Τετάρτη, 21 Φεβ, 2024

  • Το τέλος του Εθνικού συστήματος υγείας!
  •  Στον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής κ. Ανδρέας Καλογερόπουλος
  • ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση της πλειοψηφίας της ΝΔ να «κλείσουν» οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη
  • Απεργιακή ανακοίνωση Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ημαθίας
  • Μία συνέντευξη από «καρδιάς» με τον Γιώργο Ξ. Τροχόπουλο: «Τράβηξα πολύ κουπί, όταν ασχολούμαι με κάτι αφιερώνομαι ολοκληρωτικά σ’αυτό»
  • Δεν εγκρίθηκε η πρόταση αποπομπής από την Κνεσέτ του κομμουνιστή βουλευτή Ο. Κασίφ
Το τέλος του Εθνικού συστήματος υγείας!1  Στον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής κ. Ανδρέας Καλογερόπουλος2 ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση της πλειοψηφίας της ΝΔ να «κλείσουν» οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη3 Απεργιακή ανακοίνωση Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ημαθίας4 Μία συνέντευξη από «καρδιάς» με τον Γιώργο Ξ. Τροχόπουλο: «Τράβηξα πολύ κουπί, όταν ασχολούμαι με κάτι αφιερώνομαι ολοκληρωτικά σ’αυτό»5 Δεν εγκρίθηκε η πρόταση αποπομπής από την Κνεσέτ του κομμουνιστή βουλευτή Ο. Κασίφ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αγώνας όλων!

Αγώνας όλων!

Με τα τρακτέρ τους και κάθε άλλο μέσο, οι αγρότες κατεβαίνουν σήμερα στην Αθήνα και κλιμακώνουν τον δίκαιο αγώνα τους, που συμπληρώνει έναν μήνα στα μπλόκα, χώρια οι κινητοποιήσεις πριν από αυτά.Χιλιάδες λαού - εργαζόμενοι, βιοπαλαιστές και νεολαία - ετοιμάζονται να τους υποδεχτούν, συμμετέχοντας μαζικά στις προσυγκεντρώσεις των σωματε... Περισσότερα

«Πρωτιές» στην ενεργειακή φτώχεια, που φουντώνει

από Η Άλλη Άποψη
«Πρωτιές» στην ενεργειακή φτώχεια, που φουντώνει

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις αιτίες για την ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια, αποδομούν πλήρως τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα στοιχεία της πρόσφατης έκθεσης του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), για την Ενέργεια. Το επιχείρημα ότι η αύξηση του κόστους της Ενέργειας είναι εισαγόμενο φαινόμενο και οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στον πόλεμο στην Ουκρανία καταρρέει σαν χάρτινος πύργος.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του ACER, στη χώρα μας είχε ήδη καταγραφεί η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην Ενέργεια, το 2021, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα, οι τιμές λιανικής του φυσικού αερίου στην Ελλάδα αυξήθηκαν το 2021, πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, κατά 46,3% σε σχέση με το 2020, ενώ μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε μόνο στη Σουηδία (+50,5%).

Το κόστος του ηλεκτρισμού από το 2010 έως το 2021, την περίοδο δηλαδή που έτρεξε αποφασιστικά η «απελευθέρωση» της Ενέργειας, πολύ πριν τον πόλεμο και τη σημερινή εκτόξευση των τιμών, είχε ήδη εκτιναχθεί κατά 52,8%.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Στο κεφάλαιο που εξετάζει τα δεδομένα για την ενεργειακή φτώχεια, η Ελλάδα φιγουράρει:

-- Στην πρώτη θέση σχετικά με το ποσοστό όσων αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς.

-- Στην πρώτη θέση με τις περισσότερες διακοπές ρεύματος λόγω οφειλών.

-- Στην τρίτη θέση σχετικά με το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι αδυνατούν να θερμάνουν αποτελεσματικά το σπίτι τους, με το 39,2% όσων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας να δηλώνουν αδυναμία να ζεστάνουν το νοικοκυριό τους. Τα στοιχεία για την ενεργειακή φτώχεια, μάλιστα, δεν είναι για το τρέχον έτος, δηλαδή το 2022, αλλά για το 2020!

Για το 2022, το κόστος για ηλεκτρισμό στην Ελλάδα είναι το τρίτο υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά από τα «πρότυπα» της Πορτογαλίας και της Νορβηγίας.

Το ποσοστό εισοδήματος που δαπανούν τα ελληνικά νοικοκυριά για να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος το 2022 υπερβαίνει το 6%, από λίγο πάνω από 4% που ήταν το 2020, και είναι το υψηλότερο μετά την Πορτογαλία (προσεγγίζει το 8%) και τη Νορβηγία (πάνω από 7%).

Είναι ξεκάθαρο ότι και από τη χρονική στιγμή που έχουν προκύψει τα στοιχεία, αποτυπώνονται ουσιαστικά και οι πραγματικές αιτίες για την ενεργειακή φτώχεια, που είναι η «απελευθερωμένη» αγορά Ενέργειας, η «πράσινη μετάβαση» και το Χρηματιστήριο Ενέργειας, που θεσμοθετήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Αλλωστε, το γεγονός ότι το 2020, έναν χρόνο μετά την έναρξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στη χώρα μας, εμφανίζονται οι μεγαλύτερες τιμές, αναδεικνύει το τι ακριβώς συμβαίνει.

Αυτό είναι που προσπαθούν να κρύψουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στην καρδιά του προβλήματος είναι η στρατηγική της ΕΕ και των αστικών κομμάτων στον τομέα της Ενέργειας, στρατηγική με την οποία συμφωνούν και υλοποιούν και οι δύο. Ετσι ακριβώς εξηγείται και το γεγονός ότι η μεν ΝΔ «παίζει» το χαρτί του πολέμου ως βασική αιτία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί μεν αλλά κάνει διαχειριστικού τύπου παρατηρήσεις, τις οποίες εμφανίζει ως πανάκεια για την ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα.


Έχει διαβαστεί 1053 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Ο Καιρός στη Βέροια


Could not get weather data!

Ποιός είναι online

Έχουμε online 119 επισκέπτες και 0 μέλη.

Scrolltop (Κύλιση προς τα Πάνω)