Πέμπτη, 30 Ιούν, 2022

  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 30/6
  • Οικονομική ενίσχυση για τις πρώιμες ποικιλίες πυρηνόκαρπων, που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, διεκδικεί ο Τάσος Μπαρτζώκας!
  • Καινοτομεί η Π.Ε. Ημαθίας τοποθετώντας απινιδωτές στα κτίρια των υπηρεσιών της
  • ΚΚΕ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟ
  • Καλωσορίζουμε τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Τόλκα στον όμορφο κόσμο των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ
  • Τελετή Βράβευσης του Μαθητικού Διαγωνισμού Φωτογραφίας
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 30/61 Οικονομική ενίσχυση για τις πρώιμες ποικιλίες πυρηνόκαρπων, που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, διεκδικεί ο Τάσος Μπαρτζώκας!2 Καινοτομεί η Π.Ε. Ημαθίας τοποθετώντας απινιδωτές στα κτίρια των υπηρεσιών της3 ΚΚΕ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟ4 Καλωσορίζουμε τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Τόλκα στον όμορφο κόσμο των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ5 Τελετή Βράβευσης του Μαθητικού Διαγωνισμού Φωτογραφίας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Απάντηση στον εφησυχασμό

Με τις προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας να γίνονται όλο και πιο εφιαλτικές και τα καθημερινά στοιχεία να επιβεβαιώνουν ότι ο ιός κυκλοφορεί ανεξέλεγκτος, από τη μία καταρρέει κάθε ισχυρισμός που επιστράτευσε η κυβέρνηση για να ανακοινώσει τη «λήξη» της πανδημίας πριν από δυο μήνες και από την άλλη επιβεβαιώνονται οι προειδοποιή... Περισσότερα

Στο «απόγειο»

από Η Άλλη Άποψη
Στο «απόγειο»

Όταν ο λαός ακούει ότι «οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειό τους», μόνο ένας τρόπος υπάρχει να το «μεταφράσει»: Οτι στο απόγειό τους βρίσκονται οι μεγάλοι κίνδυνοι και οι συνέπειες που πληρώνει ο ίδιος. Γι' αυτό χρειάζεται να επαγρυπνά και να δυναμώσει τη δράση απέναντι στην επικίνδυνη πολεμική εμπλοκή και τη συμμετοχή της χώρας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό.

Ελληνοαμερικανικές σχέσεις «στο απόγειο» σημαίνει Ελλάδα - ορμητήριο πολέμου για ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Σημαίνει προπύργιο στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, που καθιστά τη χώρα θύτη άλλων λαών και τον λαό μας θύμα και στόχο των ανταγωνισμών. Που «ραντίζει» με εύφλεκτο υλικό όλη την περιοχή, απειλώντας με γενικευμένη πολεμική ανάφλεξη. Αυτό επισφραγίζει και η «φρεσκοψηφισμένη» κατάπτυστη Συμφωνία για τις Βάσεις.

Ελληνοαμερικανικές σχέσεις «στο απόγειο» σημαίνει αναβαθμισμένοι ρόλοι για τη χώρα μας στο σχέδιο της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» στην περιοχή, που οξύνει τους ανταγωνισμούς και προκαλεί νέες εστίες έντασης: Στα Βαλκάνια, όπου «από μια κλωστή» κρέμονται οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις. Στην Ανατ. Μεσόγειο, όπου «ανακατεύεται η κουτάλα» των ανταγωνισμών για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, των δρόμων του εμπορίου. Αλλά και πολύ πιο πέρα, έως τον Περσικό και τον Ινδο-Ειρηνικό.

Ελληνοαμερικανικές σχέσεις «στο απόγειο» σημαίνει νέοι εξοπλισμοί μαμούθ, όπως με την ένταξη στο πρόγραμμα των F-35, που ανακοίνωσε από την Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός. Το ίδιο είχε κάνει και ο Αλ. Τσίπρας, με την αναβάθμιση των F-16, όταν συναντήθηκε με τον «διαβολικά καλό» Ντ. Τραμπ στις ΗΠΑ το 2017.

