμε χατίρι. Ούτε να μην επιτρέπουμε στο παιδί να βάλει τη γυαλιστερή φούστα στο σχολείο επειδή η δική μας μαμά την έβγαζε αποκλειστικά για τις γιορτές. Αρχικά λοιπόν κάνουμε focus στην ουσία της διαπαιδαγώγησης. Η οποία είναι να προσπαθήσουμε να μάθουμε στα παιδιά να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους μαθαίνοντας σταδιακά να αναγνωρίζουν τα περιβάλλοντα που βρίσκονται, να προσαρμόζονται σε αυτά και να σέβονται τις ελευθερίες όλων.

Τι δεν πάει καλά όμως; Κάτι που κανείς γονιός δεν πετυχαίνει με την πρώτη είναι να πειστούν τα παιδιά να αποδεχτούν κανόνες και να υπακούσουν σε αυτό που για καλό τους εξηγούμε. Ένα παιδί δεν πρόκειται να βγάλει από το μυαλό του αυτό που θέλει. Πολλές φορές είναι αδύνατο και για να γίνει θα πρέπει να είμαστε κι εμείς άλλο τόσο αμετάκλητοι για την απόφασή μας. Όταν έχουμε αποφασίσει για παράδειγμα να πηγαίνουμε για ύπνο στις 9, αλλά αρχίσουν οι εξαιρέσεις επειδή τώρα θέλει κι άλλο παραμύθι, τώρα θέλει να κάνει ζωγραφιά, τώρα “να μείνεις να μου κρατάς το χέρι μπαμπά”, πολύ σύντομα η ώρα ύπνου θα είναι ακατάστατη με ότι αυτό μπορεί να ακολουθεί. Κοινώς για να προσαρμοστεί σε κάτι ένα παιδί απαιτείται σταθερότητα και εξήγηση.

Μην περιμένετε το παιδί να το δεχτεί ευχάριστα. Τα περισσότερα πράγματα που θα αποδεχτούν τα παιδιά θα είναι επειδή υπάρχει ένα σταθερό μοτίβο πράξης και επιβράβευσης ή συνέπειας. Όσοι μπαίνουμε στη διαδικασία να εξηγούμε ξανά και ξανά μέχρι τα παιδιά να δεχτούν με χαρά το μόνο που θα συμβεί είναι η αποφυγή των ορίων που προσπαθούμε να βάλουμε. Ένας σοβαρός παράγοντας αποτυχίας είναι πως τα παιδιά δεν προσαρμόζονται σε οριοθετήσεις όταν βλέπουν εμάς να χάνουμε τον έλεγχο. Όταν περιμένουμε τα παιδιά να συμμορφωθούν σε συμπεριφορές αλλά θυμώνουμε και ξεσπάμε προκειμένου να μας ακούσουν τους δείχνουμε μια συμπεριφορά που θα υιοθετήσουν άμεσα. Δεν πρόκειται να κατανοήσουν τα λεγόμενα ενός γονιού που φωνάζει και δεν δείχνει αυτοέλεγχο μπροστά στην όποια συμπεριφορά. Με μια απρεπή, κατ’ εμάς, στάση το παιδί πειραματίζεται προκειμένου να πάρει αυτό που θέλει κι όταν του δείχνουμε πως αυτό μας ταράζει και ίσως υποχωρήσουμε για να ηρεμήσουμε ( ΠΡΟΣΟΧΗ: εμείς να ηρεμήσουμε! το παιδί δεν είναι ταραγμένο, είναι σε στάδιο πειραματισμού!) αυτό που του εντυπώνεται είναι πως η δοκιμασία πέτυχε και θα το ξανακάνω! Ανασταλτική ακόμα φαίνεται η ασυμφωνία της οικογένειας στους κανόνες ενός σπιτιού.

Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη διαφορετική στάση γι’ αυτό και προσπαθούν να πάρουν το OK από αυτόν που το δίνει συχνότερα. Γι’ αυτό είναι καλό και να έχουμε συμφωνήσει αλλά και να κρατάμε από κοινού μια σταθερή στάση απέναντι σε όσα αποφασίζουμε για τα παιδιά μας. Η κοινή γραμμή που ακολουθούμε στο σπίτι μειώνει τις πιθανότητες για ανεξέλεγκτες συμπεριφορές σε ανύποπτο χρόνο. Όταν τα παιδιά αντιληφθούν πως σε όποιον και να απευθυνθούν θα πάρουν την ίδια απάντηση θα γίνονται σταδιακά πιο συνεργάσιμα. Ενισχύεται δε η ασφάλεια που νιώθουν μαζί σας όταν αισθάνονται πως είστε ομάδα μέσα στο σπίτι. Να θυμάστε πως ένα παιδί αναπτύσσει συναισθηματική σταθερότητα όταν λαμβάνει το ίδιο μήνυμα από τους ενήλικες της οικογένειας κι όχι όταν του γίνονται τα χατίρια! Η κάθε οικογένεια αποφασίζει να θεσπίσει τους δικούς της κανόνες, όρια, συνήθειες, δεδομένα... δεν ξέρω πόσο η λέξη στα αυτιά του καθενός παίζει ρόλο. Αυτό που ισχύει είναι η ανάγκη των ανθρώπων που μεγαλώνουν παιδιά να δημιουργήσουν κάποιο μοτίβο συμπεριφορών και συνηθειών μέσα στο οποίο θα αναπτυχθεί αρμονικά η προσωπικότητα τους και θα γίνουν λειτουργικοί ενήλικες. Ο καθένας το σκέφτεται με τη δική του οπτική, άποψη, εμπειρία αλλά κοινός παρονομαστής θα πρέπει να είναι το καλό των παιδιών.

Μαρία Μερτζάνη Parents Coach/ Εκπαιδευτικός

Έχει διαβαστεί 3016 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 21 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 17 Αυγούστου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 23 ως 33 °C
Άνεμος ΒΑ 2-4 μποφόρ

Πέμπτη, 18 Αυγούστου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 25 ως 36 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 544 επισκέπτες και 0 μέλη.