Σάββατο, 15 Μάι, 2021

  • «Δολοφονώντας» …την ενημέρωση...
  • Τιμήθηκε η μνήμη του!
  • Εχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ στο μπάσκετ
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 15/5
  • Το συμφέρον του παιδιού και η κοινή άσκηση της γονικής μέριμνας δεν υπηρετούνται από τις τυπικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου
  • Η «δύναμη στον εργαζόμενο», η «προστασία της εργασίας» και άλλα κυβερνητικά παραμύθια
«Δολοφονώντας» …την ενημέρωση...1 Τιμήθηκε η μνήμη του!2 Εχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ στο μπάσκετ3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 15/54 Το συμφέρον του παιδιού και η κοινή άσκηση της γονικής μέριμνας δεν υπηρετούνται από τις τυπικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου5 Η «δύναμη στον εργαζόμενο», η «προστασία της εργασίας» και άλλα κυβερνητικά παραμύθια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μας δουλεύουν…

Μας δουλεύουν…

Πριν από 1 χρόνο μαθαίναμε πως ασφαλές άνοιγμα αγοράς & κοινωνικών εκδηλώσεων θα γίνει όταν τα κρούσματα πέσουν κάτω από τα 700 ημερησίως. Φέτος ανοίγουμε τα πάντα, ακόμα & τον τουρισμό με πάνω από 2.000 κρούσματα, γεμάτες ΜΕΘ (πάνω από 600 διασωληνομένους) και πάνω από 50 νεκρούς… Περισσότερα

Πανδημία και δημοκρατικά δικαιώματα. Το παράδειγμα των αλλαγών στα ΑΕΙ

από Η Άλλη Άποψη
Πανδημία και δημοκρατικά δικαιώματα. Το παράδειγμα των αλλαγών στα ΑΕΙ

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας

Την υποχώρηση των «δημοκρατικών ελευθεριών» την περίοδο της πανδημίας διαπιστώνει μια παγκόσμια έκθεση, σημειώνοντας ότι αυτές περιορίστηκαν κατά σχεδόν 70% το 2020 και κατέγραψαν τις χαμηλότερες επιδόσεις στους δείκτες που καθιερώθηκαν το 2006. Οσο κι αν το ενδιαφέρον τους για τις «δημοκρατικές ελευθερίες» εστιάζεται σε ζητήματα όπως η εκλογική διαδικασία, ο πλουραλισμός και η λειτουργία των κυβερνήσεων, «φωτογραφίζοντας» συγκεκριμένα κράτη στην αρένα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, το ενδιαφέρον είναι ότι τη χρονιά που πέρασε, η συνολική υποχώρηση οφείλεται κατά βάση στη συρρίκνωση των πολιτικών ελευθεριών, που εκφράζεται με νέα μέτρα περιορισμού και καταστολής, στο όνομα της διαχείρισης της πανδημίας από τα κράτη. Επιβεβαιώνεται, δηλαδή,  ότι η πανδημία αποτελεί ευκαιρία για να μπουν νέα εμπόδια στη συλλογική οργάνωση και δράση, όπως γίνεται και στη χώρα μας, με τους νόμους για τις διαδηλώσεις, την αστυνομία στα πανεπιστήμια και άλλα μέτρα. Πρόκειται στο σύνολό τους για μεταρρυθμίσεις που θέλουν να βάλουν στο γύψο τις διεκδικήσεις του λαού και μάλιστα των πιο ριζοσπαστικών τμημάτων του, για να θωρακίσουν τη σταθερότητα και την κανονικότητα της αστικής πολιτικής, σε περίοδο μεγάλων αβεβαιοτήτων στην οικονομία και στο πολιτικό σύστημα. Πρόκειται δηλαδή για μέτρα με στρατηγική στόχευση, που ήρθαν για να μείνουν, βάζοντας ακόμα ψηλότερα τον πήχη της απάντησης που πρέπει να δώσει ο λαός, το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Το παράδειγμα του Νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ

Το νέο νομοσχέδιο προστίθεται σε ένα πλέγμα ευρύτερων αντιδραστικών θεσμικών αλλαγών στην κατεύθυνση της δραστικής συρρίκνωσης λαϊκών - δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που υλοποιείται από τις αστικές κυβερνήσεις, είτε την τωρινή είτε του ΣΥΡΙΖΑ, τα τελευταία χρόνια.

