Τρίτη, 16 Απρ, 2024

  • ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ
  • Απεργία σήμερα στα ΜΜΕ
  • Δίωρη στάση εργασιών από τους δικαστικούς υπαλλήλους
  • ΚΑΛΕΣΜΑ της ΠΕΜ στις απεργιακές συγκεντρώσεις ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ:Κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας για την άμεση ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών υγείας και πρόνοιας
  • Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση
ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ1 Απεργία σήμερα στα ΜΜΕ2 Δίωρη στάση εργασιών από τους δικαστικούς υπαλλήλους3 ΚΑΛΕΣΜΑ της ΠΕΜ στις απεργιακές συγκεντρώσεις ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ4 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ:Κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας για την άμεση ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών υγείας και πρόνοιας5 Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κανείς εφησυχασμός!

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εκτοξεύουν σε άλλο επίπεδο τους κινδύνους στην περιοχή και φέρνουν ακόμα πιο κοντά το ενδεχόμενο γενίκευσης του πολέμου. Οι πύλες της Κολάσεως χάσκουν ορθάνοιχτες για τους λαούς και δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.Μαζί με την επείγουσα ανάγκη να δυναμώσει η αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική ... Περισσότερα

Σκόπιμες οι λαθροχειρίες της κυβέρνησης για το φορολογικό

από Η Άλλη Άποψη
Σκόπιμες οι λαθροχειρίες της κυβέρνησης για το φορολογικό

Σκονάκια με πίνακες και στοιχεία διαρρέει συνεχώς η κυβέρνηση, προκειμένου τα παπαγαλάκια της να δικαιολογήσουν τη νέα φοροεπιδρομή που ετοιμάζει προς τους μικρούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, ανάμεσά τους και μια σειρά πίνακες με μέσους όρους δηλωμένων εισοδημάτων. Βεβαίως τα στοιχεία τα διαβάζει κανείς όπως θέλει και δίνει τις ερμηνείες που τον βολεύουν. Το ίδιο κάνει και η κυβέρνηση.

Λαθροχειρία 1η:

Σκόπιμα αποκρύπτεται ότι ένα τμήμα των αυτοαπασχολούμενων, που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει συλλήβδην φοροφυγάδες για να τους χαρατσώσει, έχει όντως χαμηλό εισόδημα. Από πού φαίνεται αυτό;

Καταρχήν από το ίδιο το γεγονός ότι οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό στη χώρα διαρκώς μειώνονται, αποτέλεσμα ακριβώς των μειωμένων εισοδημάτων. Η μείωση μάλιστα αγγίζει το 20% την τελευταία 12ετία και βέβαια όλοι αυτοί που πλέον δεν καταγράφονται στις συγκεκριμένες στατιστικές δεν έγιναν μεγαλοεπιχειρηματίες.

Την ίδια στιγμή, στο α' τρίμηνο του 2023, το 27,2% των επαγγελματιών έχει μία τουλάχιστον καθυστερούμενη οφειλή προς εφορία - ΕΦΚΑ - τράπεζες - προμηθευτές - παρόχους, ενώ το 42% των επιχειρήσεων χωρίς προσωπικό δηλώνει μείωση του τζίρου για το 2022 (στοιχεία ΓΣΕΒΕΕ) και μάλιστα σε χρονιά εκτόξευσης των εξόδων μιας μικρής επιχείρησης λόγω της γενικευμένης ακρίβειας σε Ενέργεια, νοίκια, πρώτες ύλες, εμπορεύματα. Αρα, τα αποκτηθέντα εισοδήματα είναι ακόμα μικρότερα.

Δεν συζητάμε καν για τις λίστες των πλειστηριασμών, μέσα στις οποίες απροσδιόριστος είναι ο αριθμός πρώην και νυν επαγγελματιών που κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να χάσουν σπίτια και επαγγελματική στέγη...

Λαθροχειρία 2η:

Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι οι επαγγελματίες - όπως και οι μισθωτοί - δεν πληρώνουν μόνο ό,τι αναγράφει η φορολογική τους δήλωση, αφού καταρχήν το 60% των φόρων που πληρώνει ο λαός προκύπτει από τους έμμεσους φόρους που έχουν εκτοξεύσει και διατηρούν όλες οι κυβερνήσεις.