Το κόστος τους θα έρθει να προστεθεί στα πάνω από 8 δισ. ευρώ που κοστίζει το τρέχον εξοπλιστικό πρόγραμμα για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες. Αλλά και στα περισσότερα από 4 δισ. «συνεισφορών» στην ιμπεριαλιστική συμμαχία, που δίνει κάθε χρόνο ματώνοντας ο λαός, για εξοπλισμούς που δεν έχουν για προτεραιότητα την άμυνα της χώρας.

Ελληνοαμερικανικές σχέσεις «στο απόγειο» σημαίνει ακόμα βαρύτερο τίμημα που πληρώνει ο λαός για τα κέρδη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, κυρίως των εφοπλιστών και άλλων τμημάτων του κεφαλαίου, που βλέπουν τεράστιες «ευκαιρίες» από τη μεταφορά του αμερικανικού LNG, στο όνομα της «απεξάρτησης» από το ρωσικό αέριο.

Αυτοί έχουν συμφέρον από τη μετατροπή της χώρας σε «ενεργειακό κόμβο», τις επιχειρηματικές και άλλες συμφωνίες για «εμβληματικές επενδύσεις», που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Για τα δικά τους συμφέροντα η χώρα αναλαμβάνει ρόλο «σημαιοφόρου» του ευρωατλαντικού σχεδιασμού στην περιοχή, κυρίως σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ και τον ενεργειακό του σχεδιασμό, βυθίζοντας τον λαό σε νέες δίνες κινδύνων. Η χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο είναι αποκαλυπτική και μόνο ανησυχία θα πρέπει να προκαλεί στον λαό.

Τα συμφέροντα αυτά, σε συνδυασμό με τον στόχο της «ΝΑΤΟικής συνοχής, διαμορφώνουν και το έδαφος για επικίνδυνες «διευθετήσεις» με την αστική τάξη της Τουρκίας, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.

Αυτό επιβεβαίωσαν τόσο οι αναφορές Μπάιντεν για το «πλαίσιο του διαλόγου» που διαμόρφωσε η πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, όσο και εκείνες του Ελληνα πρωθυπουργού, ότι «το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ είναι άλλη μια πηγή έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Ολα τα παραπάνω αποτελούν «κοινό τόπο» της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει τους «εθνικούς» στόχους της αστικής τάξης. Αυτούς δηλαδή που περνάνε μέσα από τη βαθύτερη εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει με αμηχανία τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ενώ πριν από λίγες μέρες στη Βουλή έθετε ως προϋπόθεση για να ψηφίσει την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, να ζητήσει ο πρωθυπουργός μεγαλύτερα ανταλλάγματα, συμπληρωματικά σ' εκείνα που ανεβάζουν σε άλλη «πίστα» την ελληνική εμπλοκή στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό.

Ολα αυτά αποτελούν όμως «ξένο τόπο» για τον λαό, που τα συμφέροντά του βρίσκονται στην ακριβώς απέναντι όχθη: Στην πάλη για να ξεκουμπιστούν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, για να μη συμμετέχει κανένας στρατιωτικός ή φαντάρος σε αποστολές εκτός συνόρων, για να σταματήσει κάθε συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Σημαντικός σταθμός σ' αυτόν τον αγώνα είναι το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο δράσης της ΕΕΔΥΕ, σωματείων και φορέων, στις 21 και 22 Μάη, με κορύφωση τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης την ερχόμενη Κυριακή στην Αττική. Εκεί δίνουμε όλοι το μεγάλο μας ραντεβού!

Αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας», Ριζοσπάστης, Τετάρτη 18 Μάη 2022.


Έχει διαβαστεί 2395 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 36 °C
Άνεμος ΝΔ 2-3 μποφόρ

Πέμπτη, 30 Ιουνίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 23 ως 36 °C
Άνεμος Α 2-3 μποφόρ

Παρασκευή, 01 Ιουλίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 23 ως 35 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2-4 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 476 επισκέπτες και 0 μέλη.