«Το γεωπολιτικό ρίσκο (...) επιτείνει τη χρηματοοικονομική αβεβαιότητα και οδηγεί σε μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων μέχρι και 1,5% εντός ενός έτους (...) οδηγεί σε απότομη αύξηση της τιμής πετρελαίου (...) πυροδοτεί πληθωριστικές πιέσεις (...)». Αυτά και άλλα πολλά (π.χ. για το πώς θα επηρεαστεί ο τουρισμός) γράφουν τα αστικά επιτελεί... Περισσότερα
ΣΑΝ ΤΙΣ ΜΩΡΕΣ ΠΑΡΘΕΝΕΣ ΚΟΨΑΜΕ ΤΟ ΛΙΓΝΙΤΗ και ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ!!!
από Η Άλλη Άποψη
Στέργιος Μποζίνης
Μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ στην Επιστ.Επιτροπή Μεταλλειολόγων
Ανακοίνωσαν πρόωρη απολιγνιτοποίηση το 2019. Κάθε χρόνο όμως προκύπτουν νέες ενεργειακές κρίσεις. Και ο λιγνίτης πάντα χρειαζεται. Μας ανακοίνωσαν πάλι περισπούδαστα και βιαστικά απο το ΥΠΕΝ ότι ο λιγνίτης είναι ακριβός , κοστίζει 120€/MWh και τον έβγαλαν άρον άρον από το μείγμα. Μάλιστα τον Ιούλιο η τιμή χονδρικής έκλεισε στα 135€/Mwh! Η ΔΕΗ, συντονισμένα την ίδια μέρα ανακοίνωσε, ότι θα κλείσει όλες τις μονάδες λιγνίτη μέχρι τα τέλη το 2025 ! Δηλ. τη νέα Υπερσύγχρονη Πτολ5 ,σαν αυτές που πρόσφατα έβαλε σε λειτουργία η Γερμανία. Που σήμερα έχει στο μείγμα 30% λιγνίτες. Σε σταθερή βάση μέχρι το 2038. Η δε Πολωνία και η Τσεχία μέχρι το 2050.
Σήμερα μετά τα προβλήματα στην Ουκρανία, την έλλειψη υδροηλεκτρικης επάρκειας στη Ρουμανία ,ξαναβάλαν το λιγνίτη να σώσει την παρτίδα και την πατρίδα. Τα ατμοηλεκτρικά εργοστάσια του λιγνίτη όμως δεν έχουν διακόπτες άναψε σβήσε.Καταπονούνται και καταστρέφονται όταν αναβοσβήνουν. Τα ορυχεία πρέπει να έχουν πολυετή σχέδια εκμετάλλευσης και μόνιμη λειτουργία για να ανταποκρίνονται στις κρίσεις. Αλήθεια πώς χαράζεται η Ενεργειακή πολιτική? Στο πόδι?
Αυτό στη γλώσσα των νόμων της μεταλλευτικής αποτελεί ληστρική εκμετάλλευση. Και γίνεται υπέρ ξένων και εισαγόμενων πόρων με τεράστια συναλλαγματική απώλεια .
Τι εχουν να πουν οι ιθύνοντες ΥΠΕΝ και της ιδιωτικής ΔΕΗ?