Ανεξάρτητα όμως από τους έμμεσους φόρους, επίσης μια σειρά ληστρικοί φόροι φροντίζουν για τη φορολόγηση των επαγγελματιών, ανεξαρτήτως δηλωμένου εισοδήματος. Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίζουν τα «τεκμήρια διαβίωσης», με βάση τα οποία π.χ. ένας επαγγελματίας άγαμος, κάτοχος διαμερίσματος 80 τ.μ. και οχήματος δεκαετίας 1600 cc, έχει ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης 9.400 ευρώ και φορολογείται με βάση αυτό, όσα και αν δηλώσει.

Επίσης παραμένει σε ισχύ το γνωστό σε όλους χαράτσι του «τέλους επιτηδεύματος», 650 ευρώ, που η ΝΔ δήλωνε προεκλογικά ότι θα καταργήσει, το οποίο και το 2011 διαφημίστηκε ως μέτρο «ισοσκελισμού» της φοροδιαφυγής. Φόρος κεφαλικός, ο οποίος βαραίνει κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα. Για τα μεγαλύτερα εισοδήματα, η κυβέρνηση φροντίζει ήδη την απαλλαγή τους...

Λαθροχειρία 3η:

Συνεχίζει η κυβέρνηση να σηκώνει κουρνιαχτό για το τι πρέπει να πληρώσει ο κάθε επαγγελματίας και όχι βεβαίως για το τι δικαιούται, με βάση τις ανάγκες του και της οικογένειάς του. Το ελάχιστο λοιπόν που δικαιούνται οι επαγγελματίες σήμερα, το ίδιο και οι μισθωτοί και οι αγρότες, είναι αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο μάλιστα για κάθε προστατευόμενο μέλος κατά 3.000 ευρώ.

Αυτό είναι το ελάχιστο όριο ώστε κάθε οικογένεια να μπορεί σήμερα να τα βγάλει πέρα με τη γενικευμένη ακρίβεια στα τρόφιμα, με το νοίκι ή τα δάνεια που έχουν εκτιναχθεί, με την εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, με την πανάκριβη Ενέργεια για να ζεσταθεί ή να μετακινηθεί σε πόλεις χωρίς στοιχειώδεις υποδομές συγκοινωνιών κ.ο.κ., αλλά και για να μπορεί να αντεπεξέρχεται στις ελάχιστες οικονομικές υποχρεώσεις της μικροεπιχείρησής του.

Ακόμα και αυτό το ελάχιστο αφορολόγητο όριο που ισχύει σήμερα για μισθωτούς και αγρότες, δεν ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι φορολογούνται από το 1ο ευρώ, με όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις.

Λαθροχειρία 4η:

Η κατά τ' άλλα λαλίστατη κυβέρνηση κομπιάζει, καταπίνει τη γλώσσα της όταν η συζήτηση έρχεται στο αυτονόητο: Οτι το μεγάλο κεφάλαιο, οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες όχι μόνο δεν πληρώνουν φόρους, αντίθετα μπουκώνονται διαρκώς με ζεστό χρήμα που «βγαίνει» από τη φορολογία του λαού. Στους ίδιους που λυμαίνονται τον πλούτο και συσσωρεύουν αμύθητα κέρδη (10,4 δισ. ήταν τα κέρδη των εισηγμένων επιχειρήσεων στο χρηματιστήριο για το 2022, ετήσια αύξηση 303%!) ο φόρος επί των μερισμάτων έχει μειωθεί σταδιακά στο 10% από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια στο 5% από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Και μια αλήθεια...

Ας αφήσει τα σάπια η κυβέρνηση. Υπάρχουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, υπάρχουν χαμηλά και μεγαλύτερα εισοδήματα. Τη «μαρίδα» προσπαθεί να φορολογήσει και πάλι, αφήνοντας στο απυρόβλητο τόσο την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου που φοροδιαφεύγει νόμιμα ή παράτυπα, όσο και την υπαρκτή φοροδιαφυγή σε μεγάλα εισοδήματα που προφανώς ελάχιστα ενοχλούνται από το πλαφόν της κυβέρνησης. Οι σχεδιασμοί της είναι βαθιά αντιλαϊκοί και θα πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει από τους ίδιους τους επαγγελματίες, και με τις σημερινές τους κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.


Έχει διαβαστεί 941 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ποιός είναι online

Έχουμε online 231 επισκέπτες και 0 μέλη.