Πρόσφατη είναι η ψήφιση του νόμου 4703/2020, με τον οποίο το αστικό κράτος επιχειρεί το δραστικό περιορισμό του δικαιώματος της συγκέντρωσης και διαδήλωσης, και την οργάνωση της αστικής ιδεολογικής πάλης και κατασταλτικής δράσης ενάντια στις ριζοσπαστικές τάσεις αμφισβήτησης της αστικής εξουσίας. Ο νόμος αυτός κινείται στην κατεύθυνση της «Στρατηγικής της ΕΕ για την Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας» (που είναι διατυπωμένη ήδη από το 2005), και μιας σειράς άλλων αντιδραστικών Οδηγιών της ΕΕ. Ο νόμος 4703/2020, που θα συμπληρωθεί από το «νέο επιχειρησιακό δόγμα» για τη «διαχείριση των συναθροίσεων», αποτελεί συνέχεια των πολιτικών χτυπήματος του δικαιώματος στην απεργία που προώθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (νόμος 4512/2018, άρθρο 211) και της νέας απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και ακύρωσης του δημοκρατικού συλλογικού τρόπου λειτουργίας των συνδικάτων που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ (νόμος 4635/2019). Της σημερινής αντιδραστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ στα πανεπιστήμια έχει προηγηθεί η εξαφάνιση κάθε έννοιας «ασύλου» στον πανεπιστημιακό χώρο με το άρθρο 64 του νόμου 4623/2019, που αντικατέστησε το άρθρο 3 του νόμου 4485/2017 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Πιο συγκεκριμένα:

Στο νομοσχέδιο οι φοιτητές δεν θεωρούνται «μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας» (άρθρο 15, 2γ), αλλά εν δυνάμει «εσωτερικός εχθρός». Απέναντι σε αυτόν τον «εσωτερικό εχθρό», το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ (πολλών) άλλων:

α) Ανώτατη διάρκεια φοίτησης τα ν+2 έτη για προγράμματα σπουδών 4ετούς φοίτησης ή τα ν+3 έτη για προγράμματα μεγαλύτερης διάρκειας φοίτησης (άρθρο 24): Δεν πρόκειται για ποιοτική αναβάθμιση των σπουδών, αλλά για πειθάρχηση των φοιτητών (μπροστά στο φόβο της διαγραφής) μέσω της εντατικοποίησης των σπουδών - κάτι που αποτελεί διακαή πόθο του αστικού κράτους από το 1978 και τον νόμο 815/1978. Μπορούμε να αναμένουμε και την «εισαγωγή τέλους επανεγγραφής για όσους παρατείνουν τις σπουδές τους πέρα από τον προβλεπόμενο χρόνο ολοκλήρωσής τους», δηλαδή για τους +2 ή +3 έτη φοιτητές, όπως εισηγείται το «σχέδιο ανάπτυξης» της λεγόμενης επιτροπής Πισσαρίδη.2 Δεδομένης της ύπαρξης ισχυρών «θυλάκων» επιχειρηματικότητας και εμπορευματοποίησης εντός του πανεπιστημίου και της καθηγητικής εξουσίας στις εξετάσεις, ένα τέτοιο μέτρο δεν αποτελεί παρά προληπτική καταστολή απέναντι στους φοιτητές του αγωνιζόμενου φοιτητικού κινήματος.

β) «Πειθαρχικό δίκαιο» και ποινικοποίηση (άρθρα 15 έως 22 και άρθρο 23): Οργανώνονται διαδικασίες δίκης των φοιτητών από πανεπιστημιακά «πειθαρχικά όργανα», με σημαντικότερο το «Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών», το οποίο μπορεί να επιβάλλει μέχρι και «οριστική διαγραφή» ενός φοιτητή. Στα «αδικήματα» που επιφέρουν πειθαρχικές ποινές το νομοσχέδιο περιγράφει κατά κύριο λόγο δράσεις του φοιτητικού κινήματος: Παρεμβάσεις σε μαθήματα και συνεδριάσεις οργάνων («μονομελών και συλλογικών»), καταλήψεις πανεπιστημιακών χώρων, εκδηλώσεις μέσα στο πανεπιστήμιο. Πέραν της πειθαρχικής ποινής, με «φυλάκιση και χρηματική ποινή» τιμωρείται όποιος «διαταράσσει» λειτουργία «συλλογικού ή μονοπρόσωπου οργάνου», δηλαδή οι φοιτητές που μπορεί να παρέμβουν σε μια συνεδρίαση της Συνέλευσης Τμήματος ή της Συγκλήτου ή να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο, κοσμήτορα ή πρύτανη.

