Πέμπτη, 13 Μάι, 2021

 • Συντριπτικό πλήγμα στο 8ωρο!
 • Εχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στο μπάσκετ της Α2 στην ΚΑΡΔΙΤΣΑ
 • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ
 • Μήνυμα της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Φρόσως Καρασαρλίδου: «12 ΜΑΪΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ»
 •      Άρση μέτρων: Τέλος τα SMS, ανοίγουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις Στις 00:30 η απαγόρευση κυκλοφορίας
 •  ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ
Συντριπτικό πλήγμα στο 8ωρο!1 Εχασε ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ στο μπάσκετ της Α2 στην ΚΑΡΔΙΤΣΑ2 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ 3 Μήνυμα της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Φρόσως Καρασαρλίδου: «12 ΜΑΪΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ» 4      Άρση μέτρων: Τέλος τα SMS, ανοίγουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις Στις 00:30 η απαγόρευση κυκλοφορίας5  ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Εγκλημα

Εγκλημα

Το νέο έγκλημα σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, με τις πλάτες των ΗΠΑ - ΕΕ, δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Είναι «κρίκος» στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που οξύνουν επικίνδυνα τους ανταγωνισμούς στην περιοχή και αποτελούν ναρκοπέδιο για τους λαούς. Δείχνει ταυτόχρονα πόση αξία έχουν οι «διαβεβαιώσεις» της... Περισσότερα

Τα ψέματα που συνεχίζονται

από Η Άλλη Άποψη
Τα ψέματα που συνεχίζονται

Εδώ και λίγες μέρες με αφορμή τη υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων τα μεγάλα ΜΜΕ προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά για την οικονομία της χώρας μας και ως απόδειξη φέρνουν αφενός την επίτευξη «πρωτογενούς πλεονάσματος» και αφετέρου (και εξαιτίας αυτού του γεγονότος) την υπογραφή για πρώτη φορά στα χρόνια της κρίσης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας  που προβλέπει αύξηση 1% για το 2015!

Ποια είναι η αλήθεια

Η κλαδική σύμβαση που αφορά 130.000 εργαζόμενους είναι διετής και προβλέπει διατήρηση και για το 2014, των μειωμένων μισθών που ισχύουν από το καλοκαίρι του 2012 και 10ωρη απασχόληση με διευθέτηση του χρόνου εργασίας για να υπηρετείται αποτελεσματικότερα η ανάγκη των ξενοδόχων για περισσότερα κέρδη. Προβλέπει επίσης αύξηση των μισθών κατά 1% το 2015, όταν η ίδια πλειοψηφία της Ομοσπονδίας είχε συμφωνήσει το καλοκαίρι του 2012 να μειωθούν οι μισθοί κατά 15%!

Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση, οι ξενοδόχοι και τα δεκανίκια τους στο συνδικαλιστικό κίνημα πανηγυρίζουν λόγω της ανοδικής πορείας των εισπράξεων των ξενοδοχείων, οι οποίες μεταφράζονται σε ακόμα περισσότερα κέρδη με δεδομένους τους χαμηλούς μισθούς. Τη διετία 2012 - 2013 οι εισπράξεις των ξενοδόχων αυξήθηκαν σχεδόν 25%! (από 10,44 δισ. ευρώ έφτασαν σε περίπου 13 δισ.)

Τα μεγάλα ΜΜΕ, η κυβέρνηση και οι εργοδότες κατέφυγαν σε πανηγυρισμούς κάνοντας λόγο για την πρώτη σύμβαση που δίνει αυξήσεις. Όμως στην πραγματικότητα έρχεται να διαιωνίσει τη μείωση των μισθών των εργαζομένων του κλάδου κατά 15% που προέβλεπε η προηγούμενη σύμβαση, την οποία υπέγραψε η πλειοψηφία της ομοσπονδίας.

Επίσης ανοίγει το δρόμο για να επιβληθεί στυγνότερη εκμετάλλευση αφού δίνει τη δυνατότητα στους ξενοδόχους να απολαμβάνουν 10ωρη απλήρωτη δουλειά τους μήνες αιχμής. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι τον Ιούλη και τον Αύγουστο οι ξενοδοχειακές μονάδες με ποσοστό πληρότητας 75% και άνω, θα έχουν τη δυνατότητα να απασχολούν το προσωπικό έως και 10 ώρες ημερησίως για 8 εβδομάδες με την υποχρέωση να επιστρέφουν το χρόνο αυτό σε ρεπό ή μειωμένη απασχόληση.

Να ποιοι πανηγυρίζουν

Δεν είναι τυχαίο ότι την υπογραφή της σύμβασης χαιρέτισαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαγαλογιάννη, παρουσιάζοντάς την ως υπόδειγμα ταξικής συνεργασίας. «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη την επίδειξη πνεύματος συνεργασίας, ρεαλισμού και ωριμότητας από τους εκπροσώπους των εργοδοτών και εργαζομένων της χώρας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Βρούτσης.

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Α. Ρέτσος χαρακτηρίζοντας τη σύμβαση ως σταθμό για τα εργασιακά δεδομένα σε εθνικό επίπεδο.

Και ένα γενικότερο σχόλιο

Το 2013 αυξήθηκαν οι τουρίστες που ήρθαν στη χώρα μας, αυξήθηκαν και τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων και των μεγάλων τουριστικών γραφείων. Την ίδια περίοδο οι εργαζόμενοι στον τουρισμό δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας, με τραγικές μειώσεις μισθών με ένταση της εκμετάλλευσης που θα μεγαλώσει με τη νέα ΣΣΕ. Την ίδια στιγμή για την πλειοψηφία των εργατικών λαϊκών οικογενειών οι διακοπές έγιναν όνειρο θερινής νυκτός. Η υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης που περιλαμβάνει εκτός από τις μειώσεις του 15% το 2013 και την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου δουλειάς, αποδείχνεται όπως λέει και ο λαός μας "άνθρακας ο θησαυρός". Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη για την οποία διαγκωνίζονται κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και συνολικά τα κόμματα της αστικής διαχείρισης και του ευρωμονόδρομου».Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο παρά να συνεχίσουν να παλεύουν για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος προτάσσοντας τις ανάγκες τους, κόντρα στις υποταγμένες ηγεσίες που προτάσσουν τα κέρδη των εργοδοτών. Γι’ αυτό η οργάνωση των εργαζομένων στα Συνδικάτα τους, η ισχυροποίηση των δυνάμεων που αταλάντευτα υπερασπίζουν τα δικαιώματά μας είναι καθήκον τους, για να υψώσουμε εμπόδια στην ισοπέδωση της ζωής μας. Η διασφάλιση της εργασιακής ειρήνης που επιτυγχάνεται με αυτή τη σύμβαση, όπως διατείνεται κι ο υπουργός Εργασίας να μην περάσει. Η οργάνωσή μας κι ο συλλογικός μας αγώνας είναι αυτός που μπορεί να έχει αποτελέσματα».

Έχει διαβαστεί 391 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 12 °C
Άνεμος ΝΝΑ 2-3 μποφόρ

Πέμπτη, 13 Μαϊου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 12 ως 24 °C
Άνεμος ΝΑ 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 14 Μαϊου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 13 ως 24 °C
Άνεμος ΝΔ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 372 επισκέπτες και 1 μέλος.