γ) Συστήματα ηλεκτρονικού ελέγχου (άρθρο 8): Η εγκατάσταση «Κέντρου Ελέγχου και Λήψης Σημάτων και Εικόνων» σε κάθε πανεπιστήμιο αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα των πειθαρχικών και ποινικών διώξεων, προμηθεύοντας την «ανακριτική διαδικασία» με υλικό καταγραφής των κινηματικών διαδικασιών και δράσεων - παρεμβάσεων.

δ) Οργανα «Ασφάλειας και Προστασίας» (άρθρα 10 και 11): Για τη διαρκή παρακολούθηση και αναπροσαρμογή των μέτρων «ασφάλειας και προστασίας» ενάντια στον «εσωτερικό εχθρό», σε κάθε πανεπιστήμιο οργανώνονται η Μονάδα και η Επιτροπή «Ασφάλειας και Προστασίας», ενώ προβλέπεται ακόμα και η «διεξαγωγή ασκήσεων ετοιμότητας». Στην «Επιτροπή Ασφάλειας και Προστασίας», στην οποία επικεφαλής είναι ο πρύτανης ή ο αρμόδιος για θέματα ασφάλειας αντιπρύτανης, μπορεί να μετέχει και «ο επικεφαλής της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.) του ΑΕΙ, ο οποίος υποδεικνύεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

ε) Αμεση παρουσία των δυνάμεων καταστολής μέσα στα πανεπιστήμια (άρθρα 13 και 14): Το κατασταλτικό πλαίσιο συμπληρώνεται από τη σύσταση «Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.)», που «στελεχώνονται από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και ειδικούς φρουρούς. (...) Για τον σκοπό αυτό συνιστώνται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη χίλιες (1.000) οργανικές επί θητεία θέσεις ειδικών φρουρών» που υπάγονται στην Ελληνική Αστυνομία. Πέραν των άμεσα κατασταλτικών τους καθηκόντων, αυτοί στελεχώνουν και τα «Κέντρα Λήψης Σημάτων» (σημείο γ), ενώ ασκούν και «προανακριτικά καθήκοντα».

Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι η επίταση της κρατικής κατασταλτικής πολιτικής στα πανεπιστήμια δεν αφορά μόνο την αστυνομική παρουσία στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Η παρουσία αυτή έχει ρόλο συμπληρωματικό - υποβοηθητικό της κύριας κατασταλτικής πολιτικής απέναντι στους φοιτητές και στις ριζοσπαστικές τάσεις του φοιτητικού κινήματος, που περιλαμβάνει την ανώτατη διάρκεια φοίτησης των ν+2 ή ν+3 ετών και τις πειθαρχικές - ποινικές διώξεις, που μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας και σε φυλάκιση. Ακόμα και αν το «σώμα φύλαξης» δεν υπαγόταν στην ΕΛ.ΑΣ. αλλά στον πρύτανη, δεν θα άλλαζε κάτι επί του βασικού περιεχομένου της κατασταλτικής πολιτικής, αν όλα τα άλλα παρέμεναν όπως έχουν.

Χρειάζεται αγωνιστική απάντηση

Το νέο νομοσχέδιο αποτελεί συνέχεια των αντιδραστικών θεσμικών αλλαγών ενάντια στη «ριζοσπαστικοποίηση», που προωθείται από την ΕΕ και υλοποιείται από τις αστικές κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ τα τελευταία χρόνια. Δεν εκπλήσσει κανέναν ότι το νομοσχέδιο κατατίθεται εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων, με πανεπιστήμια άδεια από φοιτητές, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι δυνατότητες αντίστασης του φοιτητικού κινήματος. Παρ' όλα αυτά, ήδη καταγράφηκαν οι πρώτες αντιδράσεις του. Το φοιτητικό και λαϊκό κίνημα θα ακυρώσει με την πάλη του και αυτό το νομοθετικό τερατούργημα.

Έχει διαβαστεί 2673 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική συννεφιά
Μερική συννεφιά
Θερμοκρασία 15 °C
Άνεμος Ν 1-2 μποφόρ

Σάββατο, 15 Μαϊου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 11 ως 19 °C
Άνεμος Ν 1-2 μποφόρ

Κυριακή, 16 Μαϊου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 14 ως 24 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 228 επισκέπτες και 0 μέλη.